3 weken geleden is de cavalier van mijn buren ingeslapen, slecht 5 jaar oud. Door een lekkende hartklep had hij veel vocht in zijn longen en is dus uit eindelijk verdronken... Toen ik tegen de buurvrouw zij dat dit heel veel voorkomt bij de cavalier, wist zij van niks en zij stellig dat het niet kon omdat haar hond een stamboom had?
Erg jammer want het zijn zulke leuke, lieve hondjes. Had er zelf ook best een willen hebben maar ben erg blij dat ik voor een cocker heb gekozen!
Ik ken er wel een paar, veel van deze exemplaartjes bij ons in de familie, stuk voor stuk schatten van honden.. zo vriendelijk en lief!
Helaas hebben ze veel kwalen. Heb nu al 2x meegemaakt dat ze op vrij jonge leeftijd aan een reeks hersenbloedingen overleden. Dat waren Sita en Dolly, beide nog geen 7 jaar geworden.
Sjimmy, de C.k.c.s van mijn schoonzusje is nu 2 jaar en blijkt regelmatig kleine epileptische insulten te hebben.
Daarbij het verhaal van het voorhoofdje dat zo klein is dat de hersenen in de verdrukking zitten... dat vind ik toch wel uiterst, uiterst triest en een tikkie te toevallig.
Jammer.. wederom een ras dat naar de kl**te is geholpen. Nu moeten de goede fokkers weer gaan proberen de spoeling te zuiveren en nieuwe, gezonde generaties op de wereld te zetten. Helaas zal dat de rotte appels niet uitbannen, die fokken uiteraard gewoon door met al het slechte genetische materiaal!
triest...
De hersenafwijking van de Cavalier betreft niet het voorhoofd, doch het achterhoofd waar de ""kleine hersenen" (cerebellum) niet inpassen en die door het ACHTERhoofdsgat uitpuilen.
Aangezien de fokkers willens en wetens het ras kapot gefokt hebben, is er geen Cavalier zonder alleen al de erfelijke aandoening Chiari-achtige Malformatie meer te vinden; dus zijn er geen goede fokkers. De Cavaliers zijn een verzameling van ernstige erfelijke aandoeningen.
De lekkende hartklep (mitral valve disease) is overigens doodsoorzaak nr. 1 bij de Cavaliers.
Ik ben geen expert, ik las iets in de Telegraaf over dit ras en heb verders alles van 'horen zeggen'.
Daarbij wel de schrijnende gevallen die ik van dichtbij gezien heb, maar de baasjes ontkennen nota bene in alle toonaarden en noemen het pure pech!
De fokkers kunnen dus blijven doorgaan kennelijk!
Onlangs is de motie betreffende artikel 19 Gezelschapdieren aangenomen.
http://www.eerstekamer.nl/behandeling/20130603/gewijzigde_motie_van_de_leden_van/document3/f=/vja8lml51znm.pdf
Fokkers (inclusief hobbyfokkers) kunnen nu aansprakelijk worden gesteld voor erfelijke aandoeningen bij de nakomelingen van hun fokhonden. Fokkers moeten zelf met harde bewijzen op tafel komen, dat zij er alles aan gedaan hebben om erfelijke aandoeningen te voorkomen.
Fabeltjes gaan linea recta de prullenbak in.
Alle Cavalier fokkers kunnen in ieder geval aansprakelijk gesteld worden voor het leed veroorzaakt door CM en SM. Alle Cavaliers hebben immers CM gradatie 2 (behalve 6 stuks met CM gradatie 1 die de afgelopen 2 jaar gevonden zijn). Ook wordt er zelfs gefokt met bepaalde gradaties van Syringomyelie!
Heeft een eigenaar hulp nodig bij het aansprakelijk stellen van een fokker dan kan men de hulp inroepen van Stichting Dier en Recht.
ik ben heel erg benieuwd hoe die wet in de praktijk gaat uitgevoerd worden. Alle fokkers kunnen nu aansprakelijk gesteld worden, maar ik vraag me af of dat echt ervoor kan zorgen dat ze gaan stoppen met fokken.
Ik wacht met ongeduld af op de eerste zaak hier rond.
