Men heeft de combi Jan x Razu maar een keer gedaan, en toen ik vroeg waarom daar geen nestherhaling van gedaan werd (omdat het allemaal goeie werkhonden zijn met een super karakter!)kreeg ik een beetje nietszeggend antwoord daarop. De honden uit dat nest zijn nu 5 jaar.
Ik ga ervan uit achteraf gezien dat de fokker wel wist dat er van Jake (nestbroer van Razu) een epi-pup was, maar daar niet eerlijk over geweest is.
Ik ben daar later zelf achter gekomen (toen mijn honden 2 jaar waren)omdat ik lid werd van de AbcdeV. in DE en zo dus zelf in het zuchtbuch kon kijken waar die fokker/eigenaar het gelukkig heeft laten indragen.
Een buitenstaander of iemand die geen lid was kon dat dus niet weten.
Ten tijde van het dekken met de andere reu (Phil) was de epi-pup van Jake wel al bekend, maar werd er door de fokker geen info gegeven naar de andere pupkopers uit het Jan x Razu nest.
Ze hebben denkelijk gedacht dat ze door een outcross te nemen met de reu Phil aan de zekere kant zaten.
Niet dus!! Kwalijke zaak om dat te verzwijgen.
Ze hebben ook al met een zus van mijn reuen 2 nesten gefokt, en met een kleindochter van Jan.
Ik weet niet of ze een "zuchtsperre" gekregen hebben, vreemd is wel dat de pups nu een week oud zouden moeten zijn en ze nergens vermeld staan, kan dus best zijn dat ze daar idd geen papieren meer voor kunnen aanvragen. Ik weet dat de fokster van Jan heel erg woest was toen ze dit allemaal hoorde.
En dat die dus wel contact heeft gehad met de fok-commissie hierover.
Een 3e nestherhaling mag blijkbaar wel, alleen is het niet te bewijzen dat ze van mijn (of de andere) epi-hond wisten, we kregen de uitslag van de uni op 28 juni, hebben het meteen laten indragen, en de teef is ook op of rond die dag gedekt, ze hebben gewoon volgehouden dat ze hoegenaamd niet wisten dat mijn hond epi had.
Terwijl er maanden van discussiëren aan vooraf gegaan is, maar op hun eigen forum, waar ik 1 dag na het officieel indragen in het zuchtbuch van de uitslag dus vanaf gevlogen ben.
Bewijs dat maar allemaal eens...zucht.
Zo alles door gelezen veel werk maar heb nu ook een hoop info om te verwerken.
Of ik een reu 100x zou laten dekken NEE. Of er nu veel pups of weinig pups in het ras worden geboren ik vind het niet verstandig. Ik vind dat er binnen ieder ras afzonderlijk een maximaal aantal dekkingen moeten worden afgesproken.
Ook vind ik het een verantwoordelijkheid van de eigenaar van de reu om te kijken of deze dekking uberhaubt gezien wel voordelen heeft na het ras toe. Dekkingen worden vaak al lang van te voren aangevraagd en eigenaren kunnen zo prima een keuze maken uit welke lijnen zij verantwoordelijk vinden. Als eigenaar van een teef vind ik dat je die zelfde verantwoording hebt. Dat een rasvereniging hier zeggenschap in krijgt vind ik dan ook een prima gebeuren.
Verder snap ik het als eigenaar van een reu ook niet dat als jij jou reu zo vaak laat dekken waar blijft dan de exclusiviteit van jou reu? Waarom zouden mensen dan nog een pup bij jou kopen? Dit gaat dan alleen om de lijn van de teef maar die positie vervalt snel want ergens in al die dekkingen zit ook vast een teef die genetisch ( bijna) gelijk is aan jou teef.
Lijn teelt of outcross weet ik nu nog te weinig van om daar een mening over te kunnen geven. Heb alle daar over geschreven stukken in dit topic wel zeer aandachtig door gelezen maar moet dat nog even goed verteren en meer info over lezen om daar een goed onderbouwde mening over te geven. Wij hebben wel Perzische katten gefokt en denk dat het wel gelijk daar aan is maar dat was alweer zo'n 15 jaar geleden.
Al met al zeer interessant veel geleerd al en hoop dat de discussie nog even door mag gaan.
