klopt wat je zegt met een halty dat ze de nek kunnen beschadigen ,maar wij liepen op aanraden van de hondenschool ook met een korte 1,5 / 2 meter lijn je kon haar daardoor ook beter corrigeren ,ik had op dat moment ook gezondheidsklachten ,mischien nog een idee om eerst zoekspelletjes te doen voor je gaat lopen ,brokjes verstoppen ,balletjes verstoppen en laten zoeken ,hier worden ze ook moe van
sterkte en groetjes angelique en lana
Ohhhhhh.. dat wordt inderdaad lastig.. kan je geen vriendin meekrijgen of een goede buur? Iemand in de buurt?
Maar echt op zo'n hondenschool krijg je er wel weer vertrouwen in. Die kunnen je echt verder helpen. Succes!
Jahoor, dat gaat zeker goed komen. Veel succes!
Misschien zou je kunnen werken met een klicker? Daar kan de hondenschool je vast meer uitleg over geven.
Mijn puppenkind van 18 weken en ong 25kg begon ook te trekken, en nu heel soms nog. Ook met passeren van andere honden werd ons kind helemaal dol. Natuurlijk is dat van mij niks vergeleken met dat van jou maar toch zou de klicker een optie kunnen zijn voor je.
Nu als ze het goed doet klick en een koekje en het gaat steeds beter.
Op internet staat een hele hoop uitleg over het gebruik van de klicker.
Het is dus vooral dat ze geestelijk zelf moeten gaan nadenken wat misschien bij jou in het voordeel is. Want wie niet sterk is moet slim zijn!
Ik zou voor nu even het wandelen laten, lekker denkspelletjes in de tuin doen en misschien alleen een blokje om in de wijk lopen al is het maar de straat door en terug.
Wat ik bedoel met constant over de prikkeldrempel gaan is dat het niet goed voor je nond is als ie tijdens de training alleen maar aannhet uitvallen is. Dan train je het ongewenste gedrag ipv dat je hond leert om zich "normaal" te gedragen tov andere honden.
Je hebt zelf het een en ander in de hand door te kijken naar Look-at-that, SAT en BAT. Dat zijn alledrie trainingsstrategieën waarbij de hond leert om ipv uit te vallen (en ook dit al zover van tevoren aan te zien komen dat hij niet meer hoeft) een ander gedrag te laten zien en ook de beleving van het zien van een andere hond te veranderen.
Ik ga even zoeken naar een paar links waar dat wordt uitgelegd, wel meestal in het engels.
Over verschillende leerprincipes toepassen bij reactieve hondhttps://www.patriciamcconnell.com/theotherendoftheleash/dog-dog-reactivity-treatment-summary
Uitleg look at that met als bonus link naar relaxation protocol.
http://clickerleash.wordpress.com/2009/08/23/look-at-that-a-counterintuitive-approach-to-dealing-with-reactive-dogs/
look at that poster
http://boogiebt.wordpress.com/2010/03/21/training-session-4-look-at-that-homework/boogs-look-2/
BAT uitgelegd
http://functionalrewards.com/BAT-basics.pdf
Nog meer uitleg.
http://www.quickanddirtytips.com/pets/dog-behavior/how-get-your-dog-stop-barking-and-lunging-leash?page=all
bij de laatste ook uitleg over waarom het misschien goed is even niet te wandelen.
Misschien een ulead in combi met halti? Kan je de sterke power opvangen met ulead en haar fixatie begeleiden/omleiden met de halti? En daarnaast natuurlijk alle tips hierboven.. daar kun je vast en zeker wat mee! veel succes!
Wat ze zeggen is inderdaad waar. Als je binnenkort succes boekt dan zul je jezelf ook een stuk gelukkiger voelen en dat straal je ook weer uit naar de hond. En dat helpt ook enorm! Hoe je dat succes gaat bereiken dat moet je even bekijken dan natuurlijk. Niet alles werkt bij elke hond even goed. Ik leid onze hond altijd af met snoep als er iets gebeurd waarop hij te erg reageert. Dat werkt bij hem écht heel goed.. ik geef hem dan een commando "Kiek es!" en dan een snoepje als hij mij aankijkt en niet naar het andere . Ik doe dat totdat hij geen aandacht meer heeft voor het andere maar alleen voor mij. Ik doe altijd extreem blij tegen hem "Goeeeedzooo meneertje!" als hij gewoon meekomt zonder te fixeren.
