Over het algemeen, als ik de ruimte heb, dan maakt het me niet uit. Dan mogen ze voor, achter, naast me lopen, zolang er maar niet aan de lijn getrokken word. Op een smalle stoep is het een ander verhaal, dan heb ik ze liever voor of achter me, niet naast. Met Lady moet ze van mij bij gangetjes en andere onoverzichtelijke stukken aan de kant van me lopen, zodat ik tussen haar en de gangetjes loop of achter me gaan lopen.. Gewoon voor het geval we onverwachts een hond/kat o.i.d uit het gangetje komen..
Verder, bij oversteken vraag ik wel altijd een volg, waarbij ze naast me lopen.. Maar dat is dan vooral vanuit veiligheidsoverwegingen.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Hier maakt het wel uit waar Dobber loopt. Steevast loopt ze links van mij en mag ze niet verder vooruit lopen dan mijn knieën. Dobber blijft naast me of achter me. En dan aan de linker kant. Gaat ze naar de rechterkant dan breng ik haar met een commando weer naar de linkerkant, links is de kant voor het volgen. We lopen altijd met een gewone, korte lijn van 90 cm. Dan kan ze wel naast of achter me lopen maar omdat de riem op mijn rug vast zit aan de heupgordel kan ze niet ver voor me uit lopen als ze dat zou willen. Tenzij we gaan 'speuren' in een weiland of zo, dan mag ze aan de lange lijn lopen waar ze wil en loop ik achter haar aan. Maar zodra ze weer aan de korte lijn zit is het 'volgen' en niet meer snuffelen. Gaat prima hier. De loopsnelheid word hier trouwens ook gewoon door mij bepaald en ik denk niet dat Dobber daar echt problemen mee heeft .
Lopen aan de lijn is naast me, samen aan de linkerkant of 1 rechts en 1 links en dan wordt er gewoon naast me meegelopen en niet getrokken en ook niet van links naar rechts en weer terug heen en weer, daar heb ik echt geen zin in.
En van de lijn lopen ze overal en nergens dan boeit het me echt niet waar ze lopen.
Altijd naast me tot het stuk waar ze mogen poepen/plassen, daar krijgen ze de lange lijn en verder weer naast me..
Sky trok verschrikkelijk als puber, dus aangeleerd dat hij naast me moest lopen, en dit hebben we er eigenlijk ook altijd ingehouden..
Diesel loopt naast me aan de linker kant, en zit gewoon aan een 1 meter lange leren lijn.
Voor mij maakt het ook wel uit dat mijn honden bijna nooit los lopen. Er zijn stukken op de wandeling dat ik ze kort bij / naast me wil hebben (in het dorp, als er een auto voorbij komt, andere onbekende aangelijnde honden) maar er komt ook een 'vrij' moment dat ze aan de 3 m lijn mogen snuffeleb, voor me & naast me. Mijn honden kennen 'andere kant' waarbij ze achter me langs moeten kruisen zodat ze de lijnen 'ontwarren' dus stel ik heb Spot's lijn rechts, maar hij wil links snuffelen en kruist achter mij, dan moet hij achter mij terug naar rechts. Gek genoeg, nu ik dit opschrijf, bedenk ik dat ze dus juist wel voor mij mogen kruisen, mits natuurlijk niet 'snijden' en dat is puur praktisch; ik wil zien wat ze doen. Ze willen nogal eens snel reageren, bv de berm inspringen als ze een muis horen, doen ze dat achter mij, dan lig ik om of heb arm uit de kom. Kortom, ik wil ze voor of naast me, om te kunnen zien wat het stelletje gekken uitspookt
Aan de lijn, links of rechts, hangt er voor mij gewoon van af welke de kant van de berm of de straat is. Ik loop wel op straat, Kylie aan de kant.
Los hetzelfde.
Maar Kylie is er wel heel goed in geworden. De laatste paar jaren blijft ze zelf aan de kant stilstaan en kijkt naar mij als er een auto, fietser, loper, paard of hond onze richting uitkomt. Ze wacht braaf tot ik zeg dat ze verder mag lopen.
En trekken aan de lijn gebeurt enkel nog in de eerste paar minuutjes omdat ze zo vlug mogelijk uit de huizenrij wil zijn. Het verstand komt soms toch wel met de jaren
Nee, niet mee eens. Tenminste, op sommige plekken is het inderdaad handiger, zoals in drukke gebieden zoals een markt ofzo.
Over het algemeen laat ik mijn hond vrij lopen zover de riem dat toelaat (1 meter). Of dat nu voor, naast of achter me is, maakt me niet uit, zolang hij maar niet trekt.
