Hallo,
Ik probeer een beetje informatie en goed raad te vinden... We hebben sinds 3 weken een Engelse Cocker Spaniël die nu bijna 3 maand oud is.
We leven op een appartement met een groot terras, we proberen minstens twee keer per dag een wandeling in te lassen waar hij ook altijd eens kan dollen op een grasveldje. Ik en mijn vriendin spelen er s 'avonds ook met. Spelen met het touw, balletje, beertje... Hij is ook voorzien van een en ander om op te knagen. Voor de rest hebben we wel een klein beetje ervaring met hondjes, ik met een Cavalier King Charles, en zij met een Golden Retriever en een... chiwawa (sorry voor de letterlijke schrijfwijze)! Die cavalier en chiwawa zijn hier eens blijven logeren, allebei beestjes zonder opvoeding, dus ook wel het nodige werk aan gehad. Maar dat lukte wel om die twee koppigaards redelijk snel gewenst gedrag te laten vertonen.
Onze cocker daarentegen? Mijn vriendin is thuis, ze steekt er redelijk wat tijd in en hij krijgt ook genoeg (niet teveel) aandacht. Blijkbaar slaapt hij niet zo veel om een pup te zijn. Ik denk dat hij overdag nog meevalt, hij zit wel veel te bijten op dingen waar hij niet mag op bijten. Ik heb de indruk dat hij daar nogal koppig in is.
De meeste problemen beginnen s 'avonds. Hij krijgt zijn eten (zijn potje blijft niet de hele dag staan, hij krijgt twee keer per dag eten). Dat gaat goed, potje is direct leeg en hij lijkt verzadigd te zijn, hij vraagt alleszins niet om meer eten. Daarna gaan we wandelen, dan doet hij meestal zijn kakje, word er even gespeeld op het grasveldje. Als we thuiskomen, dan is hij misschien nog een half uurtje rustig?
Daarna, wij zitten in de zetel, hij wilt erbij. Hem straal negeren resulteert in het hard bijten in tenen, benen, kousen, zetel (die is onderaan al goed kapot). Een andere manier, hem op een rustige manier consequent terug met de poten op de grond zetten doet hem escaleren, naar het einde toe begint hij te happen naar de handen die hem op de grond zetten. Een andere manier, nekvelletje nijpen, ik hou niet van fysieke straffen. Maar als hij zo hard begint te bijten? Hij geeft dan wel eens een piepje als je dat doet, misschien is hij even rustig dan, maar veel oplossing bied het niet. Het konijn word ook geterroriseerd, dat zit in een kotje. Daar blaft hij dan naar, eerder uit schrik. Hem even afzonderen op de gang voor een kleine minuut zorgt er wel voor dat hij 10 minuutjes rustig blijft, daarna... Tegen het einde van de avond legt hij zich dan wel eindelijk te slapen, in zijn mandje, of aan ons voeten.
Elke avond hetzelfde liedje... Ik zou ook niet weten wat hij voelt, hij komt wel boos over, gefrustreerd, wild? Er s 'avonds met spelen na de wandeling lijkt ook niet veel te helpen, misschien dat hij zich iets sneller te slapen legt in plaats van alles en iedereen te terroriseren. Een beetje ten einde raad nu!
Je hondje klinkt en beetje overprikkelt. Hebben jullie een bench in huis? Met een bench (mits goed aangeleerd, lees je daar even over in of vraag hier om hulp als je niet weet hoe) creëer je een rustig plekje voor je hond waar hij zich terug kan trekken. Op de momenten dat hij bij jullie in de zetel wil, gaan jullie met hem de strijd aan. Dit levert enkel frustratie op voor beide kanten. Jullie zijn boos omdat hij zo vervelend doet, en hij raakt alleen maar meer overprikkelt. Een beter alternatief zou zijn om hem, desnoods met iets lekkers, in de bench te leggen. Grote kans dat hij daarna rustig in slaap valt!
