Heeft iemand ervaring met een hond die onverteerd voedsel uitbraakt? (Of iemand die er iets over weet )
Gisteren rond een uur of 21.00 heeft Taika haar brokken gegeten en vanochtend rond 9 uur 's ochtends kwam er een mooie bruine brei uit (jawel, via de voorkant ), met daarin toch echt veel onverteerde brokken. Na 12 uur zou alles toch wel zo'n beetje verteerd moeten zijn lijkt me zo.
Nog even wat extra info: ze eet al meer dan een half jaar ontzéttend slecht. Lange periodes waarin ze echt helemaal niks eet, een paar keer een aantal dagen diarree; vreemd allemaal.
Omdat ik het nu toch echt te gek vind worden heb ik een afspraak gemaakt bij de DA om een grote check-up te doen; in ieder geval de urine en het bloed gaan onderzocht worden.
Maar goed, iemand dus ervaring? En schroom niet om ook de meest vreselijke diagnoses/ervaringen te vertellen: ik ben liever realistisch dan dat ik mijn ogen ergens voor sluit.
Ik bedenk me net dat ze gisteravond, rond een uur of half acht, ook half verteerd voedsel heeft uitgebraakt ('s ochtends rond half twaalf gegeten).
Ik geloof dat ik een scopie van de maag zou willen....met spoed.
Zo te lezen kan/wil het voer de maag niet uit en/of wordt niet genoeg voorbewerkt.
Ik heb dit 1x korte tijd bij mijn vorige schnauzer gehad (dus geen langere voorgeschiedenis) bij hem was de maag oke maar waren de darmen door onbekende oorzaak stil komen te liggen. Hij zat vol versteende ontlasting en voeding kon gewoon zn maag niet uit.
Drinkt ze wel goed?
En blijft dat binnen?
Brokken verteren langzaam.
Aangezien ze weinig vocht bevatten zullen ze in de maag eerst met vocht gaan vullen, afhankelijk van hoeveel brokken (ik gok aardig wat) je hond krijgt hoe langer het duurt.
Pas als de brokken genoeg uitgezet zijn met vocht zullen ze uit elkaar vallen en dus niet meer in hun geheel uitgespuugd kunnen worden.
Nou vind ik 12 uur later wel lang eigenlijk.
Benieuwd wat de DA zegt
@ Goja: Dank je voor je snelle antwoord.
Ze drinkt verder prima, niet meer of minder dan normaal, en dat blijft binnen.
Ook de ontlasting is goed. Verder is ze ook levendig en maakt geen zieke indruk. Vandaar dat ik het ook allemaal zo vreemd vind.
Je hond heeft duidelijk problemen met zijn maag/darm stelsel of een aanverwante iets. Heb je al eens een licht verteerbare voeding geprobeerd? Ik denk zelf dan toch meer richting kvv.
Ik ben benieuwd wat er uit de testen komt.
Goed dat je onderzoeken laat doen.
En als je zachter natter voedsel probeert?
Onze hond kon toen ook wel drinken trouwens, maat eten kwam er weer uit en we merkten natuurlijk dat hij wel heel weinig ontlasting had.
De rontgenfoto gaf toen eigenlijk het antwoord.
Dus als ze zo voer blijft terug geven is grondig onderzoek wel op zn plaats.
Beterschap gewenst !!!
@ Chantal: normaal gesproken gaat het een stuk sneller, dat verteren. Ze spuugt namelijk makkelijk gal wanneer ze een lege maag heeft, en dat is redelijk vaak het geval. Dat het nu dus zo onverteerd is, is vreemd. Ze krijgt zo'n 200 gram brok per keer, dus ook niet zo extreem veel.
@ Roosje: KVV is hier in Noorwegen jammer genoeg niet te doen, anders had ik dat al vanaf dag 1 gedaan
Ik ben inderdaad ook erg benieuwd naar de onderzoeken en hoop in eerste instantie dat er in ieder geval 'iets' uitkomt, zodat je er iets mee kan.
De hond van mijn schoonzusje heeft ook maagproblemen (ik ga nog even aan haar vragen wat precies) en zit inderdaad ook aan speciaal voer wat bij haar goed helpt.
@ Goja: ik kan inderdaad wel eens kijken of zacht en nat voer wel goed gaat.
desnoods week je de brokjes voor
en dan een klein beetje, en zien of dat dan binnen 12uur verdwijnt
omdat ze vocht wel opneemt...
het duurt inderdaad wel lang voor ze het terug geeft
wij zagen dat bij onze hond toen toch wel sneller, zo rond de 4uur, blijkbaar moest het dan of de maag de ene kant op uit, of de andere kant
nadat zijn darmen waren leeggemaakt (heel leuk klusje voor de da, die daar speciaal een nacht mee bezig is geweest) heeft hij nog een tijdlang pilletjes gehad om zijn maag voor te bereiden op voedsel, dat hebben we afgebouwd.
