Ik was nieuwsgierig naar het volgende.
Een familievriend heeft sinds een week een 2e hond. Het zijn golden retrievers en het zijn alle bij mannetje. De eerste is 1 jaar oud en de ander, nieuwe is een pup.
Nu trekt zij de hond die ouder is voor, die krijgt als eerst eten, knuffels etc. Iemand heeft haar dit als tip gegeven om de hiërarchie goed te houden. Nu vroeg ik mij af of dat inderdaad en goede manier is. Hoe hebben jullie het gedaan met 2 honden van het zelfde geslacht en de combi pup en "oudere" eerste hond.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "twee reuen, 1 voortrekken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
wij hebben dat idd zo gedaan met onze twee teefjes , degene die het laatst kwam krijgt ook alles als laatste , tot nu toe gaat dat goed , inmiddels al 6 jaar.
Ik heb heel bewust extra geknuffeld met de eerste hond, ook extra gespeeld. Zodat hij de pup niet als negatief zou ervaren. Ik heb het niet gedaan voor de roedelvolgorde. Maar eerst met hem uitgaan ging niet. De pup moest namelijk veel vaker uit. Heb de oudere hond wel vaak meegenomen op de extra plasrondes.
Nee je leeft gewoon op normale voet met je hond,er zijn gewoon regels maar die kun je op een normale manier te kennen geven.
Als eerst eten of knuffelen,niet zou niet mijn keus zijn.
Je wilt gewoon 2 rustige en evenwichtige honden in huis.
Stel die oudste,eerste hond is een ontzettende drukke doordouwer..en die jongste juist de rustige van de 2...dan zou ze nu steeds de hond die het meest instabiel is steeds belonen..
Wat het beste is om aan te houden is voor beide honden evenveel liefde en grenzen.
Honden willen graag een stabiel mens of andere hond volgen,die brengen namelijk rust.
Met die strijd constant (in het hoofd van dat baasje) kan ze nooit goede kalme begeleiding geven en ook nooit goed normaal naar je hond leren kijken..vind ik
Hier ook niet gedaan..enige wat we gedaan hebben is Lady wat meer tijd/aandacht/lekkers gegeven, zodat ze niet het gevoel zou hebben in te moeten leveren door de komst van de nieuwe hond.. Verder doen we hier niet aan dat de ene meer mag/meer krijgt/eerder krijgt..
Koda was 3,5 toen die bij ons kwam. En Skippa was toen bijna 2. ik trek niemand voor, en het gaat goed. Welliswaar zijn al mijn reuen gecastreerd, maar toch.
Ik denk dat het niet goed is er eentje voor te trekken.. Ik heb nu een pup in huis en ik trek geen van tweeën voor ze krijgen allebei genoeg aandacht en knuffels en nu de klein zo vaak eten krijgt kun je nooit de grote eerder eten geven dan zou ik hem ook 4 keer per dag eten moeten geven en persoonlijk vind ik dat niet goed.
De roedelbepaling gaan ze straks zelf wel doen, en als jij toevallig de lagere in rang voortrekt door eerst eten te geven eerst door de deur enz dat wekt alleen maar verwarring en zal het langer duren voordat de uiteindelijke roedelbepaling heeft plaatsgevonden.
Ik ben geen voorstander van sturctureel voortrekken. IUn mijn ogen en ervaring kunnen honden prima zelf bepalen hoe ze de boel regelen en kan je daar als mens meestal meer kwaad dan goed bij doen. Ik zou zelf adviseren er pas mee aan de slag te gaan als de heren er niet uit komen: lees dat er spanning ontstaat. Maar waarom je ergens mee bemoeien als dat niet hoeft?
Ik heb zelf twee teefjes waar 2 jaar tussen zit en op die manier de boel aangepakt. Ik heb ook niet het idee dat er een hierarchie in werking is eigenlijk. Dat is toch al zo'n theorie waar ik heel veel nuance in mis.
Zo is bij osn thuis Misia absoluut de meest zelfverzekerde hond die een nadrukkelijk overwicht heeft of Daisy. Toch is Daisy steevast degene die als eerste door een deur is en die buiten vrijwel altijd voorop loopt. Is dat dan hierarchisch falen of snappen de dames het zelf wel prima? Ik denk dat laatste en geloof het allemaal wel.