Wat het kauwen betreft, bied je hond alternatieven. Heeft hij eigen speeltjes waar hij wél op mag kauwen? Zodra je hem betrapt op het opeten van de meubels mag je best "nee" zeggen of "uh-uh" (liever niet fysiek straffen, maar daar was je al geen voorstander van, las ik), en geef hem iets waar hij wél op mag kauwen. Moedig dit aan, speel even met hem, etc.
Nog iets wat er misschien weinig mee te maken heeft, maar.. Bij ons is het na het eten slapen. Dit is volgens mij het natuurlijkst. Een wolf (en goed, op sommige vlakken mag je de wolf niet meer met de hond vergelijken, maar hierin wel, denk ik) is de hele dag druk met jagen. Aan het eind van de dag eet hij, en daarna rust hij. Dit probeer ik hier ook door te voeren. Na het eten 's avonds is er even rust, je hond is dan waarschijnlijk ook meer bereid om te gaan rusten, met een volle maag. Ik zou dus aanraden het wandelingetje na het eten even een uurtje uit te stellen, zodat hij eerst lekker kan uitbuiken.
Hopelijk heb je hier wat aan! Sterkte met jullie pubertje!
Een kleine terrorpup in de avond.
Hoe is precies jullie dagschema? Neemt de pup genoeg rust? Kan het zijn dat hij overprikkeld is?
Negeren zou ik niet doen, maar hem knijpen zal hem niet rustiger maken en het vertrouwen in je verliezen. Misschien kan je even een klein zoek- of denkspelletje met hem doen, het liefst voordat hij zo gefrustreerd raakt. En kijken of hij zoals ik al schreef of hij genoeg rust neemt overdag om alle indrukken te verwerken zodat hij s avonds niet zo gefrustreerd en overprikkeld is.
Ik zou trouwens eerst het wandelingetje maken en daarna pas eten geven waarna de pup verplicht moet rusten ter voorkoming van een maagtorsie.
Hier nog een intressante link over pups en hun levensfases
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
Een bench klinkt als de oplossing als ik eerlijk ben. Je hebt een pup met veel vrijheid en een heel druk leven. Die stimulus slaat om als de pup echt moe wordt.
Een bench is een geweldig hulpmiddel in dit soort gevallen. Na activiteit gewoon de hond de bench in en rust laten nemen. Een eigen plekje dat je tijdelijk even afsluit van de rest van de wereld.
De pup zal in het begin wel even tegen stribbelen tot die gewoon gaat slapen. Die rust zal binnen een week of 2 heel gewoon worden. bench = rust. Dan kan je de bench tijdens het slapen al weer open zetten zodat de pup naar buiten kan als die wakker wordt.
Het kan ook met een ren, een mandje (wel steeds terugzetten) of een aparte ruimte trouwens.
troost je bij de gedachte dat het bijten over gaat, of minder wordt. Hier een van 7 maanden het echte bijten, happen is over alleen als meneer wil spelen maar niet meer om echt aandacht te krijgen. Een goede lange wandeling en dan verplicht rust d.m v bench
Ook ik vraag me af of de pup genoeg rust neemt. Hier ook een pup in huis (nu 16 weken), die ook van die terror-uurtjes had... Een beetje vergelijkbaar met een peuter die té moe is en vervolgens driftbuien krijgt. Winter (onze pup) was gewoon véél te moe, en we zijn hem verplichte rust gaan geven. Voor ieder uur dat hij wakker is (okay, soms 1,5) moet hij echt twee uurtjes rust hebben.
Hier is één manier is om hem met iets lekkers, bijvoorbeeld een gevulde kong, in de bench te leggen. Daar is die dan nog eventjes mee bezig, en daarna valt hij dan in slaap. Soms moet hij na een uurtje even plassen, en daarna gaat hij weer terug de bench in.
Een andere manier is om hem zijn tuigje om te doen en hem aan te lijnen. Ik ga dan ergens rustig zitten lezen of tv kijken, en hij valt dan ook vanzelf in slaap, omdat die zichzelf niet wakker kan houden door maar rond te blijven drentelen.