Ik heb trouwens wel echt bewondering voor je hoor, want het zal inderdaad niet meevallen met zo'n sterke hond te wandelen, (heb helaas ervaring want weeg ongeveer hetzelfde als jij en onze reu is ook al erg sterk). Maar toch geef jij niet op want ik kan jouw vorige topic nog goed herinneren. Veel mensen zouden allang de handdoek in de ring hebben gegooid. Wat ik erg jammer voor je vind is dat je ouders je niet echt steunen. Tenminste zo lijkt me dat?
Dankjulliewel allemaal! Vanochtend werd ik wakker met het gevoel 'ik kan en wil dit niet meer' , maar over 't algemeen heb ik 's ochtends sowieso nooit ergens zin in, hehe.
Ik ga vanmiddag op m'n gemak nog heel het topic doorlezen, de tips eruit pakken, en me opgeven voor die cursus. Tenminste, even naar m'n rooster de komende weken kijken of ik uberhaupt op woensdag wel KAN, bedenk ik me net. Ik geloof dat dat geen probleem is.
In de tussentijd, zijn er misschien nog mensen die op mijn 'wandel-regels' kunnen reageren / bekritiseren?:
Ik ga advies vragen bij de cursus voor regels tijdens het wandelen. Misschien kunnen jullie al een en ander adviseren (bekritiseren ) op de manier waarop ik wandel.
De 'regels' die ik gebruik bij het wandelen:
1. Ze loopt altijd tussen mij en het verkeer in, dus de hand waar ze aan loopt wisselt. Binnen de lengte van de riem dat ik haar geef heeft ze vrijheid om te lopen 'waar ze wilt', als ze maar aan haar kant blijft. Strak naast lopen hoeft van mij dus niet.
2. Ze mag zoveel snuffelen als ze wilt, mits de riem niet strak komt te staan / mij mee trekt. Ik geef haar de tijd, want snuffelen wordt ze rustig van. Als ik het wachten zat ben zeg ik "Kom je mee? Kom maar!" , en 9 van de 10 keer komt ze dan weer mee.
3. Stoppen & zitten bij elk stoeprandje.
Hoe ik op dingen reageer:
1. Andere hond: oversteken, daar wachten, en laten zitten. Proberen aandacht naar mij te krijgen, maar dat lukt niet goed. Zitten gaat redelijk. Als ik ga lopen terwijl er een andere hond losloopt, loopt ze absoluut niet mee en hangt ze in de riem. Zitten ging zeer goed, en nu redelijk goed.
2. Kat: drama! Want katten lopen niet door. Ik probeer te zitten en wachten tot de kat weggaat, en desnoods omdraaien
3. Geluid waardoor Rhowdy begint te grommen: ik wist het zelf ook niet goed wat te doen, en heb haar 'meegesleurd' terwijl zij sprong en blafte.
Prima voorbeeldje...het flostouw.
Dat is bv het verschil als ik een hele goede GD aan het werk zie.
En ja, die zie je met een "probleem" hond van iemand anders lopen en dan gaat het opeens net allemaal wat beter als met de eigenaar en de hond.
Waarom.?
Het anticiperen, geen treuzeling, ......er gebeurt dit , *past* doen wij dat.
De hond heeft eigenlijk geen tijd om te focussen, herkent de stress situatie geen eens meer.
En ja, sommige rassen hebben dat nodig.
Er zijn er genoeg die wel die rust nodig hebben, even rustig zitten, de situatie bekijken.
Maar is dat met jou dobber ook zo.?
En proberen kan natuurlijk nooit kwaad.
Ik ben wel eens huppelend door een drukke straat gegaan met onze vorige reu.(dobber Landseer).
Die deed het weer net anders..die hield netjes in...rustig lopen...(toen herkende ik nog geen signalen) ging zelfs aan de voet wandelen , tot het 'gevaar" dichtbij was en dan opeens .....BAM!..
Lag je arm zo'n beetje uit de kom.
