Fietsen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Kim, Roef, Casper+Kim, Roef, Casper+

honden foto van Kim, Roef, Casper+

Gisteren een discussie gehad of fietsen nu wel of niet gezond is voor een hond. Rechtlijnige beweging ( fietsen aan de lijn ) zou erg goed zijn voor de heupen.
Maar een hond rechtlijnig laten lopen zou weer erg slecht zijn voor t hart. Omdat een wolf en hond niet gemaakt zijn om lang in een tempo te lopen. Deze man heeft 2 honden ( verschillende rassen ) verloren aan hart probelemen wat later bleek te komen door lang rechtlijnig te fietsen. De hond viel gewoon dood neer tijdens t fietsen.. Dit verhaal heb ik vaker gehoord. Wat is jullie mening hierover?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Fietsen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Sanne, Djyla en QuintoSanne, Djyla en Quinto 2 doggies

honden foto van Sanne, Djyla en Quinto

Oei, dat is de minder leuke kant van fietsen!
Wij zijn het Djyla ook aan het leren maar ze is nog erg schrikkerig!
Ik volg even...

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic 3 doggies

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Hmm, Punk heeft héél veel langs de fiets gelopen in haar jongere jaren. Ik was 18 toen ik haar kreeg en had toen nog geen rijbewijs. Die kreeg ik pas 2, 3 jaar later. We reden iedere dag naar mijn werk samen, ongeveer 30-45 minuten heen en aan het eind van de dag weer 30-45 minuten terug. Punk liep wel altijd los, moet ik zeggen, dus niet echt rechtlijnig en op hetzelfde tempo. Soms bleef ze ergens staan snuffelen, kwam ze met een noodvaart weer aangerend, etc. Punk heeft een hartprobleem maar dat had ze al voordat ik haar kreeg (hartruisje) en dit heeft haar tot nu (bijna 14 jaar) eigenlijk nooit belemmerd.

Dinsdag komt er een GT helpen om Cosmic over haar fiets-angst heen te helpen. Het is niet zo dat ik kilometers met haar wil gaan fietsen, maar het is wel fijn om een keer wat extra energie kwijt te kunnen, aangezien ze bijna nergens meer los kan.

Maar goed. Totaal nutteloze reactie, maar ik lees even mee! :-)

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Rechtlijnig lopen slecht voor het hart?? Zo raar, hoe denk je dat honden in een sledehondenteam lopen? Allemaal in verschillende bochtjes? Zou een lekker zootje worden.... En die vallen toch ook echt niet bij bosjes neer...

Ik kan mij wel voorstellen dat als je een hond geforceerd continu in jouw tempo laat lopen en je geen rekening houdt me verschillende weersomstandigheden bv en je kijkt niet naar wat een hond doet en hoe die zich voelt, het inderdaad tot gezondheidsproblemen bij een hond kan leiden. 

Wolven zijn trouwens wel degelijk gemaakt om lange stukken in een tempo te lopen, kunnen prima hele einden draven. Er is wel iets dat te maken heeft met ademhaling en ruimte in de borstkas waardoor sommige diersoorten moeilijker lange tijd een maximale inspanning vol kunnen houden dan de rechtop lopende mensen, details moet ik even opzoeken als ik vanavond weer thuis ben :-)

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Als je weet dat wolven zich zo'n 50km per dag kunnen verplaatsen als ze rondtrekken ... ik mag aannemen dat ze dat ook niet constant zig-zaggend in een sprintje doen. Okee, misschien wel iets meer tempo wisselingen dan bij een eind fietsen (sprintje over een open vlakte misschien?), maar ik denk niet dat het met rechtlijnig bewegen te maken heeft. Hoogstens met gebrek aan tempowisseling.

honden page profiel Kim, Roef, Casper+Kim, Roef, Casper+

honden foto van Kim, Roef, Casper+

Wolven KUNNEN zich 50 km verplaatsen. En dit doen ze niet vaak en als ze het doen zeker niet rechtlijnig in een tempo. Die laten ook overal geur achter in hun territorium, rusten uit, snuffelen etc

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

honden zijn geen wolven, wolven kunnen continu bepalen wat zij willen doen, ruiken ze iets interessants, wordt er direct gestopt, zijn ze ver genoeg als ze willen komen, stoppen ze ermee, willen ze een soortgenoot ruimschoot ontwijken..... dan doen ze dat !!
Maar helaas zie ik maar al te vaak dat honden in galop aan de fiets mee moeten rennen
of in draf met de tong op de tenen, en dan maar sleuren langs andere honden, die vervolgens uit hun stekker gaan (heel onbeleefd, zo'n lang rennende hond dwars door je gebied heen) en de arme hond aan de fiets is of hevig verstijfd, of doodsbang.