Ik merk dat onze pup een stuk minder 'vervelend' is geworden sinds die voldoende rust krijgt. Mocht die wel een gekkenuurtje krijgen en beginnen te happen, etc. dan doe ik hem ook vaak even een tuigje om, zodat ik een 'handvat' heb om hem ergens te verwijderen. Hier is het twee keer 'uh-uh' als die iets doet wat niet mag, en dan fysiek verwijderen door hem bij het tuigje te pakken en ergens anders heen te begeleiden. Dat voelt al direct heel anders dan hem in zijn nek grijpen
Succes!
Het lijkt mij dat hij zich verveelt. Ga met hem naar puppycursus en koop een treatball of kong voor hem. Wandelen, eten en spelen is niet genoeg voor een Cocker. Het is een jachthondje wat ook graag zijn hersens gebruikt voor het oplossen van complexe problemen. Laat hem dingen zoeken, aporteren, en wanneer hij oud genoeg is neem hem mee uit sporten. Waar je hem ook een plezier mee zou doen: jachttraining of een pittige gehoorzaamheidscursus met behendigheid. Een hond wil meer entertainment dan wat jullie hem nu geven. Wanneer hij wat ouder wordt (over een jaar) wordt hij iets rustiger, maar over het algemeen wil een Cocker actief blijven tot op hoge leeftijd.
Misschien heeft jullie fokker nog creatieve oplossingen toegespitst op de hond zelf?
Ok, die confrontaties s'avonds zijn inderdaad niet ideaal, is voor niemand aangenaam. Mijn vriendin is heel de dag thuis. Om 6h s'morgens laat ik hem uit, dan kan hij zijn plasje en kakje doen. Daarna maak ik me klaar om te gaan werken, meestal wil hij dan wel eens spelen (vooral bijten) maar doorgaans gaat hij snel weer rusten. Mijn staat iets later op, ik denk dat hij inderdaad weinig rust voor zijn leeftijd.
Wat is een Kong? Wat zijn creatieve denkspelletjes?
Speeltjes zijn er genoeg, en ook zeker genoeg dingen waar hij mag op bijten zoveel hij wilt. Ik probeer hem ook positief te bekrachtigen als hij flink is. Dat nijpen doen we inderdaad niet graag, maar daarnet beet hij heel hard in het been van mijn vriendin, zomaar.
Dus ofwel eerst eten, een uurtje rusten en dan wandelen. Ofwel eerst wandelen en dan eten. Wij geven nu eerst eten en dan de wandeling, omdat hij na het eten vrij snel zijn kakje legt.
Rusten in de bench? Met het deurtje toe? We wonen op een appartement, dus we doen dat liever niet. Als hij dan begint te janken...
Een kong is een balletje met een gat erin, waar je voedsel in kunt stoppen. De hond is er dan een tijdje mee bezig om het eruit te krijgen en de meeste honden zijn er wel even zoet mee. Het is te krijgen bij iedere dierenwinkel.
Als je een tijdje oefent met het alleen zijn in de bench (deur open of dicht maakt niet zo veel uit) en de hond op een positieve manier kennis laat maken met de bench (dus niet in de bench doen als hij straf heeft, de bench moet geen strafplaats worden maar een plaats van rust) dan zal het echt een hele opluchting zijn, voor jullie én voor jullie hond!
Succes!
Komt hij maar 2 keer per dag buiten? Kan het zijn dat hij zich misschien toch ook een beetje verveeld? Jullie spelen dan wel met hem, maar buiten zijn ook hele interessante dingen.
Niet gelijk uren gaan wandelen natuurlijk (hij is nog maar klein), maar 2 keer buiten lijkt me wat weinig.
Ik zou ook de bench aanraden, mits het goed wordt aangeleerd.
En niet als strafplek gebruiken, het moet zijn veilige plekje zijn, waar hij gewoon lekker kan rusten.
Mellow heeft ook een periode gehad dat ze dat deed. Bijten in de band van mijn vest, in mijn broekspijp, in mijn hand.
