Zoals sommige weten heeft Fennah aan de lijn een grote comfort zone en accepteert ze geen andere honden. Dit uit zich in focussen --> blaffen/uitvallen aan de lijn.
Dit is te wijten aan de manier dat we vroeger in het begin van haar pubertijd opvoedde. We hebben toen, niet beter wetend, met slipketting en correctie gewerkt. Dit zorgde voor veel stress bij haar en het feit dat zij dacht dat andere honden zorgde voor een correctie bij haar.
We zitten nu sinds een ruime tijd in een hondenschool die geen correctie gebruikt maar met gewoon halsband/tuig, clicker en kalmerende signalen. We hebben vooruitgang met haar geboekt maar nu zitten we op het punt dat de hardnekkige gewoontes er in blijven zitten. Als ze uitvalt moet ik van de hondenschool haar laten doen (gewoon stevig lijn vast houden) en vanaf dat ze omdraait en naar mij kijkt moet ik klikken, naar achter gaan en belonen. Zo leert ze dus dat het blaffen haar niet uit de situatie haalt maar dat aandacht met mij dat wel doet. Echter blijven we daar vast hangen.
Meestal kan ik haar uit de focus halen door af te leiden en dan aandacht op mij te belonen. Maar als ik toch te laat ben moet ik gewoon vast houden, ik sta dan volop achter haar en ik heb het idee dat ik haar dan "steun" in het uitvallen en dat we daarom blijven hangen.
Nu denk ik er aan om een halti harnas aan te schaffen voor haar. Gewoon zodat als ze uitvalt, ze zich scheef trekt naar mij toe en ik haar dus gemakkelijker uit de situatie kan halen in plaats van te wachten tot ze helemaal uitraast.
Wat denken jullie?
Zelf hou ik liever van een methode die vanaf de basis gaat, stap voor stap opbouwen, eerst zorgen voor succeswandelingen dmv bogen maken, afstand bewaren, ondertussen aandacht vragend. Na een tijdje gaat ze dan leren dat wandelingen ook heel leuk en ontspannend kunnen zijn en zal ook meer aankunnen. Aan de lijn heb ik als regel sowieso geen ontmoetingen met andere honden tenzij je die honden heel goed kent en je er zeker van bent dat beide honden dit leuk vinden.
Het punt is dat als je een halti harnas gaat aanschaffen om het uitvallen tegen te gaan, ze nog altijd die gevoelens van onrust over zich heeft, en niet het veilige gevoel van rust heeft, zo geef je haar denk ik niet het gevoel dat jij haar nooit in situaties laat komen die ze niet aankan. En dat is juist het gevoel dat je haar wel wilt geven.
Voor ons was het een waardeloze techniek. Niet geheel dezelfde situatie als die van jullie maar wel een hond die half jankend/piepend ook ad andere kant vd strakke lijn stond en mij achter zich 'kluit liet schieten'. Ik heb dat toch echt heel geduldig dik een jaar gedaan waarvan een groot deel ook met de halti. Ja het hoofd draait (deels) jouw richting op maar dat is geen garantie dat ze dan ook oog voor jou heeft. Dat was bij ons iig niet zo. Als ze wil kan ze er gewoon doorheen trekken tenzij jij ad andere kant mee gaat doen maar dat mag natuurlijk niet de bedoeling zijn. Dan zou ik eerder voor een U-lead of soortgelijke gaan, dan hoef je je iig geen zorgen om een blessure te maken.
Voor mij is negeren bij agressie een absolute not done! En wel vanwege 2 redenen. De ene is dat je steeds over de grens van blijft gaan en misschien nog wel veel belangrijker, de hond blijft succes behalen. Hij blijft leren dat agressie succes heeft. Dat kan nooit de bedoeling zijn als je het wilt afleren.
Je moet die situaties zien te voorkomen. Let op haar lichaamshouding en zorg dat ze niet zo dichtbij komt dat ze gaat uitvallen. Dan kun je haar belonen als ze aandacht voor je heeft.
Je kunt proberen om achter andere honden aan te lopen rekening houdend met haar veilige zone. (Bij Fedor is dat soms wel 100 meter) en dan belonen als ze aandacht voor je heeft.
Mijn idee is dat je dit soort gedrag er misschien wel helemaal nooit uit krijgt, je kunt er wel mee leren omgaan.