Aan de lange lijn maakt het me niks uit waar ze loopt. Vaak loopt ze schuin voor me, zonder te trekken aan de lijn. Ruikt ze wat interessants, dan blijft ze staan, ik loop er voorbij, en Taika is dan achter me. Dan sprint ze me weer voorbij zodat ze weer voor me loopt.
Aan de korte lijn is het alleen naast me lopen. Niks schuin voor, niks achter, gewoon naast. Wel aan de rechterkant (hoort geloof ik aan de linkerkant, maar ik vind dat echt zo onhandig lopen).
Ze hoeft niet precies 2 centimeter van mijn knie verwijderd te zijn, maar naast is naast.
Dit is ook niet omdat ik nou zo streng ben, maar het is gewoon praktisch. Aan de korte lijn is het gewoon niet handig als ze overal naartoe zou zwabberen.
Best grappig voor mij om te lezen, want velen van julie zeggen:
ik wil zien wat mijn hond doet (of gaat doen), want dan kan ik daarop reageren
en ik draai het compleet om:
ik wil dat mijn hond ziet wat ik doe en wat ik ga doen, en op mij reageert.......
Is een heel verschillend uitgangspunt, maar ik denk dat eea heel afhankelijk is van het type hond wat je bij, niet alle honden hebben het in zich de wereld te willen sturen, maar ik denk dat menig hond een stuk rustiger en meer ontspannen zou zijn in een positie naast of achter zijn baas.
Als mijn hond losloopt, dan mag tie ook los en vrij, maar aan de lijn in gebieden waar dat vereist is, wil ik hem nooit voorop hebben, als hij dan in zijn hondse optiek een verkeerde beslissing neemt (wat bij een schnauzer heel wel mogelijk is, met zijn argwandend waakzame aard) moet ik alsnog gaan corrigeren, dan ben ik te laat, mensen schrikken en de hond is hevig verward: want ik had hem toch zelf in die positie gebracht.... lost tie het op, is het weer niet goed.
Nogmaals, dit zal zo sterk lang niet voor alle honden gelden, maar het is wel het overdenken waard denk ik dan maar.......
ja, het type hond wat je hebt is dan wel belangrijk...
heb je een regelneef bv, dan is het niet altijd even handig..of een ingeprogrammeerd initiatief nemer..
dat is hier niet zo aan de orde, ze loopt buiten aardig relaxed mee..loopt ze eens voor me, neemt ze de boel niet over, maar, uhm loopt ze gewoon voor me
Bij mij loopt de hond naast me, achter me is zou me ook niet veel uitmaken maar absoluut niet voor me!
Maylo is nu in zijn fase dat hij alles uitprobeert, van links naar rechts, trekken enz. Hij haalt echt het onderste uit de kan. Deze afgelopen dagen heeft het echt een toppunt bereikt en dan stop ik weer, trek hem naast me of laat hem in een cirkel lopen.
Helaas wordt dit door mij alleen consequent gedaan, mijn moeder vind dat de hond vrij moet zijn om te ruiken en dan maar mag trekken, kruisen enz. Mijn tweelingzus heeft helemaal geen overwicht op Maylo en die doet maar wat.
Dus niet erg bevorderlijk voor Maylo of voor ons alle, want Maylo mag bij iedereen wat anders.
Ik vind trouwens niets vervelender dan dat een hond net voor m'n voeten gaat lopen. Dan heb ik nog liever een trekkende hond, dan een hond die steeds maar ervoor loopt.
Als ik met de honden alleen loop, loopt Cas linksvoor me en Kobus rechtsvoor me. Ze trekken niet aan de lijn, maar lopen dus ook niet naast me (ook niet voor mijn voeten, maar meer naar de zijkanten).
Loop ik met de honden apart, dan lopen ze allebei links naast me. Op zich vind ik het niet erg als ze schuin voor me lopen, maar als ik apart met ze loop doen ze dat eigenlijk bijna niet (vind ik zelf toch ook wel wat fijner lopen). Ik zou wel willen dat ze dat ook doen als ik met ze samen loop, want ik vind het toch net iets relaxter. Maar twee honden tegelijk, waarvan een hele sterke van bijna 40 kg, naast je proberen te laten lopen (de héle wandeling) is best moeilijk en erg vermoeiend (spierpijn ).
bij mij gaan ze altijd naast of achter. tenzij het hun vrijetijd is zoals bij een uitrenzone, behoeftes doen (wanneer ik het zeg)
langs een drukke weg, moet de hond van mij aan de aan de linker kant lopen en naast zodat ik aan de buitenkant loop. Wanneer hij dan voor loopt, kan hij ook naar rechts de weg op zwalken.
