Dat is een furminator toch?
Ik heb begrepen dat als je daar te lang mee kamt of te veel druk op zet, het inderdaad ook goede haren mee trekt. Met het resultaat van kaal worden..
stoppen met die furminator , als alle losse haren er uit zijn snijdt de furminator ook je nieuwe haren er uit
Hmm, ik volg, want er blijft van Djyla ook niet veel over, terwijl t er deels ook zo uit valt!
Het is een gladharige hond toch? Probeer het dan eens met een natte zeem, en verder niets even elke dag die zeem erover heen en klaar.
Veel kammen kan de vacht/huid stimuleren om te blijven verharen
Verder kan een keer wassen en uitblazen ook goed helpen
Ik vind het niet meteen op je profiel, maar je hond is een mix husky, toch? Dan zitten er vast ook poolhondeigenschappen in de vacht. Het is heel normaal dat in de ruiperiode de onderwol allemaal loslaat en je het er met dikke plukken kan uittrekken. De boodschap is dan: elke dag borstelen! Alle wol moet eruit. Na de wol gaan de dekharen loslaten. Het geheel duurt toch enkele weken. Als je merkt dat er nog maar weinig haren loskomen, is de rui voorbij. Je hond ziet er dan plots mager en kortharig uit, haha.
De beste borstel op je afbeeldingen is de tweede foto en de borstel met de haakjes (blauwe borstel met rood oppervlak). Gebruik geen furminator (laatste foto). Daar zijn al vele vachten mee verpest.
Als je wil zien hoe een borstelbeurt er uitziet bij een poolhond in de rui (en zo is het werkelijk, ik maak het om de paar maanden mee ':
Dat er hier en daar nog plukken uitkomen, is geheel normaal.
En vrees niet voor de winter, de onderwol groeit allemaal terug. Het tempo wordt mee bepaald door de temperaturen. Moest het plots koud gaan worden, groeit de wol gewoon harder en heeft ie sneller weer z'n volle vacht. Blijft het nog een tijdje warm, kan het zijn dat ie er wat langer over doet.
Met de furminator wordt zowiezo aangeraden maar 1x per maand te borstelen omdat het echt de dooie haren eruit haalt. Ook de goede haren worden hierbij nog wel eens meegenomen, Ik heb honden echt totaal zien transformeren na even kammen met de furminator. Maar die gebruik jij alleen voor de broek.. dus of het daar ook voor opgaat kan ik niet zeggen...
Ik weet wel dat een hond soms ook zijn haren eruit gooit als ze stress hebben. Hoeft geen zware of zichtbare stress te zijn? Misschien iets dat veranderd is, de 2 logeetjes?
En tot 2 maanden na de loopsheid verliezen sommige honden ook veel vacht. Dit komt door de hormonen. Dat zou de kale plek op de buik kunnen verklaren.
Dat de rui met plekken gaat, is normaal. Bij onze honden begint het meestal op de billen. Daar komen dan hele kale vlekken in. Dan de zijflanken en daarna de kraag. Pas allerlaatst gaat de staart. De onderwol duurt meestal een viertal weken (soms langer), daarna de dekharen nog es twee weken. Dus totaal: minimaal 6 weken rui.
Je hebt een kruising van twee verschillende vachttypes, dus het zal waarschijnlijk niet hetzelfde verlopen als een volledige poolhondenvacht. Maar zoals jij het beschrijft, klinkt het heel normaal hoor.
Ik gebruik in de trimsalon voornamelijk deze 'kammen' bij honden in de rui:
De massageborstel zou ik gelijk wegleggen, daar heb je niks aan. Stimuleert alleen maar de haargroei.
Het fijnste is als je haar een keer goed in bad doet, lekker schuimen en lang in laten trekken. Uit bad en föhnen (waterblazer is nog beter) tijdens het föhnen ga je laagje voor laagje de vacht uitkammen met de grove kam of het herdersharkje, echt helemaal droog föhnen, de plukken vliegen er dan uit.
Belangrijk is dat je echt laagje voor laagje de vacht doorgaat.
Dit doe je één keer en dan laat je de vacht rusten, niet borstelen niks.
Daar zijn de meningen over verdeeld. Ik ben het er niet mee eens en weet dat het geen kwaad kan, de talglaag herstelt zichzelf weer super snel.
