Puur uit interesse... tips en/of adviezen zijn zeker welkom...
Onze Max is bijna 7 maand... een geweldig mooi en sociaal manneke (ben helemaal niet bevooroordeeld).
- Vanaf welke leeftijd is een reu geschikt om een teefje te dekken?
- Zijn er boeken en/of websites waardoor ik mij meer kan verdiepen in dit onderwerp?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vanaf welke leeftijd kan/mag je reu dekken..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
zodra reuen geslachtsrijp zijn (zo rond de pubertijd, vanaf 6 maanden) kunnen ze dekken.
echter vind ik het persoonlijk verstandiger om te wachten totdat de hond lichamelijk en mentaal volwassen is, zodat je weet met wat voor hond je fokt. een teef en reu moeten elkaar aanvullen, als ze nog puber zijn weet je nog niet het definitieve karakter
Zoals marloes zegt..wacht eerst tot jouw reu volwassen en stabiel is en de nodige erfelijkheidtesten heeft gehad met goede uitslag.
Ik kan het alleen vanuit de voor mij bekende rassen zeggen en daar wordt niet gedekt voor de reu een jaar is. Vanaf 12 maanden kunnen namelijk de onderzoeken (heupen en ogen) pas gedaan worden. Onze Dan is 16 oktober 1 geworden en heeft toevallig vandaag zijn HD-onderzoek gehad
De leeftijd wordt vanuit de rasvereniging bepaald, dit is per ras verschillend.
Ook de benodigde keuringen die de reu moet ondergaan wordt door de rasvereniging bepaald.
Ga daar eens informeren.
Bij mijn ras mogen reuen dekken vanaf 18 maanden. Ik weet niet of dit een standaard regel is voor alle rassen.
Volgens de JR vereniging moet een reu minimaal 12 maanden zijn.
Daarbij zal de hond getest moeten worden op Patella Luxatie
en Erfelijke oogafwijkingen om te mogen dekken.
Persoonlijk vind ik het ook van belang dat er een stamboom bij zit, zo kan je namelijk bekijken of er geen inteelt plaats vind.
Als je het volgens de regels doet zal hij ook minimaal 2x een show gelopen moeten hebben en de beoordeling Zeeg Goed behaald hebben.
Er zijn voldoende sites die je kan vinden via google die gaan over fokken en al dat soort zaken.
Daarnaast is het erg belangrijk om als dekreu eigenaar kritisch te kijken naar je hond en hem niet alleen mooi en lief te vinden.
Je moet goed weten welke negatieve karakter eigenschappen de hond heeft zodat je daar op kan letten bij het uitzoeken van de juiste teef.
Ook qua uiterlijk, bouw moet je kritisch kijken, je moet de positieve punten maar vooral de negatieve punten van je hond kennen zodat je ook dat weer in combinatie met de teef kan bekijken of het daadwerkelijk past.
Een nestje fokken is niet zomaar iets, er gaat een hele tijd aan vooraf en ik vind dat de reu eigenaar daar net zo'n belangrijke rol in speelt als de fokker zelf.
Ik heb een dekreu maar die dekt echt niet alle teven waarvan we een aanvraag krijgen. Alleen als de teef mij aanspreekt, de min punten van de bouw opheft, het karakter goed is en ik de werkwijze van de fokker ken zal ik mijn reu inzetten. Inmiddels heeft hij 4x gedekt en er staan er nog 2 voor volgend jaar op de planning, maar dit zijn alle maal fokkers die ik ken, de teven ken en ik ook mijn reu in wil zetten.
Ik snap dat het erg leuk is om kinderen van jou reu rond te hebben lopen, maar er komt echt veel meer bij kijken.
Wij zijn minimaal een jaar bezig om alles voor te bereiden en de geschikte reu voor mijn teven te zoeken. Ik zal nooit mijn eigen reu op mijn 2 teven gebruiken want dan krijg ik inteelt pups en dat wil ik absoluut niet.
Maar om van een reu van 7 maanden te zeggen dat hij geweldig mooi is, terwijl hij nog volop in ontwikkeling is gaat niet, pas als een hond volledig uitgegroeid is kan je echt bepalen of hij qua bouw geschikt blijkt om er mee te fokken.
Daarbij kan jou pup heel sociaal zijn, maar hoe zit het met de voorouders, karakter kan een paar generaties over slaan voordat het weer naar boven komt, ook dat moet je weten en kunnen uitzoeken.
Daarnaast kan het karakter van jou reu ook erg veranderen nadat hij gedekt heeft, dit gebeurd niet bij alle reuen, maar vooral als een reu nog niet stabiel is qua karakter als hij gebruikt wordt is de kans op verandering erg groot. En die verandering is meestal negatief.
Ik zou er nog maar eens goed over nadenken voordat je zoiets overweegt.
Mijn hond is nu 6 maand oud en heeft een hond vol gemaakt mee een ander ras van een hond wat nu
Is de teef loops? Is dat vandaag gebeurd?
Zo ja dan zou ik een ongewenste zwangerschap voorkomen en de teef een morning after spuit door de dierenarts laten geven.
