Hallo allemaal.
Daar ben ik weer (voor de zoveelste keer) met een vraag.
Omdat ik hier al vaker vragen heb gesteld met veel goede tips hoop ik daar nu weer op.
Het gaat weer over Ruby en het op Lex duiken.
Gelukkig gebeurt dit nog maar zeer zelden en ben ik het meestal voor of inmiddels zo op elkaar in gespeeld dan het echt al minder is.... MAAR als het gebeurt wordt Ruby wel feller naar Lex en Lex begint tegenwoordig ook te gillen.... Dus als het gebeurt is het niet meer zo "onschuldig' Lex klemmen.
Afgelopen week was ik met pauline en Cosmic en Lex en Ruby in het bos..... ineens (niet zonder signalen maar IK was te laat/ niet attent genoeg met de signalen oppikken) dook Ruby bovenop Lex.
Ruby begint er laag bij te grommen, Lex snauwt maar raakt daarna vrij snel in paniek met gillen....Ruby houdt zo stevig vast met haar voorpoten dat ik haar er echt niet zomaar afkrijg.... als ik haar lichaam wat optil van de grond... til ik zelfs Lex mee van de grond omdat zij zo stevig klemt... het is dus altijd best een karweitje om Lex er onderuit te krijgen... Als Lex los komt, loopt hij al gillend en verward weg...(niet ver, maar wel buiten bereik van Ruby) Meestal spreek ik dan Ruby even duidelijk toe en wend me dan naar Lex.. Als ik direct me op Lex wend zit Ruby er binnen 1 tel weer op....
Vandaag was het weer zover.... Ruby ging water drinken, nadat ik het bakje gevuld had en ook Lex werd wakker door mijn beweging en dacht hey lekker even wat drinken... Lex wilt de keuken in lopen (ik was de keuken al weer uit) terwijl Ruby daar staat te drinken ze duikt zo weer bovenop Lex.... Ik zag meteen aan de houding van Ruby dat het menens was (Lex zie je niet want die verdwijnt onder het lichaam van RUby)... Ze had inmiddels Lex onder zich de keuken uit maar ze bleef laag grommen en leek te gaan bijten/happen naar Lex, Ze reageerde niet op mijn "gemopper", terwijl ik er al naar toe liep.... Lex gilde als een speenvarken.... Toen ik Ruby van Lex af probeerde te halen, haalde ze daadwerkelijk uit met haar tanden naar Lex (ik denk dat ik het moet interpreteren als niet los willen laten/Lex niet willen laten gaan) ... gelukkig kon ik er tussenkomen (al was dat misschien ook wel de aanleiding om te happen) en had ze MIJN vinger te pakken in plaats van Lex (tot bloedens toe... aan de bovenkant van mijn vinger een soort snee dus niet doorgebeten of extreem heftig) ... Ik heb niets tegen Ruby gezegd maar mijn lichaamstaal en uitstraling sprak boekdelen denk ik... Ik heb Ruby (sorry dat ik op dat moment niet de meeste vriendelijke persoon op aarde ben) haar bench (die op 1,5 meter van ons af stond) in gesleept/geduwd (niet via haar nek ofzo) en heb het deurtje grof zonder twijfel dicht geduwd en me omgedraaid (al die tijd niets gezegd... niets eens auw) Lex liep nog steeds gillend rond te lopen door de kamer en ben naar Lex toe gegaan om hem te kalmeren en gerust te stellen... hij had lichamelijk niets! Even samen geknuffeld, hem wat water gegeven en toen was het voor Lex weer goed.... Alles bij elkaar heeft hooguit 1,5 minuut geduurd...
Ik heb Ruby daarna nog 2 minuten volledig genegeerd (ze lag stil in haar bench, ongelukkig te wezen)... ik ben mijn vinger onder de koude kraan gaan houden en er een pleister op gedaan.... daarna ben ik naar Ruby toe gelopen... heb het deurtje van de bench open gemaakt en naast haar bench gaan zitten bij het deurtje... toen ze voorzichtig en rustig met haar koppie mijn kant op kwam, heb ik haar een knuffel gegeven, haar wat water laten drinken in haar bench en daarna ben ik op gestaan en het commando gegeven dat ze uit haar bench mocht komen...
Ze is uit de bench gekomen... wilde een knuffel van mij hebben, die ze gehad heeft... is even bij lex gaan kijken die in zijn mandje lag en aan zijn mond hoek gesnuffeld en is weer gaan liggen slapen...
Ondanks dat het steeds minder vaak gebeurt dat Ruby op Lex duikt, lijkt het gedrag dus wel te veranderen op die momenten...
Normaal gesproken, drinken ze rustig uit 1 bakje water (voer krijgen ze wel apart Lex in de keuken en Ruby in haar bench) Ik mag inmiddels ook Lex aaien zonder dat Ruby direct er tussen duikt zoals een aantal weken geleden nog het geval was...al moet ik dat wel goed sturen en plannen... maar ik zie eigenlijk daarin grote vooruit gang maar nu dus ook grote achteruit gang als het mis gaat.
