Dank voor jullie tips en bemoedigende woorden!
Inderdaad, Max luistert goed als we met een andere hond lopen..... Ik blijf oefenen! Alleen ik weet niet wat goede plekken zijn..... Open plekken lijken me het prettigste?
En Charlie (mag ik je zo noemen ?), is het stadspark in W niet heel klein? Of dicht bij de weg?
Ik heb niet alle reacties gelezen maar ik zou met hem gaan oefenen als je met een groep bent en hij losloopt. Roep hem af en toe bij je en geef hem wat lekkers als hij komt. Zo leer je hem dat ie ook in het bijzijn van andere honden naar jou moet luisteren en naar je toe moet komen als je dat van hem vraagt. Ik zou persoonlijk al wat eerder zijn begonnen met deze oefening 17 maanden vind ik vrij laat.
Ik kan me niet meer precies herinneren hoe wij het gedaan hebben maar Bayley was gewoon een super makkelijk braaf hondje en dus kon zij makkelijk los. Als ze jong zijn blijven ze vaak nog wel plakken bij andere honden en komen ze niet als je ze roept maar dat moet met een jaar of 1,5/2 wel over zijn '. Met onze husky zijn we vrij vroeg begonnen met leren loslopen omdat ze als ze wat ouder zijn ontzettende bananen in hun oren krijgen en als pup zijn ze nog vrij beïnvloedbaar. (Geld trouwens niet alleen voor husky's). En met Hunter was het heel simpel, Bayley liep los luisterde goed en Hunter plakte aan haar dus kwam hij mee als ik haar riep. Dat is wel het handige van meerdere honden hebben. Onze husky komt ook sneller naar ons als de andere 2 ook komen .
Inmiddels lopen ze alle 3 los, onze husky kan alleen bij grote gebieden los omdat ie anders zo weg loopt. Verder doe ik ze eigenlijk alleen maar los waar het mag hoor maar de staffords zouden in principe ook op straat los kunnen maar dat vind ik zelf niet prettig en het mag niet ..
Los lopen en honden die elkaar tegen komen en elkaar willen begroeten hoort erbij, naar mijn bescheiden mening.
Soms gaat dat super, soms snuffelen ze en lopen erna door en bij anderen wordt er duidelijk aangegeven dat ze er niet van gediend zijn. Ik heb hier ook zo'n enthousiasteling die overal op af gaat en niet altijd rustig is en zich laat terug fluiten. Onze oefening is om haar "dichterbij" te houden en niet ver weg te rennen, maar in onze "buurt" en meer op ons te letten (eh, meer op de Rodi worst...). Haar sneller te laten komen, ook onverwachts eens weg te rennen, andere kant op... En op sommige plekken sta ik stil en mogen de honden los, daarna lijn ik ze weer aan, tot volgende loslaat plek met overzicht...
Dat laatste is misschien ook handig voor jou? Loslaten en stil blijven staan, lekker uitrazen vanuit een vast punt (namelijk jij) en jij hebt overzicht, focus is makkelijker voor jou, daarna aanlijnen. Dit kan ook op het strand.
Sadi is gister voor de 4de keer los geweest.
We zijn gestart op het wechelerveld, een mooi afgelegen terrein op best een aardige afstand van de grote weg met alleen een half verharde weg die er heen lijd en dan eerst een stuk lopend het bos door voor je bij het veld bent.
Voor ons in elk geval een auto vrije situatie om het gewoon te proberen.
Als er honden bij zijn is ze met die honden bezig, tussendoor (probeerden te timen als ze ook maar even haar focus kwijt is) roepen als ze komt belonen en weer vrij geven. Zo leert ze gelijk dat komen leuk is en niet direct aanlijnen betekent.
Gister zijn we voor eerst naar het park gereden waar we met Beauty altijd liepen vanuit de vorige woning. 1 deel ligt iets hoger met een soort bult eromheen (soort kom idee) ook de enige plek in het park waar honden officieel los mogen. Maar dus wederom wel wat afgeschermd.
Dat ging ook super.
Denk dat het belangrijkste is het vertrouwen aan jezelf en de hond te geven, speeltje mee belonings- koekjes/brokjes of trainertjes mee.
