Wie is er bekend met deze oogaandoening?
Casper heeft in beide ogen een vlek zitten. Volgens de dierenarts kan dit geen kwaad en heeft t te maken met de vochtdoorstroming tussen de lagen in t oog. Casper heeft er geen last van maar ik wil niet dat t erger wordt. Da zegt dat de hond blind kan worden maar dat dit vrij extreem is. Maar ook dat t kan verbeteren.
Iemand tips of ideeën?
Upje
Dat is een vervelende diagnose. Is deze cornea dystrofie aan beide ogen? Ik neem aan dat deze is vastgesteld door een veterinair oogarts.
Cornea dystrofie kan volgens mij ook erfelijk zijn. Meld dit in ieder geval bij de fokker van Casper.
Helaas zijn de troebelingen van het hoornvlies (witte vlekken op de ogen) niet te stoppen.
Bij mensen kan of een oppervlakkige - bij ernstige aandoening volledige - hoornvliestransplantatie of ooglaserbehandeling worden toegepast.
http://www.barfplaats.nl/forum/index.php?topic=68729.0
Een link met uitleg cornea dystrofie bij mensen:
http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/cornea_conjunctiva_degeneraties_dystrofie_troebelingen_vlekken/
Houd er in ieder geval rekening mee dat Casper slechter ziet en dat dit erger kan worden. Ook kan hij last hebben van fel licht. Ik heb zelf andere vertroebelingen (vlekken) in mijn ogen (scintillans) en heb last van fel licht; kan moeilijk tegen effen lichte vlakken aankijken en moet al snel een zonnebril dragen.
Welke prognose is door de oogarts gegeven? Ik hoop dat de progressie zeer langzaam gaat bij Casper.
De diagnose is door onze eigen dierenarts gesteld. Hij heeft aangegeven dat er niet veel aan te doen is. Dat t erger kan worden maar ook kan verbeteren. Hij heeft nog geen doorverwijzing gegeven.
Zelf heb ik al contact opgenomen met wagenrenk in Wageningen. Zij doen oogheelkunde. Ben erg benieuwd wat ik daar voor reactie op krijg.
De vlekjes zitten trouwens in beide ogen. Hij heeft hier geen last van. Ook niet met fel licht. Hij ziet nog steeds prima ook in t donker.
Ik zou er door een veterinair oogarts naar laten kijken.
In de Wagenrenk heeft de oogarts speciale apparatuur om ogen te bestuderen.
Ik ben hier zelf destijds met mijn Kooiker voor onderzoek van zijn ogen geweest.
Mijn dierenarts bleek toen niet de juiste diagnose te hebben vastgesteld.
Een hond kan en zal niet goed aangeven of hij ergens last van heeft; dat gebeurt pas als het zeer ernstig is.
Honden zijn bikkeltjes.
Ik weet idd dat honden niet snel pijn of ongemak aangeven...
Heb de da nog even gebeld. Hij geeft aan dat hij denkt dat dit het is. Over een aantal weken weer even naar laten kijken. Mocht t dan nog zo uitzien verwijsthij ons door. Het kan ook zijn zegt hij dat t een puntje op t vlies is wat wegtrekt.
Ik wacht even de reactie af van wagenrenk..
Hmm nog geen reactie gehad van wagenrenk. Vandaag nog maar eens gemaild. Iemand een ander advies voor een oogarts?
In zijn rechteroog lijkt t wat hij te trekken. Links niet..
Ik blijf volgen want weet er weinig van!
Bij de specialistische dierenkliniek Utrecht zit een veterinair oogspecialist. Geloof bij de faculteit. Zou eens met die arts contact opnemen! Heel naar oogproblemem. Kan je beter ook niet te lang mee wachten.
Succes met alles en ik blij even volgen.
Vervelend dat je nog niets van de Wagenrenk hebt gehoord.
Destijds was ik ook niet te spreken over hun organisatie; echter wel over de kundigheid van de specialisten.