In beide gevallen was er een soort van aanleiding vooraf die ik onderschat had (al vind ik voor dit gedrag dat er nooit een gegronde aanleiding is!) maar hoe kan ik hier nu het beste mee omgaan... zowel naar Ruby als naar Lex...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Toch weer een (expert) vraag " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
De juiste antwoorden op al je problemen heb ik niet. Maar dat je Lex gaat troosten en knuffelen geef je wel mee aan dat hij zielig is en ooh wat is het erg wat er is gebeurt. Dat zal ook een van de redenen zijn waarom hij is gaan gillen. Hij weet dat jij hem zielig vind en roept hier luidkeels om jou hulp.
Natuurlijk moet je hem ook helpen maar het knuffelen ed zou ik achterwege laten. Wat voor een signalen zend Lex uit als Ruby hem aanvalt. Is hij dominant of loopt hij juist als een slachtoffer? Wat prikkelt Ruby om aan te vallen?
Gemopper is niet voldoende om te laten merken dat je het niet accepteert. Een duidelijke no of nee is beter. Hoe meer je tegen je hond praat op zo'n moment hoe meer je je eigen positie ondermijnt.
suc6
Het lijkt me een hele lastige situatie...
Aangezien ik maar één hond heb, heb ik hier geen er ervaring mee. Vind wel dat je er rustig (goed denk ik dan) mee omgaat...
Hoop dat er iemand met een nuttige tip komt... Voor nu dus even een UPje!!
Ik weet verder niets van je situatie....hoe lang de honden al bij elkaar zijn.
Wat ik lees, is duidelijk een "plaats bepalen" tussen de twee honden.
Ik heb een roedel van vijf honden.
Shiva een oude teef van ruim 12 jaar, heeft dit gedrag ook, naar bv. nieuwe opvangers.
Het maakt niet uit teef of reu. Als ze dit doet, en het wordt gepikt door de ander, is het goed.
Als het TE wordt, wat ook wel eens voor komt, grijp ik in, ik zie aan haar gedrag wanner ze de neiging heeft, dus waarschuw ik van te voren al met een uh....en dan is het klaar.
Neem het even over, als baas, en laat zien dat jij bepaalt. Voor mij is het niet zo'n raar 'hondengedrag. Ga niet de ene hond straffen en de andere belonen, het is iets tussen die twee. Kijk naar de signalen van je honden, en wees het voor.
Een hond die gaat piepen bij dit gedrag, zal dit steeds overkomen, ook als je buiten loopt. Vreemde honden, hebben ook de neiging om dit te doen...een hond die begint te piepen en schreeuwen heeft veel meer last dan een hond die een correctie terug geeft.
Dit alles in mijn eigen beleving geschreven..maar misschien sla ik helemaal de plank mis, opvoedkundig.
Het klinkt heftig. en zoals je zelf schrijft heb je vaker goede tips gekregen door hier vragen te stellen.
Als ik jou verhaal lees kan ik je maar 1 ding adviseren. Vraag iemand die de hondentaal goed kent naar je honden te kijken. En van daaruit advies kan geven.
Bestijgen/berijden of echt een gevecht moet je het op verschillende manieren benaderen als baas. Een goed advies kun je echt alleen krijgen van iemand die de hele situatie heeft gezien en de hondentaal goed kent en werkt vanuit een positieve benadering.
Je zou hiervoor kunnen kijken op de site van www.Quiebus.nl
Succes.
@ Sally en Hanna,
Hanna ik denk dat jij het mooi en goed omschreven hebt. Bestijgen/berijden is een handeling waarbij honden uitzoeken hoe de verhouding onderling ligt. Het hangt dus van de reactie van de andere hond af hoe dit verloopt. Het is dus een soort vraagt/antwoord 'gesprek' tussen twee honden.
Als je het 'gesprek' tussen hen tweeen als baas beeindigd kunnen ze dit gesprek niet afmaken en zal een keer een gevolg krijgen.
Sally ondat dit dus vaker voorkomt bij jou honden en het steeds heftiger vormen aan lijkt te nemen adviseer ik je er iemand bij te halen die dat rustig kan bekijken en jou advies kan geven hoe hiermee om te gaan. Wellicht dat het dan met een paar handige tips is opgelost.
Dit doet mijn Kobus helaas ook nog al eens bij mijn Ollie, met het verschil dat Ollie niet gaat piepen of gillen, maar het gelaten ondergaat. Vooral als Kobus wat opgefokt is. Het gebeurt trouwens wél steeds minder naarmate er meer rust in de honden komt. Mijn methode is er zo min mogelijk drukte van maken. Ik haal Kobus eraf door hem tegen zijn borst naar achter te duwen( geen greep in halsband of kraag, dat maakt hem juist wilder) Ik corrigeer ook niemand maar geef ze allebei wat anders te doen. Kobus een flostouw in zijn bek om zich even af te kunnen reageren, Ollie een klein kunstje om zijn "kop te resetten". Probleempje opgelost in 30 seconden en over tot de orde van de dag! Dit soort "gedoe" komt er nou eenmaal bij als je meer honden hebt, maar gelukkig hebben ze ook nog een baas, die dan even het verkeer moet regelen.
Weet je heel zeker dat Ruby begint, iets verkeerd doet? Of kan het zijn dat Lex uitdaagt?
Bestijgen, berijden hóeft geen dominante handeling te zijn. Het kan net zo goed een uiting van overprikkeling zijn. Duidelijk is dat Lex het niet wil en jij ook niet. Oefen je zelf in het aan zien komen, creëer rust en ruimte, probeer het voor te zijn. Doet ze het tóch, losmaken, opscheiden en van beide honden ander gedrag vragen.
