Ik heb ongeveer een jaar geleden een golden retriever van toen 1jaar en 2 maand geadopteerd.
Ik ben al zijn 3 de baasje :(
Dacht toen, ik ga eerst zelf proberen om hem te doen luisteren.
Nu een jaar later, trekt hij nog altijd als we wandelen, doet hij nog veel zijn eigen goesting en als er volk is, dan is hij toch een goed half uur bezig met tegen die mensen te springen.
Ik ga er nu mee naar school, gisteren 3 de les, en de lesgeefster weet al niet meer wat ze moet doen…
De bedoeling is om beloningsgericht te trainen, maar eten interesseert hem niet.
Als hij iets moet doen, doet hij het 2 of 3 keer goed, en daarna is hij het beu, reageert hij niet meer en is hij alleen maar aan het snuffelen.
Gisteren heb ik hem van gans de dag geen eten mogen geven omdat hij veel honger zou hebben om voor zijn beloning te willen werken (dus het was van de avond ervoor geleden dat hij gegeten heeft) en de beloningsnoepjes waren zwanworstjes. Je zou nu toch denken dat hij alles zou doen voor die zwanworstjes als hij zou lang niet meer gegeten heeft.
Terug een keer of 3 goed gedaan, en daarna was snuffelen weer interessanter dan die worstjes.
Ze heeft gezegd dat ze het eens ging bespreken met de andere lesgeefster omdat ze zelf niet meteen nog iets kon bedenken en misschien dat een speur-workshop iets voor hem is, omdat hij daar moet doen wat hij het liefst doet: snuffelen.
Maar aangezien de lesgeefster al aan het einde van haar latijn is: weet hier iemand een andere manier van aanpak?
www.deroedel.com
Misschien heb je hier wat aan. Ze werken niet beloningsgericht maar vanuit dat wat de hond in het nest al geleerd heeft en hoe wij ook een stukje hondentaal kunnen leren spreken. Erg leerzaam en het heeft mij heel goed geholpen!
Goh, lijkt wel een Samojeed haha!
Het enige wat bij ons uiteindelijk écht werkt is 'verveling'. Hem uit de 'verveelmodus' halen wordt zijn beloning. Je moet er wel een engelengeduld voor hebben.
Als hij zich misdraagt: stilstaan! Al staat hij te joelen en te springen: blijven stilstaan. Tot hij je (uiteindelijk) aankijkt omdat hij zich gaat vervelen en de trukjesdoos leeg is. Al duurt het een half uur: stilstaan zonder concessies tot hij rustig is en je écht aankijkt. Zo leert hij dat dat tweebenige wezen aan de andere kant van zijn riem uiteindelijk bepaalt wat er gebeurt.
En doe elke oefening maar een keer of drie: bij vaker oefenen vindt hij al gauw dat er geen uitdaging meer is. En geef nou toe, hoe zou je zelf zijn? Doe je een oefening 3x goed en dan mag als 'beloning' die stomme oegfening nog een keer of 5 doen. Dat pik jij zelf toch ook niet?
Succes, ik wéét wat je bedoelt haha!
ps. visite laat hij wel met rust
Ik had een gentle leader, zo een band die je rond zijn neus moet doen. De eerste 2 dagen heeft dat geholpen maar toen is hij terug evenveel beginnen trekken als vroeger. Gewend aan die band?
Hij is wel erg slim. Als hij begint te trekken, dan blijf ik staan en moet hij terug achteruit komen. Dat doet hij nu al zonder dat ik het moet zeggen. Vorig weekend nog als extra erbij gedaan dat hij eventjes moest gaan zitten, beetje time-out als hij toch zo graag wandelt. De wandeling was nog niet eens gedaan, of hij ging vanzelf al gaan zitten als hij achteruit moest stappen. Maar ik moet dus wel om de 5 stappen blijven staan, want hij loopt constant te trekken, en in groep, bvb een wandeling met natuurpunt, dan weet hij goed genoeg dat ik niet constant kan blijven staan dus maakt hij daar maar al te graag gebruik van.
Het bezoek de hond laten negeren lukt niet, dat doen ze al maar hij blijft toch springen. Er komt ook niet vaak iemand, dus hij kan er ook niet echt aan wennen. Een bench hebben we niet, en ik denk ook niet dat ik hem daar ga in krijgen want hij is dat nooit gewend geweest.
Dit zijn de enige problemen ja, vroeger hapte hij als je hem bij zijn band pakte, en hij liet de kat ook nooit gerust, bijt vanalles kapot (zorgen dat er niets is om kapot te maken). Er was nog vanalles maar dat is allemaal gebeterd.
Als hij "ontsnapt" (is eens door het poortje geglipt of als hij snel uit de auto springt) dan zet hij het op een lopen en reageert hij ook niet meer als ik op hem roep.
