Oeps wilde 3 doggies geven
Laat toch waaien... als 'oneens' zijn nu al als wegpesten wordt neergezet.. prima,, ben je toch uitgepraat??
Duidelijke argumenten lees ik niet van haar behalve dat het haar duidelijk irriteert... uiteraard het gevolg van onze kortzichtigheid.
Tabe zeg ik dan, en succes met knutselen!
Wat een onzin! Zeg wel weer genoeg over de beweegredenen en tegen argumenten.
Ik hoop wel echt dat wat er nu met de cavalier gebeurd voor de vele fokkers (en vooral toekomstige baasjes) een wake-up call is voor de andere rassen. Er zijn er al een aantal die ook de verkeerde kant op gaan, hopelijk wordt er aan deze rassen wat gedaan voordat het te laat is. Nu kan het ras nog gered worden. Bij de cavalier is het daar helaas te laat voor :(
Het gaat er niet om dat we hier kortzichtig zijn, het gaat over het feit dat je doet alsof er niets aan de hand is...en dat is er wel...Beschik jij dan over zoveel kapitaal dat je er als eervolle fokker 100 percent garantie zult bijgeven dat de pups die je zult verkopen volledig vrij is van allerlei aandoeningen ??????????? Ga jij dat risico nemen of ga je er ook zo'n onbenullig contractje bijgeven met onbeduidende kleine lettertjes die vier weken garantie geven en daarna mag je koper zijn plan trekken ????? De meeste aandoeningen uiten zich vanaf het eerste jaar en later. Neen, ik kan alleen maar hopen dat jij je eerst eens goed gaat inlezen en nadenken voor je fokken gaat, laat dit over aan mensen met verstand van het ras, zo te lezen heb je nog veel werk meid !
Vreselijk leuke honden! Ik zou er best een willen hebben, maar durf het niet aan vanwege de erfelijke aandoeningen...!
Alles wat de mens in handen krijgt wordt kapot gemaakt, dieren vallen hier ook onder helaas.
Of je het nou over katten hebt of over honden.
Van de Pitbull tot Golden Retriever, van Duitse Dog tot Duitse Herder en Chihuahua.
Ik ken zoveel voorbeelden van mensen die een hond kochten via de rasvereniging, dachten het goed te doen en dan toch met veel ellende kwamen te zitten.
We hebben het nu toevallig over de Cavalier, maar wat dacht je van de Mastino Napolitano, Engelse Buldog, Franse Buldog en ga zo nog maar even door, de lijst is eindeloos lang.
Honden met entropion/ectropion, honden die nauwelijks nog in staat zijn te ademen of die zo krom op hun poten staan dat klachten niet uit kunnen blijven.
Honden die gedragstoornissen hebben enz enz enz.
Er zijn helaas nog maar weinig rassen gezond te noemen.
De rassen die nog gezond te noemen zijn, zijn in de minderheid en dan maar hopen dat ze niet ineens populair worden.
Ik denk dat van alle fokkers die er zijn er maar 5% echt goed bezig zijn.
De rest is puur ego werk, niks liefde voor het ras, puur vermeerderen, klakkeloos achter de meute aanrennen.
Mooi, mooier mooist, extreem extremer extreemst enzovoorts, alles om de ego te strelen met al dit leed als gevolg daarvan.
@Phoebe...je antwoord stoort me oprecht.
Mensen geven met liefde eer en geweten antwoord op de vraag.
De vraag was wat vind je van dit ras?
Nou dit is wat we vinden
het zijn schatjes zegt volgens mij iedereen
Maar wel schatjes met veelal een hele grote rugzak aan pijn en ellende(voor hond en baas!)
Blij te horen elke keer dat iemand er een toevallig wel gezonde hond heeft
...en misschien was het ras 11 jaar geleden nog net iets minder door gefokt en ziek als nu en is je hond daarom ouder?
de gemiddelde leeftijd is nu 6 dacht ik en boven de 10 altijd hart problemen.
Waarom denk je dat ons antwoord wegpesten is en we niet openstaan voor discussie?
We zijn het gewoon niet eens...(en op dit punt gaan velen dat ook niet eens met je worden)dat betekent niet dat we je wegpesten.
We hebben een andere mening en brengen daarover argumenten in.
Ik heb een hond die zwaar kennelsyndroom heeft en ik op 8 jarige leeftijd zelfs nog moest leren trappen lopen...niks kon hij..ja de muur inkruipen dat wel.