Voor geval toch echt nodig is iets extra extra lekkers.
Sadi doet het echt goed, en gelijk ook wat rustiger in huis.
Ergens heen gaan waar ze los kan doen we op dit moment 1x per dag omdat ik er wel met de auto voor op pad moet. Hier dichter in de buurt zou het ook kunnen maar daar zitten korter wegen op waar te hard word gereden, en wil zeker zijn van mijn zaak dat ze goed luistert e.d. voor ik haar daar überhaupt los zou durven laten.
Ik heb hetzelfde, durf ook niet zo goed.
Maar heel soms, bijv. pas op het strand, geen mens te zien, heb ik hem toch los gelaten.
En dan te merken dat het goed gaat, geeft je een geweldige kick.
Dat hij als een dolle heerlijk heen en weer rent, weg rent, maar toch meteen komt als je hem roept.
Héérlijk!
Ik zou zeggen; rustig aan proberen, op de momenten waar het echt kan, of beginnen met kleine poosjes, en hem steeds bij je roepen, dan merk je al snel of het kan of niet.
Santa doet nog steeds of hij een oude bekende na 25 jaar terug ziet.....
In het bos is hij het meest van de tijd aan de lange lijn vanwege de reeën, maar in het park laten we hem gewoon los.
We zijn begonnen met een leuke stabiele Labrador, die man gaf ons zoveel vertrouwen.
Vaak gaat hij liggen als hij in de verte een hond ziet, soms dendert hij er op af.
Het is niet altijd zoals het hoort, maar ik zou niet weten hoe hij het anders zou moeten leren. Als hij wordt afgesnauwd is weet ie niet hoe snel hij bij ons terug moet komen .
Als je een veilig losloopgebied hebt, check bij de aanwezige honden en baasjes hoe zij reageren, en leg uit dat je er wat onzeker over bent.
Hij kan het alleen leren door te doen, wat iemand mij ooit zei, je moet je hond ook het vertrouwen geven.
ik volg die even want ik denk dat je volgend weekend naar het stand zal gaan en hem los zal laten
het is gewoon zo dat de meeste honden los beter luisteren dan aangelijnd, ze kunnen niets fout doen als ze aangelijnd zijn, alles is veilig wat ze doen, en baasje houdt de controle
en sommige dingen kunnen ze alleen maar leren door het te doen (sociaal gedrag naar andere honden toe)
ik denk ook dat het gewoon voor jou een grote stap is en niet voor hem, gewoon los laten, vertrouwen geven
je hond is er klaar voor !!! nu jij nog '
Maar stel nu dat er toch ineens een andere hond op duikt. En hij gaat er naar toe met alle gevolgen van dien? Wat dan. Snap dat het eens eens moet gebeuren maar zou toch eerst prettig zijn dat zen ten alle tijden luisteren.Zou ik nooit durven als ik niet zeker ben dat hij wel degelijk terug komt.
@: S@nt@ dat op de grond liggen is in dat geval toch gewoon een kalmeringssignaal? Daar is op zichzelf niks raars mee, de ene hond doet dat wat sterker als de ander.
@Silke: Maar hoe leer je, je hond altijd terug te komen als je roept als je m niet daadwerkelijk start die vrijheid te geven? Wijzelf hebben er voor gekozen Sadi gewoon die vrijheid te geven, ook al is het soms best eng we willen haar dat vertrouwen geven en die ruimte om even lekker los te gaan.
Offtopic: Gister werd haar even de wacht aan gezegd nadat een mopshond haar al 10 keer had laten weten niet gewenst te zijn van haar gedrag, ja toen was het even gillen geblazen en voor ons een beklemmend gevoel. Ondanks dat Zijn beide honden gewoon los gebleven (na checkup) Voor Sadi was de boodschap nu wel duidelijk ze speelde gewoon door met een andere hond en als die mops in de buurt kwam dimde ze even in. Mijn zorg in deze was vooral als ik haar direct aanlijn en geen ruimte meer geef houd ze er iets aan over, nu is ze na even bijkomen terug gaan spelen. Enerzijds moeilijke momenten maar het is wel noodzakelijk dat ze leert dat als een hond niet gewenst is van haar gestuiterd en ze blijft doorgaan dat daar dan wat van gezegd word (wat logisch is) en ook belangrijk. Hopelijk gaat ze dan ook uiteindelijk naar die signalen luisteren in plaats van stug door gaan. De mops was duidelijk genoeg in zijn signalen.