Je berichten hebben trouwens een super antwoord gekregen Loesje, heel erg verduidelijkend voor een leek, jouw uitleg kan ik tenminste onthouden en ik hoop zo dat ik ook wat mensen kan weerhouden een cavalier aan te schaffen.
Ik ben ook benieuwd naar het in praktijk brengen van deze motie.
Ik hoop dat de eigenaren, die helaas een pup/hond met veel voorkomende erfelijke aandoeningen treffen, de fokker officieel verantwoordelijk zullen stellen.
Dank je wel voor de super waarderingen, Erika.
Ik probeer in mijn teksten over deze complexe erfelijke aandoeningen zo duidelijk mogelijk te zijn en inderdaad mensen te overtuigen om geen Cavalier pup aan te schaffen, omdat men daardoor zou meewerken aan het op de wereld zetten van hondjes, die een grote kans hebben om ernstig ziek te worden en pijn te lijden ondanks de voorhanden zijnde medicatie.
Wij hebben een kruising Jack Russel, Cavalier van 9 jaar en ze heeft het lijfje van een Jack en het koppie van een Cavalier, zo schattig! Echt het liefste hondje van de wereld, is rustig en lief. Meer het karakter van een cavalier denk ik.
Ik vind de cavaliers hele leuke hondjes, ze zijn heel veelzijdig, niet zo groot, maar met een geweldig karakter. Vaak lief voor kinderen en andere dieren. Het zou voor mij dan ook een droomras "kunnen" zijn.. Helaas is de gezondheid zeer triest. En dat gun ik geen 1 hond. Dat is ook de rede waarom ik nooit voor dit ras zou kiezen en hoop dat er een fokverbod op komt. Ik ben bang dat het ras bijna niet meer te redden is. Het ras staat er gewoon heel slecht voor. Vreselijk jammer, maar deze lieve honden verdienen geen leven vol met pijn.
Eerlijk is eerlijk, ik vind ze zo lief en zacht dat ik (voordat ik de conditie van dit ras wist) er altijd nog wel "zo eentje" zou willen.
Nu is er geen haar op mijn hoofd (en ik heb er veel) die daar nog over nadenkt.
De schrijnende verhalen.. Er is ook beeld bij:
VOORAL NIET OP KLIKKEN ALS JE NIET ONPASSELIJK/VERDRIETIG WILT WORDEN
Jemig dat hondje in dat filmpje. als je dat zo ziet breekt letterlijk je hart. Arm Arm beestje.
Wij hebben halve cavalier (moeder met stamboom) en kwart beagle kwart schapedoes ( papa) een hele lieve sociale pup van 5?en halve maand. We doen wat extra da bezoekjes omdat ik hoop dat ze geen rare afwijkingen gaat vertonen vanwege het hoge gehalte cavalier. Tot nu toe alles gezond. Hopen echt dat het zo blijft.
Sammy ik moest je wel een superantwoord geven...ondanks oneindig leed.
Waldo met zijn kennel syndroom in amsterdam,heeft een 1000x beter leven dan dit hondje
Zo erg dat mensen niet weten ...of niet willen weten dat het nu genoeg is geweest met dit ras(en dat ligt dus niet aan de hond)
Vergeet het ras...en hopelijk kunnen ze in de toekomst weer een lijn krijgen na inkruising die een gezond dier oplevert
voor baas en hond is dit een drama!
Ik vind het ook super hondjes ook leuk karakter! Een kennis van mij had er ook een toen ik haar 2 jaar geleden tegen kwam met wandelen en haar vroeg waar zij haar hondje vandaan had omdat ik ook naar een pup zocht hoorde ik alle verhalen over ziektes en de te kleine schedel en alle problemen dat bij dit ras voorkwam ze rade me het af om er een te nemen ook omdat haar hondje al verschillende operaties had ondergaan en er geen verbetering in de gezondheid in zicht kwam! Uiteindelijk heeft ze haar hondje uit d'r lijden moeten verlossen door in te laten slapen zo zielig! Zo zonde van dit mooie ras dat door onverantwoorde fokkers ten gronde is gelegd
Zoals het nu met dit ras gaat zou er beter een verbod op het fokken ervan kunnen komen.
Hier had iemand er twee en beide in moeten laten slapen vanwege erfelijke ziekte en de te kleine schedel. Zij wil ze nooit meer. Ze vertelde wel eens hoe hard ze schreeuwden en jankten als ze hoofdpijn hadden.
