een grote fout die vele maken is met te denken dat een hond niet zomaar hond agressief kan zijn, dat dat aan de opvoeding ligt. wel, dan zeg ik... fout! hond agressie kan wel gewoon in de hond zijn aard liggen, de opvoeding bepaald dan enkel hoe goed de baas dat onder controle heeft.
ik ken iemand met een hond agresieve stafford maar toch laat hij zijn staffie met een gerust hart overal los. waarom? omdat hij heel veel tijd heeft gestoken in het leren negeren van andere honden. als je hem zo ziet zou je echt niet zeggen dat zijn hond niet met andere honden kan want je kan er gewoon voorbij lopen maar je moet je hond niet effe laten kennis maken want dan wordt die meteen afgesnauwd.
Daar de honden al lange tijd gefokt worden naar bepaalde doelen die de mens wilden, zijn bepaalde karaktertrekken in bepaalde rassen uitvergroot. De vechthond moest vechten, de jachthond moest achter de prooi aan, de werkhond moest trekken oid.
Zo blijft onze Moos, kruising labrador/poedel ons de "prooi" brengen, al is het een slipper of zijn matje, wanneer we thuiskomen.
Persoonlijk heb ik dat liever dan een "vechthond".
in dit artikel gaat het eigenlijk niet over het instinct, maar het bewust uitfokken van de waarschuwingsfase. dus ook los van de opvoedingen.
Ik denk wel dat ze na verloop van tijd de hersenen kunnen manipuleren. Maar uiteindelijk na een aantal vele jaren zou die waarschuwingsfase er toch terug ingebracht (ingefokt) zijn, niet? als men met bepaalde rassen fokt gaat men toch (als het verantwoorde fok is) de ouders screenen?
Dat is natuurlijk wel de bedoeling om dat te screenen!
Maar waar screen je het dan op? het karakter? je kan denk ik vrij lastig de hersens gaan screenen?
nee de agressie screenen. honden die niet agressief aangelegd zijn zullen waarschuwen vooraleer ze aanvallen
Oja natuurlijk!
Dat is inderdaad wel een slim idee.
Ik vind dat ze dat inderdaad wel mogen gaan doen dan.
Maar moet eerlijk zeggen dat het ook vaak aan de baas en opvoeding ligt dan aan de hond.. Al zal natuurlijk de agressie in de lijn, en karakter er natuurlijk ook mee te maken hebben.
er spelen inderdaad verschillende factoren mee zoals opvoeding, karakter, ouders, voorouders....
dat is een heel andere discussie denk ik...
want dat is tegenwoordig ook trend geloof ik, men wil een mildere stafford...
maar moet je dat willen? want ga je sleutelen aan hun game, drive en pit...
een soort van lievere stafford kweken..ik dnek dat je dan ook andere dingen verliest waarin deze hond juist zo geweldig is en betrouwbaar.
ik denk dat als iedereen hele lieve softie staffords gaat fokken, dat er weining over blijft van de stafford zoals hij hoort te zijn. en je een soort van luie honden hebt die eigenlijk enkel nog ergens lijken op wat ze waren
dan ga je bv dingen zien wat je 20/30 jaar geleden niet zag, een stafford met agressie naar mensen...of incidenten met kruisingen van deze rassen
je gaat dan denk ik ook een hoop fijne, stabiele factoren verpesten
Dat is waar.
Ik vind het jammer dat er al zo aan de rassen is gesleuteld, waardoor je ook dit soort honden hebt. Alleen kun je er niet meer veel aan doen.
Persoonlijk vind ik dat ze niet meer aan de honden moeten sleutelen en houden hoe ze zijn. Daarbij behoud je ook alle dingen waar ze juist zo stabiel en fijn in zijn.
Tenzij ze bv de achterhand van de duitse herder weer willen verbeteren, dat is medisch, vind ik een ander verhaal.
De mensen zouden eigenlijk beter mmoeten kijken welk ras bij hun past ed.