Zou er een, goede, hondetherapeut, bij halen. Lijkt bijna op pesten (raar woord voor honden) Daar is veel meer aan de hand. Je kan onmogelijk raad geven hierover zonder de honden te hebben gezien.
Blijkbaar kan jij alleen dit gedrag niet af leren en hoe langer het blijft voort duren, zoveel te moeilijker wordt het om het af te leren. Je merkt toch zelf dat je ingrijpen niks helpt.
Ik ben geen hondentherapeut en heb het maar één keer "live" zien gebeuren, en het gebeurde zo snel, ik denk dat wij het allebei niet aan hebben zien komen.
Maar ik heb niet het idee dat Lex iets doet om Ruby "uit te dagen". Zijn gedrag prikkelt haar blijkbaar genoeg om in de "aanval" te gaan, maar ik heb Lex geen gekke dingen zien doen. Als in, haar benaderen, aankijken, andere (dominantere) houding aannemen, o.i.d. Voor zover ik het die keer heb gezien, was hij gewoon Lex, en vond Ruby het gewoon niet nodig dat hij een snoepje kreeg van 't vrouwtje.
Wat iemand anders hier zei, dat Lex een "makkelijker" doelwit wordt doordat hij in paniek raakt en gaat gillen, dat denk ik ook. Dat het sneller klaar was als hij Ruby eens op haar plek zou zetten. Maar dat doet ie niet, en terecht, dat zou ik met mijn 13-jarige-twee-keer-zo-kleine-hondenlijfje ook niet doen.. Wat mij wel op viel bij een van onze wandelingen, was dat Cosmic ineens wat pittiger uit de hoek kwam naar Ruby. Ruby probeert Cosmic ook wel eens vast te klemmen (dan wel zonder gegrom en zo) en voorheen liet Cosmic dat heel gelaten toe.
Zo dus
Maar vorige keer liet ze best even weten dat ze het niet tof vond. En toen ging Ruby het op jou afreageren.. (of haal ik nu twee wandelingen door elkaar?)
Hier liet ze zich niet zo makkelijk ondersneeuwen, dit was geloof ik een paar minuutjes voordat Ruby op Lex dook.. Misschien was het feit dat Cosmic het een keer NIET pikte, het feit dat we even stil bleven staan (spanning opbouwend?) genoeg om haar over de flos te krijgen, en dat Lex toen een snoepje kreeg, dát was toen net de druppel die de emmer deed overlopen?
Ik heb dus het idee dat ze, buiten het feit dat ze vindt dat Lex gewoon niets te zeggen heeft in huis en ze hem gewoon makkelijk aan kan, ook het idee dat ze ontzettend overprikkelt is en gewoon niet weet wat ze met zichzelf aan moet.
Maar goed, dit zijn meer observaties dan oplossingen.. Sorry..
Je moet maar eens goed kijken naar het gedrag als een hond gaat gillen. Zeker als je in een roedel/meerdere honden loopt. Ook super onderdanige honden, zonder gegil. Bange honden, die dit dus duidelijk laten zien.
Als je dit laat zien, ben je het slachtoffer, even in hondentaal.
Wil niet zeggen dat je dit moet goedkeuren, maar het is iets wat voor mij niet vreemd overkomt, uit ervaring met mijn roedel.
De hond wordt inderdaad geprikkeld door het gedrag van de andere. Zie wel het verschil van corrigeren, uitdagen tot spelen, of overheersen. Dat kan je alleen zien door goed te kijken, wat gebeurt er/wat is de aanleiding.
Ik zie dit ook aan Cosmic. Ze is bang van grote honden, rent dan angstig weg (staart tussen de benen) en als ze ingehaald wordt, of als een hond haar benaderd als ze aan de riem zit, kan ze enorm gaan gillen. Dit verergerd het gedrag, ze wordt dan alleen maar méér opgejaagd..
Het lijkt me duidelijk een rangorde ritueel waarbij Ruby de dominantere is en wil zijn over Lex. Maar het gaat haar niet natuurlijk af met natuurlijk zelfverzekerdheid en rust anders zou ze haar status niet steeds willen bevestigen.
De tip die ik je kan geven is, is dat je altijd de rangorde van de honden moet respecteren.
Dus geef je tijdens wandelen water of koekje altijd Ruby voor Lex. Bij eten geven Ruby eerst. Door de poort eerst jij als baas dan Ruby dan Lex. Aaien eerst Ruby dan Lex. In de auto eerst Ruby dan Lex etc. Dat zal haar ook wat rust geven.
Verder moet je zorgen dat je als baas rustig en zelfverzekerd bent en altijd de ranghogere. Dus jij altijd eerst door de deur en voor je hond en voorop. Laten zitten voor het eten. Is er gegrauw en gedonder daadkrachtig zijn. Niet mopperen dat is niet voldoende en ondermijnt je alleen. Een duidelijk 1x nee. En denk dat ik Ruby bij de halsband zou pakken en hupakee beslist naar buiten van dat gedonder wil ik als baas niet hebben. En dan negeer je haar ook. En zoals eerder aangegeven Lex daarna niet aandacht geven van troosten en zo. Ook even op rustig plekje laten bijkomen. En dan geef je die ook niet extra aandacht. Is het echt een probleem dan moet je er natuurlijk een expert bij halen, dat is niet zomaar via internet te doen. Je ziet het niet life zeg maar.