Ik meen uit de grond van mijn hart dat mijn hond die altijd angstig zal blijven voor veel dingen een beter leven heeft dan het hondje uit de filmpje
Al gaat het nog zo goed met Waldo...hij zal elke dag van zijn leven angst ervaren....maar ook kunnen ontspannen en plezier hebben.
Dat maakt de balans
Het hondje uit het filmpje lijdt ondragelijk...en er zijn er velen
Gelukkig niet die van jou...maar het "ontkennen"dat het ras zo ziek is is iets anders...
Ook ik vind het vreselijk zielig dat deze hondjes zo veel slechte genen hebben inmiddels, en ze geen van allen oud worden.
Helaas zijn er wel meerdere rassen die deze kant opgaan (de gemiddelde berner sennen wordt ook niet meer ouder dan 8), en er zijn wel wat goede ontwikkelingen die het 'makkelijker' maken om wat gezondere bloedlijnen terug te krijgen in de 'rashond'.
Voor wie zijn engels goed is, deze documentaire is al wat ouder maar hij blijft super interessant. Hij stelt ook de Cavalier problemen aan de kaak.
" target="_blank">
.......ff ter aanvulling voor de liefhebbers........
http://www.youtube.com/watch?v=TMyqH_Q_iPY
En dat is de link van het vervolg 3 jaar later; pedigree dogs exposed 3 years on.
http://pedigreedogsexposed.blogspot.co.uk/ van Jemima Harrison de regisseur.
Ik vind het niet zo gek hoor dat fokkers liever op eigen houtje ah werk gaan en geen lid van dit soort kennel clubs en rasverenigingen willen zijn. (Ik doel uiteraard op verantwoorde fokkers)
Volgens mij is Phoebe weg van het forum?
Als dat zo is en ik hoop dat je dit leest Phoebe, dan behoor jij tot de 95 % van de fokkers
waarover ik in mijn vorige bericht schreef.
Je ontloopt dan je verantwoording als fokker, jammer genoeg.
Want natuurlijk weet je hoe het gesteld is met dit ras.
Het zou alleen leuk geweest zijn als je je daarover ook had uitgesproken.
Hoe dit volgens jou mening opgelost zou kunnen worden?
Ik begrijp best dat een onderwerp als deze je aangrijpt, zeker als het over het ras gaat
waar je met hart en ziel bij betrokken bent.
Daarom juist zou je nu je trots aan de kant moeten zetten.
Heb zelf een mixje en ja ik ben ook af gegaan op toch goede stamboom moeder en heb vader ook gezien, geen broodfok, daar goed over ingelezen. Nadien toch geschrokken over de cavalier ellende, (zag een documentaire) vandaar streng onder controle DA. Maar aan de andere kant, ik weet wel welke rassen in die van mij zitten. Dus ben nu wel zeer bedacht op eventuele problemen. Heb een aantal andere ras honden in mijn omgeving met zeer ernstige afwijkingen. Benner die niet ouder is geworden dan 1 jaar, engelse bulldog met problemen aan de poten en de ogen en de ademhaling, enz enz enz . Maar klopt je wordt hier door sommigen zelfs als je een mixje hebt zo ongeveer weggezet alsof je de grootste dierenbeul bent die er op de aardbol rondloopt. Dat is wel jammer vind ik. Want inderdaad er zijn zeer veel rashonden/katten etc die zo doorgefokt zijn dat er ernstige gezondheidsproblemen ontstaan.
VRESELIJK dat er nog mensen zijn die met dit ernstig zieke ras wil len fokken of mensen die van plan zijn om een cavalier pup te kopen!!!Wie beweerd dat zijn of haar Cavalier gezond is , zou dit pas kunnen zeggen als er een MRI scan is gemaakt.Alle Cavaliers hebben CM(uitpuilende hersentjes) dus is er geen één gezond. Proteq en Pedplan neemt ze niet meer in de verzekering.Dit zegt toch genoeg?Ik denk niet dat een fokker dit aan de koper meld. Mijn twee lieve Cavaliers heb ik aan CM/SM verloren.Puk was pas 6 jaar oud en Cappy 7 jaar oud. Hun verhaal staat bij mijn profiel te lezen.
Vechten tegen de natuur.?!
Soms hebben we echt het idee dat alles maakbaar is.
Hoe gek is het om eens op te gaan zoeken waaruit de Cavalier is ontstaan.
En hoe verschrikkelijk is het om dan eens wat andere rassen in te gaan kruisen.
Of hebben een stel pipo's van adel uit de 17de eeuw het alleen recht op het in elkaar sleutelen van rassen.?
Omdat ze toen zo verschrikkelijk veel kennis hadden in genetische wetenschap.??