Geen problemen maken waar die niet zijn of energie verspillen aan zaken waar je geen energie aan hoeft te verschillen. Wel waakzaam zijn en de honden laten weten waar de grenzen liggen.
Nee, hier ook twee teefjes, en ze worden gelijk behandeld. Als je zelf er eentje gaat voortrekken, gaat die dit ook als een privilege zien, en ga je dus eigenlijk zelf de nadruk leggen op 'verworvenheden'. Volgens mij lok je zo zelf ruzie uit, door 1 een voorkeursbehandeling te geven.
Leuk om te lezen hoe jullie het aanpakken. Ik zelf denk eigenlijk ook niet dat dat structureel voortrekken helpt. We hebben hier al wat logees gehad en ik heb mij er nooit mee bemoeit en bijna altijd kwam het dan wel goed.
De kennis die dit dus wel doet geeft aan bang te zijn dat het fout gaat omdat de twee honden maar een ruime 10 maanden in leeftijd verschillen. Maakt dat wat uit denken jullie? De oudste hond is trouwens heel zachtaardig en helemaal geen macho ofzo.
Waarom zou hij zich zorgen maken vraag ik me af. Bekijk het rustig en met vertrouwen, straal dat ook uit. Als het mis gaat kan je altijd nog ingrijpen.
In het begin hebben wij er niet echt op gelet. We hebben 3 teefjes en dat ging goed, totdat jayla in de puberteit kwam en onze oudste van toen 14 jaar begon aan te vallen. Dat ging er heel hard aan toe, zou wou blijkbaar de leiderrol op zich nemen, maar was duidelijk niet geschikt voor die rol (een leider valt niet zomaar aan) zij is van nature ook juist eerder een volger (erg onderdanig). Wij zijn toen met hulp en begeleiding van de hondenschool begonnen aan het voortrekken van de ouste.. onze oude maltezer dus. daarna kwam masha (onze andere maltezer) en als laatste jayla (de toller) Vanaf het moment dat we daarmee begonnen tot nu is er geen 1x meer gevochten. De rollen zijn duidelijk en ze weten nu allemaal hun rang. Dit is vooral duidelijk in het eten. Bij ons mag zaza eerst beginnen met eten, dan masha en dan jayla. Dat weten ze allemaal ook, ze wachten tot we hun naam zeggen. Als ik per ongeluk eerst jayla haar naam zeg, terwijl zaza nog niet aan het eten is.. dan begint jayla ook niet. Zij weet dat ze als laatste mag.
Ik ben dus wel voor de rangorde in stand houden, maar vind het woord voortrekken dan weer zo negatief klinken. Het is namelijk niet zo dat zaza echt voorgetrokken wordt en meer krijgt. Ze krijgen allemaal hetzelfde, maar in een andere volgorde. Dit geeft duidelijkheid en ik zou niet anders meer willen.
voortrekken .... nee geloof niet dat ik dat gedaan heb. Wel degene die als laatste erbij komt ook als laatste eten.
Je moet er 1 toch een moment eerder zijn eten geven dus tsja .... dan de laatste ook als laatste.
En op deze manier ook meer en rustiger de tijd om te leren blijven voor het eten. Als er nog andere honden erbij zijn dan gaat dat lastiger.
bij de vorige keren zat er ongeveer steeds een jaar of 3 tussen maar Luna en nanook schelen maar een 3 en halve maand en ook hier geen problemen mee gehad.
Als er iemand wordt voorgetrokken is dat degene die op dat moment het braafst is.
Ja ik heb maar 2 handen en veel dingen kun je gelijktijdig doen bij 2 honden maar veel ook niet......Bij ons kreeg Ten wel alles eerst (indien gelijktijdig geen optie was) en dat had niks met 'voortrekken' of in stand houden van rangen te maken voor ons. Ten was er al, wij namen Loco erbij dus waarom zou er voor Ten dan opeens zoveel anders moeten gaan als dat hij gewend was? Bovendien kon de kleine zo ook van Ten leren/afkijken die bv. al wist wat van hem verwacht werd als ik hun eten bereidde.