Ik heb eigenlijk niet echt het idee dat het om rangorde te doen is.. Ruby "corrigeert" niet echt, ze gaat gewoon helemaal los op Lex. Alsof ze al haar frustraties eruit gooit. Lex komt ook niet in opstand, dus als het om rangorde te doen was lijkt het mij dat Ruby zoiets zou hebben van: "Oké, de boodschap is aangekomen." Althans, dat is mijn ervaring met rangorde problemen. Dit is geen korte "dit vind ik niet acceptabel". Ik vind Ruby ook niet dominant "ogen" voordat ze bovenop Lex duikt. Ze waarschuwt niet (althans, dat is mij nog niet opgevallen). Mijn ervaring is dat er een korte "stilte" voor de storm is. Hond maakt zich groot, staart hoog, misschien zelfs een opgetrokken lip.. Dit doet Ruby allemaal niet, althans, voor zover ik weet niet - corrigeer me als ik het mis heb, Sally.
In het filmpje is er toch wel een 'gesprek' te zien hoor tussen die twee. Het omhoog tegen elkaar opspringen, poten over en weer op elkaars schouders. Staarten in de lucht. Zijn allemaal communicatiemiddelen die het gesprek op gang houden. In spelvorm misschien, dat kan ik niet goed zien omdat het van te grote afstand gefilmd is.
rangorde bepalen doen ze hier al mee, subtiel. dat gaat pas over in feller met grommen,lip optrekken of evt bijten als een van de twee zich niet overgeeft.
In het filmpje is in mijn ogen de derde hond die aan komt lopen degeen die het gesprek een andere wending geeft. Hij komt duidelijk in een hoge houding aanlopen en went zich tot Roby (de lichte) waarbij Cosmic (de bruine) uit de situatie kan lopen.
Net zoals twee honden elk een relatie hebben met hun baas hebben zij onderling ook een relatie. daar hoef je als baas je niet mee te bemoeien. Niet als menselijke baas maar ook niet als hond die als nr 1 in een roedel staat. Pas als het op vechten uitdraait zou ik er als mensenlijke baas iets mee doen. Of als er situaties zijn waarin grootte/kracht van de ene hond tegen de andere mee gaat spelen.
Zijn het, zoals in het filmpje, twee honden die elk bij een ander gezin horen dan is het voldoende om als menselijke baas weg te lopen bij de situatie en je hond bij je te roepen.
Bij dit alles is het nodig dat je de hondentaal goed kent en op tijd kunt lezen. Honden communiceren heel subtiel en over groete afstand almet elkaar, soms nog voordat wij het gezien hebben.
Nogmaals ik zou voor de situatie met Ruby echt iemand erbij vragen die de hondentaal goed kent en je advies daarover kunt geven. Het hoeft helemaal geen groot/heftig iets/probleem te zijn. (ik denk zelfs dat het dat niet is) als je zijn/haar tips uitvoert en opvolgt.
Ja klopt, in dit filmpje zie je wel echt een "gesprek". Wat ik bedoelde was dat ik niet zag dat Ruby tekenen/waarschuwingen gaf m.b.t. het bespringen van Lex. Vóórdat een hond een andere hond "uit het niets" bespringt zie je vaak wat tekenen. Bevriezen, zichzelf groter maken, o.i.d. en als dáár niet op gereageerd wordt komt er een "aanval". Maar dit zie ik niet bij Ruby, nogmaals, ik heb het maar één keer gezien en het ging super snel, maar voor mij kwam het écht "uit het niets". Dit zal absoluut niet zo zijn, maar de "duidelijke" tekenen zijn mij compleet ontgaan. Sorry voor de overvloedige aanhalingstekens, haha!
Overigens waren zowel Ruby and Cosmic enorm onder de indruk van die hond, haha. Cosmic had (de dag ervoor?) een slechte ervaring gehad met grote honden en is sowieso wat angstig naar grote honden, dus die zie je echt meteen in elkaar duiken en ze heeft ontzettend veel geluk dat hij op Ruby focust waardoor zij ongezien weg kan sluipen, haha. Maar ook Ruby is zichtbaar onder de indruk, meteen plat tegen de grond.
Begrijp je hoor Pauline. Je aanhalingstekens zijn niet overdreven hoor
En dat bepaalde communicatie tussen honden ons ontgaat is ook niet raar. Het wordt alleen niet altijd meegenomen in onze bevindingen, conclusies trekken en over gaan tot actie.
Ik vind dan altijd dat ik het voor de honden moet opnemen, hahaha dat zij het veel vaker zelf kunnen oplossen dan wij denken, als ze de kans maar krijgen.
Nu hoop ik oprecht dat Sally eruit komt met Ruby en Lex en dat ze het nog heel lang heel gezellig heb samen.
Ik ga met Mieke en Pauline mee.
Goed dat het meestal wel goed gaat en je het uitvallen kan voorkomen.
Ruby is pas vanaf maart bij je en een herplaatser en het eerste jaar helemaal niets gewend geweest begrijp ik.
Van daar uit denk ik dat Ruby helemaal nog geen basisvertrouwen heeft en dat sommige situaties nog teveel voor haar zijn en zij zich dan gaat afreageren op de zwakkere Lex.
Ik zou even helemaal opnieuw beginnen alsof je haar net hebt.