Echt, zoals hier al vaker in een reactie is gezegd, snap ik ook werkelijk niet dat iemand er nog over denkt om een pup te kopen, en ook niet dat er nog steeds gefokt wordt met dit ras.
Het filmpje is inderdaad gruwelijk!
Je ziet haast de ''waanzin en wanhoop'' in die oogjes!
En dat hysterische krabben met die achterpoot naar de kop... hoe kun je als fokkers, als consument.. ?!!
Vooral het gillende hondje gaf me kippenvel, ik had ook niet anders gewild en gekund dan aan zo een lijdensweg snel een einde maken.
Onbegrijpelijk dat evengoed mensen 'nog steeds' pups van dit ras willen aanschaffen en het af doen met ''met ieder ras mankeert wel iets''
Helemaal mee eens, en ik vind mensen met deze kruisingen zijn net zo dom bezig.. Ook degenen die zeggen dat het ras gekruist moet worden om weer gezond te worden. Volgens mij is het nooit gezond geweest.. En goede fokkers bestaan dan niet meer.
Succes jongens, met mensen wegpesten waar men hier zo goed in is. En veel plezier met alle kortzichtigheid. Ondertussen geniet ik van mijn cavaliers, waarvan de oudste 11 is, geen hartruis heeft en vrolijk rondrent in de tuin.
Er had een interessante discussie kunnen ontstaan, maar helaas.
Er zijn inderdaad veel kwalen, ziektes en afwijkingen bij diverse rashonden. Ik heb altijd een Dobermann willen hebben, maar gezien de genetische rugzak die ze inmiddels hebben, zie ik er echt van af.
Dus ja helaas, de Cavalier is niet de enige. Maar... waar de beestjes mee te kampen kunnen krijgen is gruwelijk ''helse pijnen'' waardoor het haast een wreedheid wordt om door te gaan met de voortplanting bij deze dieren.
genetisch materiaal dat gewoon verrot is (excuus dat ik het zo grof uitdruk) is niet meer te zuiveren.. waar je de hond dan ook vandaan importeert.
Soms moet je iets ook op kunnen geven... genoeg geleden.
En als het al zou lukken, ben je echt generaties en generaties verder.. de tussenliggende generaties blijven dan dus zieke, zwakke en pijn lijdende diertjes.
het verschil met de cavalier en andere rashonden met erfelijke aandoeningen is dat er bij die andere honden nog voldoende honden zijn die niet de erfelijke aandoening hebben en waarmee je dus als verantwoorde fokker verder kan fokken.
Een goede fokker met een hart voor dieren gaat niet fokken met 2 duitse herders die HD hebben.
Broodfokkers daar gelaten.
Bij de cavalier is dit dus niet het geval omdat ze allemaal CM hebben en dan nog alle andere aandoeningen die erbij komen kijken.
Heb je de percentages gezien die Loesje op de eerste pagina heeft gepost?
Waarom fok je met een hond die sowieso in zijn leven last van een van deze aandoeningen gaat krijgen?
Vind je het dan niet vreselijk dat je een hond op de wereld zet die sowieso een te kleine schedel heeft? Vind je dat een bijdrage aan het ras?
Sorry maar ik begrijp het echt niet, of ben je er van overtuigd dat net jouw honden daar geen last van gaan hebben?
Ik moet toch even reageren. Wij hebben een kruising jack russel, cavalier uit het asiel. Ze is nu bijna 9 en erg lief en rustig. Ik vind niet dat ik verkeerd bezig ben. Heb alleen een ouder hondje een tweede kans gegeven.
Hallo Mattie, dat vind ik inderdaad een ander verhaal, een ouder hondje uit het asiel. Maar ik doel ook niet op dit soort verhalen maar mensen die 'leuk' een kruising Cavalier kopen want dan is het hondje vast minder ongezond dan de pure Cavaliers.