Ze ging maar door en door en door. Dan deed ik haar gewoon even ("ga maar even slapies doen") in de bench. Even woest graven en vervolgens ging ze heerlijk slapen. Deed ik het deurtje na een kwartier open, dan ging er een oog open en sliep ze gewoon weer verder.
Zij nam zelf haar rust ook niet, dus soms gaf ik haar verplichte rust.
Maar troost je: het gaat echt over
Ik ben het eens met bovenstaande. Je hebt dan ook wel een engelse cocker spaniel pup he . Het belangrijkste is rust... Onze hond wilde ook niet uit zichzelf rusten en daar hebben we verplichte rusttijden op gezet. Heel consequent zijn in de opvoeding. Onze cocker is nu anderhalf en heeft nog steeds puppy streken en is nog niet stabiel. Die van ons is ontzettend koppig en doet waar hij zelf zin in heeft. Verder zijn het super leuke honden! Stel je grenzen en zorg voor rust. Ook kauw materiaal wat voor de hond bedoeld is, genoeg aanbieden. Kong of puppy kauw ringen. Heel veel succes en vol blijven houden! Het bijten wordt echt minder.
Ik heb hier de zwarte KONG (THE EXTREME), voor m'n terrorbijt vriend hahaha...
lekker wat leverworst erin of pindakaas....Heerlijk als je zelf niet heel de tijd wil waarschuwen en even de voetjes omhoog wil doen...
Of lekker kluiven! Vooral als je dalijk rond de 4/5 maanden de tandjes op het laminaat hoort kletteren
Bench heeft bij ons veel gedaan, RUST, (verplicht rust) en regelmaat.
Wandeling, dan in huis rondhobbelen, word hij te druk/ bijterig na ongeveer een uur, dan een uur en soms zelfs 2 uur in de bench dan slaapt hij lekker bij...(ff zn batterijtje opladen)
Wat je kan proberen, als je geen bench wil gebruiken, is 'bakeren' ; wordt hij zo hyper, neem hem op schoot, houdt hem vast, kroel hem tot hij rustiger wordt en lekker op je schoot in slaap valt.
De pup moet nog een beetje in een ander ritme komen; tijdens de dag moemaken en in de avond afbouwen; spelen, eten, rustige wandeling zonder springen (enkel behoefte) en dan afzonderen.
Een bench is geen definitieve huisvestingsplaats(strafkolonie), maar kan wel duidelijk de rusttijden aangeven.
desnoods leg je er een doek half of helemaal over; geeft donkerte en rust.
aan de bench moet 'ie waarschijnlijk ook zachtjes wennen; niet te lang in een keer
en eruithalen als ie rustig is (belonen)
je kunt in het begin oefenen met een kookwekker; dat je zeker de speel- en rusttijden respecteert.
binnenkort geen 'terror' meer!
Volgens mij is het aan de betere hand nu. Het doet ook goed om te weten dat ons hondje niet gek of onhandelbaar is, maar gewoon last heet van driftbuien. Zondag heeft hij heel veel kunnen lopen en spelen in een grote tuin, en s'avonds begon het weer... We zijn er dan iets intensiever met bezig geweest om hem te corrigeren en te laten rusten. In de bench leggen was geen succes, daar wou hij met alle geweld weer uit. Zijn mandje naast de zetel was ook geen succes. Hij wou dus liever terroriseren. We hebben hem dan eens een nieuwe knaagstok gegeven van het moment dat hij iets of wat braaf was, en dat was wel een succes. Blijkbaar kauwt hij er heel graag op. Dus nu is hij s'avonds druk bezig met die kauwstok. Van zijn andere kauwbotjes en kauwschoentjes was hij niet zo zot. Nu nog proberen van hem nog iets meer te doen rusten. Die kong moeten we ook nog eens proberen.
Bedankt voor alle tips!
Dat is een prima oplossing. Na knaagactiviteit vallen ze vaak vanzelf in slaap. Kong werkt ook goed. Je zou hiermee kunnen afwisselen voor als hij zijn kauwstok zat is. Veel honden zijn gek van die Rawhide kluiven. Het gedrag van je pup kan ook versterkt worden door het wisselen van het gebit. Juist nu is kluiven dan zo belangrijk. Rust pakken om dat koppie leeg te maken kan op vele manieren, dat hoeft niet altijd verplicht in een bench.