Verder maakt het mij ook niet zoveel uit, als het maar veilig is en mij niet meesleurt. Ik loop altijd met een zeer lange lijn, eigenlijk wel prettig.
Mijn hond mag naast, voor en achter me lopen zowel links als rechts en doet dit als ik het hem vraag.
Als hij aan de lange lijn loopt maakt het me helemaal niet uit waar hij loopt al mag hij niet trekken en voor mijn voeten lopen.
Myra loopt links van me en Sasha rechts! Als ze nog erg veel energie hebben lopen ze voor me maar trekken is hier stilstaan dat wil ik gewoon niet hebben daar word ik gek van Als ze al wat moe zijn lopen ze meestal naast me of iets voor me maar met een slappe lijn. Met canicross moet Myra uiteraard trekken en dat vind ze maar al te leuk haha! Oh en met fietsen moet Myra wel straks naast me lopen ben anders bang dat ze onder me voorwiel komt
Max loopt voor, naast, achter me.... Maakt me niet zoveel uit. Zolang hij niet trekt.
Wanneer we door het centrum gaan moet hij voet net zo wanneer we een persoon/hond passeren.
Langs de drukke weg moet hij altijd rechts lopen. Mag best voor me uit wanneer hij niet trekt. Maar altijs rechts ...
Wanneer Max begint met trekken moet hij naast en blijft hij ook naast.
9 v/d 10 keer trekt hij niet. Behalve in speciale gebieden.....
Op de dijk waar we los lopen met hij altijd rechts lopen wanneer we langs open bossen gaan.... Dit is nog in training maar het gaat heel goed. Los lopen is vrij lopen bij ons...
je moet een hond hebben als boder collie zoe
Ik denk ook dat het zeker wel verschil maakt of je hond ook (dagelijks) los loopt of niet.
Mellow loopt niet los, dus zij krijgt meer vrijheid van mij dan honden die aan de korte lijn naar een losloopgebied gaan en daar lekker hun gang mogen gaan.
Ik laat haar ook vaak genoeg naast me lopen, als ze als een debiel aan de Flexi loopt te trekken dan moet ze even verplicht naast me lopen, voel ik haar weer wat rustiger worden, dan mag ze weer 'los'.
En als ze lekker heen en weer loopt aan de Flexi kijkt ze tegenwoordig regelmatig even naar mij. Dan staat ze stil, draait zich om en dan is het net of ze wil zeggen 'kom je vlug met me mee? Het is zó leuk!'
Als ik dan zeg "ik kom er aan wijfie" dan huppelt ze weer lekker door
In de wijk lopen we met de leren lijn (2 meter denk ik), in het bos met de Flexi, maar ook dan roep ik haar af en toe even bij me. En bepaalde stukken moet ze dan ook even naast me lopen (sowieso als we mensen passeren, maar ook in het paardenveld en als we een bochtje naderen).
Hier in de wijk loopt een man met 2 honden, een herder-kruising en een Ridgeback. Die honden lopen altijd uiterst relaxt naast hem (en stiekem was ik daar best wel eens een beetje jaloers op, als ik Mellow alle kanten op zag stuiteren )
Een tijd geleden heb ik even met hem staan praten, een van die honden kan absoluut niet los, de ander alleen als er écht geen andere honden zijn (ze zijn allebei nogal fel op andere honden).
Honden lopen dus ook aan een kort lijntje. Met slipketting. En stroomband.
En vanaf dat moment was mijn (gezonde) jaloezie om zijn relaxte honden ook wel weg eigenlijk, want op die manier hoef ik geen relaxte hond.
Nee, maar waarom zijn ze zo relaxt? Omdat ze anders waarschijnlijk een stroomstoot door hun sodemieter krijgen ('laat ik maar netjes lopen, want anders...').
Het geeft mij gewoon een naar gevoel, iets waar ik bij mijn hond juist het tegenovergestelde mee zou bereiken (nóg banger en weg opgebouwd vertrouwen).
En nu ze wat ouder is loopt ze ook al relaxter, dus ik vind het prima. Niet trekken en normaal doen, dan mag je lopen waar je wilt
Edit: en als ik in haar oor zou moeten bijten elke keer dat ze trekt, dan had ze allang geen oren meer gehad vermoed ik
Langs de weg loopt hij kort, links naast me. Op rustige stukken loopt hij aan de 2 meter lijn en mag hij voor of naast lopen.
Los mag hij lopen waar hij wil.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?