Onze cavalier Queeny was echt een schat. Ze was echt superlief en trouw, maar als ze een gat in de draad van de tuin zag, was ze weg Ze was ook erg ziek. Ik zat in het 4de leerjaar toen we haar hebben gekregen dus ik was nog te jong om te reageren. Queeny is 9 jaar geworden maar de ziekten die ze had, en die ze eigenlijk overleeft heeft is echt erg. Op haar 5 jaar had ze voor het eerst een hersenbloeding die ze te boven is gekomen. Daarna werd geconstateerd dat haar hartklep niet meer werkte waardoor er ook dus vocht in haar longen kwam. Op de leeftijd van 8 jaar heeft ze nog eens een hersenbloeding gehad en die heeft ze nogmaals overleeft. Dan op 7 februari hebben we haar moeten laten gaan. Haar longen waren volgelopen met water. Ze was eigenlijk aan het stikken. Ik heb dit niet gezien, want ik zat op school. Pas toen mijn ouders me kwamen ophalen kreeg ik het nieuw te horen. Op de parking van school ben ik ineengezakt en heb ik daar zeker een half uur gelegen met heel men klas rond mij. Queeny was mijn beste vriendin in de tijden dat ik het moeilijk had. Ik ben zwaar gepest en zij heeft me er doorgeholpen! Ik zal haar nooit vergeten! Als ik nu cavaliertjes zie, krijg ik hartpijn. Ze zijn zo lief, maar ze zijn ook zo ziek :(
Phoebe: Welk ras is er dan nog erger aan toe? Volgens mij is de cavalier echt wel de ergste hoor, vooral omdat er gewoon geen honden zijn die de problemen niet hebben. Er lopen misschien cavaliers rond die de symptomen niet laten zien, maar dat wil nog niet zeggen dat ze de aandoening niet hebben.
Ik kan me niet voorstellen dat je als fokker zieke honden wilt fokken. Daarom kan ik niet geloven dat er nog goede fokkers zijn. Ik zou nooit gaan fokken met een ras wat er zo slecht aan toe is. De enige rede waarom ik zou gaan fokken is als ik weet dat ik daarmee gezonde pups op de wereld kan zetten. Als dat niet mogelijk is, wat is dan de rede waarom je gaat fokken en dus zoveel leed op de wereld zet
Als je de huidige 'rasstandaard' bekijkt van alle rashonden dan scheelt er inderdaad iets aan het fokbeleid...Herders met een onnatuurlijke aflopende rug, franse bulletjes met bolle, uitpuilende ogen en een extreem platte snoet, chi's met appelhoofdjes....Het zijn wij mensen die altijd extremer willen gaan...alleen de mens is verantwoordelijk voor het feit dat er zovele rassen 'verkloot' zijn...excuses voor het woordgebruik... Gelukkig zijn er meer en meer fokkers die de gezondheid van het ras voorop stellen en niet alleen gaan voor de uiterlijke kenmerken...Die fokkers zijn in mijn ogen dan ook de 'echte' hondenliefhebbers. Mijn cavalier was op alles getest, héél leuke fokker en alles tot in de puntjes geregeld...helaas heb ik mijn lieve meid moeten laten inslapen op 18 maand...Een defect in het ruggemerg maakte haar compleet lam op twee weken tijd. De fokster was er het hart van in...heeft de zéér zware facturen allemaal terugbetaald en is gestopt met fokken. De gezondheidstoestand verbeteren, oké, maar daarvoor gaat men vele generaties terug moeten gaan, een gezonde cavalier kan immers drager zijn van allerlei genen die verantwoordelijk zijn voor zovele aandoeningen...een fokker die het goed wilt doen zal over een behoorlijk kapitaal moeten beschikken om over een paar jaar te kunnen zeggen dat hij of zij een gezond nestje cavaliers op de wereld heeft gezet. Het is betreurenswaardig dat deze lieve hondjes zo zwaar doorgefokt zijn want het blijven mijn favorieten, alleen zal ik er nooit meer bewust eentje aankopen.
Ik ben het helemaal met Erika & Tosca en Judith eens. En vraag me dan ook oprecht af wat jouw (phoebe en andere cavalier fokkers uiteraard) beweegredenen zijn om alsnog met het ras te fokken en zoveel ellende op de wereld te zetten.
Phoebe, het is gewoon heel erg waar jij en andere Cavalierfokkers mee bezig zijn.
Heb jij het filmpje bekeken wat hier iets boven staat? Weet je hoe veel dit voorkomt?
Daar wil je toch zeker niet aan meewerken....