Vast rustig dagschema, weinig prikkels, geen druk. Zorgen dat ze in alle rust kan eten, dat er geen speeltjes of botjes over de vloer liggen etc. Wandelingen met weinig prikkels. De honden ook apart uitlaten.
Tijdens de wandeling kleine leuke spelletjes, aandachtsoefeningetjes etc. En genoeg rust om alle indrukken te verwerken.
Wow bedankt allemaal voor het mee denken.
Misschien moet ik toch wat meer uitleg nog geven, want ik kan aan de hand van de antwoorden wel wat op maken dat er info ontbreekt.
Lex is 13 jaar... binnenshuis super onderdanig... buitenshuis aan de lijn een macho met een klein hartje. Lex negeert andere honden als hij los loopt... mocht de andere vreemde hond zijn richting op komen (aan hem willen snuffelen) neemt Lex direct een "dominante" houding aan... strak staan, haren omhoog, staartje strak en soms zijn lip optrekken... als hij de kans krijgt draait lex daarna weg en gaat weer over op de orde van de dag. Lex is nog nooit in de problemen gekomen met andere honden, nooit gevochten, nooit van zich af gebeten!
Binnenshuis is hij heel anders... dan pikt hij werkelijk alles, soms wel met een grom, tanden bloot en een snauw maar hij zal nooit de gene zijn die het op zoekt! Hij is meer van het leven en laten leven (nouja knaagdieren niet die dood hij)
Rangorde bepalen is hier denk ik ook niet in de eerste plaats aan de orde aangezien Lex meteen vanaf dag 1 daar niet aan mee doet... hij is de minderen voor Ruby. Dat was al vanaf het eerste moment duidelijk!
Ruby krijgt altijd als eerste een koekje, Ruby gaat altijd voor Lex naar binnen, Ruby gaat altijd voor Lex in de auto enz enz... simpel Ruby is ook gewoon veel sneller dan Lex.
Wat ik wel zie....
Ruby is een controle freak.... Zij moet alles en iedereen onder controle houden... ik noem het bewust niet dominant want ik zie het vanuit haar niet als dominantie maar eerder als geen flauw idee hebben hoe zij ermee om moet gaan, het misschien spannend vind, zich geen houding weet tegen de ander weet te geven.... dus dan maar alles en iedereen onder controle houden.... echt een regel teef.
Als een dier (ik heb ook katten) iets doet uit zichzelf bijv gaan lopen, gaat Ruby het dier stoppen door erop te springen en klemvast te zetten of een andere kant op drijven waar Ruby het wilt hebben (Ruby drijft letterlijk).... Als ik het aan zie komen is een simpel UH genoeg en wend ze haar poging af.... maar als ik te laat reageer... Is een Uh of een duidelijke Nee echt niet meer voldoende.... daar heeft ze zachtjes schijt aan want ze is veelste druk met het andere dier te klemmen en te controleren dan naar mij te luisteren.... dan stopt ze ECHT niet. Als het dier het gelaten onder gaat (wat mijn katten doen) is het daarna weer oke.... Maar als Lex gaan tegen stribbelen, zich eronder uit probeert te wurmen klemt ze vaster en wordt ze fanatieker.. gevolg de situatie loopt uit de hand.. Lex raakt verder in paniek en Ruby wordt bevestigd dat ze nog harder moet klemmen.... Uiteindelijk gaat ze ook rijden op het dier dat ze vastklemt uit een overprikkeling... dat doet ze echter ook geregeld op mijn bankkussens als ze overprikkeld is en Nee zelf op mijn kussens is ze niet te stoppen en hoe langer dat duurt hoe hyperder en overprikkelder ze wordt... het enige wat haar wat tot rust brengt dan is de kussen van de bank halen.... en haar in haar bench zetten met kauwbot.
Als Lex enthousiast is, bijv als we uitgaan... dan staat hij te springen en te blaffen en rond te hupsen duikt Ruby er ook nog wel eens op... echter trek Lex zich er dan geen bal van aan, is dan niet bang voor Ruby want hij heeft zijn hoofd op uitgaan staan.... maar als het gebeurd terwijl Lex gewoon rustig naar de waterbak loopt ofzo overvalt het gedrag van Ruby hem volkomen en dan raakt hij in paniek.
Nogmaals het is vele malen minder aan het worden dan in het begin (Ruby is hier nu pas 4,5 maand in huis!) Lex ligt weer op de bank te slapen (iets wat hij heel lang niet gedurfd heeft, omdat Ruby als hij sprong direct op hem dook) Ik mag Lex weer aaien zonder dat Ruby direct ertussen springt enz... Met uitlaten aangelijnd is het helemaal niet meer voor gekomen! Daar hebben wij dus al hele grote stappen in gemaakt en ben ik 99 van de 100 het voor door op tijd Nee of UH te zeggen!
De situatie met Cosmic erbij... toen ik er later aandacht heb ik wel signalen gezien bij Ruby, dat het eraan zat te komen... maar doordat ik mijn "aandacht" verdeeld had zitten... naar Ruby, Lex, Cosmic, Pauline, Mezelf en de andere honden die bij ons in de buurt liepen, heb ik de signalen niet op tijd laten doordringen om het voor te kunnen zijn... als ik iets alerter was geweest, had ik het zeker kunnen aankomen en kunnen voorkomen.... dat zie ik dus als een gebrek van mezelf op dat moment...