Wij hebben het met Lilly gehad, die nam haar rust helemaal niet en was in de avond zo over haar toeren en vloog door de hele huiskamer.
Sinds die tijd hebben we een bench en lieten we haar verplicht rust nemen. Was in het begin wel even piepen en miepen maar ze had het snel door en daarna is het zoveel beter gegaan.
En als knagen aan een kluif helpt dan is dat ook een hele goede oplossing denk ik.
Hier zijn we weer... Weet niet of er ondertussen beterschap is, maar ik denk van niet. T'is bijten, bijten, bijten en nog eens bijten. Genoeg dingen om op te kauwen, maar kauwen op de dingen waar hij niet mag op kauwen is blijkbaar leuker. Hij luistert wel als we nee zeggen, dan stopt hij even.
Ofwel begint hij te blaffen als we neen zeggen (en met ons vingertje wijzen). Daarnet een paar keer (al 10000000000000000000000000000 keer) neen moeten zeggen terwijl hij mijn rugzak aan het opfretten was, terwijl zachtjes weggeduwd en een speeltje gegeven. Direct weer die rugzak... Na de 5de keer neen wou hij uithalen naar mijn hand? Hoorde zijn tanden een paar keer op elkaar slaan => knap knap knap
T'is niet de eerste keer dat hij chagrijnig of aggresief word als we hem corrigeren. Grommen en blaffen. We gaan het eens proberen met een privéles.
Ik maak uit jouw verhaal niet op hoe het nu met de rust is gesteld? Hoe lang is de pup op, en hoelang slaapt hij dan (al dan niet verplicht).
Neemt de pup zelf geen rust, dan verplicht rust. Daarvoor is een bench ideaal. Wat ging daar niet goed aan? Hoe wil hij er met alle geweld uit? Piepen of uitbreken? Het benchtrainen zul je langzaam moeten opbouwen. Kong gevuld met wat lekkers (brokjes met pindakaas), in de bench geven (deurtje dicht) wanneer hij al wat moe word. Zo maak je de bench ook leuk en valt hij vanzelf in slaap. Desnoods de buren inlichten dat er een paar dagen wat lawaai kan zijn van de hond, maar dat jullie er aan werken...
Voorkomen is beter dan genezen, hier lag de eerste maanden alles hoog zodat de hond er niet bij kon... Dus wegleggen, wanneer je het vergeten bent en hij duikt dan op je tas. Afpakken en alsnog wegleggen. Negatieve aandacht is ook aandacht!
Ik lees wel herkenbare dingen. Het klinkt een beetje als het gedrag wat Ruby soms ook laat zien (20 maanden oud).
Zoals ik lees zeggen jullie vaak nee enz... ik denk (invulling he) dat je misschien meer bereikt met compleet negeren. Het lijkt alsof hij het gedrag is gaan linken met aandacht... ook negatieve aandacht (nee zeggen, hem iets anders geven enz) is ook aandacht... op het moment dat jullie aandacht weg ebt omdat hij goed gedrag laat zien (stopt met in dingen bijten die niet mogen) is hij zijn aandacht kwijt en ja hoe pakt hij die aandacht terug... door het negatieve gedrag gewoon lekker opnieuw te doen, want dat levert altijd een reactie van jullie op.
De dingen die je weg kunt leggen, weg leggen/opruimen dat die prikkel ook weg is!
Probeer dat patroon te doorbreken, door bijv echt compleet te negeren (niets zeggen, ook geen nee of foei). Eventueel in stilte zonder oog contact hem iets anders aanbieden waar hij wel op mag knabbelen... en zodra hij daarmee aan de slag gaat... gelijk belonen en volop zeggen wat voor een knappert hij wel niet is (niet zwaar overdreven doen, maar het leuk maken)....
