Joppe heeft reeds een lange tijd een schimmelinfectie op zijn kop. Volgens DA kan dit geen kwaad, zolang hij geen haaruitval krijgt op die plaats. De medicatie hiervoor schijnt nogal zwaar te zijn voor een hond, daarom vindt DA het niet nodig hier iets aan te doen. Persoonlijk vind ik het esthetisch niet zo mooi: Een mooie witte dalmatier, maar dan juist op de kop een bruine vlek. Het eigenaardige is, dat bij nat weer de vlek veel donkerder wordt dan bij droog weer. Dan is het bijna niet te zien. Is er iemand die weet of er een alternatief middel is om die schimmel te lijf te gaan?
Ga eens vragen in een natuurwinkel. Daar weten ze vaak wel natuurmiddeltjes die geen kwaad kunnen voor je hond, maar wel helpen tegen schimmels
onze vorige hond heeft ook schimmelinfectie gehad op haar kopje ,wij hebben toen zalf meegekregen ervoor ,na een paar weken was het ook over ,onze da zij dat het besmetelijk was
angelique en lana
Volgens onze DA is deze niet besmettelijk,en ongevaarlijk, maar het is echt geen mooi zicht. Joppe is zo mooi wit (buiten zijn zwarte plekken) en dan die bruine plek op zijn kop?
zijn er haren op kweek gezet bij je dierenarts?
En kwam daaruit dat het schimmel is?
Schimmel is over het algemeen ontzettend besmettelijk voor mens en dier.
Als er geen kweek is afgenomen, hoe weet je dan het schimmel is?
As het geen schimmel is, kan je mogelijk ook andere middelen gebruiken om de plek te ondersteunen dat het weer mooi aangroeit.
Weet je toevallig ook welke schimmel het is?? Als je weet welke schimmel het is zou je eens op zoek kunnen gaan naar alternatieve behandelingen bij deze schimmel...
Misschien een gek idee, maar toen mijn cavia's schimmel hadden en te jong waren om te behandelen heb ik behandeld met teatree lotion, later mezelf ook want het is nogal besmettelijk en ik was zo stom om geen handschoenen aan te doen.
Maar naar 3 weken smeren waren we er allamaal vanaf
DA heeft wel een "uitstrijkje" genomen, en gecontroleerd onder de microscoop. Heeft toen alleen gezegd dat het ongevaarlijk en niet besmettelijk is. Wel moeten we uitkijken of Joppe op die plaats zijn haren niet begint te verliezen, wat nog steeds niet het geval is. Maar welk soort schimmel het juist is ,is ons niet gezegd. In ieder geval hartelijk dank voor de reacties en de goede raad. Ik denk dat ik DA daar toch eens ernstig ga over spreken.
Een schimmel is naar mijn weten alleen vast te stellen aan de hand van een kweek. De uitslag kan wel 2 tot 3 weken duren. Als het echt schimmel is, is de uitslag er meestal wel met 2 weken en bij een hoge verdenking begint vaak al preventief de behandeling. Juist omdat dit ontzettend besmettelijk is voor mens en alle dier. Het dier moet dus in quarantaine en heeft een zeer schrikte behandeling nodig, wil je er ooit weer vanaf komen. Het blijft giga lang in huis hangen en ook je hele huis zal elke week totaal ontsmet moeten worden met speciale middelen enz... bij schimmel komt een heel strak schema kijken en dat wil je echt niet laten versloffen. Sterker nog je wilt echt niet dat je hond of kat of wat voor dier ook schimmel heeft. Het is gewoon zo lastig te bescheiden.
Mensen krijgen ringworm van schimmel op dieren!
Schimmel zie je vaak aan kleine kale plekjes die in het gezicht, op de oren, poten enz ontstaan. Op de dun behaarde plekken van de vacht. De hond/kat kan al wel 6 weken of langer schimmel bij zich dragen voor het zich lichamelijk uit maar onderhuids al wel actief is.
Ik vind het ook wel klinken als een mogelijke hotspot o.i.d.
Heeft Joppe ergens anders nog last van... jeuk, plekjes, gedrag wat anders is dan normaal, ander eten?