Ik ben benieuwd hoe lang de "liefde" van het verbeteren van het ras blijft bestaan als bij jou straks de eerste mensen terug komen met een Cavalier met allerlei kwalen en jij (terecht) voor de kosten mag gaan opdraaien....
Je speelt eigenlijk Russische roulette...
Ik vind het super kortzichtig en egoistisch om zo te denken Phoebe.. En dan nog denken dat je goed bezig bent..
Ik begrijp niet hoe iemand met alle wetenschappelijk studies, die wereldwijd voorhanden zijn over de Cavaliers, nog slechts 1 jaar geleden kan kiezen om fokker te worden van een ras, waar zo veel erfelijke ellende van bekend is.
Ook is bekend dat zelfs, zoals fokkers dat noemen de AAxAA combinatie, nakomelingen voortbrengt, die allemaal CM 2 hebben; dus kans op klachten/pijnen door CM en tot meer dan 70% kans op SM boven 6 jaar en 50% kans op een lekkende hartklep (MVD) op 5-jarige leeftijd oplopend tot 100%.
In juni 2011 is o.a. een wetenschappelijke research gepubliceerd door o.a. dr. Clare Rusbridge, veterinair neuroloog, gepromoveerd op CM/SM bij de Cavaliers.
555 Cavaliers werden onderzocht, waarvan de eigenaren beweerden dat hun hond geen Syringomyelie symptomen vertoonden:
25% had SM op de leeftijd van 12 maanden oplopend tot meer dan 70% op de leeftijd van 6 jaar.
Deze percentages liggen bij totale populatie van Cavaliers nog hoger omdat Cavaliers met symptomatische klachten niet meededen aan dit onderzoek.
citaat
Prevalence of asymptomatic syringomyelia in Cavalier King Charles spaniels. J. E. Parker, S. P. Knowler, C. Rusbridge, E. Noorman, N. D. Jeffery. Vet.J. June 2011. Quote: "The prevalence of syringomyelia was investigated in a sample population of 555 Cavalier King Charles spaniels. All dogs, which were declared by their owners to be showing no clinical signs of syringomyelia, underwent MRI to determine the presence or absence of the condition. Data were analysed by logistic regression to determine the effects of sex and age on the prevalence of syringomyelia. Only increased age was found to have a significant effect. The prevalence of syringomyelia was 25 per cent in dogs aged 12 months, increasing to a peak of 70 per cent in dogs aged 72 months or more. ... The evidence for a lower prevalence in younger animals is more reliable (because of the higher numbers included in the present study and the lower likelihood of false inclusion) and this effect lasts until dogs are at least three years of age. This finding has important implications for the design of a screening test procedure and may conflict with the current recommendations that the optimum age for screening should be 30 months. These data would imply that it is probable that dogs aged up to three years may yet have reduced odds for the diagnosis of syringomyelia. However, there is a need for the dogs to be screened when they are reasonably young so that breeders can decide at an early stage whether their animals are suitable for breeding; many breeders would consider 36 months unduly old.... The high lifetime prevalence of syringomyelia raises concerns for the welfare of the CKCS breed and also suggests that eliminating the genetic risk factors for the disease by selective breeding may be difficult, because the heritability has previously been shown to be complex, and the prevalence of the determinant genes within the population is therefore likely to be high. The true prevalence of syringomyelia in the general CKCS population is expected to be higher than that found in this sample population because symptomatic dogs were specifically excluded."
http://www.cavalierhealth.org/sm2.htm
Wat verder te denken van de klachten/pijnen door PSOM, Episodic Falling, meerdere oogaandoeningen etc…………
Bovendien is onlangs wetenschappelijk vastgesteld dat de Cavaliers tot de kortsnuitigen behoort en BOAS/BOS aan de lange lijst van erfelijke aandoeningen van de Cavalier moet worden toegevoegd (zie http://cavalierhealth.org/brachycephalic.htm en http://cavalierhealth.org/brachycephalic.htm#Canadian_vet_urges_Stop_brachycephalism,_now!,_including_cavaliers
Het houdt echt niet op; in mei 2013 is ook wetenschappelijk vastgesteld dat de Cavaliers de erfelijke aandoening; chronische nierziekte kunnen hebben http://cavalierhealth.org/kidney_diseases.htm , hetgeen in connectie staat met de lekkende hartklep (bij 50-100% bij de Cavaliers).
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?