Maar ja zie al de mensen dat eens te leren..
ik zou toch graag even weten wie het met mijn eerste reactie oneens is en waarom.
je moet wel blijven bedenken, dat je even algemeen en gemiddeld praat hier..
mijn lola is ook meermaals uit het niets aangevallen...en weet je wat ze deed??? niks...keek mij aan of ik aub die jack uit haar wang kon plukken
het korte lontje hoeft niet direct te betekenen uit verdediging. maar wel zodra er een uitdaging gezien wordt...en een uitdaging ziet de ene hond sneller dan de andere..voor de een een hond die hun aanvalt, voor de ander een hond die te dichtbij komt of die aanstaart. maar dat een aanval, of signalen wat sneller volgen bij bepaalde rassen geloof ik ja, en daar ligt een stukje verantwoording, altijd opletten en als er comotie of drukte ontstaat moet je snel zijn en dingen voorkomen..want stront kun je binnen 2 tellen hebben
veel dingen komen voor mensen uit het niets...dat denk ik niet echt, het komt niet uit het niets, men heeft net wat subtiele signalen gemist
Dat is zeker zo! Subtiele signalen kunnen leiden tot iets akeligs! De baas van de boxer (een ex-fok reu) pakte een shiutzu oid. Erg angstaanjagend... Baasje in tranen, wij probeerden de boxer er af te trekken, wat snel lukte... Boxer had een bek vol bloed..., zijn baas voelde zich ook schuldig, niet leuk! Als het lontje zo kort is.
Daar had ik nog nooit van gehoord, gelijk even opgezocht wat het precies inhoud. Maar ja dat is inderdaad wel een goede test vind ik. Zouden ze dan niet van bepaalde rassen kunnen eisen dat je deze met stamboom moet kopen, of in ieder geval met het bewijs dat de ouders een mag test hebben gedaan en zijn geslaagd.
Dus ookal haal je je hond uit belgie, hij moet nog steeds een stamboom en magtest hebben gedaan voor hij in NL mag wonen zeg maar.
Maar Linneke als dat zo is, kun je toch niet de wat meer mild onhandige honden de schuld geven van een agressieve en schadelijke uitval? Of bedoel je dat niet?
Ik vermoed,(ben echt geen specialist) dat je inderdaad een "vechthondenras" kunt kweken. Maar volgens mij krijg je dan een "gemuteerd" ras dat eigenlijk volledig verschilt van het oorspronkelijke. Eigenlijk krijg je twee totaal verschillende rassen, maar met hetzelfde uitzicht.
Ik wil er toch nog even aan toe voegen dat dit niet enkel een "hondenprobleem" is.Kijk even naar de stieren in Spanje, daar heb je speciale fokkerijen om de arenastieren te fokken. Terwijl er genoeg stieren rondlopen die veel minder agressief zijn.
ik wil even tussen door zeggen dat ik heel blij ben met jullie reacties en verschillende meningen! ik had eerst bang om hierover een topic te maken omdat het een "gevoelig" onderwerp is, maar jullie reacties zijn top
inderdaad , ze zouden vooraleer ze aan de stiergevechten beginnen iets brandend aan de hoeven doen en dergelijke om de stier echt "kwaad" te maken als hij in de ring komt
Het kan zijn dat ze getriggerd worden, neemt niet weg dat het toch speciaal gefokte dieren zijn. De stieren die "winnen" in de arena worden niet voor niets verder als fokstieren gebruikt
dat is waar. heb ik ooit ook eens een reportage over gezien, die worden heel doelbewust gefokt.
vandaar dat quote zo handig is..
erfelijkheid zit in de genen van de hond, aanleg.
en qwa opvoeding kan je een hoop bereiken.
Jeroen heeft het goed verwoord
kijk alleen maar naar Bamse, nimmer als pup toen ze bij mij was kunnen zwemmen, op latere leeftijd leren zwemmen, een waterrat, wat niets geleerd hoeft te worden, op de watertrainingen doet ze wat ze moet doen, zonder aanwijzingen, het zit er in. in de genen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?