Toen we de straat inliepen , en daar aartsvijand nummero 1 bij het hek zat.(Boxer) en achter ons nog 2 herders op straat liepen , ben ik gaan huppel, joggen..
Opeens doorbrak ik zijn hele patroon.(en heeft hij me als baasje sindien ook nooit meer als normaal baasje gezien denk ik.)
Maar het lukte..hij liep in draf met me mee zonder naar de boxer te springen.
Nouja, ik denk dat er hier op HP nog 1000 van dit soort verhalen te vinden zijn die dan mischien niet in de boekjes staan..
Gaat erom dat de hond doorkrijgt dat hij opeens door de straat is gelopen...zonder een focus op die ander te hoeven hebben.
Voor jouw als baasje natuurlijk lekker als je hond gewoon meeloopt.
Maar belangrijkst vind ik eigenlijk dat de hond doorkrijgt dat er niets aan de hand is.(nouja, een huppelend baasje is natuurlijk niet geheel normaal )
Succes, en laat weten hoe het gaat.
Ik begrijp je probleem en ik vind het getuigen van karakter dat je je zo in zet voor deze hond!! ik ben zelf niet zo van de hulpmiddelen, maar soms.... En toen kwam ik deze tegen...
DogEwalk Anti-trek trainingsapparaat met ultrasoon (zoo-plus)
Geen flauw idee of het werkt, geen ervaring mee, maar is niet schadelijk (geen schokken) en zou een optie kunnen zijn...
Super dat jij je zo inzet. Ik begrijp je ook helemaal, toen ik Lola net had kwam ze uit een asiel waar ze vier jaar gezeten had. De eerste dag ging ik een wandeling met haar maken, heel naief dacht ik dat ze dat heerlijk zou vinden, maar ze vond het helemaal niets, viel uit naar echt alles en hoe sterk ze is dat is bijna niet te houden. Ik moest dus een oplossing vinden. Ik heb toen de wandelingen heel kort gemaakt en steeds dezelfde rondjes en ging echt alles uit de weg met een heel grote boog. En als we toch iemand tegenkwamen leidde ik haar af met snoepjes zoeken omdat ze daar rustig van werd.
Ook binnenshuis hadden we regels: we lieten haar altijd rustig eten, (ze had ook baknijd) onze stem was altijd rustig en vriendelijk, we liepen nooit recht op haar af maar lieten haar naar ons toe komen, als ze op haar eigen plekje was lieten we haar met rust. We gaven haar ook niet overdreven veel aandacht. We deden wel veel zoekspelletjes en denkspelletjes, en leuke kleine oefeningetjes, geen commando's onder druk.
Door deze aanpak kwam er rust in de hond, ze wist dat ik haar niet in situaties ging brengen die ze niet aankon en daardoor kwam er vertrouwen in mij en ik weer in haar. Daardoor kon ze ook steeds meer aan.
Ik heb ook veel hulp gehad aan het boekje van Turid Rugaas Help mijn hond trekt, een mooie stap voor stap methode om rust in de wandeling te brengen en de aandacht van de hond te leren vragen.
Nog altijd maak ik als ze aan de lijn zit bogen om andere honden, ik hou dat ook als regel aan, honden aan de lijn niet met elkaar in contact brengen. Soms loop ik ook nog terug, het hangt van verschillende situaties af, soms voel ik me ook zelf niet zo dapper. Soms heb ik wel veel zelfvertrouwen en neem ik haar kort naast me, hou de riem met twee handen vast, zodat ze niet voor me langs kan schieten, neem een stevige rytmische pas en geef het commando doorlopen.
We hebben haar nu vier jaar, we kunnen heel gewoon ontspannen door de stad lopen, ze valt niet uit, als er een grote vrachtwagen langskomt heeft ze wel spanning en wil dan stilstaan, dat doen we ook en lopen daarna gewoon door.
Het is zo dat je na een tijdje precies gaat leren in welke situaties je wat het beste kan doen, soms is gewoon zelfverzekerd doorlopen het best, soms toch maar liever een flinke boog maken. Zelf ben ik er niet voor om de hond te laten zitten, dat zou voor Lola teveel spanning brengen.