Kan het zijn dat ze gras heeft gegeten?
Van gras gaan ze spugen binnen 24 uur (niet bij 1 sprietje maar ok)
Gras zorgt voor het verschonen van de mag en alles wat er bovenop komt, komt er uit.
Maar je hond eet al een tijdje slecht dus een onderzoek is nooit fout.
Heeft je hond dit wel eens vaker gehad?
of is dit de eerste keer
Groetjes
komt nog iets in me op
als je 200 gram per keer geeft.
Kan je de porties niet verkleinen over meerdere keren?
en kijken hoe het dan gaat?
@ D&D...., gras eten wil niet altijd spugen tot gevolg hebben.
Ik heb hier twee grazers..., en dat is echt meer als een sprietje zo af en toe, maar die spugen nooit en zijn dan ook niet ziek..., ze vinden het gewoon lekker op de één of andere manier.
En het komt er gewoon onverteerd weer uit via de achterkant, dus niet door te spugen.
Marlies, helaas heb ik geen tips of trics behalve zoals al gezegd is, de brokken voorweken om een makkelijkere vertering te krijgen.
Veel beterschap voor Taika en succes bij de DA.
Vertraagde maaglediging kan door een vernauwing bij de uitgang of een afwijkende werking van de spieren van de maagwand.
De maag darm lever stichting legt een en ander uit op hun site (gastroparese) wat natuurljk over mensen gaat maar voor een groot deel ook op honden van toepassing is.
@ D&D: Nee, gras eten is het niet Jong gras vindt ze heerlijk en kan ze prima eten ('t is ook net een koe! ), daar gaat ze niet van braken. Wanneer ze echt op zoek is naar elk grassprietje wat er maar groeit, ja dan is het inderdaad om de maag leeg te maken, maar dat was niet het geval.
Wel bedankt voor het meedenken!
De porties kleiner maken kan ik inderdaad doen, maar het is altijd goed gegaan, dat is het gekke. Er is 'iets' wat niet helemaal goed zit.
@ Ina: dank je!
Nou gelukkig ga je naar je dierenarts.
Laat je wel weten hoe het gegaan is?
Ik heb niet veel verstand van het honden lichaam dus daar kan ik je niet mee helpen.
Maar ik leef met je mee.
En als er weer iets in mij opkomt, hoe krom het ook mag zijn kom ik het even melden
@ Wendy: Dank je! Ik ga het even opzoeken
Ik heb net de DA gebeld, en gevraagd of we misschien morgen kunnen komen in plaats van volgende week, vanwege het braken gisteren en vandaag. We gaan dus morgen.
Al eens een stukje vlees proberen kopen in noorwegen
Lol, ben nog nooit in noorwegen geweest, dus nee
@ Roosje: Ja, er is hier iets wat Vom & Hundemat heet, en wat 'compleet' heet, maar zo compleet is het jammer genoeg niet. De prijs is trouwens ook.... mjah... vleesprijzen hier in Noorwegen zal ik het maar niet over hebben, haha.
Zelf samenstellen is dus eigenlijk ook niet te doen. Het is zowel qua prijs als verkrijgbaarheid gewoon niet te doen. Niet dat ik er niet voor wil betalen, want we voeren nu Orijen en dat kost ons hier ook zo'n €90,- per zak. Maar vlees is dus nog veel duurder (en dat met een hond van 50 kilo) en niet te verkrijgen. Ze snappen hier niks van vlees! :(
Fijn dat al zo snel terecht kan..., beter het zekere voor het onzekere nemen.
Ik ben niet zo iemand die voor elk wissewasje naar de dokter of DA gaat; ik kijk het eigenlijk altijd even aan, of het moet echt levenbedreigend zijn...
Maar als ik nu naar Taika kijk: één keertje een tijdje niet eten, ok. Eén keertje diarree, ok. Eén keertje onverteerd voedsel uitbraken, ok. Maar alles zo bij elkaar: zo lang al zo slecht eten, en dan al die kleine dingetjes tegelijkertijd. Nee, dan denk ik toch dat ik het even moet laten checken, want dit hoort gewoon niet.
