Luan is een paar weken geleden 2x op 1 dag gegrepen door 2 verschillende reuen. Hij is nu bijna 1,5 en een ongecastreerde reu. Vroeger was hij altijd heel onderdanig naar grote, zelfverzekerde intacte reuen of door reuen die zich aggressief naar hem opstelden. Soms ging hij op afstand al op zijn rug liggen. Echter is hij aangevallen op het moment dat hij zelf op zijn rug lag voor een andere reu.
Sinds die tijd reageert hij enorm overspannen als hij een onbekende zelfverzekerde reu aan ziet komen. Staart omhoog, tanden ontbloot, haren overeind. Als de reu te dichtbij komt (zowel aan de lijn als dat ze beide los zijn) valt hij uit waarbij hij enorm veel kabaal maakt.
Ik zie het echt als een soort van paniek reactie omdat het gebeurd is nadat hij aangevallen is. Ik weet dat het van nature geen hond is die het conflict op zoekt, maar het lijkt erop dat hij tegenwoordig meer vertrouwen heeft in zelf aanvallen/uitvallen dan zich onderdanig opstellen, wat op zich ook wel logisch is.
Graag zou ik tips krijgen hoe ik hieraan kan werken zodat Luan niet meer zo in paniek raakt van dit type honden. Met gecastreerde honden, pups of teefjes heeft Luan totaal geen problemen, met bekende reuen eigenlijk ook niet al vindt hij dat wel spannender als hij ze weer voor het eerst ziet. Als hij losloopt en de andere reu ook gaat het meestal ook wel goed, totdat de reu te dichtbij komt (in Luan zijn beweging). Ik heb geen zin in gevechten en ik weet dat het wel in hem zit om zich onderdanig op te stellen dus ik hoop dat er een manier is om daar weer naar terug te gaan...
Helemaal niemand? :(
Ik kan je helaas niet helpen, maar vraag me wel 1 ding af.
Hoe is hij dan met zelfverzekerde gecastreerde reuen? is dat ook geen probleem?
Bij deze in ieder geval een upje, hoop dat iemand een goed antwoord voor je heeft!
Sorry, ik heb je verhaal wel gelezen, maar ik weet het ook niet zo goed. Ik heb hier ook een erg onderdanige toller. Zij is dan wel een teefje maar gaat ook bij elke hond op haar rug leggen (vaak al bij voorbaat vanaf een afstandje)
Ik merk dat veel honden zichzelf dan zekerder voelen en het nogal nodig vinden om boven haar te blijven hangen zodat ze kunnen aanvallen als jayla toch wil opstaan. En ook bij jayla is het meerdere keren gebeurt dat ze op haar rug lag en toch werd gebeten. Dit ging een tijdje zo totdat jayla er genoeg van had, en nu snauwt ze honden flink af als ze er klaar mee is. Ik heb toen zo ingegrepen dat ze na die snauw naar mij toe komt.. Van mij mag ze best aangeven dat ze er genoeg van heeft.. graag zelfs, maar er niet in door gaan.. Nu geeft ze dus een snauw, komt naar mij en dan kan ik de honden die toch door blijven gaan wegsturen omdat ze bij mij staat.
Misschien ligt het met een reu heel anders, en bij jayla gebeurt dit juist bij de hele opdringerige honden. Dus ik ben bang dat het je niet veel verder helpt, maar in ieder geval een upje voor je topic.
Ik vrees dat Luan eerst eventjes moet bekomen van die incidenten, logisch dat zijn vertrouwen wat geschaad is.
Ken je geen mensen met ongecastreerde reuen die erg zachtaardig van karakter zijn? Misschien kan je wat fijne ontmoetingen organiseren zodat Luan terug vertrouwen krijgt?
Met Lupi zou dit prima gaan, ongecastreerd en erg zachtaardig. Maar ik weet niet of je in de buurt woont. '
Sorry hoor, maar wat versta jij dan over een grote zelfverzekerde intacte reu? Die vallen geen honden aan, al helemaal niet als jouw hond zijn buik laat zien. Een zelfverzekerde reu zou jouw reu juist negeren als de buik gegeven wordt. Dit is niet normaal! Als een van mijn reuen zo zou reageren bij andere honden, zoals Luan doet, en de andere hond zou doorgaan, had ik mijn hond in bescherming genomen door de andere hond te corrigeren. Ik raad je aan om met echte zelfverzekerde reuen te gaan wandelen, met baasjes die je hier en daar dingen uit kunt leggen over de hondentaal. Zodat je weet welke honden je moet vermijden of Luan in bescherming voor moet nemen. Natuurlijk is hij gestesst! In hondentaal betekent "buik geven" een absolute NO-GO voor andere honden, dat heeft niet gewerkt!
Sorry voor mijn verwoording. Ik bedoel het niet slecht naar jou toe, het staat nogal bitchy zo. Ik vind dat er veel honden zijn tegenwoordig die hun eigen natuur niet meer kennen, en van dit soort berichten gaan m'n haren overeind staan...
Als je interesse hebt wil ik je graag helpen, maar ik woon in Zaandam. Is een uurtje rijden. Ik ken wel een zelfverzekerde reu in Dordrecht, maar die is klein (weegt 13 kilo). Ik weet niet of je daar wat aan hebt?
Haha en toen gingen we weer langs elkaar heen. Op zaterdag is prima ! Ik ben ook wel bereid ergens halverwege af te spreken scheelt een stuk rijden!
Ik heb twee border collies. De oudste zou perfect zijn voor Luans gedrag! Het is een reu van 23 kilo, is dat groot genoeg om mee te beginnen?
Komt het door het incident of zijn het de hormonen? Mijn meneren hebben ook dit gedrag wel naar vreemde reuen, Shadow is er nu een beetje overheen aan het groeien, Spot zit er middenin (zucht).
Als het wel door de aanval komt, heb ik hetzelfde met Janouk gehad (die viel uit wat aanval is de beste verdediging). Ik vond dat heel moeilijk af te leren toendertijd, het meeste succes had de methode die Patricia McConnell beschreef in 'Feisty fido'
Kort gezegd; leer je hond 'kijk' beloon hem al 'ie kijkt en ga dat toepassen als hij een andere hond in de verte ziet. Je uiteindelijke doel is een 'autocue' ; hond zien is jouw aankijken en beloond worden. Het voordeel is mn dat je het fixeren voorkomt.
Helaas heb ik geen rustige stabiele heren in de aanbieding en woon ik ver weg. Wel twee macho reuen... Wat we wel zouden kunnen doen is 'parallel wandelen'. Begin op een zodanige afstand dat beide mannenrustg zijn. Beloon rustig gedrag. Loop parallel aan weerszijden van een veld. Verklein in een aantal sessies de afstand. Zo kun je oefenen op rustig blijven bij vreemde reuen. Het lastige is dat je 'onbekende reuen' nodig hebt...
Misschien heb je hier nog wat aan;
http://www.patriciamcconnell.com/theotherendoftheleash/dog-dog-reactivity-treatment-summary
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?