Het lijkt me een goed idee dat oefenen op afstand op de hondenschool.
Volgens mij ben je al aardig goed bezig al zou ik sommige dingen anders doen. Ik zou liever bijv. doorlopen of omkeren, bij het zien van een andere hond, en op tijd voordat er spanning komt afstand nemen, zeker in het stadium van oefenen waar je nu bent is het belangrijk (naar mijn mening) dat je successen maakt van de wandelingen en de ontspanning als doel stelt voor nu.
Met mijn verhaaltje wil ik je aanmoedigen door te zetten, ook al is het niet makkelijk en ook al heb je er veel energie voor nodig, maar blijf ook genieten van elkaar, het is ook voor een hond heel fijn als ze weet dat ze geliefd is en dat men blij met haar is.
Hi Irene,
Allereerst, petje af voor jou!!! Ik heb je topics gevolgd mbt Rhowdy en ik bewonder je enorm dat je dit voor Rhowdy doet. Dat je begaan bent met hem.
Een tip van mij. Laat Rhowdy aan 1 kant van je wandelen. Altijd aan jouw linker of aan altijd aan jouw rechterkant....
Dit wordt op een gegeven moment duidelijk voor Rhowdy en brengt rust. Ook voorkom je eventueel zigzaggen voor je voeten als Rhowdy opeens iets ziet. Kan heel vervelend zijn en je ook uit balans brengen.
Verder hondenschool, heel goed. Zou ik zeker doen. Als het een goede school is, geven ze je inzichten en oefeningen te doen. Als je ziet dat het gaat werken, krijg je daar zelfvertrouwen van. En dan gaat de lijn in een keer omhoog.
Ik heb besloten maandag een knoop door te hakken.. Zij het dat ik inderdaad opgeef, zij het aan de cursus te beginnen. Op het moment verander ik om het kwartier van gedachte.
Reden om het wel te doen lijkt me logisch, reden om het niet te doen heeft vooral te maken met 'ik ben hier niet de juiste persoon voor', tot de factor tijd ,welke ik eigenlijk helemaal niet heb. Dat laatste is dan weer egoïstisch, ik weet het.
Eerlijk gezegd wacht ik nog steeds op een persoon die binnen komt vallen in het topic met de melding dat hij/ zij het onverstandig vind dat zo'n klein onzeker persoon het in d'r hoofd haalt een onopgevoede rottweiler te gaan trainen. Dat gaat namelijk constant door m'n hoofd. Naja, onopgevoed slaat op het wandelen wat ze nooit heeft geleerd, binnen is het een lieve huishond die de regels kent.
Irene ik denk niet dat je het moet zien als trainen, maar als samen iets opbouwen, de hond leren jou te vertrouwen en andersom. Dit heeft tijd nodig en inzicht, daarom is het denk ik goed om zoveel mogelijk te lezen over hondentaal, de hondenschool bezoeken etc.
Dit wilde ik nog even zeggen.
Als jij zelf vind dat jullie onverantwoordelijk bezig zijn moet je het natuurlijk niet doen. Misschien gewoon even laten rusten. Jij bent in elk geval iemand die zich om de hond kommert en verantwoordelijk is, daarvoor complimenten.
waar kom je vandaan? Ik heb hier een vergelijkbaar exemplaar als dat van jou, misschien kunnen we elkaar een beetje helpen
Hèhè niet echt, ik kom vanaf boven Amsterdam
Toch denk ik dat je best goed bezig bent. Het laten zitten van je hond is niet verkeerd als dat helpt. Probeer alleen goed naar je hond te kijken en in te schatten of hij ook echt zal blijven kunnen zitten of niet. Vaak voordat hij echt gaat springen en trekken zijn er al wat signalen afgegeven waarin je had kunnen merken dat hij het niet trok. Vaak meer spanning - borst naar voren, oren naar achteren, en echt fixeren. Als je dat ziet aankomen, neem je hond dan volledig mee weg van de situatie. Dat zal wellicht sleuren zijn (zeker als je net ff te laat bent) maar zo is het dan maar.
Uiteraard is de uitdaging om hem op zo een grote afstand te houden dat hij kan blijven zitten zonder dat zijn grens overschreden wordt.