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_112-morning-after-prik-voor-honden.php
Brenda, de eigenaar van de teef moet met haar naar de dierenarts gaan voor een prik, dan komen er geen pups. Dat hoeft niet persé vandaag, maar wel volgende week.
Waarschijnlijk is de eigenaar van de teef wat onzorgvuldig geweest om haar loopse exemplaar uit het oog te verliezen. Jij kunt er als eigenaar van de reu volgens mij weinig aan doen en hoeft mijns inziens ook niet mee te betalen aan de dierenartskosten.
Tsja dat ligt er toch aan, voor hetzelfde geld heeft de reu eigenaar haar hond los laten lopen waar het niet mag en had de teef eigenaar de teef wel gewoon aan de lijn. Ik sta soms ook in het zweet om een hitsige reu bij mijn teef weg te houden (en dan heb ik niet eens een teef die gedekt wil worden door vreemde honden, laat staan als ze dat wel zou willen) waarvan er geen baas te bekennen is en dan loop ik toch echt met mijn teef aan de lijn, ver weg bij losloopgebied en op rare tijdstippen. Dus ik ben het daar niet zomaar mee eens.
Nog een geluk dat het een ander ras van een hond was...
Volgens mij is dit weer een nepbericht.
Leeftijd, de minimum leeftijd is naar mijn mening veel te jong! Ik zal nooit een reu inzetten, die nog niet volledig volwassen is. Wanneer dat is verschilt per ras en per hond.
Als je denkt dat je reu fokwaardig is, ga je eerst kijken naar de verplichte testen die je zou moeten doen, daarna doe je ook nog testen op zaken die niet verplicht zijn, maar die jij ook wil uitsluiten. Vergeet niet, dat jij ook mede verantwoordelijk ben, mochten de pups afwijkingen hebben (dit kan behoorlijk in de papieren lopen)!
Afhankelijk of je verplicht x aantal show resultaten moet halen van de rasvereniging, zal je dus ook die moeten halen.
vervolgens begint de studie pas echt.... Wat zit er in de lijnen? Broers/zussen/vader/moeder en diens voorouders, allemaal top hondjes, geen medische problemen, gedragsproblemen enz enz Alleen als je volledig overtuigd ben dat alles goed is kan je door.
Wat zijn zijn goeie eigenschappen en zijn min punten, elke hond heeft min punten, zie je ze niet, dan je hond niet inzetten!! Kennelblindheid is een van de belangrijkste oorzaken van vele misfok.
Reken op zo'n 1500,- kwijt ben en zo'n 200 uur aan zoeken, mail en bel werk en dan is dat aantal uur nog heel erg mager.
@ Mick, jij haalt het éérste bericht van dit topic aan, maar dat dateert van 2013 en de Max in dat bericht is al overleden zie ik.
Op 15 januari jl. heeft ene Brenda er een berichtje aan toegevoegd.
Dat kun je idd deels op voorhand weten als je een hond koopt met de gedachte daar later mogelijk mee te gaan fokken, maar bij TS was dat blijkbaar niet het geval.
Bij sommige rassen zullen ze opener zijn als bij andere, ik kreeg pas info nadat ik bekend maakte te willen gaan fokken. Mijn ras ligt al onder een vergrootglas en men is niet heel happig om negatieve info te geven.
Leeftijd vind ik bijzonder belangrijk, mij ras word pas erg laat 2,5 jaar + volwassen. Hun gedrag kan nog veranderen en ja ik heb dat al vaak mogen zien. Mijn dekreu was net als de jouwe weinig veranderd, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere. Sommige ziektes gaan zich ook pas op latere leeftijd ontwikkelen en zijn testen op jonge leeftijd niet te doen of niet betrouwbaar.
Die 1500,- + zie ik als noodzakelijk voor het testen van diverse zaken, al moet ik zeggen dat de testen met de jaren steeds makkelijker betaalbaarder worden en betrouwbaarder.
Maar goed iedere fokker zal zijn of haar manier van doen hebben, ik vind het allemaal best! Ik doe het op deze manier, wat een ander doet kan ik niets tegen doen, behalve aangeven hoe ik het doe, is geen wet maar een manier. Bevalt die je niet en kan jij het beter, prima toch?
goede avond
Ik heb een vraagje ik heb zo 8 maanden en we hebben hem nu 7 maanden bij ons nu zo 1 maand nu wilde telkens op ons jutten en we weten niet wat we hier tegen kunnen heeft iemand een idd wat we kunnen doen weet niet met welke lefertijd met een andre hond mag doen vandaar ik dit vraag het is trouwens een duitse herder groetjes margreha
Hond zit in de pubertijd en heeft misschien last van zijn hormonen. Maar dat is geen reden om hem te gebruiken als dekreu. Daar is hij nog véél te jong voor, en ik zou hem dan eerst laten testen op erfelijke afwijkingen (zoals heupdysplasie, wat bij Duitse herders voorkomt)
https://duitseherder.nl/system/files/734f3359e6f133c74a5acee9f9ff496b.pdf
Ow oud topic
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vanaf welke leeftijd kan/mag je reu dekken..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?