Ruby heeft bij mij zelf momenten dat ze keihard in mijn armen bijt (echt grote blauwe plekken) en in mijn broekspijpen gaat hangen... ze haalt werkelijk alles uit de kast als ze negeert wordt... om mij heen draaien, tegen me blaffen, nog eens in de broek gaan hangen... ik doe niets, draai mijn rug naar haar en kijk en raak haar absoluut niet aan en zeg absoluut geen woord! als ik haar zo 100% negeer is het met 1 minuut over en klaar en gaat ze rustig liggen of iets anders doen, wat wel mag,... als ik maar 1 woordje zeg (positief of negatief) duurt het zo maar een half uur met een hoop frustraties voor ze iets anders bedenkt.
Hopelijk heb je hier iets aan! Succes in elk geval en niet opgeven hoor, laat hem maar zelf nadenken!
Hm, als eerste: jullie zijn niet de enige met een 'terrorpup'. Ik denk dat veel mensen ook ervaring hebben met een doorzettende pup .
Ik ben wel benieuwd naar jullie consequentie. Je zegt dat in de bench niet werkt, dat hij liever wil terroriseren. Laten jullie hem dan wel in de bench zitten als hij zo tekeer gaat? Want het helpt natuurlijk niet als de pup nu al leert dat protesteren in de bench betekent dat hij eruit mag.
Ik zou even aftasten wat er aan de hand kan zijn met die drukte. Hij kan overprikkeld zijn maar hij kan ook echt onderprikkeld zijn. Dat hij zich dus eigenlijk verveelt...
Sowieso denk ik dat hij bezig is met testen en aftasten waar de grenzen zitten. En daaraan verbonden ook hoe de verhoudingen/rangen zijn in jullie huis en welke plek hij heeft. Dit betekent niet dat hij bewust bezig is om hogerop te komen of om te domineren of zo maar het betekent wel dat hij duidelijkheid wil van jullie. Wat is jullie plek, wat is mijn plek. Wat mag wel, wat mag niet. En het is wel belangrijk om je te realiseren dat de antwoorden die jij nu geeft op het gedrag, je pup ook daadwerkelijk duidelijk maken wie waar staat en welke positie hij zelf gekregen heeft van jullie.
Ik zou vooral erg duidelijk zijn naar hem. Niet op de bank, niet op de stoel, niet happen, niet bijten en luisteren. Dat is heel veel voor een pup om te leren dus je moet ook niet verwachten dat je ineens een Lassie in huis hebt. Want zo is het nu eenmaal niet . Maar wat je er nu in stopt krijg je later dubbel en dwars terug.
Probeer eerst uit te zoeken of jullie pup nu overprikkeld is of onderprikkeld. Doe eens wat minder met hem en kijk hoe het dan 's avonds is. Is hij nog drukker? Doe dan overdag eens wat meer met hem. Laat even lekker snuffelen. Strooi zijn brokjes uit in het gras en laat hem lekker zoeken bijvoorbeeld. En kijk dan nog eens of hij 's avonds rustiger is. Niet elke pup is hetzelfde. De ene pup heeft genoeg aan het aantal prikkels waar de andere pup nog lang niet genoeg aan heeft. Dus dat is even uitzoeken en vervolgens binnen de grenzen daarvan blijven.
Het happen en bijten zou ik op dit moment niet ingaan. Zoals eerder aangegeven, jullie pup is op dit moment volop aan het testen en grenzen aftasten. Daar hoort ook uitdagen bij en uitdagen kan door op te springen, happen, bijten, slopen en ga zo maar door. Niet te veel op in gaan en als je er toch op in moet gaan omdat hij bijvoorbeeld echt iets kapot maakt wat niet mag of jullie pijn doet (scherpe puppytantjes he ) kun je hem even in de hal doen (dat is al een correctie op zich, verwijdering uit de roedel eigenlijk) of aan de lijn even vast zetten tot hij weer rustig is. Of gewoon in de bench doen tot hij rustig is, eventueel met een kauwspeeltje. Hij moet leren dat jullie niet in gaan op zijn uitdagen tenzij het een stap te ver gaat en dat er dan ook een correctie op volgt. En dat kan dus even verwijderen uit de roedel zijn (in de hal/keuken bijvoorbeeld), even aan de lijn tot rust komen, in de bench met een kauwspeeltje e.d.
