Iemand vertelde dat haar dierenarts assistente had verteld dat je een hond niet chemisch moet castreren want dan zou de hond kanker krijgen.
Ik heb specifiek nog gevraagd of het gaat om chemisch castreren dmv een injectie (die dus als het werkt heel kort werkt, wordt toegepast als je hond een vergrootte prostaat heeft en werd toegepast als chemisch castratie), hierbij wordt er oestrogeen ingespoten.
Of dat het om het implantaat zou gaan. Zoals ik weet werkt het implantaat exact hetzelfde als gewoon castreren want het zorgt ervoor dat het lichaam geen progresteron meer aanmaakt. Het enige verschil zou zijn dat de hond zijn ballen nog behoudt.
Bij de eerste, dus de injectie kan ik me voorstellen dat dit kanker kan veroorzaken. Kijk bv naar ons vrouwen. Het wordt afgeraden om na je 40e of de overgang nog oestrogenen te gebruiken omdat dit de kans op bv borstkanker dan kan verhogen. Vandaar dat je beter geen hormonen meer kan gebruiken. Of dit voor een hond ook geldt.....??
Bij het implantaat vind ik het heel moeilijk om te geloven. Zoals ik al aangeef is het exact hetzelfde als een operatieve castratie. Dan zou dat ook kanker moeten veroorzaken. Het enige wat ik dan kan bedenken is dat het implantaat zelf, dus misschien het materiaal waar het van gemaakt is oid kanker verhogend zou kunnen zijn. Maar, dan zou dat met een chip ook zo zijn. Nou, dat lijkt me sterk. Bijna iedere hond heeft tegenwoordig een chip.
Nog meer mensen die dit gehoord hebben? Iemand misschien een idee?
Ik heb ook al vernomen dat chemische castratie nadelen heeft zoals een verhoogde kans op kanker. Meer weet ik er niet van dus ik volg even
Max, jij weet dus ook niet welke vorm van chemisch castreren dan bedoeld wordt?
Het enige wat ik kan vinden is dat als een hond gecastreerd is, hij meer kans heeft op prostaatkanker op oudere leeftijd. Zoals ik het begrijp gaat het om operatief castreren.
Tegenwoordig vergroot alles de kans op kanker zo ongeveer, de lucht van tegenwoordig is al zo vervuild dat het kanker veroorzaakt.
Mijn dierenarts heeft niet over kanker/tumoren gesproken toen ik Nyx chemisch liet helpen. Op dat moment had Nyx trouwens wel een tumor (een goedaardige die weer wegtrok, wat normaal was voor dit type).
Nyx heeft de casteratie die 6-12 maanden duurt, de implantaat dus. Zijn balletjes zijn daarbij echt tot het minimum gekrompen. Ze groeien nu weer gestaag, dus de casteratie begint uit te werken langzaam.
We hebben trouwens eerst voor een chemische casteratie gekozen om te kijken welk effect het zou hebben op Nyx. We wilden weten of hij er mentaal wel aan toe is (sommige honden worden juist angstiger/onzekerder als ze hun mannelijkheid verliezen). Uiteindelijk moet hij toch onder het mes, meneer heeft nu al een licht vergrote prostaat en liever nu onder het mes, dan wanneer hij strax 10 is.
Weet trouwens wel dat zo iets niet bij teven word gedaan, vanwege de vergrote kans op tumoren
de implantaat scheid een hormoon af, die kan kankerverwekkend zijn, het implantaat zelf niet.
bij chemische castratie wordt een implantaat gezet die een hormoon afgeeft.
implantaten die de boel vasthouden, bijvoorbeeld een plaat met schroeven voor een kruisbandscheuring, of een implantaat voor een heupkom , dat is niet kankerverwekkend, hoewel het wel materiaal is wat er natuurlijk niet behoort. afstoting is dan mogelijk, maar kanker verwekkend ? nee.
wel de implantaat van de chemische castratie, immers het scheid een hormoon af om een crastratie na te bootsen.
Marloes,
Willem heeft al zijn 2e implantaat. De eerste heeft 8,5 maand gewerkt en de tweede heeft hij nu ruim 9 maanden. Inderdaad heeft ook hij kleine balletjes en daaraan kan ik vaak zien wanneer het implantaat dus werkt of bijna uitgewerkt is.
Persoonlijk houd ik niet van castreren dus als hij na dit implantaat opnieuw last krijgt van loopse teven (hij is dan helemaal van zijn pad en eet gewoon 3 weken bijna niks meer, staat om half 5 sochtends onderaan de trap te joelen enz. Gewoon super sneu voor hem) ben ik van plan om wederom een implantaat te laten zetten. Ik hoop dat hij er overheen groeit.
Mijn vorige honden zijn er allemaal overheen gegroeid. Die hebben nooit een chemisch castratie gehad overigens. Wel eens zo'n injectie als er sprake was van een vergrote prostaat of ontsteking.
Een puspiemel hebben alle reu's wel eens en dat is goed en snel te behandelen en voor mij geen reden om tot castreren over te gaan. Alleen als het medisch gezien noodzakelijk is.
