Hallo iedereen,
voor ik aan een nieuwe hond zou beginnen, wil ik wat info verkrijgen.
Het is de eerste hond die ik zelf zal opvoeden, ik heb van verschillende honden de opvoeding meegemaakt en er deel aan genomen, maar heb het proces nooit volledig zelf geleid. En dit wordt nu wel het geval, dit wil ik ook zodat de hond doet wat ik wil en zodat hij niet verward is doordat iedereen z'n zegje doet en zijn manier van straffen, belonen en opvoeden hanteert.
Nu vroeg ik me af, wat is tolereerbaar en tot welke leeftijd? qua bijten, grommen, tanden tonen en hoe reageer je hier op? (mijn nonkel en tante hun shiba is 10 maanden en bijt vrij hard, hij durft grommen, happen en hij toont dikwijls zijn tanden, hij hapt ook als je aan z'n buik komt. Maar dat komt denk ik omdat zijn huishouden zeer chaotisch is, mijn nonkel hem straft door bij het nekvel te pakken of hem een tik te geven. Omdat hij met zijn neus in z'n plasje werd geduwd als hij in huis had geplast. De kinderen hebben weinig respect voor hem en hij krijgt te weinig beweging naar mijn mening. )
Hoe reageer je dan op zo'n hond? Hij kan er niet aan doen dat hij zo is, dus kan je hem straffen voor zo'n gedrag ondanks de omstandigheden? Ik merk dat als ik met hem ben gaan wandelen, fietstochtje heb gemaakt,.. dat hij veel rustiger is en dat ik hem op m'n schoot kan zetten, dingen kan ondernemen met hem,..
hoe straf je een pup die in huis heeft geplast of zijn behoefte heeft gedaan? (ik zou straffen door 'foei' te zeggen met een krachtige toon)
Ik vind commando's totaal niet belangrijk, maar dingen zoals komen als ik roep, uit de zetel gaan als ik het zeg, na mij uit te deur gaan etc. vind ik wel belangrijk, pootje, zit en lig heb ik niet veel aan.
Ik wil gewoon een evenwichtig karakter creëren.
Als ze nog heel jong waren bestraften we ook niet echt verbaal als ze in huis hun behoefte hadden gedaan, gewoon meteen buiten gezet. En er gewoon op regelmatige tijdstippen altijd mee buiten en hun behoefte laten doen en dan belonen als ze het gedaan hebben. Nu ze al wat ouder zijn (7 en 8 maanden) en ze in huis hun behoefte hebben gedaan zeg ik wel verbaal "foei" of iets dergelijk, maar ja het is nu ook niet dat ze het opzettelijk doen een ongelukje kan altijd gebeuren.
Moest het frequenter gebeuren zou ik weer beginnen met vaker ze verplicht buiten hun behoefte te laten doen ofzo, dat weet ik niet goed.
En "zit" en "lig" vind ik toch wel belangrijk en vooral handige commando's hoor. Je leert ze ook heel makkelijk aan dus dat zou ik nu persoonlijk wel doen. Pootje merk ik zelf ook dat ik er niet echt iets aan heb, maar voor een koekje moeten ze altijd wel iets doen dus is het wel leuk om is pootje of high five of draai of iets anders "nutteloos" te doen
Voor de rest raad ik sowieso aan naar een (goeie) hondenschool te gaan, daar leer je wel de belangrijkste zaken en is ook niet slecht voor de socialisatie.
