Ik merkte gisteren al dat Maylo aan de zijkant van zijn mond wat korstig was. Hij wreef ook met zijn poot naast zijn mond, wat hij normaal niet zo gauw doet.
Ik gekeken naar zijn tanden, niks allemaal stralend wit
Ik denk raar...ik zie helemaal niks, totdat ik langs zijn lip voelde toen ik hem aaide. Ik dacht wat heeft hij nou weer aan zijn baard hangen en ik plukte wat er aan.
Totdat hij weer wreef en ik weer kijken, toen zag ik pas dat de zijkant van zijn mond helemaal korstig was en wat geïrriteerd. Vreemd....even in de gaten houden.
Ik liep vanochtend met mijn hondencursus begeleidsters een rondje (woont bij mij in de buurt). Toen Maylo's lip ter sprake kwam, ik zei dat die wat korstig en geïrriteerd was. Ze zei dat het wel eens komen door te veel likken aan zijn lip of dat hij zichzelf tijdens het kluiven op zijn lip heeft gebeten en daarna is gaan likken.
Tot vanavond mijn schoonzusje belde met de mededeling dat mijn neefje krentenbaard had. Waren we 's middags nog naartoe gegaan en Maylo was mee. Mijn moeder ging eens kijken op internet hoe dit kon ontstaan enz.
Toen kwam ze iets tegen en zei tegen me, dat honden dit ook konden krijgen. Ik kon mijn oren niet geloven. Maylo krentenbaard? Maar ik denk nu serieus dat hij dit toch heeft, maar wat is hier de behandeling eigenlijk van? Ik ga sowieso een bezoekje brengen aan de DA.
Zijn hier mensen met honden die dit hebben gehad? En is het te genezen? + is het inderdaad zo dat wij honden kunnen besmetten er mee en andersom ook?
p.s hij heet geen etterblaasjes, puur korstig en geïrriteerd.
Foto ?
onder krentenbaard bij mensen verstaan we het herpers virus wat koestert in de slijmvliezen, en wat naar buiten komt door stres zonlicht koorts enz. , een koortslip.
wij mensen willen daar zo snel mogelijk van af en gebruiken daar specifieke zalf voor. of dat voor honden ook zo geld ?
de blaasjes die zijn besmettelijk de korstjes niet meer, zijn er alleen nog korstjes, dan zou ik er niets meer op smeren....... of het van mens op hond kan overgedragen worden ?
als je ziet dat de blaasjes erbij komen, wat kan natuurlijk , de koortslip is besmettelijk, zeker als er nog blaasjes aanwezig zijn, kunnen we ons zelf ook besmetten en kan het uitbreiden, met blaasjes toch even naar je dierenarts er mee gaan. of het de specifieke koortslip is ?
je hebt twee soorten herpers virussen, het ene Canine herpersvirus CHV-1 dat wordt overgedragen via geslachtsgemeenschap van reu op teef. en kan dan overgedragen worden op pups van de teef.
het andere virus is de koortslip, wat ook bij mensen voorkomt. meestal begint het met kleine blaasjes bij de slijmvliezen van mond, het virus blijft altijd aanwezig , het sluimert in de slijmvliezen, en komt weer tot leven door stres koorts, enz. of dat bij je hond is ? het kan ook zijn dat je hond wondjes gehad heeft onder zijn kin, en door het schuren wat uitgebreid is , een hotspot. als je het toch niet vertrouw, dierenarts.
Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie. Vooral kleine kinderen hebben er last van en of mensen met een lage weerstand die het nog niet hebben gehad. Als je eenmaal krentenbaard hebt gehad krijg je het eigenlijk niet nog een keer. Het is heel makkelijk te behandelen doormidden van een zalfje van de dokter. Maar of het ook helpt bij honden weet ik niet. Ik werk met kinderen van jonge leeftijd en momenteel heerst er flink krentenbaard omdat het enorm besmettelijk is.
krentenbaard is geen bacterie hoor, het is het Herpersvirus. komt meestal rond de mond in de mond neus ogen enz naar boven, vaak noemen we het ..koortsuitslag, koortslip.
heb je het virus eenmaal gehad dan blijf je daar je hele leven mee behept. het sluimerd , als de blaasjes weer wegzijn, maar is de weerstand minder, bij ziekte koorts of zonlicht, dan komt het weer boven.
een koortslip, of wat je hier boven noemt een krentenbaard, zelf heb ik ook dit virus, niet leuk, maar het gaat over.
