Hoi,
Vraagje...
Vanaf wanneer is het echt nodig je hond te borstelen / kammen?
En is naar een trimmer gaan nodig of kan het ook zonder?
Mijn pup is nu 3 maanden, hij zit nog vol puppy dons, maar op zijn rug groeien al stugge nieuwe haren, onderaan zijn staart en buik begint het ook al.
Zijn flanken en kop blijven voorlopig nog fluffy...
Ik probeer hem al te laten wennen aan een kam, om de dag ofzo eens met de kam over zijn lijfje gaan. Er beginnen stilletjes wat haren te lossen inmiddels, maar nog niet echt het grote verlies.
Is dat al goed om dat te doen?
Of wacht ik beter tot zijn nieuwe vacht er is?
Bij borstelen is het echt niet de bedoeling dat je er zoveel mogelijk haren uithaalt. het is de bedoelign dat je de vacht ermee los houdt zodat het niet gaat klitten.
Je doet er heel goed aan om dat nu alvast te oefenen. Zo leert je pup dat het helemaal niet eng is om gekamd te worden. Zo te zien heb je een herder, vaak is daarbij 1x per week kammen wel voldoende, maar nu met oefenen zou ik het inderdaad zeker vaker doen. Zo wordt het een gewoonte voor je pup.
Een herder verhaart op volwassen leeftijd 2x per jaar. Dan kan je beter wat vaker kammen, zodat niet alle haren in je huis liggen.
Welke kammen/borstels gebruik je nu? Misschien kunnen we daar nog wat advies in geven.
borstelen en trimmen verschilt per hond, de ene heeft echt ruiperiodes en de ander niet.
Ik heb een schnauzer pup, die om de 4 maanden naar de trimmer gaat voor een stripbeurt. ik borstel mijn hond meestal om de week en met name zn baard en benen.
en tja om naar een trimmer te gaan, ik doe t omdat de trimster het veel beter kan en doet als ik en omdat t ontzettend tijdrovend is ( 3 a 4 uur). Ik heb geen verstand van herders maar t lijkt me niet heel nodig om naar een trimmer te gaan.
Ik heb herders. Vanaf dag 1 wen ik ze aan een (niet haar uittrekkende)kam en borstel.
Bij voorkeur doe ik het na een flinke wandeling.
Droog haar kammen is prettiger voor de hond doordat het dan gladder is en minder klitten geeft.
Nat haar is moeilijker en stroever om te kammen/borstelen. Begin dus strategisch met droge vacht. Steeds na het wandelen is mijn hond rustiger en kam ik eventjes. Drie minuutjes is genoeg.
Na modderig weer is het prettig om de kluiten modder van de buikharen te kunnen kammen.
Soms geef ik een pup een flostouw terwijl ik kam wanneer hij de neiging heeft steeds in de borstel te happen. Ik wissel het af met brokjes. Terwijl ik borstel geef ik brokjes. Zo wordt het leuk.
Mijn honden gaan 2 tot 4 x per jaar naar de trimmer. Ze worden goed doorgekamt, nagels geknipt, en gewassen en gefohnt. Het is heel makkelijk als je hond dit allemaal toelaat. Stel dat je het zelf, tijdelijk, niet kunt (rugklachten, ziek e.d.) is het fijn als je hond geen bezwaar heeft om bij een trimmer te zijn. Het scheelt ook aanzienlijk in de haren in huis.
Succes!
Vanaf dag 4 Laat je hond eerst bij je wennen en ga dan rustig aan borstelen. Kleine beetjes per keer en belonen als hij het goed doet.
Hoi hoi,
Bedankt voor jullie tips.
Ja ik dacht al dat het verschilde van hond tot hond, maarja je weet nooit zeker.
Voorlopig heb ik een goedkoop haarkammetje, voor mensen, simpel met smalle tandjes naast elkaar.
Eentje die ik voor mezelf ook zou kunnen gebruiken om een mooie middenlijn te trekken op mijn hoofd (deze is wel uitsluitend voor de hond!).
Ik dacht er pas eentje te kopen voor honden als ik wist Wat ik precies nodig had en wanneer ik er het beste mee kon beginnen.
Voorlopig ziet hij het echt als speelgoed, als hij erbij kan met zijn snuffert dan bijt hij erin.
Dus met een snoepje voor zijn snuit kam ik rustig zijn flanken en rug. Hij vindt het toch leuk soms denk ik, want hij reageert er toch niet slecht op.