Ik weet niet of dit het beste advies is, maar dit is mijn mening: Tanden tonen zou ik niet tolereren, hebben ze hier wel nooit gedaan. Grommen doen ze wel vaker tijdens het spelen, maar anders grommen bv als je bij de eetbak zou komen of als ze uit de zetel moeten ofzo zou ik zeker niet tolereren. Bijten doen ze zeker in het begin heel vaak, gewoon iets in de plaats geven waar ze wél op mogen bijten en als ze je "pijn" hebben gedaan luid "auw" zeggen en stoppen met hun te spelen of wat je ook met hun aan het doen was. Dit heb ik is ergens gelezen en het helpt wel. Weet alleen niet of ik het op de goeie manier gezegd heb. Ik weet niet of er echt een leeftijd op staat, dat moet je zelf wat zien. Als ze tandjes wisselen gaan ze sowieso ook meer bijten omdat ze last hebben, blijven alternatieven bieden waar ze wél in mogen bijten en eventueel belonen als ze in iets bijten dat goed is ofzo. Maar je merkt dat zelf wel wat bij je hondje nodig is of niet. Ik zou zeggen als ze hun tandjes gewisseld hebben is het toch niet ok meer dat ze bijten, maar mijn Lexi is wel een bijtertje dus die probeert dat soms nog, is wel "zacht" bijten maar daarin moet je zelf zien waar je de grens trekt denk ik (of iemand dat beter advies heeft hierrond). Echt gemeend bijten of als ze echt hard bijten zou ik dus ook niet (meer) tolereren dan.
Hopelijk had je er iets aan ben niet de meest ervaren hondeneigenaar, Lexi is zelf mijn eerste hondje en zij is nu 7 maanden! Ben in elk geval goed de "eerste puppyperiode" door
Ik denk dat als ik mijn hond volgens het boekje opvoed, ik niet uit zal komen op deze problemen. Want ik denk dat die problemen bij m'n nonkel vooral te wijten zijn aan een gebrek van vertrouwen, beschadigd vertrouwen en het koppige trotse karakter van de hond dat botst met de straffen en het onbegrip van het baasje.
Maar ik kan toch op zich niet veel doen tegen die hond die bijt? Het is bijvoorbeeld tijdens het spel dat hij gefrustreerd geraakt precies en zijn lip optrekt, gromt en uithaalt naar m'n been en zich focust op m'n been. Of bijvoorbeeld als ik hem over z'n buik wil strelen of z'n benen als hij neerligt dat hij uithaalt naar m'n handen. Z'n tanden zijn al lang gewisseld, maar ik merk wel dat als ik een bot geven om op te kauwen terwijl dat ik hem over z'n lichaam streel dat hij dan bijt in het bod en niet in m'n hand, het probleem is ook dat hij altijd maar harder en harder bijt.. vervelend want het is op zich wel een leuke hond en ik kom goed overeen met'm
Als de hond gromt wil dat zeggen dat hij het niet leuk vind waar je mee bezig bent stop er dan ook mee.Grommen mag want als je grommen verbied dan is de volgende stap bijten en dat is minder leuk Als ze in huis plassen je zegt niks zet hem buiten en ruim de boel op.Maar als je de pup buiten zet na eten ,slapen en spelen kan je veel ongelukjes voorkomen.Kijk goed wat je pupje doet snuffelen ,rondjes draaien je pup moet iets doen zet hem buiten en heel goed belonen op de plaats waar hij zijn behoefde doet wel wachten tot hij klaar is anders stopt hij.Geef je hond ook veel rust en dan geen kinderen die hem lastig vallen.Kinderen weg hondje in de bench.Je moet je hond ook niks verbieden maar iets anders aanbieden.suc6
Welke hond wil je eigenlijk graag?
Dan zou ik me heel goed verdiepen in het ras want anders wordt het misschien wel een asielhond.
Wat is tolereerbaar tot welke leeftijd? Naar mijn mening hangt het deels tevens af van het individu waar je mee te maken hebt. De ene hond zal wat meer uitproberen terwijl bij de ander de pubertijd een stuk soepeler zal verlopen. Poolhonden zijn vrij laat 'echt' volwassen, bereid je dus maar op op wat streken. Door steeds consequent en assertief te zijn, maar ook vriendelijk, interessant en initiatiefnemend kun je het respect winnen en het dier leiden naar het zijn van een stabiele volwassene. Je zou je van tevoren kunnen verdiepen in opvoedingsmethodes en kalmerende signalen (al zie ik dat dat wel goed komt, daar je de dominantietheorie afkeurt).
Als de hond bijt doet hij dit overigens niet zonder reden. De meeste dingen zijn vrij simpel en hierom makkelijk te verhelpen (bijv. Gebrek aan rust, overprikkeling, gebrek aan beweging, tandjes die doorkomen etc.).
