Dat is een beetje wat ik bedoelde, denk ik. Ik zeg zulke dingen alleen niet snel, omdat dat "relatief" is. Niet iedere Pitbull zal dezelfde wilskracht/pijngrens/techniek hebben, terwijl hun uiterlijke kenmerken (die grotendeels hun kracht verklaren, de bespiering, breedte, etc.) zijn min of meer een feit. Je kunt er niet om heen. Ze zijn nou eenmaal zo gebouwd. Ik heb nog nooit een Pitbull in huis gehad, dus vind het moeilijker om zulke uitspraken te doen, want let's face it.. Ik heb (buiten 3,5 jaar in het asiel) geen ervaring met Pitbulls (in huis, dus).
Ik denk niet dat signalen er uit gefokt kunnen worden..dat zou echt iets tegennatuurlijks zijn.. Wel kan een hond denk ik leren om deze minder te tonen.. doordat de baas hem straft voor het tonen van kalmerende/stress-signalen.. Dan krijg je naar mijn idee wel een hond die sneller van 0 tot 10 gaat zeg maar.. Ook een hond die veel succes heeft gehad met de 'hogere stappen' op de agressie ladder zal naar mijn idee sneller van 0 tot 10 gaan dan een hond die vaak al succes boekt met kalmerende signalen.. Als een hond eenmaal vaak succes heeft gehad met grommen of uitvallen zal naar mijn idee wel vaker sneller gaan uitvallen, omdat dat voor de hond werkt.. En ik denk dat je dan van die gevallen krijgt als dat mensen zeggen 'dat het zomaar uit het niets gebeurde'.. Die signalen kunnen elkaar in zo'n rap tempo opvolgen.. zo zag ik een keer een filmpje van een hond die een vrouw beet..en dat leek echt uit het niks te komen en gebeurde in enkele seconden.. toen werd het filmpje frame voor frame neergezet..en waren er toch veel meer dingen die er al op wezen dat er gebeten ging worden.. Probleem was alleen dat het secondenwerk was..
Maar om even terug te komen op waarom honden agressief zijn.. Dat kan zeker te maken hebben met opvoeding.. Bij bijv. Lady merk ik dat het gebrek aan socialisatie/stabiele opvoeding ook zeker mee heeft gespeeld (niet alleen qua agressie) en ik denk ook dat bepaalde methodes/opvoedmanieren (waarbij honden gestraft worden voor gebruik van normale communicatiemiddelen (blaffen/een keer snauwen) de kans ook wel groter word op agressie .. Maar ook inderdaad erfelijkheid (hoe waren de de ouders van de hond) en waar het ras voor is gefokt (jachthonden zullen sneller jagen..en honden gefokt om te vechten zullen naar mijn idee vaker in de problemen komen met soortgenoten), verder zijn dingen die de hond heeft meegemaakt (trauma's) natuurlijk ook bepalend voor zijn gedrag.. Bijv. incidenten waarbij ze zijn gebeten kunnen angstagressie triggeren of versterken.. Naar mijn idee dus meerdere factoren die een hond agressief of niet agressief maken..
Er bestaat zoiets als epigenetica. Dat is dat de omgeving invloed kan hebben op de genen (mutaties en dergelijke). Aangezien nog onbekend is welk gedrag genetisch bepaald is (of de neiging tot het gedrag) gaat men ervan uit dat het meeste gedrag mogelijks genetisch bepaald is. Door de omgeving van de honden die echt in de arena gebruikt werden zijn hun genen dus mogelijk veranderd. Zij hadden inderdaad geen waarschuwing of conflictvermijdend gedrag nodig, zij hadden geleerd er op te vliegen en te doden. Geen waarschuwing, niets. Als ze die honden telkens met elkaar kruisen worden de vervormde genen óók doorgegeven. Dit kan inderdaad pups creëren die geen of weinig conflictvermijdend gedrag vertonen en daardoor agressiever kunnen zijn, omdat wij als baasje niet deftig kunnen zien wanneer de hond gespannen is om uit te vallen.
Is het de hersenen "kneden" en echt vervormen? Volgens mij niet. Ligt het enkel aan die rassen? Nee, ze hebben gewoon de pech dat zij zo populair waren in de hondengevechten. Als ze dat altijd met poedels of dergelijke hadden gedaan hadden er nu zo'n vooroordelen bestaan over poedels als dat er nu over staffords en pitbulls zijn.
Zijn er individueën in de vechthondrassen die wel conflictvermijdend gedrag of waarschuwingsgedrag vertonen? Zeker! Maar dan moet je gewoon zien dat je een pup hebt die vanuit een lijn komt die allen sociaal zijn met andere honden en dergelijke. Van de goede fokkers dus
http://nl.wikipedia.org/wiki/Epigenetica
Daar staat toch iets heel anders....
Ik denk dat wat mij het meest "irriteert", of verbaast, eigenlijk, van het hele Pitbull verhaal, is het volgende..
