hey!
ik wou even jullie mening/raad vragen..
Yuka is nu ongeveer 5 maand oud, ze heeft alleen soms kuren die op de duur heel irritant zijn..
Zoals bijvoorbeeld;
- Ze valt onze kitten de laatste tijd erg lastig: in de nek bijten, op hem gaan zitten, erachteraan jagen (dit doet ze trouwens bij al onze katten) kortom het beestje zit nooit op zijn gemak.
- Als ik Kyra (onze oudere dame) wil vertroetelen, komt zij steeds tegen haar springen. Ze bijt naar haar staart, en loopt steeds achter haar aan. Ook waarschuwt ze Yuka altijd door een kleine grom te geven maar ze blijft gewoon doorgaan en ik heb bang dat dit op een dag slecht gaat uitpakken.
- Als er mensen thuis komen, springt ze steeds op de zetel en hapt naar de gezichten, bijt in de handen of kleren voor aandacht en ze weet gewoon van geen ophouden. Ik heb al geprobeerd haar in de bench te zetten zodat ze even kalmeert en als ze kalm is mag ze er meteen weer uit, maar dit heeft geen effect en ze blijft janken en blaffen waardoor het onmogelijk is om een gesprek te voeren. Ook op straat als we wandelen blijft ze springen, trekken en "schreeuwen" als we mensen tegenkomen bv een jogger, moeder met kinderen of mensen die zelf met hun hond aan het wandelen zijn (mensen komen soms buiten omdat ze denken dat ik mijn hond aan het vermoorden ben! Zo luid en erg is het..)
Ook moeten jullie weten dat dit mijn allereerste puppy is en dat ik totaal geen ervaring heb met het opvoeden, het is echt de eerste keer dat ik een hondje van kleins af aan heb en ik weet dus ook niet wat ik fout of slecht doe.
Ik kijk heel veel naar de Dog Whisperer en probeer daar wat dingen van over te nemen zoals het knippen met de vingers als ze iets doet wat niet mag of "shht" zeggen. Maar zoals bij het wandelen is er echt geen huis mee te houden, ze heeft totaal geen aandacht meer voor mij of mijn commando's en ons Kyra word daar ook erg onrustig van (zij is van nature een heel erg kalme hond..)
Zijn deze problemen van voorbijgaande aard en is dit gewoon een kuren-tijd of is dit iets waar later grote problemen van kunnen komen? Graag al jullie advies!! Thanks!
Ze kosten een energie, die pups Hier ook ééntje van 5 maanden, en ook ik heb voorheen alleen herplaatsers gehad; een pup was dus ook nieuw voor mij. Zelf ben ik niet zo'n fan van Cesar Milan, onder andere dat geruk aan de nek van een hond vind ik (persoonlijk) walgelijk. Hij heeft ook wel methoden waar ik me dan wel weer in kan vinden, maar ik ben dan weer van mening dat je wel precies moet weten hóe je die dan toe moet passen, en van de tv show alleen leer je dat dan weer net niet - er is immers niemand die met je mee kijkt en jóu dan weer 'corrigeert'
Ga je met je pup naar de hondenschool? Zo niet, dan zou je dit kunnen overwegen. Het liefst dan ook een hondenschool die van positieve methoden gebruik maakt (belonen wanneer je hondje iets goed doet, in plaats van straffen wanneer ze iets fout doet). Het is een leuke manier om met je hondje bezig te zijn en een band op te bouwen, en je hebt iemand die er verstand van heeft en met je mee kijkt. Ik leer toch telkens weer nieuwe dingen op cursus - niet alleen over mijn hondje, maar ook zeker over mezelf
Succes!
Niemand heeft gezegd dat een pup opvoeden gemakkelijk is...
Hier was het ook al lang geleden (12 jaar) dat er een pup in huis is geweest... dan is het ook weer wennen.
Bij Max heb ik vanaf het begin het woordje 'foei' erin gegooid als hij iets deed/doet wat niet mag, zoals onze Jack plagen, blaffen op straat, happen... Max reageert hier meteen op en is dan rustig.
Een hondenschool is idd een goede aanvulling... kijk eens rond of er een in je buurt is waar je een goed gevoel bij hebt.
Verder kan ik je adviseren om consequent te zijn en te blijven naar je pup en veel geduld te hebben.
Succes...
Ja hoor ik heb wel advies!
Als eerste en belangrijkste, STOP met kijken naar de "Dog Whisperer". Het werkt niet en dus kun je er net zo goed mee stoppen.
Ten tweede, stop met op alle mogelijke manieren je hond te straffen. Uit jouw verhaal blijkt dat het niet werkt, dus stoppen.
Ten derde, begin met het aanleren wat je wil dat je hond wel doet. Als hij dat in een rustige situatie kan, dan uitbreiden naar steeds lastigere situaties. Dus bijvoorbeeld, leer je hond zitten en naar jou kijken. Ga dat in steeds lastigere situaties oefenen. Zolang je hond het nog niet goed genoeg doet, nog niet gebruiken in de moeilijkste situaties.
Samengevat, richt je vooral op het aanleren van de dingen die je wil dat je hond doet, in plaats van je te richten op de dingen die je niet wil dat je hond doet. Aandacht besteden aan dingen die je niet wilt levert juist het verkeerde gedrag op.
Goed nieuws heb ik wel: je hebt een echte hondenpup!
Er zijn gelukkig ook heel veel dingen die je kunt doen.
Wat Bassie al zegt, alles wat niet werkt, gooit het overboord. Bij CM staat altijd in een kader: 'doe dit niet zonder professionele hulp' en dat is nodig, want een professional kijkt naar het hele plaatje. Naar wat goed bij je past en bij je hond past.