Dagelijks 2 wandelingen van ongeveer een half uur. Soms komt er nog eens een derde wandeling bij, maar dat is gewoon efkes de benen strekken als ik onder de middag thuis ben. In het weekend zijn het ook 3 wandelingen waarvan 1 van toch minstens een uur. (De 2 dagelijkse wandelingen zijn achter zijn eten om hem uit te laten)
HIj heeft een bal waar hij zot van is. De rest van zijn speelgoed is hij ook snel beu.
Ik vind het, eerlijk gezegd, wel wat weinig lichaamsbeweging. Ik zou proberen er een extra uurtje bij te pakken, als je kan.
Je kan ook met hem hersenwerk doen. Dat put uit en worden ze heel rustig van. Er zijn al meerdere topics over hier op hp. Voordeel is dat je dat ook 'snel' even een kwartiertje tussendoor kan doen.
Een goede hondenschool gaat eerst kijken waarom een ''probleem'' ontstaat.
Dan pas weet je hoe je gedrag van de hond om kan buigen, trainen.
Dus de hond bv 3 weken geen eten geven , om hem zo te dwingen tot het aannemen van een beloning is denk ik erg kort door de bocht.
Kan jij niets aan doen, maar vind ik meer een vreemd idee van de hondenschool.
Kan ook veel verschillen per hondenschool.
Onze teef hongert zich liever dood dan dat ze eten aan moet nemen als beloning.
Als ze dus moet komen heb ik 2 optie's.
Ik gooi een pak frikandellen in de frituur, in de hoop dat ze honger heeft.
Ze komt dus niet naar mij...nee ze wil frikandellen.
Of ik ga op m'n knieën zitten, zet het hoogste stemmetje op wat ik maar kan vinden.
Sla met m'n handen op m'n knieën en ze komt.
Misschien heeft jullie Golden niets met beloningen waar hij wat voor moet doen.?
Ook al geef je hem 5 dagen geen eten.
(terwijl hij waarschijnlijk thuis de oren van je hoofd kan eten)
Maar dat is iets waar een hondenschool hun eerste energie in moet steken.
Waarom doet de hond niet wat jij wilt.?
Wat is zijn beloningsbeleving....Wat is zijn grootste beloning.?
Ik hoop dat de HS een oplossing kan vinden..
ik weet niet of het iets gaat uitdoen, maar ik geef hem nu sinds vandeweek ook massages, in de hoop dat hij wat rustiger wordt als hij relaxeder is
hier wordt en is nimmer met beloningen van voer getraind... altijd met houding in stem en spel.
en dat je trainster na 3 x het al niet meer ziet zitten, zitten er alleen honden op de cursus die alles perfect doen ? nee toch.
vraag een andere trainster, en vraag of je zonder voer kan trainen om tot een goede opvoeding te kunnen komen. houding , stem en spel, zelf zal je daar dus je best voor moeten doen, om met spel en jezelf de hond te doen luisteren naar je, spel vind iedere hond geweldig, spelen met de baas, gelijk spelenderwijs kan je dingen van je hond vragen die die dan ook voor je gaat doen.
we wandelen ongeveer een uur en in't weekend een paar uur.
hij is alles rap beu, 'k zal nog wat andere spelletjes moeten proberen dan.
ik denk ook dikwijls dat hij denkt: ik ben 't mannetje dus ik ben de baas (ik ben alleen trouwens) en de lesgeefster zei dat hij dat idd kan denken
Lesgeefster ? is duidelijk maar een naam en niets meer, opgeven en al niet meer weten wat te doen na zulk een kort tijd, denk dat ze beter stopt met lesgeven.
Sorrry, moest ik even kwijt hoor. Heb zelf een superlieve Golden uit het asiel en zoals die bijv in het begin trok was te erg voor woorden. Vele mensen wilden in het asiel niet eens met hem wandelen. Ik heb het hem afgeleerd met behulp van de Gentle Leader, de U lead zat bij hem niet goed en verwondde hem.
Verder ging ik op cursus bij DogPartner, wel wat duurder dan een andere school, maar ze gaan dan specifiek aan de problemen werken. Op andere scholen ondervond ik dat ze elke hond en baas op dezelfde manier aanpakten en dat werkt niet. Elke hond is uniek. Vaak zijn wij baasjes ook het probleem en doen we, totaal ongewild, de verkeerde dingen. Zij gaan je dan observeren en vertellen hoe je het het beste aanpakt.
Maar geloof me, met veel geduld en liefde kom je een heel eind, je moet enkel de juiste aanpak vinden. Arme hond ook, zijn derde eigenaar al De vorigen zullen dan niet veel tijd aan hem hebben besteed
Succes !!!