Oh en heel belangrijk - het moment dat hij Wegkijkt van de hond (misschien alleen mogelijk als er 50 meter tussen zit nu ) direct vocaal belonen op een rustige manier en hem meenemen (' kom maar Rhowdy) en zo de afstand verder vergroten.
Maar goed, situaties waarin Rhowdy toch uit gaat halen zullen er helaas soms toch komen. Een loslopend hondje wat richting jouw hond rent, een hond voor je als je de hoek om wandelt enz. Helaas zijn niet alle situaties te voorkomen. En dan moet je je als baas wel sterk genoeg voelen om hier op te kunnen reageren en hem mee te nemen weg van de spannende situatie.
Ja je hebt dan echt even hulp nodig, als je met zoveel spanning rondloopt kan je Rhowdy niet verder helpen, hoe goed je intentie ook is. Is er niemand in de buurt die met je mee kan wandelen? Dus niet je vader maar iemand die fysiek sterk is zodat jij met meervertrouwen kan gaan oefenen?
Ik ken je jaloezie naar andere eigenaren. Hoe vaak ik wel niet denk ' oh wat heerlijk moet dat zijn, die hond kijkt niet eens naar andere honden'. Of als ik op cursus een andere hond in mijn handen heb waarbij je helemaal niet altijd hoeft te zorgen dat er tenminste 3 meter tussen hem en een andere hond zit. Maar wat ik wel ook heb geleerd, die andere honden hebben ook allemaal wel wat.
Ongetwijfeld zullen Rowdy en Juno altijd wat moeite houden met andere hondjes negeren maar met veel oefenen heb ik er wel vertrouwen in dat het een stuk beter kan worden. In jouw geval heb je dan wel steun nodig van iemand omdat het helaas wel een lang process zal worden, waar je met veel geduld en positiviteit in zal moeten stappen.
Is er niemand van hondenpage die je wilt helpen die meer in de buurt woont?
Succes met leren nog, en met je beslissingen.
Ik ben misschien een beetje hard maar ga proberen dit als stimulans te brengen.
-je hond is 1 jaar oud puber dus
- jij bent 19 en licht van gewicht
- je hond 45 kilo
-je hond is niet gesocialiseerd es is dus niks gewent buitens huis
- jij hebt angst
- je hond is meteen overprikkeld.
-je ziet t nut niet van een cursus.
Waar doet je hond nu zijn behoefte?
Ik zou bij 0 beginnen. Ten eerste moet je een band met de hond
opbouwen. Zijn vertrouwen winnen. Ga zoekspelletjes doen, leer commando's asn als zit, blijf af, kom etc. En voiral laat binnen de riem er regelmatig aan zitten. Daar moet ie aan wennen!Jij moet je hond leren vertrouwen dan gebeurt dan andersom ook!
Daarnaast ga Nasr een goede hondenschool. Alleen ga je it niet aankunnen als je na een maand al huilend thuis zit. Een hondenschool kan je goed begeleiden. Evt kun je eerst een paar privé lessen volgen. Juist vanuit die cursus ga je zelf aan de slag.
Ga zelf an de gang met je onzekerheid. Je hond moet zich focussen waarom jij niet? Een hond merkt echt dat jij zenuwachtig bent en wordt dit zelf ook. Je houdt de rim vast. Waarschijnlijk knijp je hier hard in want je bent gestressed. Loslopen NIET doen! Je hond reageert op alles. Je hebt totaal geen controle als er een kat of hond aankomt!
Je kunt oversteken of stoppen bij andere honden je kunt ook omdraaien, zo leert de hond gern aandacht te besteden aan anderen masr zich op jouw te richten. Neem iets heel lekkers mee tijdens de
wandelingen.
En geef je ouders op hun kop! Of schop onder de kont. Waarom doen ze niks met de hond? Ga samen aan de slag. De hond wordt nog groter en zwaarder. Het is nu of nooit meer
Een uur wandelen is veel veel te verl. Begin met 10 minuten en dat 2 keer per dag. Dat is genoeg voor een puber die niks gewend is. Ater kun je dit uitbouwen. Je kunt niet verwachten dat t beestje zich een uur op jouw richt met een wereld die openligt voor hem...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?