Oke ik ben in de war :P Ik las net: buiten een roedel komt dominantie niet voor. (zelfde zou voor onderdanigheid gelden) maar hoe noem je het gedrag van de hond dan? Hoe noem je het als de ene hond (pups bijv) al kruipend en schuivend over de grond naar een oudere hond toegaan die rechtop staat met de staart en kop hoog? Ik zou dan zeggen dat de pup onderdanig gedrag vertoont en de oudere hond dominanter is (niet als in agressief of haantjes gedrag trouwens ik zie dat compleet los van elkaar).
goeie,
ik weet niet of je het geen dominantie kan noemen, ik denk dat veel mensen ook zeggen dat het geen dominantie is omdat dominantie een hele verkeerde betekenis heeft gekregen naar mijn mening.
daarom ben ik er altijd huiverig voor om bepaald hondengedrag als dominant te bestempelen omdat men dan ook gauw denkt dat de hond agressief is, of dat je de hond maar zo gauw mogelijk op de rug moet leggen.
is natuurlijk niet zo, dat is helaas naar mijn mening wel een beetje een denkcultuurtje geworden.
in dit geval laat de hond denk ik weten het gedrag van de pup niet op prijs te stellen en laat de pup in het gedrag zien die boodschap ontvangen te hebben, het is denk ik niet meer dan communicatie over en weer zonder dat er meteen een dominante en onderdanige hond in het spel is
Ik ben er helemaal niet huiverig voor om dominant gedrag als zodanig te benoemen. Dominant en onderdanig gedrag is alleen van belang om te kunnen samenleven en samenwerken. Een hond buiten de roedel hoef je niet mee samen te leven en ook niet mee samen te werken. Dominantie is een manier om met concurrentie tussen roedelgenoten om te gaan waarbij er zo weinig mogelijk risico gelopen wordt. Let op: Agressie is geen dominantie!
Naar buiten een roedel hoef je helemaal niet voorzichtig te zijn. Als er daar gewonden vallen gaat dat niet ten koste van de roedel.
Een interessant artikel over dominantie:
http://rogerabrantes.wordpress.com/2011/12/11/dominance-making-sense-of-the-nonsense/
Ik dacht dat ze het rangordeverhogend gedrag noemen.
Ik zie zowel dominantie als onderdanigheid als:
Gedrag wat de ene hond (+/-) doet om de andere hond (+/-) te beïnvloeden.
Het gedrag kan zowel gewenst als ongewenst zijn in mensenogen.
Ik ga met Bassie mee.
Wij mensen denken altijd dat honden een relatie hebben/willen/wensen met honden die zij niet kennen
(of mensen trouwens) en daar dus ook de verhouding mee willen bepalen direct.
Maar dat is denk ik helemaal niet zo.
Wij brengen onze honden vaak in heel lastige posities, zo is ons leven nu eenmaal, en dan zien we dat de ene hond is veel "handiger" om zich daar doorheen te manouvreren dan de ander, ik denk vanuit de mogelijkheden die de hond zelf heeft (de 1 heeft een korter lontje dan de ander, de 1 heeft meer zelfvertrouwen van nature dan de ander) en de indrukken die de hond als jonge hond heeft gehad en.........de houding van de baas op het moment zelf.
Want die baas.... die doet er toe, eigenlijk als enige op het moment van een ontmoeting met een totaal onbekende.
Vaak onstaat er agressie, omdat de hond geen andere oplossing weet, de honden die heel behendig zijn in coflictvermijding, veel zelfbeheersing en zelfvertrouwen hebben, zullen dat veel minder gauw tonen.
Binnen de roedel/gezin/familie, is het in mijn ogen een ander verhaal, daar doet de plaats die hond in neemt of in moet nemen er wel sterk toe.
Grappig is in dat verband dat heel veel honden de eerste tijd na een herplaatsing helemaal geen "probleem" gedrag laten zien, pas als de band onstaat, gaat de verhouding er toe doen, en dan komt er vanuit de hond gedrag om te zien hoever hij of zij kan gaan.