maar ja: "het is zo goed voor de conditie, en hij raakt zn energie kwijt"

hmm, misschien voor het eerste, hoewel menig hond letterlijk de dood vindt aan de fiets of er vlak na, want een hond zal niet stoppen als de baas in beweging blijft, en kost wat kost dus mee blijven gaan. In die zin kan het zeker slecht zijn voor hun hart, maar op zichzelf is dat rechtlijnige beweging niet natuurlijk.

dat draf de beste gang is, is duidelijk, een goed getrainde, in evenwicht gebouwde hond, kan dit behoorlijk lang volhouden

maar is het leuk ??
NEE, ik durf te zeggen dat menig hond er geen moer aan vindt, wat wil een hond, die wil exploreren, dus ....... heerlijk hier en daar snuffelen, zijn/haar eigen berichtjes achterlaten, interactie hebben met de omgeving.

en ja, ze lopen best mee, en als het bij gebrek aan andere beweging is, zullen ze misschien ook nog wel blij tonen in 1e instantie (met de baas meegaan is altijd een feest als het goed is)

ik heb met mijn vorige hond tijdelijk vrij veel gefietst, dat was toen hij herstellen moest van een peesoperatie, en hij rechtlijnig moest bewegen, altijd in draf !! en zeker niet te lang, de specialist in Belgie vond sessie's van een 15-20 minuten meer dan genoeg, en verder was het lopen  lopen lopen.

Kortom: ik vind het in feite onnatuurlijk, en zelfs een wat gemakszuchtige oplossing, ga toch lekker lopen met dat dier, laat het zwemmen (heel goed voor de spieren en de energie), laat een ras doen waar het goed in is specifiek gezien, ga er werk mee doen etc.

honden page profiel Kim, Roef, Casper+Kim, Roef, Casper+

honden foto van Kim, Roef, Casper+

Het gaat dus om rechtlijnig in draf of galop naast de fiets zonder onderbrekingen. En dat voor langere rondes. En het weer even daar gelaten en er van uitgaande dat men niet gaat fietsen bij temperaturen boven de 20 graden..

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Draf of galop maakt nogal uit, als je kijkt naar de anatomie van hart/longen en diafragma, als ik kijk naar wat mijn honden als ze werken voor de step/fiets doen (waarbij ze wel bij mij zelf het tempo mogen bepalen) dan zijn het relatief korte stukken galop en langere stukken draf.

Gevoelsmatig zou ik mijn hond nooit geforceerd lang laten galloperen

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Aan de andere kant; honden bereiken met een draf wel een 'runners high' (http://www.patriciamcconnell.com/theotherendoftheleash/tag/bark-magazine ) wat aangeeft dat er evolutionair gezien wel een motivatie is om lang te draven (da's tenslotte de achtergrond van een systeem dat leidt tot welbevinden bij een bepaalde activiteit, is een motivator :-) )

Ik denk dat het hoe-wie-wat-waar nogal uitmaakt; als ik met mijn honden fiets dan komen we nauwelijks andere honden of mensen tegen, mijn mannen zijn daarna wel echt rustiger en Janouk was bv reactief naar andere honden, maar tijdens het fietsen was dat veel minder (ik passeer wel langzaam of stop tot de ander voorbij is). Fietsen is bij mij trouwens wel in tempo van de hond, niet in het mijne en de hond meesleurend.... En soms, als ze erg veel energie hebben, mogen ze eerst mij even sleuren voor de fiets ;-) ;-) 

En nee, honden zijn geen wolven maar wat ik bedoel is dat fysiologosch gezien er wel grote overeenkomsten zijn bv qua anatomie en fysiologie, althans even uitgaande van een 'doorsnee' hond en niet de extremen, zoals de mopsneuzen en de extreem grote / zware honden.

honden page profiel •• Ellun en Evi  •••• Ellun en Evi •• 3 doggies

honden foto van •• Ellun en Evi  ••

Dat ligt er denk ik aan hoe en hoeveel je met de hond fietst. Er is ook bekend dat je de hond 'moet' laten draven en niet rennen. Je weet de achtergrond van de honden ook niet waarbij dit is gebeurd. Is het geen erfelijke afwijking in het ras of de lijn? Lijkt me sterk dat een hond dood neer valt bij (normale) beweging.

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

Ik weet in de loop van de jaren 2 staffords, een mechelaar en een riesenschauzer die tijdens of kort na fietsen zijn overleden.

Tegen zijn vind ik vrik straf maar op de echte duurlopers na is het in mij ogen voor een hond weinig inspirerend.

Een dh fokker zei eens tegen mij over fietsen met de hond "de grens tussen plezierig en een straf excercitie is heel erg dun".