Naarmate ze ouder werden en Loco inmiddels ook wist wat van hem verwacht werd in bep. situaties ging degene die zich het beste gedroeg/beheerste in onafhankelijke situaties voor. En dat is nog steeds zo. Als ze zich beiden even goed gedragen hanteer ik het om en om principe. Dan ga ik de ene dag bv eerst met de een op stap en dan met de ander, de volgende dag weer andersom.
Hier 2 intacte reuen met 6maanden leeftijdsverschil en het gaat nog steeds goed'
Wat interessant om te lezen dat het bij andere toch ook heel goed kan zijn om wel 1 hond eerst te laten gaan. Ik denk dat de pup bij deze kennis de "baas" gaat worde, hij is nu al veel meer een mannetje dan de oudere ooit was en de oudere hond geeft nu al toen als de pup bv zijn speeltje wil afpakken. Het kan natuurlijk ook aan de leeftijd liggen de pup is pas 9 weken. gelden voor jullie honden wel de zelfde regels of mag de en ook meer dan de ander?
Als de oudste hond stabiel is zou ik het wel doen maar meer uit strategisch oogpunt dan hiërarchie.
De kleinste kijkt dan namelijk alles af en leert direct iets belangrijks: Geduld.
Lekker kopiëren, scheelt weer moeite
Voortrekken zou ik niet doen, wij hebben er 3 en ze zijn allemaal gelijk voor mij. Wel ben ik voor de 1 wat strenger dan voor de ander maar dat komt door het karakter van de hond, niet omdat de ene er als eerste was en de ander als tweede of derde. Het zijn 3 verschillende karakters dus die kan je niet over 1 kam scheren. Maar qua knuffels, koekjes, en ander soort aandacht zijn ze allemaal gelijk.
Ik trek niemand voor. Althans niet ZO erg. Alleen Cindy van 16 krijgt altijd eerst een snoepje enzo. Maar of de honden dat nou bewust meekrijgen? Volgens mij he, maakt t gewn fluit uit of jij de ene hond voortrekt of niet onderlinge rangorde vogelen ze toch wel uit
De regels zijn zo'n beetje gelijk voor beide honden. Hooguit mogen sommige dingen niet omdat dat voor een 18 kilo hond oncomfortabeler is (voor mij) dan met een 11 kilo hond. Onze oppashond mag ook niet op de bank en dat geeft geen problemen.
Ja. Dat klopt voor ons hier wel. Ooit had ik een hond die dit heel duidelijk als ranghoogste wenste. Wanneer ik het niet deed kreeg de tweede meer te verduren van de eerste. Naarmate de honden elkaar langer kenden ging het makkelijker. De eerste tolereerde steeds meer van de tweede.
Ik heb nu twee andere honden. De oudste is ranghoger maar is hier minder strikt in dan bij de vorige combinatie. Omdat de jongste een rangorde gevoelige hond is, ben ik zelf wel heel strikt. Op deze manier blijven de verhoudingen goed en is er minder discussie onder de honden. Maar misschien verschilt het per ras? Ik heb herders en heb het idee dat jachthondenrassen hier veel minder mee zitten?
Met meerdere honden kom je er al dan niet willekeurig, niet onderuit om in bepaalde situaties 1 van de honden voor te laten gaan/eerst te (be)handelen.
- riem/tuig om doen
- poten drogen/schoonmaken
- lichaamsverzorging(vacht/tanden/nagels/oren etc.)
.....om een kleine greep te noemen.'
Hier hebben we het ook niet gedaan, hier krijgt elke hond aandacht naar behoefte, spel naar behoefte en rust naar behoefte.
Het scheelt dat ze daar allemaal erg in verschillen. Sorry houdt helemaal niet van knuffelen, dus dat kan ik mooi op die andere 2 projecteren, Lola houdt helemaal niet van echte inspanning, dus daar kan ik me in uitleven met Ali en Sorry.
Ik kijk naar het karakter en de behoeftes van de hond in kwestie en daar pas ik mezelf op aan. Of ze nu als eerste of als laatste bij me gekomen zijn doet niet ter zake.