Oja, ik ben ook alleen met mijn Golden...maar ik ben de baas hoor. Wel zijn ze heel slim en pikken feiloos op hoe ver ze kunnen gaan. Dat iets snel beu zijn ken ik maar al te goed, een paar keer en hij heeft het wel gezien...zeg soms dat hij TE slim is '
De seniliteit slaat toe denk ik, schrijf ik de Gentle Leader (waar ik een hekel aan heb) en moest de Halti Harnas zijn...bij deze zet ik dat even recht...
Hier ook een hond die totaal niet prikkelen is met een voerbeloning maar hier is de bal het ultieme beloningsmiddel en dat werk super!
Ik zou wel adviseren 1 wandeling per dag toch langer te maken en ook waar hij lekker los kan rennen.
Probeer veel variatie in je wandeling aan te brengen dus niet het zelfde rondje iedere dag.
Wandel je ook met een flexlijn?
Je zou wat meer ad rem kunnen reageren bv op het moment dat er maar enigszins spanning op de lijn komt gelijk om keren en de andere kant oplopen op het moment dat hij goed meeloopt geef je bv een hoge stembeloning Super of Knap zo........... dit blijf je steeds herhalen tot je merkt dat het langer duurt eer hij trekt en geef dan eens een spelbeloning tussendoor.
Het trekken is prima af te leren maar je moet het consequent volhouden en niet laten verslappen.
Jammer dat je trainer het eigenlijk nu al niet meer weet er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden dus je mag wel iets meer creativiteit verwachten van een trainer.
Toen ik met Cinta voor het eerst naar de hondenschool ging, was het vergelijkbaar met hoe het bij jou gaat. Het was echt super moeilijk om haar aandacht te krijgen, en misschien deed ze de oefening wel een keer soms twee en heel soms drie keer. Al had ik de lekkerste snoepjes ooit ze bleef maar snuffelen.
Ook kreeg ik te horen dat ik dan moest zorgen dat ze honger had, zodat ze haast wel aandacht voor me moest hebben. Daar had ik dus helemaal niks aan.
Toen hoorde ik een aantal maanden later over kalmerende signalen, en daar las ik dat een hond kan snuffelen om zichzelf te kalmeren. Dat in spannende situaties snuffelen ervoor zorgt dat je hond rustig blijft. Dus gedrag dat alleen maar goed is!
Wat ik hiermee wil zeggen is dat jou hond het misschien allemaal heel spannend vind op de hondenschool. en zichzelf daarom aan het kalmeren is?
Je zou bijvoorbeeld eens de afstand tot de groep kunnen vergroten en dan kijken of je zo wel iets makkelijker aandacht kan vasthouden?
Hier een enthousiaste, trekkende, overactieve Weimaraner. Hij is nu 4 maanden bij ons en eindelijk zie ik verbetering!! Maar er zijn wel enkele dingen die we hiervoor hebben moeten doen, want in het begin kon ik buiten met een biefstuk staan zwaaien maar had hij totaal géén aandacht voor mij. Wij wandelen dagelijks 3-4 keer, meestal 2 x een halfuur, 1 x een uur en dan nog een plasrondje. Dat zijn de standaard dagen, maar we gaan ook regelmatig naar het park om daar lekker los te kunnen rennen. Maar we wandelen minimaal zo'n 2u per dag. Verder gebruiken we dagelijks een Kong om zijn voer te geven of krijgt hij een kluifje. Op iets kauwen kalmeert hem Natuurlijk is elke hond anders, maar bij ons helpt het ook om voorlopig dezelfde routes te wandelen en als hij die kalm kan wandelen dan slaan we eens een ander nieuw padje in.
En wat bij ons echt héél belangrijk is geweest is mentale uitdaging, hersenwerk dus (Klik!) We doen dagelijks één of meerdere snuffel en denkspelletjes en dat vinden de honden geweldig. Nadien zijn ze ook erg rustig! Wat ik ook wil proberen met één van de honden hier is fietsen. Orga (Weimaraner) vindt joggen bijvoorbeeld ook erg leuk, maar ik loop niet zo snel als mijn vierpotige vriend dus daarom wil ik hem leren om naast de fiets te rennen
Door al die dingen hierboven merk ik nu echt een groot verschil, binnenshuis, maar vooral buitenshuis is hij enorm verbeterd. Hij heeft eindelijk wat aandacht voor mij
Maar zoals eerder gezegd, elke hond is anders en het is uitzoeken wat voor jouw hond werkt! Succes!
bij zijn eerste baasje was er iemand allergisch waardoor hij weg moest, zijn 2de baasje zei dat hij niet luistert en dat ik ermee naar school ging moeten maar dat hij daar zelf geen tijd voor had.
Kan eens kijken of zo een harnas verschil maakt.
