Wat helpt nou echt? Vandaag jaarlijkse controle bij de dierenarts hij had tandsteen. Ik was lichtelijk teleurgesteld aangezien hij altijd een prachtgebit had.
Maar wat helpt nu echt? Botten? Dentasticka? Of moet ik hem echt gaan poetsen? ?
Wat geef jij je hond te eten?
Wel meer poolhonden hebben last van tandverkleuring of aanslag. Het heeft niet zozeer met hun voeding te maken, maar wel met de samenstelling van hun speeksel.
Onze honden hebben ook de neiging om snel bruinige strepen op de kiezen te krijgen. Op een stevige bullepees kauwen helpt goed (wel een echte harde, je hebt er ook van die softe die ze in een hap-slik weg hebben)
Poetsen werkt bij ons, eerlijk gezegd, niet echt. Dus ik zou mijn heil eerder bij het kluiven zoeken.
Voer geloof ik idd ook niet. Hij krijgt gevarieerd voeding van droog tot nat met groente en vlees en zonder. Dus dat zal het niet wezen. Ik zal bij de dierenwinkel eens navragen. Ik haal ook wel eens pezen. Die vind ie heel lekker maar zo op.
Bullepezen of runderoren laten kauwen. Dentasticks bevatten graan, dus die veroorzaken juist tandsteen. Ik gebruik doekjes om het tandplak weg te halen, zodat het geen tandsteen wordt. Verder heb ik een schraper om eventueel tandsteen te verwijderen. Bij www.alsa-nature.nl hebben ze goede kauwproducten, maar ook van alles en nog wat voor tandenonderhoud !
Rauwe botten werken hier het beste, maar kijk uit met de hardheidsgraad! Te hard is niet goed i.v.m. te grote slijtage van de tanden. Kijk ook uit met botten die verstoppingen veroorzaken. Ik heb eens een topic gestart waarin ik vertelde over een darmverstopping n.a.v. een rauw (dragend) runderbot. Ik heb heel veel gehad aan de tips en links over de hardheid van botten en welke veilig zijn.
Wat ik hier ook doe: met zo'n tandkrabbertje het tandsteen verwijderen. Ik poets daarna de tanden met een hondentandenborstel en een peutertandenborstel met "homeofresh"tandpasta. Die bevat geen fluor (is vergif voor honden) en de honden vinden het ook lekker.
http://voerwijzer.com/vleesbottenlijst-hond
Zoveel mogelijk laten kluiven is het best. Je schrijft dat pezen zo op zijn. Ook die hele dikke bullepezen ? Als je hond te weinig kluift, zoals de mijne, dan zul je toch moeten gaan poetsen. Het tandsteen dat er al zit krijg je er niet mee weg, je voorkomt wel dat het erger wordt. Voeding aanpassen hoeft niet.
We kunnen in ieder geval beginnen met wat meer kauwen op botten. Zal dierenwinkel eens vragen naar dikkere pezen. Kan ie vast aan komen. Oren ook lang niet meer gehad maakt dan nog uit of het rund of varkens is? En hij kauwt nu wel nog geregeld op kippenpootjes (niet die van ons maar uit de dierenwinkel dus de echte pootjes)
Ik zou voor runderoren gaan in plaats van varkensoren. Je hebt ook nog hertenoren. Bedoel je kippenvoetjes ? Dat is zo klein. Ik denk dat als je grotere kluiven zou nemen je al een heel eind komt. Het hoeft niet meteen op, liever niet zelfs, alleen maar leuk als je hond een week lang plezier heeft van een grote kluif.
Ik poets wel 2x per week.
Charlie is geen echte kauwer. Buiten een barfhap moet ik eigenlijk niet met de gebruikelijke pezen, staafjes, oren, runderhuiddingen afkomen, dat legt hij gewoon buiten tot het ooit een keer lekker wordt maar dat wordt het dus niet. Het enige dat je ermee kan doen, is als het helemaal nat en wak en bijna rot aan 't worden is, het terug binnenbrengen en als speelgoed gebruiken, heen en weer mee slaan Maar heen en weer slaan helpt niet voor de tandjes.