Maar het zou fijn als het bij Ruby in haar bolletje veranderd dat ze het gedrag gewoon helemaal niet meer nodig vind/heeft om toch haar rust te krijgen in haar hoofd dat het wel goed is en dat ik als Leider... het gedrag van Lex en de katten bijv gewoon goedkeur dat ze rond lopen en dat ZIJ dat niet hoeft te regelen voor mij... Ook als ik een dier corrigeer/ aanspreek op een bepaald gedrag (en dat wordt erger als het andere dier de correctie wat negeert/ er even over doet), komt Ruby zich daarmee bemoeien... dat geeft mij het gevoel, dat ze zegt.... vrouwtje ik regel het wel even voor je.... en kijkt me dan trots aan, van zo he vrouwtje heb ik even goed gewerkt voor jou.... Dat geregel hoeft ze gewoon niet te doen, daar ben ik voor, zij mag gewoon haar ding doen, ik pas wel op de groep.... Maar dat lijkt ze dus maar moeilijk te vinden als Regel Teef....
Ja, helder. Daarom zeg ik ook: staar je niet blind op dat klemmen of rijden. Ga werken aan rust voor Ruby. Een beetje minder fanatiek commando's trainen en wat meer rust brengen. Oefeningen uit de impuls controle, werken aan focus en zelfbeheersing. Hier op het forum
zit Esther Zwaagstra van Esthers hondenschool, die kan je hier heel veel over vertellen.
Ik doe zelfbeheersingsoefeningen met Ollie en Kobus tegelijk, ieder op een eigen matje, en ik verbeeld me dat hun verstandhouding daar een eind van verbetert. Ik denk dat Ruby nog erg onzeker is en betwijfel of je er goed aan doet haar boven Lex te plaatsen in de roedel. Een hele verantwoordelijkheid voor een zo onzeker teefje. Ik zou ze zelf wat meer als gelijken behandelen. Als je haar optreden als "regelnichtje" niet zo op prijs stelt zou ik haar ook niet op die positie zetten. Is voor haar ook rustiger.
Ik vind jou idee heel erg interessant klinken over zelfbeheersing leren.
Kun je daar wat meer over vertellen aan wat voor oefeningen ik dan moet denken?
En hoe je dat kunt trainen? Ik weet zo wel wat oefeningen denk ik, maar weet niet zo goed op welk punt je zo'n oefening kunt starten...
Ik denk dan bijv aan een oefening van een voertje pakken wanneer ik dat zeg en niet wanneer zij dat wilt... maar waar start je dat.... zit en blijf kost Ruby bijv moeite (lig en blijf doet ze bijv wel al heel goed)...
Ik zou haar graag meer dingen leren negeren willen trainen... maar weet zelf niet zo goed hoe ik dit het beste kan aanpakken.
Bedankt voor je hele goede uitleg....kan maar een ding zeggen, je bent goed bezig en hebt een goede inzicht in de situatie.
Met de goede tips die hier staan, kom je vast een heel eind.
RUST..is het begin, maar ik heb er alle vertrouwen in.
Snap het met de meer achtergrond. Die miste ik. Ruby klinkt als zo'n stereotype Hema cheffinnetje hihi.
Beetje bazig en alles bedisselen maar eigenlijk is het teveel in zo'n bos met meer honden/personeel om te leiden en raakt ze in de stress en gaat ze over controleren en snauwen en bazig doen/katten. En dat stukje zie ik dan op het filmpje het bazig doen. Dat is dan het overprikkelde wat Pauline zag.
Ik denk dat jullie dan als "hema directie" het een beetje meer over moeten nemen van de chefin als er meer personeel/honden bij komen. Je zag op het filmpje de labrador er rustig zelf verzekerd tussen gaan lopen en overnemen en toen was het gesust. Dat vond ik mooi om te zien.
Dus ik zou het wat rustiger opbouwen op rustige tijden in rustiger bos wandelen. Evt. meer aan lange lijn. Zorgen dat je als andere honden er bij komen veel voor Ruby staat dat ze weet dat jullie het overnemen. En haar goed ondersteunen dat ze minder gestrest is. Dus zij altijd eerst van de honden.
Op zich ben ik het met Bertine eens dat je ze de ruimte moet geven het zelf uit te maken. De truk is wanneer wel in te grijpen. Laat je het te ver gaan dan kan zo'n gesprek ook escaleren. In een roedel wil de leider vooral rust. Teveel gekibbel van ranglageren verzwakt de roedel. Dus het is een beetje aanvoelen wanneer het te ver gaat.
Vooral in een hondenbos met veel vreemde honden zou ik als het spel/gesprek te wild dreigt te worden wel snel inrijpen voor het escaleert door door te lopen en te roepen en als dat niet werkt omdat je al iets te laat ben en het al te ver is doen zoals die labrador op het filmpje even er tussen.
Ik zou net als Bertine zegt er toch een keer iemand bij halen. Nu is het nog totaal niet heftig maar op gegeven moment kan het escaleren en kunnen de honden het echt zat worden en muiten en niet meer pikken hoe bazig Ruby doet.
Dat kan je doen door zelf als "directie" chefinnetje Ruby te laten weten dat jullie er ook nog zijn en haar supporten en over nemen indien nodig. Ik zou goed kijken naar de basic. Eerst zelf eten dan Ruby eten. Jullie eerst door de deur etc. Zitten bij het eten. Echt de pack leader zijn dan is Ruby ook rustiger en minder overprikkeld.
