H allo iedereen, ik zit met een probleem.
We hebben een cockertje Pixie, reu, 3jaar oud.
De laatste tijd gromt hij veel maar vooral aan mijn dochtertje van 5jaar..
2 weken geleden heeft hij zelf mijn zoon van 14jaar gegrommen en ik dacht dat hij ging bijten... Mijn zoon haf hem een hondensnoepje maar deze was uit zijn handen gevallen en zat vast en Pixie kon er niet aan... Mijn zoon wou hem helpen om dat snoepje te nemen maar de reactie was erg, had Pixie nooit zo gezien: hij gromde en hapte naar hem toe zonder gelukkig hem te bijten...
Nooit heeft hij zo iets gedaan en ik zag het persoonlijk gebeuren voor mijn ogen. Onmiddellijk met mijn hoge en strenge stem "FOEI, stoute jongen" en heb hem die dag negeert...
Met Elisa is dat vaker maar alleen grommen en de laatste tijd heb ik toch een beetje schrik.
Elisa heeft Pixie regelmatig een snoepje: zei laat hem vaak buiten in de tuin en als zij terug komt wilt ze hem belonen met een snoepje en dat is geen probleem. Maar als ze naast zijn bench langskomt dan gromt hij naar haar, zei mag echter niet aan zijn bench komen als hij daar in zit.
En als ik 's morgen hem eten 's heeft, dan mag ze zeker niet naar hem komen (ook andere niet)... Ik weet niet of dat het normaal is, heb nog honden had, zelfde ras, maar nooit zo een gedrag.
Doe ik iets verkeerd? Hij is altijd zo lief geweest, nu nog ook maar dat grommen vertrouw ik niet...
We spelen met hem, als we gaan wandelen altijd met leiband, eerst ik door de deur en dan Pixie, hij mag niet trekken aan de leiband en ik kies de route, we geven hem commando's voor hij eten of beloning krijgt, hij slaapt niet in de slaapkamer, hij heeft een bench in de keuken waar hij s'nacht slaapt en over dag gaat hij in zijn mandje in de zithoek of in zijn bench die over dag open blijft. Ik geeft hem 's morgens eten en als wij aan het eten zijn mag hij niet rond de tafel maar moet hij in zijn bench of mandje en dat doe hij nu zelfstandig.
Hij is wel een waakhond: als hij iets of iemand hoort blaft en gromt hij. Als er iemand op bezoek komt thuis doe ik hem in zijn bench, en dan gromt hij aan de bezoeker en blijft maar grommen ook moet ik meerdere keren "foei" zeggen, maar als ik hem dan los laat, gromt hij niet meer...
Voor de rest, heb ik enkel het probleem van dat grommen bij de kinderen en bij mijn jongste dochter
Wie kan me raad geven?
Zou eerst eens langs de da gaan, dit om een medische oorzaak uit te sluiten, denk aan een infectie van de oren, tandpijn....Als dat uitgesloten is dan kan je de oorzaak eens gaan bepalen, zijn de botjes iets te 'lekker', geef die dan niet meer, hou het bij een neutraal snoepje. Laat de hond tot bij je kinderen komen voor een koekje en laat hem zitten, hij mag het dan pas aannemen. Hou altijd zelf de controle in de hand, jij zegt hoe, wanneer en waar. De hond gromt, gelukkig maar...dat is een waarschuwing, bestraf hem daar niet voor, volgende keer hapt hem misschien meteen zonder waarschuwing, dat is gewoon hondentaal. Kauwbotjes geef je hem op een rustige plek waar hij niet gestoord kan worden, denk aan de bench, maak je kinderen duidelijk dat ze hem niet mogen storen.
Bedankt Lut voor je raad. Ik ga mijn DA op de hoogte brengen (daar had ik niet op gedacht).
We zijn nu een maand verder. Ben wel benieuwd hoe het nu gaat.
Wat zei de DA?
En is het grommen afgenomen?
Joker heeft gisteren voor het eerst naar mij gegromd, niet leuk.. Het geeft je een rotgevoel.
Kan me voorstellen dat het echt vreselijk is als Pixie dat naar de kinderen doet..
Ik snap wel dat je vindt dat hij niet mag grommen, maar je reactie hierop is bestraffend. (boos worden, foei, in de bench enz.) Dat is niet de juiste manier om er mee om te gaan. (niet aanvallend bedoeld!)
Het is belangrijker dat je erachter probeert te komen waarom hij gromt. Het is vaak een afstandvergrotend signaal. Misschien voelt hij zich bedreigt, bang dat er iets van hem wordt afgenomen (speeltje/lekkers) of hij wil gewoon iets meer ruimte.
Een hond gromt om een grens aan te geven. Eigenlijk mag je daar heel blij mee zijn, want hij geeft gewoon aan van tot hier en niet verder. Als je dit grommen gaat bestraffen, net wat lut zegt, dan kan het zijn dat hij deze stap over gaat slaan. Hij zal dan niet meer grommen, maar het neemt niet weg dat hij nog steeds meer afstand wil. Omdat zijn grens dan niet duidelijk is kan iemand daar dus ongemerkt overheen gaan en kan hij "zomaar" gaan happen.
Heel misschien houdt hij gewoon niet zo van kinderen? Die zijn toch vaak wat drukker en onvoorspelbaarder dan volwassenen. Heel misschien heeft hij er (per ongeluk!) een minder leuke ervaring opgedaan met je dochter en is hij liever wat voorzichtiger. Allemaal niet erg, maar als ouder is het dan gewoon goed opletten dat je kinderen voldoende rustig met de hond omgaan. Dus als je denkt dat je hond zich ongemakkelijk voelt (wegkijken, wegdraaien, weglopen) dan kun je ingrijpen door je kinderen te leren dat het nu even genoeg is en ze de hond wat meer ruimte moeten geven. Dan hoeft je hond zelf niet te zorgen voor meer afstand, maar grijp jij als baas voor hem in.
En als jullie eten mag de hond daar niet bij. Dat is een eigen keuze en daar is niets mis mee. Maar je hond wil op dezelfde manier ook ongestoord kunnen eten. (een kluifje hoort daar ook bij) Als hij gromt met wat lekkers dan kun je hem ook meer ruimte geven. Zorg dat hij dan op een plek ligt waar hij niet gestroord wordt (event. de bench) en laat hem rustig met het kluifje bezig zijn. Hij leert dan vanzelf dat niemand het komt afpakken of komt vervelen. En dan hoeft hij het ook niet meer te verdedigen
En met bezoek, ja, dat geeft gewoon een hoop spanning. Zeker op deze manier, want hij moet in de bench, de baas wordt boos en het is allemaal erg naar zo.
Ik zou hem dan ook in z'n bench doen, maar dan met iets LEKKERS . Niet boos worden als hij gromt, maar gewoon negeren. Laat het bezoek hem ook negeren. Door het lekkers en de rust en veligheid van de bench leert hij dat bezoek een positieve ervaring geeft en het kluiven kalmeert hem ook. Op deze manier verder opbouwen tot hij vanuit de bench niet meer gromt. Dan hetzelfde met de bench open, zodat hij zelf kan kiezen of hij daar blijft of wil komen kijken. En zo proberen dat bezoek niet betekent dat hij zich bedreigt voelt, maar dat hij weer een postief gevoel krijgt bij bezoek.
Dit alles natuurijk alleen als je zeker weet dat het niet medisch.
Gr. Alexandra
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?