Wanneer een jachthond jaagt, is dit normaal, zit er nou eenmaal in. Wanneer een collie drijft, is dit normaal, zit er nou eenmaal in. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar wanneer een Pitbull de Shih Tzu van de bejaarde buurvrouw aan de overkant van de straat dood bijt, dan ligt het ineens aan de eigenaar, slechte opvoeding, slecht socialisatie.. Da's iets wat ik niet begrijp. Misschien druk ik mezelf een beetje onhandig uit maar ik hoop dat het toch enigszins logisch klinkt
Het is alsof Pitbull-eigenaren (veel, niet allemaal, uiteraard) het gewoon lastig vinden om te accepteren of toe te geven wáár hun hond eigenlijk voor gefokt is. En natuurlijk, iedereen vindt zijn "eigen" ras geweldig, en dit geldt niet alleen voor Pitbulls, maar mensen zijn vaak enorm trots op hun eigen ras. En da's super leuk hoor, maar daarbij worden de nadelen, de minder leuke dingen van bepaalde rassen, even vergeten, alleen de positieve eigenschappen worden benadrukt. Ik ben gek op de Podenco. Vind het écht hele leuke honden, ze hebben onwijs veel fijne, leuke eigenschappen. Maar als iemand vraagt hoe een Podenco is? Ik denk dat het wegloopgedrag/jachtinstinct het eerste is waar ik over zou beginnen.. Je moet wel realistisch blijven, zeg maar.
ik snap wat je bedoeld en ben het met je eens. het wordt sneller aanvaard als je zegt bij een jacht hond dat het jagen er in zit dan wanneer je praat over een pitbull.
Ja, ok, ik snap wat je bedoelt..
In eerste instantie wou ik zeggen, "Ja maar jagen is voor een hond ook natuurlijk, het vechten met andere honden niet". Maar daarentegen is schapendrijven ook niet bepaald iets wat een hond zomaar in de natuur ook doet.. Ik ben om.
Dan alsnog is het wél ergens de schuld van de eigenaar dat hij de shih-tzu van de bejaarde buurvrouw dood bijt. Dat heet je hond kennen, als je weet dat hij dusdanig snel uit kan vallen dat jij de waarschuwing mist, waarom neem je dan geen voorzorgsmaatregel als een muilkorf? Die bestaan ook niet voor niks. Je kunt vrij weinig doen om het gedrag te veranderen, zij het aangeleerd gedrag of gedrag waar de hond aanleg voor heeft. Probeer er dan minstens voor te zorgen het gedrag geen kans te geven, danwel dus dmv een muilkorf de hond de kans niet meer geven uberhaupt te KUNNEN bijten.
komt omdat de pitbull niet meer ( op een paar rotte appels van fokkers na) gefokt wordt om te vechten maar vaker als gezinshond wordt gefokt. ik huiver ook als ze mijn honden 'vechthonden' noemen want voor mij is een vechthond niet van een bepaald ras maar een hond die gebruikt wordt om te vechten of dat nu een rottie of een poedel is.
ik blijf alijtd realistisch en zal altijd zeggen hou de vork aan de steel zit over het ras en over mijn eigen honden maar die 2 komen nu eenmaal niet overeen. ik word een beetje pisnijdig van mensen met een stafford die door de rasbeschrijvingen hun eigen hond niet zien zoals jij dat voorbeeld gaf van die onderdanige pup.
En dat is dus precies de reden dat er nu zo'n heftige discussie over gaande is, want veel mensen hebben nu ook hele andere ervaringen met pitbulls en soortgelijken. Toch blijf ik erbij dat je alsnog niet kunt zeggen hoe of wat over een heel ras, eigenlijk geen enkele hond voldoet aan alle rasstandaarden, zeker als het gaat om gedrag en karakter. Het is gewoon dat het in het ene ras vaker voorkomt als in het andere, maar elke hond moet je alsnog als afzonderlijke honden bekijken.
Maar dit geldt, denk ik, voor bijna alle rassen. Ik ken een aantal mensen die met drijvers gaan schapenhoeden, maar verder worden maar weinig huishonden gebruikt waarvoor ze gefokt zijn tegenwoordig. Hoeveel mensen volgen een jachttraining met hun Retrievers, Beagles, e.d.? Hoeveel mensen hebben een Dwergschnauzer in huis om muizen uit de schuur te houden?
Al bij al komt het er op neer dat je in principe bij elk ras een bijtgrage en agressieve hond kunt tegenkomen. Het voornaamste is dat je het moet herkennen maar ook erkennen dat je hond tot dat soort behoort. Neem op dat moment je verantwoordelijkheid en handel er naar. Wees steeds op je hoede, en verwittig desnoods de baasjes die dichterbij willen komen met hun lieveling.Wees gerust dat wordt erg gewaardeerd.
dat kan ik begrijpen...
ik maak ook mee dat mensen ons uit de weg gaan, kan ik ze niet kwalijk nemen. alleen maar begrip voor...
en dat is jouw goed recht
dat ik vervolgens nog uitgescholden moet worden of commentaar moet krijgen vind ik niet nodig.
en ook jammer als mensen hun kinderen wegslepen alsof mijn hond ze op gaat eten, daar heb ik dan weer niet echt begrip voor
Ben het helemaal met je eens!