Whaha ik moet wel erg lachen om je vergelijking met en hema cheffin whaha ... ja daar lijkt het idd wel op
Het spelen met Cosmic was het probleem niet in het bos... daarom is ze niet op Lex gedoken... dat had puur met mij, de koekjes en het feit dat prikkels om haar heen waren... wat ze met Cosmic deed was echt 100% spel... vergelijkbaar in mijn ogen met lekkere dolle puber meiden die een potje druk aan het kletsen zijn over een toffe jongen die ze gezien hebben, terwijl ze op de fiets zitten en nergens naar kijken (niet op het verkeer letten)
Die hond die erbij kwam, was niet zo zo'n lieverd als het filmpje doet overkomen... die waren we al eerder tegen gekomen en trok direct zijn lip op met een hoop gebrom... gewoon een oude hond die andere honden op afstand wilde houden... hij liep zelf met een roedel windhonden met 2 mensen erbij die ervoor kozen langs onze stoeiende meiden van het pad af te wijken richting een bankje... die hond sjokte er achteraan en was minder gediend dat de meiden in zijn looproute aan het stoeien waren... hij was zeker niet nieuwsgierig naar ze.... hij wilde gewoon rust in zijn wandeling afdwingen... vergelijkbaar met 2 druk kletsende en slingerde, fietsende puber meiden waarbij een oude bromsnor bejaarde man op zijn fiets op een smal pad de meiden probeert in te halen en daar even wat van zegt...
Maar goed nogmaals hierom ging het niet mis... Ik mag van Ruby ook geen andere honden aaien zoals Cosmic. Daar moet Ruby meteen tussen komen... wij stonden even stil en Lex zat naast me te "schooien" om een beloning (snoepje).... hij was braaf dus kreeg die ook.. Ruby kwam ook naast me zitten dus kreeg ook een snoepje.... Lex bleef door schooien en sprong tegen mijn been aan.... dat was te veel vrouwtje (en snoepjes) willen inpikken en dat pikt Ruby niet... dus Ruby springt op Lex om hem weg te halen bij mij....
Daarnaast heeft ook Pauline snoepjes voor Cosmic bij dus Cosmic krijgt (en terecht) ook beloningen tijdens het wandelen... het kwam dus omdat er EN eten in het spel is EN Lex ook aandacht/beloning "opeist" van in haar ogen HAAR vrouwtje EN wij stil bleven staan EN er meerdere honden (naast Cosmic) in de directe omgeving liepen, dus nog meer potenciele in pikkers van voedsel en het vrouwtje....en dat zijn trickers voor Ruby! Niet het spelen met Mic.
Daarom schreef ik al... ik heb zelf de signalen niet gemist, maar ben er zelf niet alert op geweest... als we hier uitgaan met lex en ruby heb ik ook snoepjes bij en krijgen afgewisseld ook individueel hun beloning bij goed gedrag... dat gaat altijd prima... maar ik moet wel de controle en aandacht goed erbij houden hoe en wanneer ik wie, wat geef.... daarnaast zitten ze dan ook beide aangelijnd dus heb ik er ook wat meer over te zeggen dan als ze los lopen en blijf ik over het algemeen ook niet "lang" stil staan op 1 plek.
Als het mis gaat tussen Lex en Ruby dan ligt dat altijd aan MIJ dat ik iets heb gemist of niet voldoende mijn aandacht op de situatie heb gehouden!
Zit je op facebook? Er is een openbare groep: hondenworkshops, daar vind je workshops impulse controle van Liesbeth Hogendoorn of Zelfbeheersing kan je leren, van Esther Zwaagstra. Worden allebei op verschillende locaties door het land gegeven, en geven allebei heel veel handvaten om je hondje wat meer rust te geven. Esther zit ook hier op het forum en is vast wel bereid je wat meer uit te leggen. Vraag haar anders even bij expertvragen ( daar is zij een van de opvoeding- en gedragsexperts.
Ik heb wel facebook, dus zal eens even gaan neuzen. Het klinkt wel erg interessant vind ik.
Juist omdat ik veel gedrag zie die vanuit een overmate controle willen hebben, lijkt te ontstaan... ze kan niet even de rust nemen om te kijken wat ik (als roedelleider) doe.. ze wilt alles onder controle houden... buiten ook scooters, fietsers, motors en kinderen (zowel lopende kinderen als met een stepje, skeelers enz) op auto's en vrachtwagens enz reageert ze niet in die zin... ergens prikkelt het haar dan toch anders om die controle niet te hoeven hebben...
Maar ik ga eens snuffelen op facebook wat ik erover kan vinden.
Je uitleg die je later geeft geeft een ander beeld over Ruby dan in eerste instantie vind ik. Goed dat je dat zelf ook zag en die aanvulling hebt gegeven.
Je krijgt hier per situatie goede adviezen, en er zijn veel mensen die reageren die jaren ervaring hebben. Ik hoop dat het je helpt en je er een beter contact met je honden aan over houdt. dat zij onderling beter met elkaar omgaan en dat ruby haar rust vindt.
toch blijf ik erbij dat het voor je honden en voor jezelf goed is om iemand bij je thuis te vragen die al je vragen,punten van twijfel, onzekerheden of hoe je ze ook wilt noemen in een goed gesprek kan combineren met een observatie en evt wat tests en van daaruit adviezen geeft die goed doordacht en op de situatie zijn afgestemd. Zij/hij weet nl precies wat hij/zij moet vragen/testen om een goed beeld te krijgen van de onderlingen relaties en het gedrag dat daar bij hoort op je vragen/problemen samen met jou op te lossen.