Als ik het niet kan voorkomen dat Fedor uitvalt, bijvoorbeeld omdat andere honden bezitters onder het mom van 'ge moet m maar de baas kunnen' hun hond onder zn neus duwen, dan is het enige wat ik nog kan doen wachten tot de sorm geluwd is. Ik draai me weg van hem, zodat ik hem niet per ongeluk het signaal geef dat ik zijn gedrag steun, en wacht tot hij uit zichzelf naar mij toe komt. Ik beloon dan niet. Zeg niets. Als je dan gaat belonen loop je toch wel het risico dat dat aan het goede uitvalgedrag gelinkt wordt denk ik.
het belangrijkste lijkt me inderdaad de lichaamstaal van je hond lezen, en voorkomen dat ze uitvalt, maar mocht ze toch uitvallen, dan zou ik gebruik maken van een woordje als 'let's go' en weglopen van de situatie, om haar eruit te halen.
hier is een filmpje van hoe je dat moet trainen.
het belangrijkste is echter voorkomen, want elke keer dat ze uitvalt, heeft ze weer een vervelende associatie bij die plek, en ervaart ze dus weer stress.
daar heb je een punt.
Ik heb dit hier ook wel bij mij in de lessen. Zelf ben ik van meteen ingrijpen. Vaak blijven de honden er zo in hangen dat je een snelkookpan reactie krijgt.
Wat ik tegen z 'on cursist zeg: ga belonen voor kijken naar een hond en zo zorg je dat de emotie's laag blijven. Gaan ze wel uitvallen dan is het naam roepen en meer afstand gaan creëren. Is die afstand er niet? Dan nog ingrijpen en evt. voor je hond komen en met de rug naar de andere honden gaan staan zodat je aangeeft: ik vertrouw de situatie wel.
Ik snap de achterliggende gedachte van de hondenschool wel maar ik wil zelf eerder ingrijpen. De hond gaat steeds sneller uit zijn plaat en mag leren welk gedrag wel gewenst is.
Heb vandaag op het werk (Maxi Zoo) gezien hoe handig de halti was. De mensen hadden een Franse Bulldog die zijn vrouwtje gewoon overal mee naartoe sleurde. Hij zag rood van de ademtekort en zijn vrouwtje kreeg er maar geen grip op. Ze wou positief aan de slag gaan met hem maar ook beter grip op hem hebben om ervoor te zorgen dat hij geen succes heeft in zijn trekgedrag (dus niet geraken waar hij wilt geraken). Het was echt een succes én hondvriendelijk.
De medium is momenteel uitverkocht maar als hij terug binnen is mag ik hem eens proberen op de les. Werkt het, dan koop ik hem, werkt het niet, dan niet
Orga blaft en valt ook uit aan de lijn. Wat bij ons helpt zijn volgende dingen:
* Als ik een andere hond zie in de verte probeer ik eerst en vooral de afstand zo groot mogelijk te maken door bv een straat in te gaan. Dan kan hij de andere hond vaak nog zien maar ik zorg dat voor die afstand waarbij hij niet blaft en waarbij ik hem kan afleiden. En als ik dan zijn aandacht heb wordt hij flink beloond natuurlijk
* Als ik geen straat kan inslaan steek ik ook sowieso over en wandel dan de andere hond tegenmoet. Vanaf ik merk dat Orga zich begint te focussen draai ik om en wandel dus weg van de hond waarbij ik Orga weer beloon als hij aandacht toont voor mij.
* En als laatste situatie waarbij ik niet kan terugkeren of ik de afstand niet groot genoeg kan maken probeer ik eerst te zorgen voor een object tussen hem en de hond (een auto of struik) en als dat er niet is loop ik gewoon snel door (beginnen rennen werkt ook bij hem). Maar meestal kunnen we wel de vorige opties gebruikten.
* EDIT: Als doorlopen ook niet lukt dan zet ik tussen Orga en de andere hond zodat hij de hond niet meer kan zien
Ik moet zeggen dat deze trucjes bij ons echt positief werken. Ik merk dat zijn blaf- en uitval afstand steeds kleiner lijkt te worden en dat het voor ons dus werkt
ligt eraan Joop. Deze situatie komt alleen voor als je alles hebt gedaan om uitvallen voor te zijn, en dat is ook indien nodig omdraaien en weglopen. allicht. Maar er zijn heel soms nog situaties waarbij dat niet lukt. Er is hier in de buurt bijvoorbeeld een man met scootmobiel die een hond ernaast heeft rennen. Ik kan zoiets echt niet ontwijken. Wat zou dat 'ingrijpen' van jou dan inhouden vraag ik me af?
Vraag me ook af wat dat ingrijpen van Joop is.
Diesel laat bijna alle honden voorbij lopen zonder te reageren, behalve dus als er een fietser aan komt met een rennende hond er naast, dan flipt hij.
En dan kan je op je kop gaan staan, hij wordt woest, en bij 45kg valt er dan weinig aan te doen.
Je kan de lijn kort pakken, hond laten zitten, of wat dan ook, aandacht krijg je niet, uitwijken gaat vaak ook niet, omdraaien, ze komen je toch voorbij.
Dus ik vraag me ook af wat je dan moet doen.