Leuk dat je ook voor een poolhond gaat, eens je er een hebt en deze bij je past wil je nooit meer wat anders. "Welcome in our world"
Kijk ik zal even voor eens en voor altijd jullie vragen beantwoorden, als er daarna terug tot de essentie van dit topic gegaan kan worden !
Allereerst, heb ik bewust vermeld dat ik nu 16,5 jaar ben en dat ik me ruimschoots op voorhand (1,5 jaar) inlees over het ras dat waarschijnlijk wel eens bij mij zou kunnen passen !
Ik ga universiteit doen als ik 18 jaar ben, dan zou ik ook mijn hond willen aanschaffen!
En ja dat is haalbaar, zeer zeker is dit haalbaar, elk rooster van elke potentiële richting is te combineren met een hond. Hoogstens 5 uren les op een dag, gemiddeld 3uren les op een dagen voor de rest ben ik thuis. Ik heb ook ontspanning en sport nodig dus wat is er leuker dan 2uurtjes gaan lopen of fietsen met je hond als ontspanning (dit los van de 3x dagelijkse wandeling). Mijn moeder heeft ermee ingestemd dat de hond bij ons mag wonen zolang ik niet op mezelf woon en dan moet de hond wel mee, wat ik ook wil natuurlijk. Ik kijk ook uit naar een job waar ik tijd heb om dieren te houden, zoals in schoolverband, free lance, etc.
Ik wil ook alles regelen zodat m'n hond mee kan op reis, sneeuwvakanties zijn ideaal en ik ga vaak naar de sneeuw, op reis naar het zuiden van frankrijk gaat ook want ik ga zo goed als nooit met het vliegtuig en we huren bijna altijd een huisje.
Maar dit zijn echt nog toekomstplannen. En dit ligt ook allemaal nog niet echt vast.
Mijn vrienden zijn allemaal dierenliefhebbers en zeker hondenliefhebbers, dus mijn hond kan gewoon mee overal naartoe, Malamutes zijn enorm rustig en vredelievend als ze hun beweging krijgen!
Dus ik hoop dat je wat antwoorden hebt op je vragen?
Natuurlijk heb je het beste voor met een hond, daar bestaat geen twijfel over, relax...Wat men hier probeert te zeggen is dat je een ras uitgekozen hebt dat héél véél uitdaging, beweging en leiding nodig heeft, dat is alles. Natuurlijk klinkt het allemaal mooi, job zoeken dat bij de hond past, lesuren die te combineren zijn...ik denk Jules dat je alles iets te rooskleurig ziet...Jobs liggen niet voor het rapen en als een jonge moeder al geen aangepast werkrooster krijgt waarom gaat men dan rekening houden met een hond die even uitgelaten hoeft te worden ??????De rassen die je voorkeur genieten zijn geen hondjes die je even een halve dag in de keuken zet, het zijn honden die ervaren baasje nodig hebben...denk daar maar eens over na, niet aanvallend bedoeld maar blijf nuchter en eerlijk in je keuze...praat eens met eigenaars en luister naar hun bevindingen.
Als ik het me goed herinner heeft Jules 1 of 2 jaar geleden ook een topic geopend over hondenrassen. Hij is er dus zeker goed mee bezig.. Reactie van Mike vind ik een beetje kort door de bocht, maaaar... Hier mijn eigen ervaring.
Op m'n 16e deed ik de havo, en dat ging me redelijk makkelijk af. Ik had veel vrije tijd, en zou toen best de tijd hebben gehad om veel bezig te zijn met een hond. Toentertijd wilde ik ook heel graag een eigen hond, maar ouders wilden dat (terecht) niet.
Nu 4 jaar verder, studeer nu aan de uni, en echt ik heb zelfs amper tijd om te trainen met de hond van m'n ouders. Er zijn gewoon weken dat ik fulltime aan het studeren ben, en dan 's avonds te moe ben om zelfs maar te gamen. Met een hond trainen zit er dan gewoon echt niet in.
