Hoi allemaal,
ik ben een tijd lid geweest, maar ivm geen gebruik meer maken van het forum gestopt.
Nu loop ik echter tegen een probleem aan bij onze hond.. sinds mei heeft hij een nagelriemontsteking, diverse dierenartsen geweest en het leek elke keer wel mee te vallen.
Afgelopen vrijdag is de hond onder narcose geweest om nog eens goed te laten kijken naar de nagel en deze ook op te laten vijlen. Blijkt hij nog steeds een ontsteking te hebben aan die nagel.
Maar,.. er zit ook een ontsteking aan zn andere buitenste teennagel (Beide de buitenste). Lang niet zo groot, maar goed. Hiervoor antibiotica gekregen en pijnstilling, voor 2 weken. Dan moet ik weer terug komen.
Nu ben ik net de overige nagels korter aan het vijlen, en zie ik bij een aantal daarvan ook een licht rood randje bij de nagelriem.. Nu begin ik me toch af te vragen of er zoiets als een chronische nagelriemontsteking bestaat, of een andere aandoening.
Onze hond is nu 10 jaar. Inmiddels 3 jaar bij ons, maar door scheefstand van zn poten (en te lang gelaten nagels bij de vorige eigenaar), staan de nagels dus ook wat krommer dan normaal.
Mijn vraag is dus heel kort: Bestaat er een aandoening die die ontstoken nagelriemen als kenmerk heeft? Ik vind het namelijk zo apart...
Nagelbedontsteking
Een nagelbedontsteking is een ontsteking van de nagelriem. Dit is een zeer pijnlijke aandoening waardoor de hond of kat kreupel gaat lopen of veel aan de teen likt of bijt.
De ontsteking kan verschillende oorzaken hebben zoals een bacterie, een schimmel, een vreemd lichaam of een ongeluk. Ook kunnen allergische reacties leiden tot een ontsteking. Het is belangrijk om te kijken of er meerdere tenen bij betrokken zijn. Gaat het slechts om één teen dan kan daar een verwonding, splinter, grasaartje of iets dergelijks in aanwezig zijn. Bij een ontsteking aan meerdere tenen moeten we eerder denken aan ziekten met een diepere oorzaak.
Een goed klinisch onderzoek is van belang om een diagnose te kunnen stellen, ook kan het nodig zijn om aanvullend extra onderzoek uit te voeren zoals bij:
Bacteriën: een monster nemen van de plek en deze op kweek zetten.
Parasieten: een afkrabsel nemen en een microscopisch onderzoek uitvoeren.
Schimmels: materiaal afnemen en op kweek zetten.
Auto-immuun ziekten: biopten nemen en deze opsturen naar een patholoog.
Gezwel: biopten nemen of een röntgenfoto nemen.
Wanneer een diagnose is gesteld kan een goed behandelplan worden opgesteld om de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen.
Wanneer een nagelbedontsteking erg hardnekkig is en met medicijnen niet onder controle te krijgen is, kan worden gekozen voor een operatie. De aangetaste teen kan dan geheel of gedeeltelijk worden verwijderd.
Bij voedingstekorten kan na verloop van tijd o.a. ook nagelriemontsteking ontstaan. Zo'n symptoomuiting is dan 1 bevinding van een stagnering in lichaamsprocessen, maar er kan nog veel meer aan de hand zijn. Nagelriemontsteking en uiteindelijk uitvallen van nagels kan ook door een autoimmuunziekte komen, zoals SLO, SLE of Lupus.
Kijk eens goed naar de inhoud van de voeding die gegeven wordt en wees zeer kritisch met vaccineren (de genoemde auto-immuunziektes worden sterk in verband gebracht met vaccinaties). Gecombineerd kunnen essentiële vetzuren met een hoog gehalte aan EPA/DHA en kruiden zoals o.a. brandnetel en curcumine ontstekingsremmend, celopbouwend, bindweefselversterkend en bloedzuiverend ondersteunen. Ook algen hebben zo'n zelfde werking en bevatten ook een natuurlijke vorm van mangaan en zink als opbouwstoffen voor nagels en epitheel.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?