Ze hebben een te korte neus, en te kleine schedels, waardoor ze problemen krijgen.
Het zijn wel schatjes, maar het is jammer dat ze veel ziektes hebben.
En dat komt door het kapot fokken van het ras
Ik vind een en ander toch wat te kort door de bocht wordt gesteld. Op basis van (edit) sommige reacties hier zouden we nogal wat rassen moeten laten uitsterven vanwege de defecten in die rassen. De Cavalier zou dan het topje van de ijsberg zijn.
Ik ben daar persoonlijk geen voorstander van. Met name omdat uit laten sterven niet bijdraagt aan een structurele oplossing in de hondenfokkerij. Ik zie veel liever dat er op basis van wetenschappelijk onderzoek en professionele begeleiding een fokprogramma wordt opgezet waar rassen op de weg naar een gerzond voortbestaan worden gezet.
Verder zijn het hartstikke vriendelijke hondjes, slachtoffer geworden van hun eigen succes. Het ras is een les voor de rest van de hondenwereld helaas, een les die maar heel langzaam doordringt.
Ik vraag me af of er met beter genetisch onderzoek niet te achterhalen valt wat de oorspronkelijke rassen inbreng is?
Opnieuw kruizen..
En dan anders selecteren bv op grotere schedel ?
Reeds in 2000 hebben wetenschappers de Cavalier fokkers gewaarschuwd betreffende de schedel en hersenproblemen van de Cavalier en daarvoor werd al gewezen op de veel te grote druk in de hoofdjes van de Cavalier.
Zoals je hieronder kunt lezen haalde de rasvereniging en de Raad van Beheer hun schouders op.
Er werd doorgefokt zonder de juiste maatregelen te nemen door te grote belangen van verschillende partijen en het ras werd willens en wetens naar de Filistijnen geholpen, over de ruggen van de lieve Cavaliers en hun eigenaren heen. De percentages van vele erfelijke aandoeningen bij de Cavalier zijn inmiddels sky high opgelopen en lopen nog steeds op.
Ir. E.J. Gubbels, geneticus en fokkerijspecialist schrijft hierover:
citaat
Een andere benadering
Nadat we weten wat de oorzaak is van de gezondheids- en welzijnsproblemen bij de Cavalier (de te kleine genenpool) blijft het de vraag waarom we niet adequaat reageren en het probleem gewoon oplossen, verhelpen. Niets lijkt meer logisch dan het open gooien van het stamboek. Laat nieuw erfelijk materiaal instromen en herstel daarmee de erfelijke variatie in de genenpool. Dat leidt niet alleen tot herstel van de vitaliteit van het ras, daarmee neemt ook de selectie-ruimte weer toe en er ontstaan er reële mogelijkheden om op termijn van enkele generaties de problemen voor de honden drastisch reduceren. Niet alleen voor de schedel- en de hartafwijkingen, voor de hele indrukwekkende lijst van afwijkingen die bij de Cavalier voorkomen.
Dat heeft natuurlijk wel gevolgen voor het exterieur van de volgende generaties Cavaliers. Het zal een keer vaker gebeuren dat er een hond wordt geboren die wat minder ‘typisch’ is. En misschien moeten de exterieurkeuringen worden teruggebracht tot de belevingswereld van ‘gewone mensen’. Ze zouden beperkt kunnen worden tot het antwoord op de vraag of de hond op straat in voldoende mate als Cavalier wordt herkend. Dat is even schakelen voor de exterieurfokkers, maar de voordelen voor de honden maken dat helemaal goed, de kans op een leven in gezondheid en welzijn neemt structureel toe.
Kennelijk zijn in de rashondenfokkerij ‘de andere belangen’ zo groot dat de honden daar dan maar de prijs voor moeten betalen. Iedereen weet wat er zou moeten gebeuren, niemand is bereid die stap te zetten, te eisen of af te dwingen.
De fokkers, de rasverenigingen en de Raad van Beheer zijn bereid elk wanhopig voorstel te omarmen, zolang hun ‘wedstrijd tussen mensen’ op de hondenshow maar door kan gaan. Nadat de druk vanuit de media weer eens wat hoog wordt, wil de een of andere bestuurder nog wel zeggen dat hij het ook ‘heel erg’ vindt, maar de noodzakelijke maatregelen blijven uit.