Maar het belangrijkste is gewoon duidelijk en consequentie. Nee is nee, ja is ja. Nu en altijd. En verg niet te veel van hem. In principe zijn de belangrijkste commando's die een hond zou moeten kennen 'zit' en 'blijf'. Meer zou ik me niet op focussen, dat kan later nog wel. Eerst moet je hond leren hoe hij zich moet gedrag in jullie huis en moeten de verhoudingen duidelijk gemaakt worden en vastgelegd. Dat gebeurt in deze periode al. Veel mensen zijn van mening dat een hond pas gaat testen in de pubertijd. Ik denk juist dat de pup al begint met testen als hij bij de nieuwe eigenaren komt. Trek daar nog pak 'm beet een paar dagen bij op om de kat uit de boom te kijken (tenslotte zijn alle regels en situaties ineens anders dan in het nest) en daarna gaat de pup kijken hoe het nu eigenlijk zit. In de pubertijd gaat de hond de gestelde regels weer opnieuw her-testen maar de echte basis word gelegd in de eerste maanden dat de pup bij de nieuwe eigenaren is. Mijn mening .
Enfin, misschien heb je wat aan dit (hele lange ) stuk . Succes in elk geval!
Om te beginnen is twee maal per dag eten geven te weinig.
Twee keer per dag een wandeling is ook veel te weinig.
Ga vaker op stap met de pup, hoeft niet lang, maar ik heb sterk de indruk dat de pup zich verveelt.
Jou vriendin is de gehele dag bij de pup schrijf je, haar ervaring met haar eerdere honden die een gelogeerd hebben bij jou, hadden geen opvoeding gehad, ik denk als ik het zo vrij mag zeggen, dat er nu ook veel schort aan de opvoeding en de tijd die er in gestopt wordt.
Ga naar een puppy cursus en neem je vriendin mee, zodat alle neuzen dezelfde kant op staan en jullie dezelfde aanpak aan gaan houden.
Onze pup is 10 weken, kauwt nergens op, maar komt ook gemiddeld 5 tot 6 keer per dag buiten voor een kort rondje, er wordt af en toe met hem gespeeld, om hem te leren waar mee gespeeld mag worden en waarmee niet, hij luistert al erg goed, vandaar dat ik denk dat de aandacht die de pup krijgt veel te weinig is.
Oja, onze pup krijgt 5 keer per dag te eten, als hij ergens tussen de 13 en 15 weekjes oud is gaat hij naar vier keer eten, rond 6 maandjes naar drie keer en rond 8 maandjes naar twee keer per dag eten!
Hij ziet het wijzen met de vinger en het weg duwen als een uitdaging. Ook het steeds nee zeggen is voor hem een uitdaging.
Ik zou dat niet meer doen, je maakt het alleen maar erger.
Diesel was net zo, het heeft maanden lang geduurd voor het over was, alles was een uitdaging voor hem, en boos worden was een nog grotere uitdaging.
Leuk was het niet, maar wat wij steeds hebben gedaan was hem rustig bij zijn halsbandje pakken en naar de gang brengen, niets zeggen, niet boos worden, niets. Na 10 minuten lieten we hem weer binnen, weer niets zeggen. Zo gauw hij weer begon, al was het maar een poging, hup, dan herhalen.