Elke dag kammen is misschien wat veel ja, zal het op eens per week houden.
Er komt nu nog gewoon wat pluis los, niet veel.
Hij rollebolt ook veel door het gras (ok het is nogal dor buiten, dus er blijft een deel daarvan in zijn vacht zitten. Meestal is het met wat 'kloppen' eraf).
Ik zou ook zeker je hond aan de kam en borstel laten wennen. Je hebt wel niet echt een kam ras maar je weet nooit wat je er eens uit moet kammen. Hier zijn dat dingen als kleefkruid eerst de blaadjes en nu de balletjes, brandnetelzaad, modder en zo zijn er nog wel een aantal.
Ik leg de pup op zijn zij op de kamtafel of op een antislipmat op de achtertafel. Hierdoor kan ik overal bij ( achterpoot kan om hoog en voorpoot naar voor of naar achter bewegen). Tevens kan ik zo de haren tussen de voetzooltjes weg knippen, de oren bij werken en de nagels knippen. Voor de rug en kop mogen ze zitten.
Beide heren liggen half te slapen en worden alleen "wakker" als ze van kant moeten wisselen. Eerst van zij wisselen en als ze op de achtertafel liggen moeten ze ook nog een halve draai maken zodat hun poten weer richting mij steken.
Hier is het echt een stukje aandacht. Tijdens het kammen zijn er complimentjes, knuffels en kriebels voor ze. Na afloop krijgen ze altijd iets echt lekkers. Ik kan de deur open doen als er aangebeld word. Kan een kind helpen op toilet en zelf er even naar toen. Ze blijven liggen want ze weten als ik terug kom is er altijd een kleine traktatie voor goed gedrag.
Wat je gelijk kan aan wennen als je tafelgedrag leert is dat je even in oren en bek kijkt. Op die manier weet je dat mocht het nodig zijn jij of de dierenarts daar zonder problemen kunt kijken. Ik heb er een commando aangeplakt, Mond open. Zo weten ze gelijk wat er gaat gebeuren.
suc6
Ah nageltjes knippen vind ik pas nodig als ze op de grond komen bij het rechstaan.
Voorlopig hangen ze nog een cm, 1,5cm boven de grond... allé dat heb ik toch gelezen.
Hij gedraagt zich goed op een hoge tafel bij de dierenarts, dus die angst heb ik ook al niet.
Ben inderdaad nog geen klitten tegengekomen in de vacht, dus ik denk dat hij het vrij goed doet zo.
Blij dat ik me zo geen zorgen hoef te maken om de vacht
Ik wou het gewoon goed doen
Ik kamde Rex altijd met een soort hark. Die had dan een dubbele rij tanden waarbij de rij het dichtst bij het handvat kortere pennen had als de rij die verder van het handvat zat. Alle pennen hadden om de onderkant van de pen (waar het dus aan de kam vast zit) een dikkere rand. Met deze kam haal je gemakkelijk de losse ondervacht eruit, wat erg handig is met verharen.
Je gebruikt hem door te zorgen dat alle tanden op de huid/vacht terecht komen en zo te kammen in de haarrichting mee.
Deze:
Ik heb hem dan van het merk Adori.
Als hij klitten had, gebruikte ik eerst de poedel borstel:
Die deed ik alle richtingen op, dus ook tegen de haren in (zo heb ik dat geleerd).
Als toetje toe kun je nog een groffe kam gebruiken om te controleren dat alle klitten eruit zijn:
Hoi Roosje,
Bedankt.
Er hangen zoveel soorten kammetjes en borstels in de winkels dat ik het niet meer weet welke.
Nu heb ik al een beter idee
Haha, ik heb hier ook een bak vol hoor Voor de konijnen moest ik kleinere kammetjes hebben omdat je met zo'n grote kam niet tussen de achterpootjes kom haha Dan nog wat verschillende scharen om m'n bouvier bij te knippen. Een rubbere borstel om te masseren. Nagelschaartje etc etc.
En soms moet je een beetje creatief zijn. Zo ben ik heel lang opzoek geweest naar een hondenschaar zonder punt zodat ik bij m'n bouvier haar jeuk poten kon knippen zonder met de punt in haar huid te schieten als ze zich van de jeuk weg trok. Ik kon het nergens vinden, tot ik de knutsel doos opende met 2 kinder schaartjes van de Hema (1 euro) erin. Uiteraard zonder punt Gelijk 1 schaar verplaatst naar de dieren verzorgings bak haha :p
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?