Zoals ik reeds meldde; er bestaan geen gezonde Cavaliers; alle Cavaliers die nog geboren worden zullen CM gradatie 2 hebben en zullen in de percentages zoals boven door mij genoemd andere erfelijke aandoeningen hebben.
Men is met een te kleine genenpool gestart, heeft niet naar waarschuwingen van wetenschappers geluisterd en het gevolg staat hierboven.
Lees het wetenschappelijke rapport van gencouns
http://www.gencouns.nl/artikelen/2012-12-29_leuvens_cavalierproject.pdf
Oke ga ik is doen! Hoop wel dat ik het snap
Die link is interessant!
Heb de eerste twee pagina's al gelezen, de rest is voor morgen.
hondje van vrienden is afgelopen mei ingeslapen vanwege Syringomyelie , 4 jaar oud
Jeetje dat is heftig!
Nog iets dat je wilt weten?
Nee denk het niet bedankt!
De kennis over de erfelijke aandoeningen van de Cavalier heb ik verworven in 2 jaar tijd, nadat bij mijn Cavalier van slechts 2 jaar oud CM en SM in forse gradatie werd vastgesteld door middel van een MRI.
Mijn lieve Cavaliertje heeft na de diagnose nog ca. 2 jaar geleefd met veel medicatie. Voor haar 4e jaar heb ik haar moeten laten inslapen om haar verder ernstig lijden te besparen.
Ik was kapot van verdriet; want het was een geweldig lief hondje, waar ik een enorm hechte band mee had.
Wat erg! Ik snap wel dat je daar kapot van ben geweest! Moet er niet aan denken dat je zo iets mee maak!
Ik vind eerlijk gezegd dat er helemaal niet meer mee gefokt mag worden. Vind het doodzielig al die hondjes met alle klachten. Bah!
Volledig mee eens.
Fokkers, die hondjes op de wereld zetten, die zo'n grote kans op vele ernstige erfelijke aandoeningen hebben, hebben blijkbaar weinig last van hun geweten.
Ik kan er met mijn verstand niet bij waarom dit ras nog gefokt wordt. Pure ego-tripperij van de mens in mijn ogen.
Dit was mijn lieverd
TOEVALLIG.. Heb ik van de week met een vriend van me en zijn Cavaliertje gewandeld!
Zoals je ziet vond hij Cosmic geweldig leuk..
Dit hondje heeft geen stamboom, is aangeschaft via Marktplaats, en de moeder van die vriend van mij (van wie het hondje eigenlijk is) wil eigenlijk bij dezelfde "fokker" een teefje halen om zelf te gaan fokken omdat dat haar wel een "leuke bijverdienste" lijkt. Ook hebben mensen uit de buurt gevraagd of ze een nestje van hem mogen. Genetische onderzoeken e.d. worden er niet gedaan.
Het is echt een super leuk beest, en vooralsnog lijkt hij gezond, maar ik weet 't niet.. Ik zou een beetje huiverig zijn voor een ras met dusdanig klachten. Niet alleen omdat je constant bij de dierenarts zit (ka-ching), maar ook omdat die beestjes vaak gewoon écht pijn hebben.
totaal onverantwoord om hiermee te fokken; hoe leuk en van de buitenkant gezond dat hondje ook mag zijn!
Het is al onverantwoord om met Cavaliers met stamboom en diverse testen op erfelijke aandoeningen te fokken; laat staan met een Cavalier uit een pretnest?
Maar dat zal nog enkele tientallen jaren duren voordat daar uberhaubt resultaat van is...
Het zijn schatjes maar denk echt dat je op dit moment en de komende tijd beter dit ras met rust kan laten.
hoe impopulairder dit ras de komende tientallen jaren wordt...hoe meer kans de echte liefhebbers hebben om er weer een gezond dier van te bakken
je kunt er geen gezond dier van bakken; tenzij je met een ander ras gaat kruisen.
Zie het wetenschappelijke rapport van gencouns
http://www.gencouns.nl/artikelen/2012-12-29_leuvens_cavalierproject.pdf
Ik had het over inkruisen
De echt liefhebber wil gezonde blij hond .