Dus ja, verhoudingen tellen pas als er een band ontstaat.
Waarbij ik trouwens er niet vanuit ga dat de hond zo graag "ranghoger" zou willen zijn, ik denk wel dat een hond die een positie wordt toegekend met veel rechten, die rechten ook zal verdedigen. Gelukkig zijn er niet zoveel honden die zelf maar hogerop willen, 99 van de 100 keer zal er ruimte geboden worden, en dat zomaar weer "terugdraaien" dat is een stuk minder makkelijk.
" Aggressiveness (aggressive behavior) is behavior directed toward the elimination of competition while dominance, or social-aggressiveness, is behavior directed toward the elimination of competition from a mate. "
feitelijk wordt dus hetzelfde gedrag vertoont, alleen binnen de groep noemt deze auteur het dominantie of sociale-agressie, en buiten de groep agressie. maar eerder maakt hij de - in mijn ogen correcte - aanname, dat agressie iets anders is dan dominantie:
" If any of the parties incur injury, then the behavior is aggressive and not dominant."
dit klinkt redelijk tegenstrijdig, tenzij hij bedoelt dat conflicten buiten de roedel ten alle tijden worden opgelost met agressie, en dat lijkt me een onzinnige aanname.
zoals ik het zie: dominant gedrag zal inderdaad veel vaker voorkomen in een roedel (tussen mates) dan buiten de roedel (tussen aliens), maar het kan wel degelijk optreden, ook richting buiten-de-roedelleden.
want hoe noem jij dan gedrag tussen aliens, zonder injury, als ze strijden om een resource? dan wordt er in die strijd ook gebruikt gemaakt van conflictvermijdend, dominant en submissief gedrag. een verschil is (oa) dat er buiten de roedel geen sprake is van een hierarchisch rangordesyteem. maar het gedrag an sich - zonder schade een resource bemachtigen - is niet anders. ik zie die scheiding niet zo strict, alsof er "buiten" de roedel ineens hele andere gedragspatronen zouden ontstaan. het vertoonde gedrag is hetzelfde, de definitie is hoogstens anders.
net zoals er binnen de roedel ook agressief gedrag kan optreden, kan er buiten de roedel ook dominant en submissief gedrag optreden. althans, in mijn visie
Gaat het uiteindelijk niet allemaal om de overleving van de soort? Afhankelijk van de omstandigheden zal toch de mate van dominantie (of agressie) verschillen?
quoten gaat verkeerd - helaas '
Dat denk ik ook Joop. Dankje . Darwin, daar komen we niet onderuit . Logisch ook wel.
De mate van dominantie zal wel toenemen bij erge schaarste denk ik, of niet?
Geeft niet .
Eigenlijk allemaal wel logisch toch, ben ook geen econoom... .
Bassie, behalve als er sprake is van schaarste van ruimte en/of voedsel toch?
Ik vind het wel grappig hoe de discussie opeens zo'n economische kijk krijgt. Moet ik dominantie dan zien als prijs? (denkt aan vraag en aanbod, equilibrium prijs etc)
Oke hier wat ik nu uiteindelijk denk. Ik steun de hele theorie rond het feit dat dominantie en onderdanigheid met name binnen een roedel een rol vormen. Honden buiten de roedel maar die wel vaak gezien worden (bijv. op bij ons op de frisbee, altijd dezelfde groep samen weekenden weg etc.) horen weer binnen een andere roedel, daarbij is tot op zekere hoogte ook sprake van dominantie en onderdanigheid. Maar bij de ontmoeting met compleet vreemde honden spelen vooral aangeleerd gedrag, voorgaande ervaringen, en de omstandigheden op dat moment een rol. Bij het aftasten hoe ver de honden bij elkaar kunnen gaan (na de eerste ontmoeting) zou in mijn ogen wel weer een beetje sprake zijn van dominantie en onderdanigheid.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?