Maar ik snap dat je daar zo over denkt, mag ook. Ik denk er alleen anders over.
dat de verharing zo extreem is kan zijn dat je hond schijndrachtig is geweest. deze tijd van het jaar is een lichte rui en geen rui zoals in het voorjaar, schijndracht kan zeker daar mee te maken hebben.
stinken ... of er zit nog veel dood haar in de vacht, of het kan door voeding komen, wat je daaraan kan doen, niet wassen, dan ga je in een cirkeltje zitten, even lekker ruiken en daarna stinkt tie weer.
een washandje met azijn nemen, daar de vacht mee opwrijven, de geur neutraliseerd de lucht van je hond.
zodra de hond echt uit de rui is moet de lucht echt over zijn.
als je hond kvv goed verdraagt, blijf daar dan eens bij, meestal als de honden vlees eten, hebben ze een andere geur dan dat een hond brok eet. vlees heb ik nog nimmer een hond van vinden stinken {ruiken} en wel van een brok.
Als het echt over stinken gaat, zou ik toch een bloedtest overwegen en laten checken op lever- en nierwaarden, diabetes, rode- en witte bloedcellen, enz.
Omdat je zegt dat het nu samenhangt met deze rui, die je ook al wat vreemd vond (ze gaat echt heel erg kaal), is er misschien meer aan de hand?
Ik ben het eens met Christel en je da. Ik zou de bloedtest doen en als je daar de uitslag van hebt, opzoek gaan naar een goede voeding.
Het zou ook nog een allergie kunnen zijn.
Als je helemaal op kvv over wilt, koop dan eerst wat rolletjes in de buurt van een goed kwalitatief merk (zonder premix, zonder graan of rijst, zonder toegevoegde olie etc). Je vriend is zo om En een paar rolletjes past toch wel in je eigen vriezer?
Hier was het heel simpel. Mijn herder kreeg nierproblemen. Dat in combi met zijn allergiën maakte dat er geen enkel geschikt brok voor hem was (eigenlijk is brok helemaal niet geschikt bij nierproblemen). Hij moest dus wel over op rauw. In eerste instantie wilde mijn vriend ook niet (daarvoor hadden we een bedorven lotgering ervaring, dus hij was er helemaal klaar mee), maar hij zag de noodzaak. Ik begon met een paar rolletjes van verschillende merken en verschillende smaken.
Van mijn vriend mocht de andere hond toen nog niet op rauwe voer, want tja.. die had geen nierproblemen..
Al snel zag hij in wat voor een succes onbedorven vlees op een hond had en kreeg ik toestemming om ook de andere hond op rauw te zetten. Zo gezegd, zo gedaan.. Maar ja.. elke week rollen halen was wel een gedoe en in grotere hoeveelheden kon ik het goedkoper inslaan.. Zo kwam dus mijn 200 liter vrieskist in de schuur We hadden helemaal uitgerekend in hoeveel jaar wij die vrieskist eruit zouden hebben haha. Ik geloof dat dat 1,5 jaar was (bij een splinter nieuwe vrieskist).
Royal Canin zou ik dus echt nooit geven Laat je vriend dit eens lezen:
http://barf-natuurlijk.nl/archief/petfood_bha_bht.html
Dat zit in RC. Om nog maar te zwijgen over de granen die in 90% van de RC versies zit + dat de hypo voeding van RC niets met een uitsluit dieet te maken heeft. 'Hypoallergeen' zegt eigenlijk helemaal niets.. Er zijn geen regels verbonden over wanneer een voer 'hypoallergeen' genoemd mag worden.
Vergelijk eens de prijs van zo'n zak RC met kvv van bijvoorbeeld Degomeat enkelvoudig.. Plus de kosten van de da die 99% zeker omlaag gaan als je kvv voert..
Minder kans op wormen, minder kans op ziekten etc.
De bloedtest hangt af van je da + of hij het opstuurt of zelf onderzoekt.
Drinkt je hond meer water? Stinkt hij uit zijn bek? Stinkt zijn urine? Welke kleur heeft zijn liezen? Heeft hij wel eens anaalklier problemen? Oorontstekingen? Met regelmaat vieze ogen/oren?
En de prijs van die vriezer.. Kan je niet beginnen met 1 la in je eigenvriezer? Of anders een 2e hands vriezer van marktplaats of barfplaats? Soms zie je ze zelfs gratis staan of voor 50 euro..
Een nieuwe vrieskist van 197 liter (A+ energie) is al beneden de 300 euro nieuw verkrijgbaar.
Uit wat je schrijft kan het zijn dat je hond een heeeeeeele lichte reactie heeft op voeding. Anaalklier problemen en oorontstekingen duiden namelijk op een allergie wanneer dit vaker voor komt. Het feit dat je op andere voeding overgestapt bent en de anaalklieren toen over waren, zegt ook veel (het lag dus aan de voeding).