Ermee door blijven fokken is wat mij betreft gewoon dierenmishandeling. Willens en wetens honden op de wereld zetten die vroeger of later helse pijnen moet doorstaan.........bah bah.
En ik vind het ook heel raar dat er nu, en de laatste jaren mensen zijn die voor dit ras kiezen. Als je je al een klein beetje inleest weet je van dit enorme probleem. Door deze hondjes aan te blijven schaffen ben je bezig om al dit leed te sponsoren. In mijn ogen net zo erg als de broodfokkerij bewust steunen.
En dan hoor je vaak zeggen mijn hondje heeft nergens last van. Nee die misschien maar de broers en zussen waarschijnlijk wel..
allemaal mensen, die zich niet van te voren verdiepen in het ras of de kop in het zand steken of struisvogels. Intussen is er voldoende info op internet te vinden over de gezondheidstoestanden van de Cavalier.
Of mensen die door de fokkers met mooie fabeltjes worden overladen; zoals bijv. de verhalen bij de geweldige AA x AA combinatie (zie mijn uitleg hierover in een van mijn bovenstaande reacties). Of het sprookje van het Leuvens Cavalierproject, wat door het rapport gencouns totaal teniet wordt gedaan.
Ze schijnen leuk van karakter te zijn maar dat zijn meer rassen. Ik zou het eigenlijk schandalig vinden als iemand tegen beter weten in wat betreft de problemen toch voor een Cavalier zou gaan. Mijn mening: ver uit de buurt blijven. Waar je ook naar op zoek bent, er zal vast een ras zijn wat ook binnen die eisen valt. Er zullen hondjes zijn die (aan de oppervlakte) geen problemen hebben, maar wil je gokken met het leven van je toekomstige vriendje?
Vraag je dat aan mij?
Nee dat was een retorische vraag. Dit is iets wat iemand zichzelf moet afvragen als je aan dit ras denkt. Ik weet niet of je deze vraag stelt omdat je er zelf 1 wilt aanschaffen..?
Nee juist niet, haha. Ik heb 4 honden heb er wel genoeg
X
Wij wouden als eerste hond heel erg graag een cavalier.. totdat ik me in ging lezen en een rapport tegen kwam (van een of andere universiteit) met de meeste erfelijke ziektes en het percentage van de dieren die er aan leed, samen met een aantal documentaires. Ik ben hier zo erg van geschrokken, omdat het eigenlijk uitwees dat het zo goed als onmogelijk was om een gezonde hond er van in huis te hebben.. onder andere de verhalen dat de hersentjes niet in de schedel passen en dat ze 24/7 hoofdpijn hebben en/of enge epileptische aanvallen. Er zijn extreem veel fokkers opgehouden met het fokken van cavaliers vanwege de problemen erbinnen en er wordt beweerd dat het beter is om het ras af te schaffen en opnieuw (vanaf het 'begin) proberen te fokken met deze hondjes zoals al eens eerder gebeurt is. Elke keer als ik een cavalier zie, buiten bijvoorbeeld, voel ik me verschrikkelijk schuldig dat zo'n klein hondje mogelijk zoveel pijn heeft.. en waarschijnlijk sowieso 'iets' ergs heeft.
Ik vind het lieve beestjes maar door hun gezondheid zou ik er nooit aan beginnen vind het zo zielig
Mijn vorige hond, FRISO, was een schat van een Cavalier.
Hij is overleden op 9 jarige leeftijd, aan de lekkende hartkleppen.
Een groot verdriet, zo'n kleine hond, die zo vroeg moet gaan.
Ik wil nooit meer dit ras hebben. En zo denken er meer Cavalierliefhebbers.
@ Pauline : ik hoop dat jij die fokplannen uit het hoofd kunt praten.
De topic-starter hoeft niet al die moeilijke stukken te lezen, alleen te onthouden dat de Cavalier in de top 3 van ongezondste honden staat. Dan weet je genoeg.
FRIS0, voorgoed in mijn hart......
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?