Hier 2 reuen van 8 en 2,5 jaar oud. De oudste reu is nu 1 jaar bij ons. We hebben ons er nooit mee bemoeid wie nu de baas over wie is. 1 Ding is duidelijk wij mensen zijn de baas en of dat nu mijn man of mijn zoontje van 9 is dat maakt niet uit.
Uiteindelijk is het nu zo dat mijn oudste de "baas" is. Wij lopen veel in een roedel en hij is ook daar de roedel leider. Nu is hij heel subtiel in zijn signalen maar zijn ze wel gelijk tijdig heel duidelijk voor de andere honden. Ze zijn nu tot een compromis gekomen. Mijn oudste hond is chronisch ziek en heeft daardoor een laag energie niveau. Het rennen en de boel bij elkaar houden lukt hem dan ook niet meer. Daar komt mijn jongste hond in actie. Deze heeft energie voor 2 en heeft in het afgelopen jaar veel van Cullen geleerd. Hij zorgt dus dat alles rustig verloopt in de roedel en dat andere honden de roedel met respect benaderen en corrigeert desnoods ook honden. Lukt hem dit niet dan komt Cullen in actie en zet even de puntjes op de i dit leid nooit tot een gevecht. Alles gebeurd met lichaamstaal en hoog uit een grom. Kean accepteert feilloos het leiderschap van Cullen daar is nooit over gevochten of gegromd zelfs. Terwijl Kean het eerst bij ons was en nog een volle reu toen Cullen bij ons kwam wonen. Ondertussen is Kean nu gecastreerd, HEEL erg met zijn hormonen bezig nooit naar Cullen toe, en Cullen was dit al om medische redenen.
Ik zou dan ook nooit aan raden om de ene hond voor te trekken op de andere hond. Ik denk dat het juist gedrag in de hand werkt wat je wil vermijden.
Ik behandel de honden gelijkwaardig. Nu moet ik zeggen dat degene die er het laatst bij is gekomen ook het oudst is Maar geen van beiden krijgt een voorkeursbehandeling. Het enige wat ik doe is Kobus iets vaker wat aandacht geven, omdat Cas altijd bij iedereen om aandacht komt vragen, terwijl Kobus de hele dag ligt te slapen (Als we niet met 'm bezig zijn.) Dat vind ik persoonlijk dan een beetje sneu, maar dat zal wel meer voor mijn eigen gevoel zijn
Ik heb dit ook een tijdje gedaan. Bewust liet ik Rock telkens een stapje terug doen wanneer ik me Blondes bezig was, o.a met eten, aaien, om beurten naar binnen..
Ben er mee gestopt. Blondes.. hoe zachtaardig hij ook is.. hij wist dondersgoed dat ik hem voortrok en ging hier snel genoeg gebruik van maken.
Tegelijk tijdig een kauwstaafje geven ging al niet meer, Blondes vond het al helemaal gewoon dat wanneer hij op iets kauwde... Rocky dus nergens op kauwde,, en dus zat hij net zo lang te gallen, duwen om hem heen draaien totdat Rock het kauwstaaje los liet.
De kaarten moesten weer helemaal opnieuw geschud worden, en daar ging wel een tijdje over heen. Ik wou dat ik er nooit aan begonnen was!
Ik had vanaf dag 1 geen onderscheid moeten maken, voorkomen is nog altijd beter dan genezen!
@Iris, dat had ik vroeger altijd met 1 van mijn katten, de oudste was een oudje die altijd maar sliep en de jongste kreeg alle aandacht. Alleen de oudste vond het helemaal niks als ik hem extra aandacht gaf, wilde gewoon slapen, hihi
@ Suzan, Daar zou ik dus ook een beetje bang voor zijn.Volgens mij regelen ze het onderling bijna altijd wel zelf op een goede manier.
Haha ja, dan is het wat anders natuurlijk Kobus daarentegen vindt aandacht wel heel leuk, hij komt er alleen zelf niet zo (extreem) vaak om vragen.
Sorry voor de late reactie trouwens, ik was op vakantie
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "twee reuen, 1 voortrekken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?