Poetsen is het enige wat hier helpt en dus poets ik de tanden om de dag
Ik heb me ook weer voorgenomen om te gaan poetsen. Aanstaande vrijdag verwacht ik een pakje met gebitsverzorging.
Je kan aan poetsen inderdaad.
Tandsteen is ook zelf te verwijderen, precies dezefde manier als wat een dierenarts doet, dus als t wat kost bij de DA zou ik t zelf ff doen.
Gewoon tipje voor als t nog es ontstaat
Verder veel laten kauwen inderdaad
Maar als hij genoeg kauwt etc. Inderdaad ff poetsen
cdVet Tandverzorging, is ook een goede aanrader.
Omschrijving
Tandpasta en -verzorgingsmiddel in een product.
-reinigt en verzorgt de tanden
-beschermt tegen tandplak en aanslag
-verwijdert slechte adem
-beschermt de natuurlijke mondflora.
cdVet Tandverzorging reinigt en verzorgt de tanden en het tandvlees en werkt bij regelmatig gebruik tegen tandsteenvernieuwing. Slechte adem wordt hiermee ook tegen gegaan.
Samenstelling: Helianthus annuus seed Oil (zonnebloempitolie), Calcium carbonat, Melaleuca alternifolia Oil (tea tree-olie), Thymus vulgaris Oil (tijmolie), Foeniculum vulgare Oil (fenegriekolie).
Toepassingsadvies: 2 keer per week regelmatig op de tanden en het tandvlees opbrengen.
Synthetische toevoegingsmiddelen per liter: GEEN
Tip: Voor het opbrengen is een stukje verband of een microvezeldoek het meest geschikt. Tip van de expert: Gebrekige tand- en mondverzorging (met niet geschikte producten) hebben vaak tandvleesontstekingen en rotprocessen in de bek ten gevolge. CdVet tandverzorging bevat natuurlijke, verzorgende bestanddelen, welke een optimale mondhygiëne positief beïnvloeden. Bij regelmatig gebruik worden de tanden op een zachte manier gereinigt en tegen tandsteen beschermt. Door cdVet tandverzorging wordt slechte adem gereduceerd. Voor gebruik omroeren.
Koel en droog bewaren! Ongiftig voor mens en dier!
Gewoon eens in de zoveel tijd er zelf afschrapen.
Hond plat op de zij leggen, lip omhoog en schrapen maar.
Dan hond op de andere zij, lip omhoog en ook schrapen maar.
Missie geslaagd: Kalender erbij en een maand of twee maand verder noteren.
Het is wel degelijk een kwestie van geloven. Niet elk onderzoek is 'waterdicht'.
Erwin Geitenbeek heeft meerdere onderzoeken gedaan (en gaat nog veel meer onderzoeken doen). Hij heeft toegang gekregen tot alle onderzoeksgegevens, dat krijg je niet zomaar. Een universiteit is geintresseerd in hem na al zijn onderzoeken.
Maar goed, mijn hoofd staat niet naar deze discussie, dus geloof maar wat je geloven wilt. Ik zou ten alle tijden het zekere voor het onzekere willen nemen. Een darmperforatie is dodelijk, dat risico zou ik NOOIT willen lopen. Niet bij mijn honden, maar ook niet bij honden van andere mensen.
Brokken verteren anders dan botten en daarom moet de maag zich daaraan aanpassen.
Niet elk onderzoek is waterdicht, dat is inderdaad waar. Maar ik hecht meer waarde aan onderzoek dat gedaan word om levensbelangrijke medicijnen te testen, dan onderzoek dat gedaan word door fabrikanten van voer (of dat nu brok of vers is). Zo'n onderzoek is veel objectiever dan onderzoek dat gedaan word met de betrekking op voer.
Voor mij is alles van hetzelfde 'kwaad' onderzoekers, professoren, dierenartsen,...die te maken hebben met de verkoop van een merk.
Nogmaals... Het gaat niet om een brok fabrikant...
En het ging om tandsteen en niet over maagperforaties en dergelijke.
Krätos nu lekker aan botjes en dergelijke. Misschien binnenkort eens kijken voor iets om tandsteen weg te halen
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?