Hoi iedereen,
Omdat ik over een paar jaar zou willen beginnen met fokken vraag ik me af hoe jullie hier zelf nou precies mee zijn begonnen. Ik heb nog een aantal jaar om me in te lezen aangezien ik eerst zelf een studie wil beginnen en afmaken en natuurlijk een geschikte teef moet vinden. Want tegen de tijd dat ik klaar ben met school is Inca volgens de rasvereniging te oud (7) en ik mocht de rasvereniging haar niet te oud vinden dan vind ik dat zelf wel.
Ik wil alles natuurlijk volgens de regels van de ASCN doen en niet zomaar de eerste beste reu die ik tegen kom op een loopse teef zetten.
Maar nu ben ik dus benieuwd hoe jullie ooit zijn begonnen, hoe kwam je aan pupkopers terwijl je nog onbekend was in het wereldje enz. De praktische dingen zijn overal wel te vinden, maar ik wil graag ervaringen horen van mensen die natuurlijk ook ooit een keer zijn begonnen.
Dus brand los zou ik zeggen =p
Ik ben ook wel benieuwd naar de verhalen, dus even een upje!
Ik volg dit is wel interessant
Ik volg ook mee!
Hallo 'er komt zeker veel bij kijken noteer.
eerst alle verplichte keuringen die op dat ras van toepassibg zijn.
dan is er plaats genoeg voor als er veel puppy's komen.
zorg voor voldoende handoeken en keukenpapier met 10 dubbel
pakken kun je een paar dagen vooruit voor de schoonmaak
en om de hoopjes en plasjes op te ruimen.
een grote kraamkamer en een maand vrij die je nodig heb
voor de zorg .en iemand die je kan helpen als backup als het nodig is.
Goeiemorgend.
Hoe ik ben begonnen.
Met een reutje uit een goed nest uit te kiezen waarmee ik punten en wilde mee showen, zijn hd en EU liet testen.
Toen ik ook zijn fokvergunning had en een aantal keer met de rasvereninging heb show en karaktertest behaald in belgie en nederland.
Heb ik in duitsland een teefje gehaald, 2. Jaar later had ze ook alle positieve testen en vergunningen en, karakter en gedragstesten binnen gehaald, aantal shows gedaan, zo kom je vanzelf in het wereldje gerold.
Ik ken nu denk ik de meeste fokers van mijn ras.
De fokers van mijn reu en teef hebben me alles geholpen en in gelicht.
Ze hebben me helemaal op weg geholpen en dagelijks contakt gehad met me.
Zelfs heel de nacht dat ze haar eerste nestje kreeg via webcam en telefoon hebben ze me bijgestaan..
Ik ben er in feite ingerold, door veel shows te doen en vele showweekends in buitenland met fokers.
Waardoor iedereen iedereen kent.
Je hond doet het goed of niet goed op show, na wat positieve shows krijg je outomatisch aanvragen maar eerst word het een hele investering.
Het kost je heel veel tijd, energie en geld om zover te raken.
Ik heb uit mijn laatste nest 18 maand geleden een teefje bijgehouden, normaal voor de fok...
HD , EU oké karaktertest oké, soc test behaald, fokvergunning behaald, ze heeft haar titel belgichte kampioen schoonheid en toch !
Nu is ze beginnen puberen en haar karakter is momenteel niet meer stabiel genoeg.
Ze is veranderd bijt in mijn hand door stres op school waardoor ik haar nu even thuishou stabiel laat worden en we zien wel.
Ik kan op dit moment niet zeggen of ik haar wil inzetten.
Eerst moet ze terug stabiel zijn opnieuw, terwijl ze alles voor de fok heeft.
Mijn jongste van 18 maand heeft alles is met alles in orde.
Heeft pupaanvragen voor een nest dat gepland was eind 2014 a begin 2015 maar ik weet het nog niet of het doorgaat.
We gaan nu nog een jaar kei had werken aan haar en zien dan.
Ik leg de lat hoog andere niet.
Je weet het nooit als je een teefje in huis haald of ze gaat voldoen aan de fok, al komt ze uit een super nest.
Dankjewel Nadine =). Wat jammer van je teefje nu, ik hoop dat het happen weer over gaat.
Heb jij bij de fokkers van je reu en teef gezegd dat je ze voor de fok wilde gebruiken en hebben ze daar rekening mee gehouden met het toewijzen van de pups? En hoe ben je uiteindelijk aan pupkopers gekomen? Gewoon via de website van de vereniging of hebben andere fokkers mensen naar jou doorverwezen?