Het is vaak een hele zoektocht als je hond iets mankeert aan maag- en darmkanaal! Ik heb het meegemaakt dat mijn hond constant bleef spugen. Hij wilde zelfs niet meer eten. Hij kreeg overigens KVV. Allerlei onderzoeken heb ik laten doen, maar uiteindelijk moest ik met hem naar een specialist. Uit het bloed en alle andere vooronderzoeken kwam helemaal niets! Ja ze zagen duidelijk een zieke hond, maar ze konden de oorzaak niet vinden... Bij de specialist werd een endoscopie gemaakt en daar waren maagzweren te zien. Op de echo's die gemaakt zijn, was dit allemaal niet zichtbaar. De maagzweren werden veroorzaakt door een helicobacter. Hiervoor moest hij behandeld worden, maar hij was te ziek om te behandelen! Hij kon de medicijnen niet binnen houden. Uiteindelijk is zijn slokdarm aangetast door het vele spugen. Die slokdarm kon nooit meer herstellen. Enige wat we konden doen was uit voorzorg zuurremmers geven en daarnaast kreeg hij een pijnstiller en een maagbeschermer en een middel om de maagzweren te remmen. Hij heeft het zo erg gehad dat zelfs de zweren tot aan de achterkant van zijn tong zaten. Die zuurremmer moest er voor zorgen dat de voeding en het maagzuur op de plek bleef, zodat zijn slokdarm niet nog meer te verduren kreeg! Hij had ups en downs....Helaas kreeg hij steeds vaker downs en was dan echt ziek! De specialist kon niets meer voor hem doen...Uiteindelijk hebben wij hem dan ook zijn rust moeten geven! Was geen pretje om constant zo ziek te moeten zijn. Ik lees uit jouw verhaal dat ze levendig is en geen zieke indruk wekt. Dat was bij mijn Morris dus echt niet het geval. Hij kon op een gegeven moment nog geen 5 minuten wandelen....Dus wat hij had zal ze niet hebben. Ik adviseer wel om een endoscopie te laten maken. Dat geeft zoveel meer duidelijkheid. Misschien is het bij haar ook wel een maagzuurprobleem. Dat is makkelijk op te lossen met maagzuurremmers. Aangezien je ook schrijft dat ze vaker gal overgeeft bij een lege maag. Ik zou wel de voeding wat meer over de dag gaan geven en zoeken naar een voeding wat minder belastend is voor de darmen. Het blijkt wel dat dit toch een zwakke plek is van haar! Hoop dat de dierenarts je meer duidelijkheid kan geven en dat het niet zo'n zoektocht gaat worden....Ik was aan al die onderzoeken duizende euro's kwijt, maar heb het zeker voor hem over gehad! Hij was veel te jong....Hij is maar net 4 jaar oud mogen worden en nog steeds zeg ik dat het allemaal te danken is aan een beet van een andere hond! Vanaf toen is hij pas echt ziek geworden....Misschien toch een bacterie in zijn lijf gekregen, waar de specialisten nog niet eens weet van hebben! Beterschap met je kanjer!
@ Monique: Dank je wel voor je antwoord. En jeetje ja, ik herinner met het verhaal van jouw Morris inderdaad. Die zoektocht en de vreselijke afloop :(
Ik hoop dus ook echt dat er 'iets' gevonden wordt, zodat je in ieder geval weet wat er aan de hand is en er dan mee aan de slag kan gaan. Zo in het duister tasten terwijl je gewoon weet dat er iets niet goed zit is vreselijk.
Iets met het maagzuur is inderdaad iets waar ik ook aan gedacht heb, ivm het vele gal spuwen; onderzoek zal (hopelijk) iets uitwijzen.
Ach die Taika toch, wat ( jammer genoeg ) mijn ervaring was met het herstel van Diezel ,ná een te laat geconstateerde Giardia-parasiet.;
Maag/darmwandslijm was door deze parasiet bijna geheel verdwenen ,waardoor Diezel d'r eten als een blok in dr maag lag.
Doordat er dus zeer weinig maagzuur en wandslijm aanwezig was werd de brok niet verteerd, met t gevolg dat ze misselijk was en dit ook uitspuugde.
Ook vaak gal spugen ivm een lege maag was het gevolg hiervan.
Jammer dat je haar geen KVV kan geven, Diezel is hier van opgeknapt na een lange herstelperiode.
Wat je idd wél kan doen is de brok met warm water laten wellen tot een brij, dan is er voldoende vocht in haar maag/darm.
Voeding in kleinere porties verdelen over de dag.
Haar medicatie was Ulcogant en Zitac tijdens de eerste periode,
,
Ik begrijp dat haar ontlasting wél oke is? Maar ik zou de ochtendontlasting ook maar meenemen, beter voor niets even na laten kijken op een of andere parasiet.
Diezel had dus Giardia in ernstige mate, die ook telkens terug keerde, maar dat wil niet zeggen dat dit bij Tiara het geval is.
Succes morgen hoor
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?