Het eerste wat ik zou gaan doen is veel dingen voorkomen. Voorkomen heeft als groot voordeel dat je hond niet kan leren dat het zo leuk om te doen wat niet mag, want hij kan niet doen wat niet mag. Je hoeft niet te mopperen of te corrigeren en je hebt ruimte en tijd om aan de slag te gaan met de dingen die je niet kan voorkomen.
Je pup klinkt nu best grenzeloos. Hij springt op de kat, bijt in je oudere hond, bespringt bezoek.
Wat pups van andere honden vaak al snel leren is: heb respect voor mijn persoonlijke zone! Dat doen ze door ze te negeren, telkens de kop wegdraaien en weglopen en als het niet anders meer kan dan grijpen ze in. Jouw oudere hond gromt, helaas heeft dat geen effect bij de kleine. Hij is niet onder de indruk van die grom.
Eigenlijk zou je een kat en een hond van mij moeten lenen Die leren in een uurtje waar wij dagen zo niet weken over gaan doen!
Wat betreft het bezoek: er zijn een aantal dingen die je kan doen.
- Vraag je bezoek de hond te negeren.
- Zorg dat je met z'n tweeën bent. De een houdt zich met de hond bezig, de ander met het bezoek.
- Hou je hond aan de lijn en leid hem af met wat lekkers. In eerste instantie is op jou letten al genoeg om wat lekkers te krijgen, maar al snel wil je meer, dat hij netjes bij je blijft zitten voor wat lekkers.
- Als het bezoek komt begroeten, heb je de hond aan de lijn, maar je zet je voet op een gedeelte van de lijn zodat je hond niet op kan springen. Zo kan bezoek het springen niet belonen.
- Pas als het bezoek rustig zit, mag de hond gaan kijken. Zonder te springen. Word hij te druk, dan haal je hem weer even bij je en laat hem rustig zitten, aan de lijn. Janken en piepen compleet negeren.
- Als je bezoek hebt wat even wil oefenen, heel graag! Laat ze gewoon drie keer achter elkaar opnieuw binnen komen Dus aanbellen, naar binnen, begroeten, jassen uit, gaan zitten. En dat drie keer. Als je dat aan het eind dan nog een paar keer kan doen, super!
Bij het lastig vallen van je andere hond:
Ik denk niet dat je pup zich weg laat sturen?
Jij bent bezig met je oudere hond en zijn tijd komt, als jij dat wil. Ga tussen je oudere hond en je pup in staan en negeer de pup zoveel mogelijk, maar hou hem tegen als hij op je hond wil springen. Zet hem gewoon telkens weer terug, buiten jullie 'kring'.
Dit is ook fijn voor je oudere hond, zijn aandacht, is ook echt zijn aandacht. Het is eigenlijk heel brutaal van die kleine om zich er steeds mee te bemoeien, maar dat moet hij nog leren!
Kat is eigenlijk hetzelfde, de kat moet bescherming krijgen van jou.
Het is geen speelgoed, hij mag er niet in bijten en niet mee slepen. Een kat die zelf van zich afbijt zou handig zijn Maar helaas, jij moet er dus tussen.
Wat wel erg kan helpen is een bench, is hij een bench gewend?
Je hebt namelijk allemaal momenten dat je niet op kunt letten, je bent aan het koken, even op HP, of naar het toilet Dan is een bench handig om dat ongewenst gedrag te voorkomen.
Ik ben zelf trainer, maar toch, mijn advies is toch altijd om er iemand bij te halen. Je hebt geen ernstige problemen, maar met 1 of 2 bezoeken van een trainer krijg je net die tips waar je zelf niet aan hebt gedacht. Tips helemaal op maat, van iemand die jou en de hond gezien heeft en begrijpt waaraan gewerkt mag worden en wat al helemaal goed gaat.
Het is voor ons onmogelijk om jou echt goede tips te geven die passen bij jou en je hond. Soms hoor ik iets en dan denk ik: dat doet diegene goed zeg! Maar dan zie ik de baasjes en de hond in het echt en dan is de uitvoering heel anders dan ik in mijn hoofd had. En andersom.
Zou ik dan alleen telefonisch of via internet advies geven, dan had het weinig geholpen.
Aan t puberen misschien? Onze Sadi nu 17 weken en 4 dagen oud, is de ene keer rustig snuffelen met de katten en t andere moment vliegt ze era achteraan (om te spelen). Alleen gaat dat er bij de katten niet helemaal in.
Voor ons en teken dat ze even extra energie kwijt moet, deels door observatie proberen we een goede balans te vinden en dat ze goed haar energie kwijt kan maar niet overprikkeld raakt. Als Sadi erg gefocussed is op de katten en er steeds achteraan wil plannen we een extra ritje bussloo of iets dergelijks extra ravot tijd en dan verder onze normale rondes en spelen als ze een maatje tegen komt en dan is ze weer even rustig (voor zover dat kan met een pup (rustiger is beter omschreven denk ik).
maar t vele erachteraan rennen zul je moeten uitvissen denk ik ook of je pup dan even meer energie kwijt moet of juist overprikkeld is.
We straffen Sadi absoluut niet trouwen bij dergelijke acties maar proberen haar af te remmen met afleiding als hulp middel, als ze rustig is bij de katten belonnen we dit gedrag want immers dan zdoet ze het goed, je bereikt het meest met positieve benadering en belonen van wanneer het goed gaat.
Vastberaden zijn en VOORAL belonen belonen en belonen wil je de aandacht krijgen
Ja een goede puppyschool kan veel helpen .
Hmm misschien werkt dit plaatje wel:
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?