Interessant onderwerp. Ik volg ook even.
Bij mijn reu niet omdat ik toen geen plannen had om hem dekreu te maken hahaha ik ben erin gerold
ikzelf hou rekening met mijn pupymensen
zowel die een hondje voor fok en show of de sport willen ingaan of een rustig gezinshondje willen.
er word wel degelijk rekening mee gehouden maar dan kan je nog pech hebben hoe ze uitgroeien of de test resultaten zijn, bv met 2 ouderdieren met goei heupkes kunnen pups geboren worden met slechte heupkes enz....
niks is zeker maar het risiko is minder.
2 ouderdieren met perfekte lange staart pupjes zien er goed uit, toch word hij/ zij volwassen en is het staartje eigelijk een cm of 2 te kort
andere hebben op volwassen leeftijd langere of iets kortere haren, haarkleur tintje lichter enz
ik heb voor mij natuurlijk het meest geschikt pupje uit de nest gehouden, super sociaal naar mens en dieren, ze word op 13 weken gebeten en een schouder gescheurd.
Alles mooi genezen ze komt eroverheen, doet show, bine en buitenland word aangeprezen, en plots komt ze in de pubertijd en is ze bang als andere honden moeten paseren op de hondenschool, ze panikeerd en weet zichzelf geen raad sparteld ik hou haar vast en 2 keer doorgebeten, pffff dikke hand
terug naar 0 !!! aleen naar school gaan, dan enkele weken met 1 hond erbij, dan 2 enz tot ze terug in de groep kan, en er nu al 3 maand niet meer in de fout gegaan is
ik weet dus nog niet of mijn plannen doorgaan, ik wil maar aangeven, je bent nooit 100 procent zeker
Hoe ik dus aan pupkopers ben geraakt, met show te doen, iedereen kent iedereen er zowat, veel show mooie raportjes halen en dan vragen ze een pup, wij fokers weten onderling waar goei nestjes liggen als we zelf even geen plannen hebben, verwijzen elkaar door.
Als er mensen hun bri gestorven is onverwachts mensen willen een pupje, ga ik niet aan mezelf denken en zeggen over anderhalf jaar verwacht ik een nestje terwijl, ik weet waar in belgie, nl en duitsland er nog zijn.
We verwijzen elkaar door
ja en heb ondertussen ook een web, en sta ook bij de vereniging van mijn ras als ik pups heb maar dat is bij iedereen zo als je jezelf aan de regels en gezondheids vereisqten houd
Interessant topic, ik volg mee.
Wij wisten al vrij snel dat we met Senna een nestje wilden, dus dan kom je in de molen terecht van keuringen, foto's, kennelnaam aanvragen, dekreu zoeken, lid worden van de Bernervereniging, en lezen, lezen en nog eens lezen! Het is echt een complete studie bijna, want wij willen echt een verbetering toevoegen aan het zo kwetsbare Bernerras.
Pupkopers waren gelukkig geen probleem. Toen onze website eenmaal in de lucht was kwamen de aanmeldingen al vlot binnen, en voor we het wisten hadden we een wachtlijst. Verder was er met de meeste collega fokkers wel uitwisseling over en weer. Als we een aanvraag kregen voor bv. een reutje, terwijl we eigenlijk al "vol"zaten, dan is het een kwestie van doorsturen naar een collega die wel nog reutjes heeft. Zo help je elkaar een beetje.
Senna wordt binnenkort weer gedekt, en gelukkig hoeven we ons ook nu geen zorgen te maken of we de pups wel kwijt raken. Er staan nog mensen op de lijst die echt wachten op specifiek een pup van de Hazelheimhoeve; omdat ze Senna mooi vinden, en ook omdat ze achter onze filosofie van rasverbetering staan.
Dankjewel voor je reactie Antonnet. Ik dacht dat het een stuk lastiger zou zijn om pupkopers te vinden, maar dat valt dus best mee als ik het zo lees hier.
Ik hoop voor jullie dat de dekking lukt =)
interessant topic ik heb ook een vraag .... zijn de regels in andere landen ook weer anders?
Ik weet iig dat je in België op shows een g moet hebben gehaald (de hond dan) voordat je mag fokken. En hier in Nederland hoeft dat niet.
Maar een uitgebreider antwoord laat ik aan de fokkers over.