Ik vraag me echt af of het geen broodje aap verhaal is. Op zich vind ik het nl een hele goede test als je twijfeld of je je hond moet laten castreren. Als het implantaat niet werkt, werkt castreren ook niet en als de dingen waarvoor je denkt aan castreren juist erger worden door de chemisch castratie weet je dat je hem beter niet kunt laten castreren.
Teefjes kunnen overigens gewoon aan de prikpil als je ze nog niet wil laten helpen.
teefjes kunnen gewoon aan de prikpil ?
nee niet doen, de prikpil is kankerverwekkend, en negen van de tien teefjes krijgen een baarmoeder ontsteking juist door de prikpil.
niet doen, een goede loopsheid ? houden zo, toch een ernstige loopsheid dat de teef ziek is en vaak schijndrachtig is ? laten helpen.... op volwassen leeftijd.
wat de reu betreft, ook dat geeft hormonen door de chemische implantaat om de castratie na te bootsen.
bedankt voor de uitleg.... dit is beter deze uitleg van jou.
Bedankt voor het meedenken.......
Maar het implantaat scheidt juist geen hormoon af Willemijn. Het zorgt er voor dat er geen progesteron meer aangemaakt wordt door de reu zelf.
De injecties die voorheen gegeven werden, daarbij werd er wel hormonen ingespoten bij de reu. Maar bij de suprelorin juist niet. Vandaar ook dat het exact hetzelfde werkt als gewoon castreren.
Zoals ik zei kan ik me dus voorstellen dat bij zo'n injectie waarbij oestrogeen ingespoten wordt een hond meer kans op een bepaalde vorm van kanker krijgt.
zelf geen reu, dus mijn denken zal anders zijn.
maar wat teefjes betreft, daar weet ik wel wat van af, geen prikpil als het niet nodig is. kankerverwekkend.
Ik zeg ook niet dat je een teef aan de prikpil moet doen hoor! Er stond ergens dat suprelorin niet aan teefjes gegeven wordt en daarop zei ik dat dat waarschijnlijk komt doordat je de pil kan geven. Ik bedoelde niet dat je dit dan ook maar moet gaan doen.
Ik zou een teef ook laten helpen als deze problemen zou krijgen. Natuurlijk wel pas als ze volwassen is.
Ik volg even. Zit zelf te dubben over implantaat ja of nee.
Dank je wel Wendy.
Deslorin heet het dus wat in het staafje zit.
In dit stuk gaat het vooral juist om gebruik bij teefjes.....terwijl ik voornamelijk heb gelezen dat het juist niet bij teefjes werd gebruikt.
Toch ook hier niks gelezen over eventueel kankerverwekkend/verhogend.
Interessant stuk, dat weer wel.
De werking bij reuen wordt ook kort uitgelegd. Maar dan moet je wel heel oplettend lezen.
het implantaat is een GNRH agonist. veroorzaakt geen kanker op de lange termijn, is nooit wetenschappelijk bewezen in ieder geval. wel castratie in het algemeen, maar dat had je al gelezen
ze bedoelt dan waarschijnlijk injectie geinduceerd fibrosarcoom
dat heeft meer met hulpstoffen in vaccins te maken, en is niet gelinked aan suprelorin
gewoon laten kletsen dus
Injection site sarcoma komt bij de kat voor.
Ik weet zo even niet hoe de vloeistof heet die geïnjecteerd wordt maar datzelfde zei ik dus tegen haar toen zij vertelde dat het echt om het implantaat zou gaan.
@Joop, jij bedoelt toch nu ook die injectie die ook wel eens gegeven wordt wanneer de prostaat vergroot is? Als deze voor chemisch castereren wordt gebruikt werkt het maximaal 6 weken dacht ik. Maar Willem reageert hier echt niet op zoals hij op suprelorin reageert. Wat ik hierboven aangeef kan ik me bij de injectie wat voorstellen als het om kankerverwekkend gaat omdat ze dan oa oestrogeen in gaan spuiten.
Je hebt gelijk, gewoon laten kletsen
Ps. Natuurlijk wilde ik je drie doggies geven maar heb te dikke vingers.......
Dank je wel Joop.
Precies wat ik dus al zei en dacht. Wist niet alle namen meer van de stoffen.
Gaat het nu over een teefje (progesteron) of reu (testosteron).
Het lijkt mij namelijk dat het testosteronniveau omlaag gaat bij een chip, en niet het progesteronniveau, want dat hormoon is een typisch teefjeshormoon dat opspeelt als ze loops zijn.
Of ze er kanker van kunnen krijgen zou eens onderzocht moeten worden. Maar ik denk niet dat dat gebeurd. Er zijn zo veel dingen waar een hond kanker van kan krijgen. Ik heb mijn Lakeland terrier nu tweemaal chemisch laten castreren, en heb mij laten vertellen dat de chip na uitgewerkt te zijn, oplost. Dus uit de hond verdwijnt. Op zich wel een geruststellende gedachte.
Testosteron Gast.
Ik denk dat ik weer eens in de war was.....hihi
Mijn hond heeft inmiddels de 4e spuprelorin en kan indd geen kwaad
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?