Je zegt zelf al dat je in de meeste gevallen signalen mist die door Ruby en Lex worden gegeven waardoor je te laat ingrijpt en het mis gaat. Iemand die jou vragen heeft gehoord en jouw situaties heeft gezien kan je helpen dat goed te herstellen.
Nogmaals veel succes. Ik gun het jullie allen dat het straks beter gaat.
Ik ben het met je eens dat het altijd makkelijker is als iemand mee kijkt, juist omdat je er zelf 24/7 in zit... echter denk ik dat ik de situatie wel goed kan inschatten en ook wel degelijk weet hoe ik moet observeren...
Ik ben ook absoluut niet tegen een gedragstherapeut maar het is vaak de eigenaar die iets anders moet doen, om het gewenste gedrag te krijgen... Daarnaast is het ook lastig net die therapeute te vinden, die meteen het juiste knopje weet te vinden, het is gewoon altijd zoeken en uitproberen naar de "juiste" methode voor de hond en baasje in bepaalde situaties....Er bestaat niet zoiets van 1 methode voor alles, in elke situatie, je kunt het niet aan de hond vragen ....daarnaast denk ik, dat ik met Ruby wel degelijk op de goede weg zit maar we zijn er gewoon nog niet... De waslijst met probleem gedrag waar Ruby 4,5 maand geleden mee kwam is voor 90% al zover verbeterd dat ik al enorm trots op haar ben!
Op de hondenschool waar ik train (vanaf de 3de dag dat Ruby bij mij is) hebben we gedragstherapeuten waar ik ook mijn vragen aan stel... en hier in de omgeving zit ook iemand die GT is en op een alternatieve wijze (inzichten) werkt waar ik contact mee kan opnemen ... Ik zoek echt naar meerdere wegen en inzichten die naar Rome leiden dan 1 manier. Probeer uit alles die dingen te halen waarvan ik denk... ja daar kan ik iets mee.... Ook is het vooral een kwestie van tijd, wennen, vertrouwen, band opbouwen en op elkaar ingespeeld raken (zowel ik op Ruby als mijn dieren onderling)... Ruby is hier pas 4,5 maand en heeft 0 opvoeding of socialisatie gehad, haar leven bestond grotendeels uit eenzame opsluiting in een volledig afgedekte bench en huis.... Ruby's leven is echt 180 graden gedraaid sinds ze hier is en dat vraagt nogal een aanpassing van Ruby!
Ik ben zelf o.a. een eind met de opleiding van Tinly voor gedragstherapeute voor katten (heb hem nu stil liggen vanwege de hoge kosten van de opleiding, maar heb er veel van geleerd), ik ben gediplomeerd instructrice voor paardrijles (als een van de jongste van NL ben ik daarvoor afgestudeerd en stond ik al gediplomeerd in de rijbak op mijn 15de kinderen en volwassene les te geven) en heb jaren met dieren gewerkt en nog (heb mijn eigen opvang voor verwilderde zwerfkatten/kittens)! Heb al 6 jaar dag en nacht de meest "moeilijke" kittens/katten in huis voor socialisatie en opvang voor zowel mijn eigen vereniging als voor de dierenbescherming. Niet dat ik nu honden, paarden of katten wil vergelijken met elkaar want het zijn hele andere dieren zowel in hun gedrag als in hun signalen maar het observeren van dieren (en mensen, heb ook in de beveiliging gewerkt) en het kijken naar dieren en hun gedrag zit er bij mij wel ingegoten.... Ruby is ook niet mijn eerste herplaatser die ik in huis haal... Ik heb praktisch mijn hele leven met meerdere honden gewoond. Maar als het op honden aankomt, zit daar wel bij mij het minste ervaring, al heb ik zeker wel ervaring met honden.
Je laatste stukje klopt niet... ik schrijf nergens dat ik de meeste signalen mis..... ik mis niets, denk ik! Ik schreef, dat als het mis gaat (wat nog maar heel zelden gebeurt) het mis gaat omdat ik mijn aandacht even niet voldoende op de situatie heb of even afgeleid ben door iets of iemand... ik zit er juist bovenop, denk ik.... maar ook ik heb geen ogen op mijn rug en geen focus van 24/7 onafgebroken.
Waar mijn vragen op gericht zijn...zijn hoe ik Ruby beter kan trainen/begeleiden/sturen en hoe ik beter op Lex kan reageren. Het observeren en zien is 1 maar om het gedrag aan te passen, te trainen is wat anders, en daar heb ik gewoon zelf minder ervaring mee... Zo vind ik het stukje over leren van zelfbeheersing heel interessant klinken want ik denk dat Ruby daar heel veel aan kan hebben en iets is waar ik zelf nog niet aan gedacht heb om het via die kant te bekijken/ te trainen.
Dit heb ik ook verkeerd ingeschat, dan, ik dacht dat ze misschien ook wat overprikkelt was door het spelen. Leuke vergelijking trouwens, met die tienermeiden op het fietspad, haha!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Toch weer een (expert) vraag " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?