Wat is koortslip
Een koortslip betekent uitslag aan of op de lippen. De officiële naam is herpes labialis. De oorzaak is het zeer besmettelijke herpes simplex virus (HSV). 8 à 9 van de 10 mensen dragen dit virus bij zich. Vaak besmetten ouders hun jonge kinderen. Dit gaat dikwijls ongemerkt, maar sommige kleine kinderen worden dan ernstig ziek.
Jonge mensen hebben het vaakst een koortslip. Als ze ouder worden, komt hun koortslip meestal minder vaak terug. Mensen die regelmatig een koortslip hebben, hebben dat gemiddeld 3 keer per jaar.
Wie besmet is, heeft het virus altijd bij zich, opgesloten in bepaalde zenuwcellen. Van tijd tot tijd wordt het virus actief en gaat dan via de zenuw naar de huid - altijd naar dezelfde plek. Vanaf dat moment is het virus besmettelijk. Er kan dan een koortslip ontstaan.
Uitlokkende factoren
Een koortslip - het actief worden van het virus - kan worden uitgelokt door bijvoorbeeld zonlicht, kou, wind, menstruatie, vermoeidheid, wondjes of koorts (bijvoorbeeld bij griep).
Verschijnselen
•Het begint met een tintelend, jeukend of branderig gevoel op de grens tussen de lip en de huid eromheen. Veel mensen herkennen dit en weten dan: er is een koortslip op komst. Al in deze fase is een koortslip besmettelijk.
•Na enkele uren tot dagen ontstaan er pijnlijke blaasjes. Die zijn gevuld met helder vocht. De blaasjes gaan stuk, het vocht gaat eruit en er ontstaat een wondje.
•Op het wondje komt een korstje, meestal gelig van kleur. Het korstje valt er na een paar dagen af. De huid eronder is gaaf, en het besmettingsgevaar is voorbij.
•De koortslip geneest dus vanzelf in 7 tot 10 dagen en laat geen littekens na.
Besmetting
•Vooral het vocht in de blaasjes geeft een groot besmettingsrisico voor anderen - maar ook kun je bij jezelf de besmetting overbrengen: van de mond naar bijvoorbeeld een oog.
•Een herpesinfectie aan het oog is pijnlijk, ernstig en kan het hoornvlies blijvend beschadigen.
•Niet iedereen die besmet is met het virus, krijgt een koortslip - waarom is niet bekend. Een koortslip ontstaat maar bij 10-20 procent van de mensen die het virus bij zich dragen. De andere 80-90 procent krijgt geen koortslip, maar kan wel anderen besmetten. Dit komt doordat het virus ongemerkt van tijd tot tijd actief is in de mond of keel. Een goede hygiëne is dus belangrijk, maar verder is hiertegen weinig te doen.
•Er zijn twee typen van het herpes simplex virus. Ze kunnen een koortslip veroorzaken, maar ook herpes genitalis: een infectie van de geslachtsorganen. Dat is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA).
•Dit houdt in dat iemand via (orale) seks ook besmet kan worden met deze herpesvirussen.
•Mensen met een verminderde afweer zijn extra gevoelig voor het herpesvirus: denk aan mensen met aids, mensen die chemotherapie krijgen of een transplantatie hebben ondergaan, maar ook mensen met constitutioneel eczeem.
wanneer ik dit heb zorg ik er heel goed voor dat Bamse niet in mijn buurt van mijn gezicht komt, en heel goed mijn handen wast, zo voorkom ik besmetting... en niet alleen voor mijn hond natuurlijk, zoenen is er niet bij, en als het heel erg is wil ik niet onder de mensen komen.
Even een update: het is geen krentenbaard, het is een irritatie een soort smetplek. Hij heeft de afgelopen dagen liggen knagen op een bot, waarschijnlijk heeft hij tijdens het kauwen een wondje op gelopen. Hij is hierdoor overmatig gaan likken waardoor het geïrriteerd is geraakt.
We mogen nu gaan smeren met honingzalf of een andere vette cremé die niet schadelijk is voor honden. Mocht het nu niet overgaan dan moeten weer even terug naar de DA dan krijgt hij een antibiotica.
dus dat wordt smeren
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?