Andere weken rustiger en wel veel vrije tijd. Rhowdy is van m'n ouders, dus dan valt het goed te combineren. Maar ik zou nu echt zelf geen hond kunnen hebben, gewoon qua tijd en energie zou het naast een fulltime studie voor mij niet te doen zijn.
Ik weet niet wat jouw studieplannen zijn (op kamers, zware studie volgen, fulltime werken?) , maar je zit nu op een leeftijd dat tussen nu en 10 jaar ENORM veel zal veranderen. Kijk dus goed of daar wel echt een hond bij past.
Tuurlijk is het mogelijk, er zijn hier op het forum studenten die een hond hebben en die niets te kort komen, maar petje af voor hun. Ik zou het niet kunnen.
Heel veel succes!
Een pup die in huis plast straf je niet...
Puur omdat de pup gewoon NIET weet dat het niet mag.
Wanneer je pup in huis plast zet je hem buiten, maak je het plasje schoon en klaar is kees.
Je beloont je pup echter wanneer hij buiten zijn behoeftes doet, maar er een feest van.
Straffen is hierbij dus niet van toepassing, ik kan wel een voorbeeld geven van de hond van een vriendin.. Zij hebben de pup altijd gestraft als ze het in huis deed. En wat is het resultaat na 4 maanden nog altijd? Hij plast/poept niet meer in hun zicht, bang om gestraft te worden....
Dus, ze hebben er nu heel wat werk aan om te zorgen dat ze wel gaat plassen/poepen want nu doet ze het dus onder de tafels, achter kasten, onder gordijnen.. Zolang niemand haar ziet, kan ze niet gestraft worden...
En kind straf je toch ook niet als hij in zijn luier gepoept/geplast heeft?
(Ik heb de reacties niet gelezen, dus sorry als ik in herhaling val)
@Jules, ik had het niet over de Shiba, nu snap ik eerlijk gezegd niet meer of dit topic over die hond van je oom(?) of over jouw toekomstige hond gaat. Een hond die met 10 maanden hapt als je hem maar aan wilt raken, dat is foute boel, wat in principe ook wel te verwachten is als dit dier constant lastig gevallen wordt door kinderen en in zijn nekvel gepakt wordt, 't beestje voelt zich nergens meer veilig. Dit is misschien niet tolereerbaar, maar wél begrijpelijk, gezien de manier waarop zijn baasjes zich tegenover hem gedragen alles behalve hondvriendelijk is. Als jij je hond zonder al die onzin (zoals de snuit in plasjes duwen) opvoedt, dan is de kans onwijs klein dat hij je uit pure onzekerheid zal willen pijnigen/waarschuwen/wegsturen.
"Dit is de hond" van John Bradshaw ben ik momenteel ook mee bezig. Zoals een aantal andere hp'ers. Het is wat je zegt, sommigen noemen poolhonden moeilijk, echter bestáán er geen moeilijke honden. Enkel honden die door mensen aangeschaft zijn waarbij het karakter niet matcht, of honden van mensen die niet weten waar ze aan begonnen zijn. Ik heb mijn eigen husky sinds mijn 10de, helemaal geen probleem. Wanneer ik op kamers ga (over zo'n 1,5 jaar) gaat hij lekker mee, geen probleem. Gaat alles goed, dan komt er hier hopelijk ook een tweede bij.. Malamutes zijn erg leuk inderdaad, als je deze honden de beweging kunt bieden die ze nodig hebben en weet hoe ze in elkaar steken. Het eigenwijze karakter moet je niet gewoon gedogen, je moet het liefhebben.
Dat ze buiten hun ruiperiodes geen haren vrijlaten is onzin. Een husky of malamute zal altijd verharen, elke dag. Echter zal dit in mate verschillen. Wanneer ze in de rui zitten kun je zakken vullen (was ik toevallig net mee bezig), normaal is dit een stuk minder al zal je huis nooit maar dan ook nooit haarvrij zijn.