Inderdaad heel wat leesvoer... Wel erg boeiend want eigenlijk heb ik daar nog nooit bij stilgestaan. Vooral de uitleg van meermaals fokken met reu en de gevolgen...Mijn ogen zijn nu wel moe
Nee ik denk niet dat het zomaar 123 geregeld is. Toch lees ik in het voorgaande van dit topic dat er al rasverenigingen zijn die grenzen aangeven over de hoeveelheid dekkingen. Dat vind ik een mooie begin en hoop en verwacht toch dat in de komende jaren daar steeds meer verenigingen bij komen. Of dit dan door wetten en regels van uit het rijk is of door fokkers die het beste voor hebben met hun ras weet ik niet. Ik denk dat ze pas luisteren vanuit het rijk maar ik hoop op het gezonde verstand en de liefde voor het ras van de fokker.
Ik neem aan dat je als fokker niet in een bestuur gaat zitten voor jezelf maar dat je er zit voor de verbetering en welzijn jouw ras? Daarbij vind ik dat je juist als bestuur de plicht hebt dat je moet zorgen voor een ruime gezonde genen poel in jou vereniging.
Wat ik geleerd heb in dit topic is , dat het misschien niet eens nodig is om een stop te zetten op het inzetten van dek reuen.
Waarom?
Omdat ik denk dat een GOEDE fokker dat zelf al doet. Die houd van het ras waarmee gefokt word en probeerd het zo gezond mogelijk te houden.
Als de regering zich daarmee gaat bemoeien en dat dus verplicht, heb je daar alleen de Goede fokkers mee, want de slechte fokkers vinden wel een omweg.
En als een goede fokker vind dat een hond best bijv 5x kan dekken ipv de door de wet 4x vastgestelde norm is dat dus juist zonde voor het ras.
( die getallen verzin ik zo maar hoor )
Wat is volgens jullie(de fokkers) bij lijnteelt het 'acceptabel' en 'verantwoord' aantal keren dat een bepaalde reu binnen 5 generaties voorkomt? (ervan uitgaande dat het een ras met een redelijke tot grote genenpoel betreft) En op welke lijnen/generaties?
Ik begrijp totaal niet waar jij het over hebt bassie!
Ik verdraai niks,ik zeg niet dat deze fokker niks moet vergoeden.
Het enige wat ik duidelijk probeer te maken dat er altijd een ziekte er uit kan komen en dat dit niet altijd de schuld is van de fokker!!
Deze vrouw foktte al 14 jaar met haar setters en er komen pupkopers,ja miss had ze moeten zeggen dat epelepsie in het ras voorkomt,maar ik mag er ook vanuit gaan dat een beetje een pupkoper zich ingelezen heeft.
Jij,Bassie, hebt ook gefokt, heb jij alle pupkopers het riedeltje van alle ziektes die eventueel zouden voirkomen bij jou ras gemeld bij de pupkopers??
Als ik pupkopers heb,zal ikmaltijd over de oogtest en levershunt beginnen,omdat ik dit ook test.
Maar ik ga echt niet het rijtje opnoemen dat er eventueel schildklier,tumoren,cushing,myotonia enz voorkomt.....
Als mensen er naar vragen prima.
Dus ik begrijp jou reactie totaal niet.
Een fokker die 14 jaar lang met een ras fokt waar deze erfelijke afwijking in voorkomt en deze 14 jaar lang niet heeft gehad vind ik super!
Deze heeft nu wel de ziekte eruit gekregen,.......is dit haar fout?
Foutje van de natuur,onzorgvuldigheid....???
Zeg het maar.......
Of miss heeft de fokker 14 jaar geluk gehad??
Toch ff graag een vraag waar ik de waarheid verdraai dan.....
En voor de liefhebber die het niet gelooft:
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBBRE:2012:BY7900
Cabasja, het verschil tussen een een hond aanschaffen bij goede fokker en de rest (broodfok, pretnest, MP) is toch dat je goed voorgelicht dient te worden?
Lees het artikel nog eens, daar staat niets vreemds in, denk ik.
Bedankt voor je antwoord Maart.
Weet je ook wat voor een leeftijd die hond bij de desbetreffende dekkingen had?
Okee, bedankt!
Bij een 10-jarige reu heb je dus een behoorlijk goed plaatje van zijn gezondheid. Zo ook van zijn voorvaderen zolang de fokkers daar open en eerlijk in zijn geweest.
Mijn reu hou ik wel beperkt beschikbaar voor dekkingen, hij heeft nu twee dekkingen binnen de deur en twee dekkingen buiten de deur gehad.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?