Joppe heeft nergens anders last van, enkel die bruine plek op zijn kop. Geen kale plekken of jeuk. Het rare is, dat die plek beter zichtbaar is bij regenachtig weer dan bij droog weer. Dan zie je praktisch niets. Zo te zien zal ik best eens naar een andere DA gaan om een tweede opinie te krijgen. Die plek is gekomen na een antibiotica kuur voor een erge huiduitslag op zijn buik. Deze is volkomen genezen
Oke heeft dus anti-biotica gehad.... daar zou het misschien wel mee te maken kunnen hebben.
Belangrijk wat je uit preventie kunt doen, is zorgen dat zijn weerstand verhoogd wordt. Anti-biotica is vaak niet goed voor de weerstand, maar krijgen ze ook niet zomaar... dus waarschijnlijk was de weerstand al niet zo hoog....
Schimmel heeft vaak te maken met een lage weerstand en stress of een 'gekweste" huid (wond, schram enz) doordat de weerstand omlaag gaat/is heeft een schimmel meer kansen net als dat er al een wond o.i.d. was waardoor de schimmel naar binnen kan dringen.
Met hoge weerstand en goede afweer kan een gezonde volwassen hond mogelijk zelf al een eind de schimmel bestrijden.... maar als de schimmel actief wordt of de hond stress ervaart, een lage weerstand heeft, gewond is enz heeft het lichaam te weinig reserve voor.
Je zou als voorzorg al iets aan de weerstand kunnen proberen te doen.
Daar zijn veel middelen voor op de markt maar dat is niet echt mijn "specialiteit" en zullen andere forummers je vast betere tips in kunnen geven.
Schimmel kan ook niet goed tegen UV licht! (niet dat je nu je hond daaraan moet blootstellen) maar zou misschien kunnen verklaren wat je schrijft met nat weer (bewolkt, dus mogelijk kan de schimmel daar beter in groeien) en mooi weer (veel zonnen schijn op het koppie, wat het proces wat tegen houdt). Maar dat is maar een theorie van mij hoor.... totaal niet wetenschappelijk of medisch onderbouwt dus
Saly, hartelijk dank voor alle moeite die je je getroost om me te helpen. Ik ga even met de DA bespreken wat er kan gebeuren om Joppe te versterken. Je hebt me reeds fantastisch geholpen
Nog een Edit:
Mijn berichtje is absoluut niet om je bang te maken. Als Joppe je enige huisdier is, is het echt wel te behandelen, maar het vraagt ontzettend veel inspanning. Hoe meer dieren je in huis hebt, hoe groter de "ramp" met schimmel. Juist vanwege de besmettelijkheid. 1 haar kan al genoeg zijn om een ander dier te besmetten. Dus hoe meer dieren, hoe meer kans op over besmetting en hoe moeilijker alle dieren en de omgeving weer "schoon" te krijgen.
De medicatie en ontsmettingsmiddelen is ook behoorlijk duur en een behandeling neemt al snel op zijn minst 6 weken beslag. Ook dit is geheel afhankelijk van het aantal dieren in huis en hoe goed je het schema naleeft en hoe goed het aanslaat en hoe snel je erbij bent.
Ik heb zelf een opvang voor zwerfkatten en schimmel is dus echt mijn nachtmerrie als ik dat hier zou krijgen, vandaar dat ik misschien iets te pittig uit de hoek kwam. Het is in elk geval op zijn minst echt een hele vervelende aandoening die je niet moet onderschatten
Is joppe in contact geweest met andere dieren die mogelijk schimmel zouden kunnen hebben. Op cursus, in het asiel/pension, andere plekken waar veel dieren samen komen waar hij contact mee gehad kan hebben?
Hij komt met geen andere dieren echt in contact. Speelt soms wel met een "vriendje", maar dat zijn honden hier uit de buurt waarvan ik weet dat die niet besmet zijn.
Je zou het met daktarin creme kunnen insmeren. Dit is een middel tegen schimmel. Gewoon verkrijgbaar bij de drogist.
En zeker als het een kleine plek is zou het wel eens goed kunnen werken.
(Wij gebruikten het vaak op de praktijk bij schimmelinfectie op dit soort plekken, van kleine omvang)
Biologische (ongebleekte) kokosolie helpt meestal ook heel snel bij een huidschimmel. Het probleem is dat honden het ook érg lekker vinden en weg willen likken.
Maar dat gaat in dit geval niet lukken, omdat het plekje bovenop z'n kop zit.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?