Gemiddeld krijgt een Berner 6-8 pups, dus vier is wel een klein nestje. Het is inderdaad altijd afwachten. Senna komt zelf uit een nest van 10 teefjes, en geen enkele reu; haar zusje heeft 2 pups gehad, maar ook een keer zes...je kunt het niet voorspellen!
En ja, er zijn echt wel belangstellenden geweest die wij afgewezen hebben, en dat zijn nare gesprekken. We willen vooraf met iedereen kennis maken, liefst meer dan één keer. Aan de hand van de mails, telefoontjes en de live contacten bepalen wij de toewijzing van de pups. De kopers mogen wel hun voorkeur aangeven, maar als wij denken dat een uitgekozen pup niet past in hun situatie of persoonlijkheid gaat het feest niet door!
Daar is geen pijl op te trekken dan haha, 10 teefjes vind ik ook wel bijzonder hoor.
Ik heb van de fokster van Inca en een fokster waar ik ook ben wezen kijken gehoord dat er bij hun best wat mensen die alleen maar een red of blue merle pup wilden omdat die zo mooi waren (dit zeiden ze al voordat de pups uberhaupt geboren waren, dus het was niet dat die pups toevallig het beste bij hen pasten).. Dat zou voor mij denk ik al een reden zijn om iemand af te wijzen. Voorkeur als de pups er al zijn kan ik dan wel in komen, als je de pups een paar keer hebt gezien weet je natuurlijk al wat beter wat je precies wil en welke pup je een klik mee hebt.
Heb jij toevallig het boek rond de werpkist en zo ja is het handig om al te kopen als het nog even duurt voordat je fokplannen hebt? Ik heb het hier best vaak voorbij zien komen, maar ik heb geen idee wat er allemaal in staat.
Ik volg ook.
Prima boek om alvast te lezen! Dan krijg je wel een betje een idee wat je te wachten staat.
Wat ook een aanrader is om vooraf te lezen: "De geboorte bij de hond" van Dr. C. Naaktgeboren ( what's in a name.. ) Daar heb ik heel veel uit geleerd!
Haha als je naaktgeboren heet heb je er vast verstand van =p. Ik zal ze morgen eens even opzoeken vast en binnenkort bestellen. Vroeg inlezen kan nooit kwaad haha.
Ik vind dit ook erg interessant dus ik volg ook mee
Ik volg ook!
Een van de belangrijkste taken lijkt mij het uitzoeken van de lijnen. Binnen ons ras komt ook epilepsie voor en omdat daar nog niet op getest kan worden wil je de kans op zo klein mogelijk houden. Naar mijn idee stelt MDR1 niet veel voor, er valt mee te leven. Dit terwijl HSF4, PRA of CEA iets minder fijn is. Dit geldt ook voor het gestel van de honden.
Wanneer je echt opgezondheid gaat fokken zal je al snel uitkomen bij een Australian Shepherd uit werklijnen of een kruising daarvan met een showlijn. Dan zijn er ook nog eens werklijnen die je eigenlijk geen werklijn kan noemen, want ze selecteren niet op werkkwaliteiten. Vervolgens is het ook nog belangrijk om naar de ouders en hun nakomelingen te kijken. Want hoe is hun karakter? Hoe hebben zij zich ontwikkeld? Presteren zij goed op shows of trials?
Ik denk dat het erg belangrijk is dat je kijkt wat voor type je wilt gaan fokken, vervolgens gaat kijken welke fokkers dit soort types fokken en met hun contact gaat leggen. Zij kunnen je meer over de lijnen vertellen en meteen helpen met alle voorbereidingen en vertellen hoe zij alles aanpakken.
Lijnen ga ik me tzt inderdaad mee bezig houden, maar dat kan pas als ik een teefje heb waar ik mee wil en kan fokken. Uiteraard wil ik ook de niet verplichte testen gaan doen, want ik vind dat die nog erg weinig gedaan worden. Ik vind mdr1 trouwens wel belangrijk, normaal is er niks aan de hand. Maar als een mdr1 lijder iets binnen krijgt wat hij niet mag hebben kan dat hele vervelende gevolgen hebben en ik wil niet bewust pups op de wereld zetten die hier last van kunnen hebben.
Ik wil met aussies uit showlijnen gaan fokken, daar heb ik qua karakter gewoon meer mee dan werklijnen. Ik vind ze wat relaxter, maar misschien is dat wel gewoon toeval hoor. Tegen de tijd dat ik naar een pup ga zoeken ga ik ook weer contact leggen met verschillende fokkers en misschien moet ik ook maar eens wat shows gaan bezoeken.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?