Hier info over de de faculteit Diergeneeskunde - Oogheelkunde te Utrecht.
http://www.diergeneeskunde.nl/klinieken-diensten/gezelschapsdieren/oogheelkunde/
Hier staan alle vet. oogartsen in Nederland
http://www.knmvd.nl/cms/showpage.aspx?id=698&searchresultguid=08b27ad7-8258-4211-be96-cfe1f3b8c6f2
Ik zou in eerste instantie nog een goede bloedcheck doen op de werking van de schildklier. Veel cornea problemen die op latere leeftijd ontstaan, kunnen gerelateerd zijn aan een slechte schildklierwerking.
Er zijn holistisch wel een aantal mogelijkheden om de werking van het oog goed te ondersteunen. Hoog anti-oxidante kruidenformules die specifiek op de hond afgestemd kunnen worden. Vitamine B complex en ribes nigrum ondersteunen ook de functie van het oog. Dit soort oogproblemen komt nooit ineens aanwaaien. Daarvoor zijn er diverse lichaamsprocessen gestagneerd, waardoor de dystrofie ontstaat.
Ocular (Eye) Signs
A dog’s eye showing a white “crescent” of corneal dystrophy.
Ocular changes are not common in hypothyroidism but the high levels of blood cholesterol and circulating fat can sometimes lead to eye changes. When these changes are seen, often thyroid testing is recommended. Corneal dystrophy, an abnormal change in the clear covering of the eye, is such an eye sign. This finding is usually represented as a small white spot (sometimes a white circle) on the eye surface. At this degree it is only a cosmetic problem and does not interfere with vision. In more severe forms, painful bubbles can erupt on the corneal surface that lead to ulceration. Obviously, this form would require treatment.
Bron: http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?P=A&A=461&S=0&EVetID=267379
Zoek het mede in de voeding een aanvullende anti-oxidanten c.q. specifiek versterkende kruidenformules onder begeleiding van een goed holist. Het kan bijdragen aan vermindering van klachten en kan erger voorkomen.
Dan zou ik je menu moeten bekijken. Als je wilt, dan kan dat per PB. Ik raad aan om vooral naast de rauwe voeding een hoog anti-oxidante bijvoeding te geven. De definitie van 'vettere voeding' is natuurlijk enorm breed. Het gaat om balans, verhoudingen, ontgiftende bijvoedingen met hoog anti-oxidante werking om vetten sneller te laten afbreken en organen te stabiliseren. Een goed zelf samengesteld menu bevat in verhouding niet veel vet. Het is mogelijk om calorie-arm te voeren, zonder dat je afbreuk doet aan de kwaliteit van voedingsstoffen. En wil je gerichtere hulp, dan raad ik je aan om een bekwaam holistisch dierenarts te benaderen. '
Vooralsnog komt het extreem weinig voor dat honden op een vettere rauwe voeding cornea dystrofie ontwikkelen. Veel heeft te maken met het juiste verbruik en verbranding van voedingsstoffen. Sport- en werkhonden hebben over het algemeen juist baat bij een vettere voeding.
Ik ga je mijn menu pben
Was zo wat aan het zoeken op dit gebied...
Maar het is ook een erfelijke afwijking toch?
Wel of niet mee fokken??
Zag op de RvB site dat een dwergpinscher dit heeft en mee gefokt is....
Cornea Dystrofie is een erfelijke aandoening o.a. bekend bij Labradors, Tollers, Cavaliers.
Ik heb in nog geen enkel fokreglement gelezen dat honden met Cornea Dystrofie worden uitgesloten voor het fokken.
http://www.dierenhospitaal-visdonk.nl/gezelschapsdieren/disciplines/oogheelkunde.aspx
Mijn hond had dit 2 jaar geleden ook, 2 vlekjes in zijn ogen. Nu is hij helemaal blind. Hij was gediagnosticeerd op staar en PRA. Toen ik dit hoorde was ik helemaal van mijn padje. Maar nu hebben we het totaal geaccepteerd en omarmt. En hij kan zich prima redden, uiteraard met wat aanpassingen. p.s hij is een X-herder. Dubbele pech zei zijn oogspecialist in Velserbroek.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?