Hem laten loslopen op een wandeling lukt niet. Heb ik al meermaals geprobeerd maar dan zet hij het op een lopen en reageert niet als ik hem roep.
Wat is een flexlijn?
De laatste dagen loopt hij al meer naast mij ipv constant voorop, maar ik moet toch nog altijd heeeeel veel blijven staan als hij terug begint voorop te lopen. Ik sta meestal stil voordat hij echt begint te trekken.
We hebben zeker een band hoor. HIj is altijd erg blij als hij mij ziet en hij komt ook vaak knuffelen.
Als we aan' t wandelen zijn kijkt hij ook vaak naar mij (ofdat ik nog volg?).
Voor de moment is er een groep op de hondenschool, ze had mij in een groep geplaatst met nog 2 andere "doorstromers" om te zien in welke groep we het beste zouden passen, maar de andere 2 zijn nog nooit geweest, dus het is altijd juist ik, mijn hond, en de lesgeefster.
voordat ik naar het werk ga, is het ongeveer een half uur dat we gaan wandelen.
na het werk laat ik hem eerst in de tuin, en als we gegeten hebben maken we een wandeling die iets langer is dan die van 's morgens, maar 't zal niet veel schelen. en als hij zin heeft mag hij daarna weer in de tuin, maar hij blijft 's avonds ook vaak binnen, of ligt buiten aan de deur op de mat
dan ga ik op zoek naar mentale spelletjes.
dacht: vervelen zal het wel niet zijn want als we een spelletje doen zegt hij toch rap dat hij geen zin meer heeft
als ik hem een botje geef waar hij wat kan op knabbelen, dan blijft dat vaak ook lang liggen voordat hij eraan begint
Als je buiten loopt ben je dan ook echt 'bezig' samen?
Ik loop met Mikey ook niet zo heel veel als ik het vergelijk met anderen. 's Morgens voor m'n werk even snel alles doen, dan s' middags en 's avonds rondjes van 30-45 minuten. Wel 1x in de week treibball en vaak in het weekend een uitje naar bos/strand als extraatje.
Maar in die 30 minuutjes wordt er ook wel 'gewerkt'.
Zoals oefenen met netjes naast lopen, dan weer even een paar minuutjes 'vrij' lekker snuffelen, ze mag los en ook als ze los loopt hebben we oefeningen als om bomen heen sturen, voorkomen, los naast lopen dit afgewisseld met momenten dat ze zelf mag gaan waar ze wilt. Komen we een speelmaatje tegen dan mag ze ook gewoon lekker spelen natuurlijk, maar zo niet, dan probeer ik wel dat ik dr zowel fysiek als geestelijk laat werken
Hier werkt dit goed. Mikey heeft buiten voldoende aandacht voor mij, omdat ze weet dat we gewoon regelmatig 'iets' doen.
Mikey neemt dan wel beloningssnoepjes aan, maar ook zonder is ze al beloond met mijn 'aandacht en woorden'.
Ook gebruik ik het 'vrij commando' als beloning. Dus even netjes lopen, focussen op mij, zit, wachten, naast enzo op commando, en dan is de "vrij" een hele fijne beloning voor haar. Gewoon even lekker snuffelen en struinen kan misschien voor jouw hond ook een beloning zijn?
Gr. Alexandra
Een flexlijn is een zo'n riem die steeds in en uit rolt tot 5 lang meen ik.
Helaas hebben we allemaal een druk leven, kinderen, werk, huishouden enz enz maar toch maak ook ik dagelijks een hoop tijd vrij voor de honden dat moet ook wel anders breken ze de tent af
Hersenwerk is erg leuk maar ook iets simpels als een gevulde kong kan je hond even lekker bezig houden.
Als hij trekt en je staat stil loop je daarna weer gewoon door?
Zo ja dan zou ik ervoor kiezen steeds de andere kant op te lopen dus niet de kant uit welke kant jou hond trekt.
zo een flexlijn heb ik inderdaad niet, maar ik zou graag hebben dat hij naast mij loopt, ipv daar 5 meter voor mij, want dan is hij toch weer met mij aan 't wandelen?
nadat we stilgestaan hebben, lopen we idd dezelfde kant verder. Elke keer omdraaien kan ik proberen, maar dan gaan we wel heel lang over hetzelfde stuk doen
ik heb geprobeerd om tijdens de wandeling zijn oefeningen van op school te doen, maar hij wilt niet want wilt verder wandelen (nuja, ik zou ook liever verder wandelen)
ik zeg hem wel dat hij braaf is als hij wel mooi naast mij loopt, maar dan stopt hij meestal met braaf zijn :( ik loop ook veel gewoon te vertellen tegen hem
los iets oefenen lukt dus niet, want dan is hij weg
Alexandra: dat hij mag snuffelen zou idd een beloning zijn voor hem, hij doet niets liever
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?