Eerlijk gezegd heb ik mijn honden altijd in volle vertrouwen losgelaten. Sam en Lupi kende ik al als pups, maar Max als herplaatser heb ik na 2 weekjes ofzo ook gewoon los gelaten. Bij Lupi heb ik hem zelfs onmiddellijk nadat we hem zijn gaan halen (hij was 8 weken) los van de auto naar het huis laten lopen. Hij volgde onmiddellijk en de toon was gezet. Als je er goed vroeg mee begint, volgt een pup ALTIJD, dat scheelt je heel wat oefenen achteraf. Je hebt ze anders immers eerst aan een lijn leren volgen en dan moet je terug beginnen...
Ik ben er vrij relaxt in geworden, als ze weglopen draai ik me om en ze staan er in no time terug. Ze lopen ook nooit meer weg, omdat ze weten dat ik soms een onverwachte richting durf uitgaan.
Ik heb eerlijk gezegd meer stress om een politieman of boswachter tegen te komen om de boete te krijgen, dan voor de hondjes zelf die loslopen.
Moest ik in Nederland wonen met die supermooie losloopgebieden, ik zou het wel weten
Lupi, dat dacht ik dus ook... Dan pups ALTIJD volgden, maar Max heeft het tegendeel bewezen..... Hij liep los mee naar voren, naar het grote grasveld... Ging heel goed (was dag 4 dat hij er was), totdat er een hond begon te blaffen die hij niet kon zien.... En weg wassie.... Zo de weg over gerent bij de buren de tuin in gestormd.....
Dus ik weet gewoon dat pups niet ALTIJD volgen, tenminste Max niet. Daarom ben ik ook wat nerveus om hem los te laten, want die angsten is hij nog steeds niet helemaal kwijt......
Kan max steun ervaren als een van zijn stabiele maatjes mee zou gaan naar een losloop gebied, Enig idee of ie makkelijker hersteld van iets waarvan hij schrikt als er een rustige stabiele hond bij is die dus gewoon totaal niet reageert op de dingen waar max van schrikt?
Renate, Dat zou inderdaad een goede zijn..... Misschien eens proberen..
Nicky, autodeur die dichtgeslagen word, schuttingdeur die dichtgeslagen word, fietstassen die klapperen als ze door een kuil rijden. Etc etc...
Ik woon in oost Groningen.
Veel optrekken met stabiele honden.
En eventueel fietstassen op je fiets zetten (als je die niet hebt) Max laten ontdekken als ze erop zitten. Als dat goed goed de fietstas eens bewegen en direct beloning aan bieden kijken of je dat kan uitbouwen of ie t geluid dan stapsgewijs kan gaan herkennen met het geluid buiten? Alles wat goed gaat belonen hoe klein het ook is.
Autodeur zou ook voorzichtig op te bouwen zijn. Als je beschikking hebt of kunt krijgen over een auto om dat te oefenen. Superkleine stapje vertrouwen geven laten zien dat het geluid met jou niks doet andere hond erbij die er goed mee overweg kan dat ziet max ook aan die andere hond dat er niks is (wederom stabiele hond want die hond moet wel sterk genoeg zijn om niet max zijn gedrag over te nemen)
Beauty hebben we een periode ondersteunt met walnut olie van bach bloesem, zij reageerde daar goed op het was geen oplossing puur een ondersteuning en heeft haar in haar proces geholpen tot ze zelf aangaf het niet meer nodig te hebben. (was wel heel bijzonder ze gaf dat zo duidelijk aan)
Er zijn ook brok fabrikanten die een aparte brok met kruiden hebben voor angstige of gestreste honden, misschien eens informeren wat voor kruiden daar in zitten. Hebben zelf de brok met kruiden van Prins voor ons katje Ringo besteld om te kijken of dat nog verbetering bied voor haar. Het gaat al wel beter maar ze blijft een behoorlijke stress kat. Wie weet kan het haar helpen verder te stabiliseren.