Ik ben zelf ook laatstejaarsstudente aan de hogeschool en in de eerste 3 jaren had ik echt niet voldoende tijd gehad om voor een hond te zorgen. Vorig jaar had ik best veel tijd, maar moest ik toch nog heel wat in Antwerpen zijn (op kamers, is natuurlijk anders als je thuis blijft wonen en ook aan te raden als je hond wil). Nu ben ik sinds begin juni tot half september elke dag thuis geweest en toen Lexi er eind juni bijkwam had ik dan ook nog enkele maanden dat ik elke dag met haar kon bezig zijn. Sinds half september heb ik elke weekdag stage. Ik doe dit thuis, zodat ik elke dag bij Lexi ben. Toch merk ik dat het al best vervelend is, dat ik enkel 's morgens en na het werk tijdens de week met haar bezig kan zijn. Maar dit gaat wel hoor, alleen na een vermoeiende werkdag moet je ook nog steeds weten dat je nog veel met je hondje moet bezig zijn, hondenschool, wandelingen etc.
Als je alleen gaat wonen lijkt het me ook niet praktisch om een hond te hebben, want wie zorgt er voor je hond als je fulltime werkt? Je hond kan moeilijk 8u op een dag alleen zitten..
Ikzelf blijf nog een tijd thuis wonen (om zo ook wat te sparen ) en tijdens de uren dat ik uit werken ben is mijn moeder de 'hondenopvang', want zij is er heel de dag.
Moest ik haar niet hebben zou mijn hondenwens niet zo realiseerbaar zijn geweest denk ik..
Oh en financieel is het ook echt héééél veel. Gelukkig dat ik normaal binnen enkele maanden afgestudeerd ben en hopelijk snel werk vind dan, want het is ook wel vervelend dat m'n moeder nu het meeste voor mijn hond zit te betalen (ook al vindt zij het niet erg, ze ziet de honden doodgraag).
Dit zijn mijn ervaringen!
hej
bijten, grommen, tanden laten zien, iets slopen is hier not done,, word aan het nekvel gepakt en naar de plek gesleurd en word duidelijk gezegd NEE.
maar als ik een beetje zie hoe het in het huishouden gaat bij je nonkel en tante is het ten einde raad.
wat zou je zelf doen ? als je niet goed word op gevoed en niet word geaccepteerd door de kinderen ?
in het begin vond ik het binnen plassen nog niet zo erg. als ik merkte dat hij wilde plassen pakte ik hem op ( aan het nekvel) en nam hem mee naar buiten en zei dan plasje doen.
op een gegeven moment bleef hij binnen plassen en toen duwde ik hem wel met de neus er door en zei NEE en (gooide) hem buiten..
en het betreft toch een pup ? daar mag je echt nog niet mee fietsen.
commando's zijn ook, kom hier, ga uit de stoel etc.
FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN en POSITIEVE OPVOEDING EN OMGANG MET DE HOND.
HondenPage hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden en begeleiden van honden. Onder positieve opvoeding en omgang met de hond verstaan wij een wijze van opvoeden en omgang waarbij het welzijn, de veiligheid en de integriteit van de hond altijd gewaarborgd is.
LET OP!
Het adviseren, propageren en rechtvaardigen van opvoedtechnieken met als basis dwang, fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysiek) provocerende, intimiderende of overheersende handelingen is niet toegestaan op de HondenPage. Behalve dat het stress veroorzaakt bij de hond en beschadigend is voor de vertrouwensrelatie kunnen ze ook een serieus risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.
Open vragen en gesprek hierover zijn toegestaan als middel tot informatie en kennis, maar herhaaldelijk adviseren of propageren van technieken en middelen die in strijd zijn met deze visie en beleid kunnen negatief gewaardeerd worden met een rode pijl en bij herhaling kan het moderatorteam een waarschuwing geven en/of een afkoelban.
Topics met als doel discussie over methodes waarin technieken gebruikt worden die niet binnen deze visie van de HondenPage passen gaan we niet op voorhand uit de weg, maar kunnen wel op ieder moment door het Moderatorteam gesloten worden wanneer zij van mening is dat alles gezegd is en/of wanneer de discussie een provocerend of verheerlijkend karakter krijgt of in strijd is met visie en beleid.
Link naar volledige uitleg van visie en beleid >>> http://www.hondenpage.com/faq/regels
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?