Ja klopt, gaven eerst Carocroc, (granen etc...)
ik ga het gewoon doen met die kvv, een paar rolletjes passen nog wel in mijn vriezer ja!
maar een premix is toch in andere woorden compleet? dus ik zit aan een enkelvoudige/ niet-complete KVV?
waar moet ik op letten?
Welke merken KVV zou ik kunnen geven dan? want dan zou ik toch al snel naar de Alaska, Degomeat, Smuldier, en Ropadog neigen, (deze kan ik hier in de buurt ''makkelijk'' krijgen namelijk...)
Ik zie trouwens dat het artikel al halverwege deze pagina begint:
http://barf-natuurlijk.nl/archief/petfood_besmettingen.html
En gaat dan door op deze pagina:
http://barf-natuurlijk.nl/archief/petfood_bha_bht.html
Ik kan de site die ik normaal geef niet meer vinden, maar daar stond dus ook echt dat een fokker die RC aan haar honden voerde, pups ter wereld kreeg die niet levensvatbaar waren. Zo miste ze poten en geslachtsorganen. Hoe dat kan, vermeld de bovenstaande site dan weer heel duidelijk (vervorming van DNA).
Premix zijn fabrieksmatige vitamines en bevat soms ook ergere dingen. De fabrikanten voegen het toe zodat ze het voer 'compleet' mogen noemen volgens de wet. Compleet hoeft het dan dus echt niet te zijn. Daarom word er geadviseerd om met zowel complete als enkelvoudige voeding voldoende diersoorten te geven, dus per 3 weken:
- 4 diersoorten vlees
- 4 diersoorten hart, lever, nier en pens
- 4 diersooren bot.
- Eventueel gepureerde groente 5 tot 15% van je weekmenu.
- Eventueel 1-2 gepureerde rauwe eieren per 10 kilo lichaamsgewicht (zou ik niet doen bij een verdenking op een allergie).
- De bovenstaande diersoorten zijn zonder vis. Vis voer je 5 tot 10% van je weekmenu.
Ter bevordering van de vacht conditie zou je wat bio/eko koudgeslagen honing kunnen proberen (verkrijgbaar in de natuurwinkel). Denk bijvoorbeeld aan tijm honing.
Bij een eliminatie dieet geef je overigens 8 weken lang maar 1 diersoort (vlees, bot en orgaan) zonder groente, zonder premix, zonder ei, zonder welke toevoeging dan ook.
Van de merken die jij noemt heeft Degomeat enkelvoudig mijn voorkeur. Ik zelf voer dat ook de helft van de week (de andere helft van de week stel ik het zelf samen wat ze BARF noemen). Bij degomeat enkelvoudig moet je wel opletten dat je genoeg orgaan geeft, dus af en toe wat nier en wat pens erbij. Hier wil ik je best bij helpen.
Ropadog heeft wisselende samenstellingen en bevat vaak fruit. Als je fruit bij het vlees geeft, kan de hond enorme buikpijnen krijgen. Fruit tussen 2 maaltijden is geen probleem overigens. Appel kan wel door het fruit gegeven worden. Fruit dien je ook te pureren.
Alaska.. Ik vond het toen ik begon eruit zien als een goed en professioneel merk, maar helaas zijn ze niet eerlijk/onwetend wat er in hun voeding zit. Hun voer word gemaakt door de Kiezebrink fabriek. Zo bleek er in hun 'glutenvrije fazant' toch gluten te zitten doordat ze hele magen met graaninhoud mee malen. Bij kip blijkt dit ook het geval te zijn. Of het bij andere diersoorten ook zo is, weet ik niet.
In Alaska ben ik meerdere malen plastic tegen gekomen.
Tinlo kan je vaak ook in de buurt verkrijgen. Ik zelf gebruik dat als ik even zonder degomeat zit. Ik let dan wel op dat ik de versies zonder kippenbotten neem (of een luxe doos die zonder rund en kip is) ivm kip allergie van mijn hond. Tinlo kon mij ook niet vertellen welke organen er nu wel of niet in hun voer mee gemalen word. Ze wisten ook niet of die magen met graneninhoud was. Hun voer word door dezelfde fabriek gemaakt als het voer van Alaska. Toch ben ik in Tinlo nog nooit plastic tegen gekomen.
Rex (inmiddels overleden) had een mega graan allergie, maar reageerde goed op de Tinlo paard-eend en Tinlo lam.
Smuldier bevat een premix en geen echt bot. Het bevat oa rund of kip (net wat je neemt).
Zowiezo zou ik je adviseren om naast de premix, ook graan, rund en kip te vermijden. Deze zorgen vaak voor allergische reacties namelijk.
Hier vind je heel veel info:
http://voerwijzer.com/beginnersinformatie-kvv
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?