Bruce wordt volgende week 1 jaar. Het gaat heel goed en hij is erg lief!
Alleen als we tijdens het wandelen mensen tegenkomen is bruce eerst heel vrolijk, maar later hapt hij opeens naar degene toe. Hoe kan dit? En wat kunnen we er tegen doen?
Hmm, lastig te bepalen zo. Hapt hij uit enthousiasme? Hapt hij uit agressie, en waar komt die agressie dan vandaan? Hoe is zijn lichaamstaal, wat gaat eraan vooraf?
Ik volg even, hier hetzelfde probleem...
Hier hetzelfde probleem, Jakke is heel lief voor ons maar naar vreemden toe erg argwanend. De laatste tijd hapt hij naar kleine kinderen, hij moet ze echt niet hebben...Grotere kinderen geen probleem, maar peutertjes... Op de wandelingen moet ik er constant op attent zijn dat er geen kinderen op hem afkomen. Op school hebben ze hem eens goed in observatie genomen, hij schiet volledig in de stress als er veel geroezemoes is en er onverwachte bewegingen gemaakt worden, die situaties vermijd ik dus nu en ik let heel goed op de signalen die hij geeft. Op dit moment draagt hij een halsdoekje met niet aanraken op maar toch heb je steeds van die mensen die ongevraagd op zijn hoofd beginnen te wrijven, dan kan hij ook plots happen. Hij is absoluut niet agressief maar wilt niet aangehaald worden door vreemden. Bezoek moet hem eerst volledig negeren, hij blaft even maar nadien legt hij zich gewoon aan hun voeten en is alles oke voor hem. Zelf moet je ook steeds rustig blijven, ik schoot meteen in de stress en de hond voelt dat...Ik moet hem overal mee naartoe nemen van de begeleidster op school, mag hem niet bewust in beschermde omgeving laten dus sta ik iedere week tussen de menigte op het voetbalplein van zoonlief, vorige week ging het héél goed, hij lag rustig aan mijn voeten, zat mooi naast mij in de kantine...ik geef het niet op maar soms is het het moeilijkste om de mensen hier op te wijzen, die laatste zijn het strafste om te trainen
sommigen jonge honden kunnen de prikkels in het geheel niet aan, geroezemoes, graaiende kinderhandjes. de handjes zitten overal aan, ook volwassenen kennen er wat van, de hond moet geaaid worden.
hou gepaste afstand van mensen kinderen als je weet dat je hond dat niet prettig vind, laat je hond naast je zitten, bij je knie en vraag aan volwassenen om niet aan de hond te zitten, kinderen begrijpen dat niet, maar zeg dan tegen de kleintjes, aaien vind...... de naam van je hond, niet zo prettig.
wanneer de hond naast je zit en tot rust is gekomen, zal die niet meer uitvallen, ook door opgewondenheid van de hond zelf weet tie geen raad met de omgeving, de drukte de kinderen of anderen mensen, vandaar , lekker naast je laten zitten, en gepaste afstand houden.
is je hond ouder en rustig geworden, dan kan er best geaaid worden, maar behoedzaam... praat eerst met iemand, en als je ziet dat de hond echt rustig is, kan er onder zijn kin best eens geibbeld worden, vind je hond dat nog niet prettig, dan niet, een hond hoeft natuurlijk niet geaaid door anderen te worden.
Het zou handig zijn als je ons nog wat meer informatie kan geven. Doet Bruce dit bij alle mensen? Wanneer wel en wanneer niet? Raken de mensen hem dan aan of negeren ze hem? Loopt Bruce zelf naar die mensen toe of niet?
Na de wandeling liep ik het trappenhuis weer in en moest ik langs de buurvrouw lopen. De buurvrouw haalde eerst bruce aan. Ging allemaal goed, vervolgens wilde ze mijn andere hond aaien en toen hapte hij naar haar arm. Maar ik heb dit gedrag al vaker gezien. Eerst wordt hij geaaid en vervolgens gaat hij happen, terwijl er niet echt iets gebeurd ofzo.
Ik weet niet of hij uit enthousiasme of agressie hapt. Hij gromt niet ofzo, ik denk uit enthousiasme, hij houdt ook er van spellen.
Als hij dit uit agressie zou doen dan zou het meteen raak zijn, happen is eerder zeggen dat hij iets niet leuk vindt. Hij deed dit toen de buurvrouw je andere hond aaide, dat is dan uit ongenoegen. Ga je naar school met hem ?
Nee, ik zit niet op cursus
Nouri doet het ook maar het is bij hem puur overprikkeling, hij kan het gewoon niet aan dat mensen tegen hem praten, dicht benaderen en aaien. hij weet niet wat hij met zichzelf aan moet en gaat dus maar happen. Probeer in dat geval afstand te houden en vragen aan mensen of ze hem even niet willen aaien
Hey Daisy,
Bruce is nu 1 jaar, zeg je? Hoe is zijn socialisatie verlopen voor de rest? Heb je hem constant overal mee naar toegenomen op jongere leeftijd en dit regelmatig onderhouden op latere leeftijd? Zeker niet de moeilijke toestanden vermijden maar juist de confrontatie aangaan.
Probeer zelf altijd de rustig te blijven zelfs al heb je schrik dat Bruce iemand zal happen, klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het klinkt alsof Bruce wil aangeven wanneer hij er genoeg van heeft maar hij doet dit helaas op een 'foutieve' manier die angst kan opleveren bij de mensen.
Heb jij naaste vrienden of familieleden waar Bruce naar hapt die je misschien kunnen bijstaan bij de verdere training/socialisatie?
Zijn socialisatie is goed verlopen. Ik heb hem altijd overal mee naar toe genomen, markt, kermis, de stad, tuincentrum etc.
Bedankt allemaal!
Heb ik met Quincy ook gehad totdat ie anderhalf jaar was. Omdat ie groter werd en er niet meer als een puppy uit zag, keken mensen en kinderen niet meer zo naar hem om en toen is het happen vanzelf over gegaan .
Het zegt eigenlijks alleen dat hij een ontmoeting met mensen dus niet leuk vindt,een hond die enigszins kwispelt,hoeft niet blij te zijn,een hond die zelf naar mensen toe loopt hoeft dit ook niet zelf te willen,dat kan allemaal aangeleerd gedrag zijn,iets wat WIJ graag willen zien..een sociale hond,maar sommige honden zijn prima sociaal,als je ze maar niet 'overbelast' met contacten maken.
Happen zegt: ik wil meer afstand tussen ons,ik voel me er niet prettig en/of zelfs bedreigd bij.
Je kan dit voorkomen door mensen te vragen jouw honden niet te aaien.
Mensen hebben zo wie zo 95% van de tijd de verkeerde manier van aandacht schenken aan een hond,en het aaien daarbij.
Er zijn echt bar weinig mensen die hurken en de hond naar zich toe laten komen,én dan ook niet maar hup zo over de kop beginnen te aaien.
Honden vinden mensen die rechtop over hen heen buigen,op de kop aaien/het zicht belemmeren,het 'van boven komen'hartstikke bedreigend.
Dus of niet laten aaien of de mensen eerst goed uitleggen hoe ze mogen aaien,hurken,hond zelf laten komen(en laten kiezen of hij wél wil) dan kriebelen over de kin,borst/flanken,en dat was het.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?