Soms is het beter om eens geen geluid te maken. Als 'Nee' niet doordringt tot het ombuigen naar positief gedrag, dan moet je daar dus mee stoppen of je doet zelf in aanlering iets niet goed. Nee is een correctie die zeer goed moet worden aangeleerd, alvorens het toe te passen. Het is geen correctiemiddel die je te pas en te onpas gebruikt. Met een vinger wijzen of bijv. voorover buigen na een verbale correcte Nee is een toepassing dat de pup zelf totaal niet begrijpt en zal zich er tegen verweren. Denk als een hond, probeer de signalen van je pup te begrijpen en let op je eigen signalen en houding. Als je pup Nee begrijpt en even stopt met het gedrag, dan leid je het af door middel van het aanbieden van een speeltje of even zelf met de pup te spelen. Na een Nee volgt altijd een ontstressor....de pup zal de correctie op die manier dan ook beter begrijpen, want er staat altijd iets positiefs tegenover. Hiermee voorkom je ook dat je pup om de haverklap in zijn gekke 5 minuten schiet en te vaak overprikkeld raakt.
Een leuk boek over communicatie met de hond is:
http://www.bol.com/nl/p/kalmerende-signalen/9200000010757787/?Referrer=ADVNLGOT0020089200000010757787
En eigenlijk is dit ook een leerzaam boek voor pupeigenaren:
http://www.bol.com/nl/p/spelenderwijs-opvoeden-van-uw-pup/1001004002504721/
Overigens is een bench of normale rustplaats van een hond geen strafplek. Voorkom dat je uit boosheid of machteloosheid een pup naar zo'n plek verbant.
Bench gebruiken we nooit als strafplaats hoor, dan zetten we hem eerder op de gang ofzo. Voor de rest probeer ik nu ook meer het positieve aan te moedingen en eventueel na een neen (wat hij goed begrijpt) iets te doen dat wel mag.
Hij rust meer nu, ook uit zijn eigen. Die driftbuien zijn minder frequent en duren ook niet meer zo lang als het nog eens van dat
Zijn boosheid, dat baart me zorgen. Deze morgen, helemaal out of the blue ligt die opeens plat op de grond voor mijn voeten te grommen naar mij, en dan maar bijten en happen naar alles waar hij kan in buiten, broek, tshirt, vingers, benen... We waren niks speciaals aan het doen ofzo, ik deed wat ik altijd doe (naar de tafel lopen om te eten). Mijn vriendin valt hij constant aan. Ze is precies zijn 'kauwding'. Ze heeft een broek die ze hier geregeld draagt, zit al vol met scheuren. Constant hangt hij er aan, van minste dat ze zich verplaatst... en grommen en blaffen naar haar. Gisteren zat ze op haar hurkje om zijn pipi op te kuisen, hij is tegen haar beginnen springen en bijten... heeft dan wel even gebloed van zijn nagels, zijn tandafdrukken stonden ook in haar hand. Zij heeft gewoon geen kans om iets positiefs te zeggen tegen hem, hij is constant lastig, vies en chagrijnig.
Donderdag privé les... We hebben nu al zoveel geprobeerd hé, hopelijk brengt dat een oplossing. Want hier zitten twee mensen die het stilletjes aan niet meer zien zitten. We hebben nochtans wat honden zien passeren, nooit een probleem met gehad om dat flinke beestjes van te maken.
Enne, dat we er te weinig tijd in steken? We hebben voor niks anders meer geen tijd, t'is constant de puppy... Vind ik nu niet fijn om te lezen gezien we er zoveel moeite en tijd in steken. T'is niet dat we dat beest in huis gehaald hebben om er alleen maar met bezig te zijn als we ons eens vervelen ofzo...
Maar wat doen jullie dan als de pup 'aanvalt'?Kan me toch niet voorstellen dat je hem telkens laat happen tot er iets stuk is?Heb het ook gezien bij de herder van mijn tante: wat deden we?Negeren en omdraaien als hij begon op te springen en te happen.Hij werd telkens zo druk van enthousiasme, en dat moest bekoeld worden.Als hij het toch niet kan om rustig te worden zou ik hem direct in de bench laten met zijn kluif.Heb de indruk dat hij zijn indrukken niet kan verwerken.Telkens hij begint te bijten, de bench in met iets lekker.Desnoods dekentje over de bench zodat het een 'holletje' wordt.
Storm was precies zo!
Hij is nu 7 maanden en het gaat echt over!
Schrale troost, maar hij gaat nu alleen nog happen als hij moe is, en dan gaat hij dus even de bench in!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?