Ik ben het met Joop eens dat niet ingrijpen geen optie is. Als jij niets doet dan doet je hond het wel. Als je de mogelijkheid hebt om zonder aarzeling weg te lopen uit de situatie dan verdient dat wat mij betreft de voorkeur. Als dat niet kan is het vaak wel mogelijk om in ieder geval de afstand te vergroten. Dus bijvoorbeeld even de berm of het gras in. Als dat niet mogelijk is dan ga je tussen jouw hond en de andere hond(of welke prikkel dan ook) in staan. Op dat moment moet je de aandacht van je hond vragen. Dat is natuurlijk lastig, maar dat moet je ook pas doen als je hond dat kan. Dus eerst oefenen in een prikkelarme omgeving en pas veel later gebruiken in een "echte" situatie. En geloof me als je je best doet kun in hele moeilijke situaties prima de aandacht van je hond krijgen en vasthouden. Ik doe dat vaak tijdens de lessen. Dan ga ik op allerlei manieren proberen om de aandacht van de honden te krijgen en de eigenaren moeten de aandacht vasthouden. Als je dat oefent dan kun je dat ook in een echte situatie doen.
Het gaat er vooral om dat jij aan je hond laat zien dat jij wel weet wat er moet gebeuren. En dan handelen, niet twijfelen, gewoon doen. Je hond zal je dan al heel snel volgen. Zeker als hij door krijgt dat het werkt wat jij hebt bedacht. Belangrijk is dat je het resoluut doet, dus niet twijfelen, gewoon doen!
Een kleine toevoeging. Niet wachten met handelen tot je hond over de rooie gaat. Voor hij gaat reageren moet je handelen. Als je wacht is het leereffect nul. Je hond moet het uiteraard wel zien, anders leert hij er ook niets van.
Die methode gebruik ik ook, en daarom had ik het ook over de situatie waarbij je al die dingen hebt gedaan, en dan nog kun je het niet voorkomen. Realiteit: dat gebeurd gewoon echt af en toe.
De berm in is lang niet altijd genoeg, en ja, oefenen met aandacht vragen al die dingen ben ik het helemaal mee eens. Maar soms zul je ondanks dat alles in een situatie terrecht kunnen komen waarbij je niets anders meer kan dan wachten tot het over is.
Ben ik met Zonnetje eens,
het enige wat ze zien en horen is die hijgende hond die op ze af komt rennen, dan krijg je nergens aandacht mee.
@ zonnetje , @ diesel
nu werkt het formaat van jullie honden (tenminste, afgaande op de profielfoto's) ook niet in jullie voordeel
het is niet zo makkelijk om met > 40 kilo hond "even" de andere kant op te lopen
en als dat niet lukt - begrijp ik dat je niets anders kunt dan even afwachten
maar ik zou dat niet als "structureel advies" geven - er bestaat dan wel een gedragsprobleem waar aan gewerkt moet worden
joop je hebt gelijk hoor, het formaat hond zorgt ervoor (<60 kilo in Fedors geval) dat je soms niet anders kan.Jullie gaan nu in discussie over een zinnetje met een detail wat er kan gebeuren als al het andere niet is gelukt. Mijn eerste reactie was 'voorkomen'. Dus ik ben het er helemaal mee eens.
In de praktijk komt het wel voor dat je of niet kan oversteken, niet meer kan omdraaien omdat de andere hond te snel gaat (fiets, scootmobiel, paarden in draf) ondanks alles wat je eraan doet. Ver vooruit kijken, rustige routes nemen, er blijven soms dingen gebeuren die je niet in de hand hebt. helaas.
Nee, het is niet een taktiek om het uitvallen af te leren, maar dat vind ik zo logisch dat ik daardoor wellicht te snel overheen fiets, dan is de methode afstand houden, lichaamstaal inschatten en ten alle tijden voorkomen dat ze uitvalt de beste. Helemaal mee eens.(schreef ik overigens ook)
Het gaat om het stukje;"wat nu als dat een keer mislukt en ze valt toch uit?'
Bij een kleinere hond, of als je met zijn tweeen bent, dan is tussen de hond en waar hij naar uitvalt in gaan staan ook ok. Met een grote hond is dat in praktijk erg lastig, en ik ben je al blij als er een lantaarnpaal is waar je de riem omheen kan slaan.
Dus het is mi niet zo zinvol om een uitgebreide discussie te beginnen over "als het een keer niet lukt'
misverstand.
Uiteraard is de manier die Joop schrijft een hele goede manier om het op te lossen, maar dat gaat niet meer als je over de grens gaat. Dan zul je moeten handelen. Als dat gene wat ik eerder aan gaf ook niet kan kun je zelfs even heen en weer lopen en de hond meenemen. Op die manier geef je hem niet de ruimte om zijn eigen gedrag uit te voeren. Tot de tijd dat je het opgelost hebt zou je zelfs nog een u-lead kunnen gebruiken om toch de controle te houden, maar dat zou niet mijn eerste keus zijn. Alleen als je de hond echt niet kunt houden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?