Ook de wetenschappers en onderzoeksinstellingen weten wat de èchte oorzaak is van de problemen bij de hondenrassen. En ook zij laten na aan te dringen op de noodzakelijke fokkerijmaatregelen. Ze pikken graag een graantje mee. Zij gaan heel gretig, samen met de kynologie, voor ‘de positieve benadering’ en zien zo voor en na weer wat mogelijkheden om hun testen, beoordelingen en screeningen te verkopen. Soms zelfs om gemeenschapsgeld op te halen voor weer een volgend ‘veelbelovend’ onderzoeksproject. En daarmee plakken ze dan weer de volgende laag pleisters op het houten been van de kynologie.
Overselectie en inteelt
De huidige problemen bij de Cavalier zijn het gevolg van een te kleine genenpool. Daarbij speelt wellicht ‘pech’ een rol, het uitgangsmateriaal bevatte mogelijk meer defecte genen dan dat van een aantal rassen met een vergelijkbare te kleine genenpool. Of misschien werden de defecte genen alleen maar, meer dan bij andere rassen, tot raskenmerk gemaakt omdat ze een relatie hadden met het fokdoel (het exterieur). Vrijwel zeker spelen ook de effecten van type-overdrijving mee (foute combinaties van op zichzelf goede genen).
Met de verwijzing naar de vroegste geschiedenis van het ras, is het volledige verhaal over de problemen van de Cavalier nog niet verteld. Ook in de periode daarna (tot op de dag van vandaag) selecteerden de fokkers scherp en eenzijdig om het ideale uiterlijk te krijgen. Daarbij pasten ze nòg meer inteelt toe, om de gewenste kenmerken vast te leggen. En ze negeerden de signalen over erfelijke problemen bij hun ras omwille van hun eigen belangen. Ze wilden ‘de mooiste hond fokken’, winnen op de show, geld verdienen met de verkoop van pups en dekkingen. Ze maakten de genenpool nòg kleiner en de gezondheids- en welzijnsproblemen in hun ras nòg groter.
Toen in 2000 aan de hand van een gezondheidsinventarisatie de volle omvang van het schedel- en hersenprobleem van de Cavalier zichtbaar werd (12 procent honden met door de eigenaar herkende klinische verschijnselen) leidde dat niet tot enige maatregel. “Ach, overal is wel wat”, was toen de laconieke reactie. De rasvereniging en de Raad van Beheer zagen geen noodzaak in te grijpen in het belang van het welzijn van hun honden, ze gingen door met volle aandacht voor hun mensenbelangen.
De gevolgen zijn duidelijk. Het ras kampt met een reeks van erfelijke defecten die met ‘biologisch onwezenlijk’ hoge frequenties voorkomen en de vitaliteit van het ras is ernstig aangetast. Daarbij dringt zich de vraag op of het wijs beleid is, te trachten de gevolgen van overselectie met uitsluitend nòg meer selectie te bestrijden. Selectie werkt als er sprake is van genetische verschillen tussen de dieren. Naarmate die verschillen kleiner worden zal ook het effect van de toegepaste selectie afnemen. En dat betekent voor een ras zoals de Cavalier: àls er al genetische vooruitgang wordt geboekt, dan zal die uiterst minimaal en marginaal zijn.
Einde citaat
http://www.gencouns.nl/artikelen/2012-12-29_leuvens_cavalierproject.pdf
Loesje ,dat is wel weer een super antwoord waard!
Helemaal waar
Loesje laat duidelijk weten waarom je beter geen cavalier kan aanschaffen, hoe lief ze ook zijn. Ik denk dat ook andere honden met veel defecten en mogelijk erfelijke ziekten beter niet aangeschaft kunnen worden. Te groot, te klein, te afwijkende en door gefokte eigenschappen als een te korte snuit etc. dat kan niet goed zijn.
Zielig voor de hond en uiteindelijk ook voor het baasje!
Dat ben ik niet met je eens. Dat artikel laat juist met name zien hoe dat ras gered kan worden. Het is niet een kwestie van dat ras niet nemen, het is een kwestie van in zee gaan met fokkers die de juiste stappen zetten.
Niet het ras negeren, maar de verkeerde fokkers negeren.
En het gebeurt al meer hoor, er zijn al een aantal rassen waar look-a-likes en dergelijke ingekruist worden om de genetische pool weer groter te krijgen dus het kan zeker wel.
Maar dit topic gaat specifiek over de Cavalier natuurlijk.
Echter zeg je wel de waarheid, het is lang niet het enige ras. Naar mijn idee wel het ras wat het ergste is. Bijna allemaal. Er valt niets anders meer te doen dan stoppen of kruisen en opnieuw beginnen.
Ik hoop dat het gebeurt maar voor nu lijkt het er slecht uit te zien.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?