O ja ontwikkel in het tempo van Max. Maak gebruik van nieuwsgierigheid en zijn sterke dagen.
Het gekke is, hij is niet bang voor onze auto deur of van de auto deur van bekenden van ons die vaker over de vloer komen.
Wanneer hij ergens loopt waar hij geen mensen o.i.d. kent, dan pas vindt hij het eng... Net als fietstassen. De fietstassen van mijn moeder vindt hij niet eng en die van mijn oma ook niet. Alleen van onbekenden.......
Dan is het dus omdat niet ziet wanneer een ander de autodeur dicht doet, waardoor er een schrik effect ontstaat.
Ja hoe train je daarop. Rustig doorlopen, uitstralen dat er niks is, vertrouwen geven en hopen dat dat op de lange termijn toch zijn vruchten gaat afwerpen. En anders misschien toch eens advies inwinnen bij een gt hoe je hier jou hond het best in kan begeleiden.
Ik heb en losloopplek gevonden in de buurt (10 min met auto), dus die ga ik binnenkort bezoeken.
Zojuist met Max de dijk op geweest en hem een paar keer terug gefloten.... Ging goed, totdat hij een ree op het spoor was.... Hij kwam wel mijn kant op, maar 2m voor me draaide hij zich weer om. Ik hen steeds mijn rug toe gekeerd en ben blijven staan.... Na 5 keer kwam hij en werd hij uitbundig beloond. Daarna ging het gewoon weer goed, ook het volgen naar de auto ging goed
tsjah ben bij goku er meteen mee begonnen . dag 1 al . gewoon achter me aan laten lopen in het bos. gaat nog steeds top . blijfd goed in de buurt. en baylee heb ik iets later pas los laten lopen . baal ik wel van. had haar beter meteen los kunnen laten lopen. maar goed. ik heb ze in het bos alle twee nog steeds los lopen . op de heide ook . mits ik zeker weet waar de schapen zijn .
Ik ben mijn akita aan het leren loslopen.
Vanaf pup heeft hij ook altijd mee los gelopen in het bos. En onze ochtend en avond wandeling aan een lijn. Dit ging altijd erg goed. Tot meneertje begon te snuffelen in het bos. Ik was best geschrokken maar heb me er overheen gezet.
Toeval had ik eens super lekkere gedroogde kippestaafjes gekocht en had er 2 mee op wandeling. Hij vond ze zo lekker hij week niet uit mijn buurt.
Dat was het moment om hem terug los te laten . En vanaf toen gaat het erg goed. Ik merk wel dat ik in sommige bossen een paar keer wil geweest zijn en op sommige plekken voelt het meteen goed.
Toch vind ik dicht beboste bossen relaxter om te lopen dan open bossen.
Van die paadjes die alleen vooruit en achteruit gaan dan is hij veel rustiger. Moet je minder op de omgeving letten want ervandoor gaan tussen het kreupelhout gaat allicht trager dan in de open bossen.
Oh ik weet hoe moeilijk dat is! Kira is in de eerste week dat ik haar had weggelopen en een dag weggeweest. Ik dacht; ik laat haar noooit meer los! Maar als ik zie hoe gelukkig ze is kan ik het niet over mijn hart verkrijgen haar aan de riem te houden.
Mijn andere twee kunnen ook erg opdringerig zijn naar andere honden. Ik heb meestal vlees of worst bij, zodat ik ze kan roepen en ze iets heel lekkers krijgen. Dan luisteren ze. Als ze te opdringerig zijn, en de andere hond waarmee ze spelen vind dat niet fijn dan ga ik weg/een rond e lopen.
Ravi kreeg ik met 5 maanden en heb hem pas losgelaten toen hij 6 maanden was. Heel eng, omdat met dit soort honden ik denk dat die eerste maanden extra belangrijk zijn als basis. Maar hij doet het perfect! Ook al begint hij flink te puberen, hij komt terug en luistert!
Ik hoop dat je er iets aan hebt! En ik denk blijven oefenen! Het is een jonge hond, en als het bij mijn honden zou gebeuren en ik zou weten dat het een jonge hond is en je aan het oefenen bent, dan zou ik het zeker begrijpen!!
Veel succes!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?