Uiteraard is het met zorgvuldig opbouwen bij een zeer goed gebouwde hond tot grote afstanden op te bouwen...maar leuk of specifiek "gezond"?? Ik heb er twijfels bij.

Daarbij ook nog dat menig hond fysiek gezien ook nog eens ongeschikt is.

Maar of er doden bij vallen..agv een
Combi van uitputting en oververhitting.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Ik denk dat het erg veel veschil maakt om wat voor afstanden het gaat. 
Als het een ronde is van 15 minuten of een ronde van een uur is nogal een verschil.

Opbouwen is zeer belangrijk en het observeren van je hond. 
daarnaast heb ik met dergelijke dingen heel sterk het gevoel dat je of de hond langzamer moet laten lopen dan ie wil of kan of het tempo van de hond aan moet nemen maar ten alle tijden moet voorkomen dat de hond zich zodanig aanpast dat ie de afstand eigenlijk boven zijn vermogen loopt.

Ik ga soms door merg en been als ik mensen hier met de hond zie fietsen. Simmigen doen het netjes maar bij anderen zie je een hond er bij aan bungelen keihard werkend om uberhaupt bij te houden, dat lijkt me zeker niet goed voor de hond.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Heb nog even nagezocht wat ik bedoelde: bij veel dieren, waaronder honden, is de ademhaling niet los gekoppeld van d beweging. Een mens kan in een stap twee keer ademen, een hond kan dat niet ( een paard bv ook niet). Bij de voorwaartse beweging, schieten de buikorganen tegen het middenrif en ademt het dier automatisch uit. Aangezien honden hun temperatuur regelen me hun ademhaling en de frequentie van hun ademhaling wordt bepaald door hun pasfrequentie, hangt het gevaar voor oververhitting op de loer bij geforceerd lopen. 
Oververhitting legt weer een grote stress op het hart.

Mijn theorie zou dan zijn, dat bij fietsen het tempo van de hond eerder geforceerd wordt dan bij bv hardlopen, voeg dat bij warm asfalt, opwinding, fiets in willen halen en je hebt wel een risico op een hartinfarct. Ik denk dus niet zozeer de rechtlijnige beweging, meer het geforceerde tempo. Kijk, ik wandel gewoon te traag voor mijn hond ;-) dus ik denk dat ze fietsen best leuk vinden, maar zij bepalen wel voor een groot deel het tempo, niet ik...

Edit: vergat nog te zeggen; bij draven is de pasgrequentie hoger, snellere ademhaling, minder kans op oververhitten..

honden page profiel mirmir

Inderdaad, eens met slapende husky.
Daarbij heb je ook nog dat je bij een 'galop'. (net zoals bij een paard) de spieren ongelijkmatig belast. Waardoor je uiteindelijk door veel t galoperen kans hebt op een scheve ontwikkeling van de spieren.
Dit omdat er bij een galop altijd een dragend en een stuwend achterbeen is.
Zou je een hond (net als bij een paard) in de galop gelijkmatig willen trainen qua spieropbouw en belasting voor gewrichten dan zou je iedere keer van dragend achterbeen moeten wisselen.
Bij een paard is dit te sturen, maar nu ik dit typ besef ik me dat ik er nooit op heb gelet of een hond dit zelfstandig automatisch wisselt en of dit eventueel te sturen is....

Ik fiets regelmatig, altijd in een draf.
Uitzondering dat hij opgewonden is (galop) daargelaten.
Hij mag zo zacht draven als hij wil, hij geeft het tempo aan.

Me wandelen heeft hij nog steeds moeite om het tempo aan te passen.

Los of in huis doet hij alles in en drafje.
Hete dagen uitgezonderd.

En stress/geforceerd worden is altijd slecht voor een hart. Of je nu fietst of niet...

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Interessante opmerking over het wisselen van been bij galop, ik ga eens kijken voor de step wat de heren doen.

Ik zie trouwens ook honden naast een fiets rennen met zo'n totaal ongecoordineerde achterhand dat het bij mij in mijn rug pijn doet en dan snap ik ook niet dat mensen ermee gaan fietsen (of bv skeeleren)

honden page profiel mirmir

Ik denk dat het inderdaad altijd belangrijk is om te kijken naar wat iedere individuele hond aankan.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

"  Deze man heeft 2 honden ( verschillende rassen ) verloren aan hart probelemen wat later bleek te komen door lang rechtlijnig te fietsen. De hond viel gewoon dood neer tijdens t fietsen..  "


Misschien wel zo handig als ie eerst wat toelichting had gegeven over hoe, wat, waar, wanneer en hoelang hij fietst met de hond. Ik denk dat deze factoren meer bepalend zijn dan het naast de fiets lopen op zich.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Fietsen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Wie kan mij helpen!!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^