Al dat met de kinderen, ben ik het wel met je eens, dat ze de kinderen niet hoeven weg te trekken omdat ze worden opgegeten.
Maar ik heb hem vaak andersom, ik heb een oppashond, super schattig, vind iedereen. Zitten we in de metro of lopen we gewoon en komen er kinderen met ouders aan ja hondje doet niks, om vervolgens zo te aaien.
En hap doet mijn hondje, wat ik probeer tegen te houden, en te zeggen dat ze niet mogen aaien, maar wanneer ze het toch proberen, kan het gevaarlijk worden.. (ze heeft trauma met kinderen)
Wat dat betreft heb ik dan toch liever dat mensen hun kinderen meer opzij doen dan zeggen ja doet niks.. Al het liefst heb ik dat ze leren de kinderen, en zelf het gewoon te vragen!
Volledig mee eens, moet je eens met een dalmatier over straat lopen. Alle ouders zo van kijk wat een lieve hond, een dalmatier. En daar komen de kleintjes aangehold. Gelukkig heeft Joppe nog nooit gebeten, maar het is zo een ontstuimig geval dat hij de kinderen omver zou springen. Dan heb je natuurlijk de kwade ouders op je dak. Gelukkig zijn er ook verstandige ouders die de kinderen verwittigen, en laten vragen of ze de hond mogen aaien, en ze aanmanen om rustig naar de hond toe te gaan.
Inderdaad.. Hier loopt Lady (kruising ambull) met muilkorf..vanwege dat ze niet zo makkelijk is met alle andere honden en veel loslopende honden hier in de buurt.. en dat is juist de vriendelijke naar kinderen en mensen toe..die is gek op aandacht en wil zich uitsloven voor aandacht.. Maar mensen tillen hun kinderen op als ze haar zien of rennen naar de overkant van de straat.. Niemand geeft haar aandacht als ik haar uitlaat.. Maar zien ze Misia (soort van mini-herdertje) lopen, met haar lieve stippeltjestuig..dan willen ze die wel even komen aaien..en laat kleine Misia nou net degene zijn die helemaal niet gediend is van die drukke aandacht van vreemden.. en die begint dan te blaffen haha..
krijg je zo van die rare gezichten als je een hond van een ander met muilkorf staat te aaien haha
Haha.. Dat kom je in ieder geval heldhaftig over..dat je zo'n supergevaarlijke hond aan durft te raken .. Moet je nagaan hoe heldhaftig ik wel niet ben dat ik die mega enge hond elke dag, meerdere keren zelfs, durf uit te laten
Even reagerend op de openingspost van TS; ik kwam dat in een boek van Patricia McConnell ook tegen, dat bepaalde rassen die oorspronkelijk gefokt zijn om te vechten, hun emoties minder tot expressie brengen en dus minder signalen afgeven. Soort pokerface, ik vind dat niet zo'n rare gedachte. Er zijn wel meer rasverschillen tussen hoe expressief honden zijn in hun emoties.
Mijn honden zijn ook een aai object voor kinderen.
Ik zeg altijd bij direkt aaien, altijd eerst even vragen, en probeer dan zo kinderlijk mogenlijk uit te leggen waarom, ze hoeven niet meteen een trauma op te lopen nl.
Kinderen die het vragen geef ik een compliment.
Gillende bange kinderen, fluit ik meteen mijn honden terug.
Ik heb qua mens geen problemen met wat voor ras dan ook, maar ik ga wel door ervaring, dingen uit de weg, voor mijn honden.
Tijdens conflicten met honden ben ik niet bang, zeker niet, ik ben juist op dat moment, heel kalm en rustig. Dat voorkomt veel schade.
Even wat positief bewijs brengen in het topic.'
2 Stafford reuen.
Presa canario, pitbull, stafford.
Zo werd Alex een tijdje terug, terug gebracht naar het asiel omdat de andere hond hem had aangevallen. Goed karakter dat hij is doet absoluut niets terug, de andere hond had geen schrammetje.
En dit zijn bijna allemaal honden uit het asiel, behalve mijn Vinotje natuurlijk, de chihuahua en Golden Tibo van Marie-Rose, die komt wel uit het asiel maar dat is al jaren geleden gelukkig voor hem.
Wil dus maar zeggen dat er super sociale 'gevaarlijke' rassen zijn.
Heb er zelf maar weinig agressieve tegen gekomen.
Ohh wat een prachtige beesten zijn het toch ook he.
Prachtig zijn ze zeker! Van binnen en van buiten.
Ohhh een Bulletje!!!
Ja dat is onze zotte Vicky!
Als je humor en leven wilt in huis is zij perfect!
Misschien een vriendinnetje voor Bink? Haha.
Oh man je moest eens weten hoe graag ik er een Bullemeisje bij wil.. Wat zou dat fantastisch zijn!! Maar mijn ouders zien het niet zitten
Dat ken ik, ik wil ook heel graag een vriendje of vriendinnetje voor Vino, liefst een staffie ofzo. Zoals Alex(hier boven bij de foto's), die vertrouw ik meer dan 100% bij haar maar mag niet. Wachten dus..
Ouders zijn soms toch vervelend e.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?