Ik vroeg me af of er hondenrassen zijn die eerder dik worden dan andere hondenrassen. Zo kom ik bijvoorbeeld vaak veel te dikke Retrievers tegen en moddervette Jack Russels. Zou er aanleg zijn bij deze rassen om eerder dik te worden of ligt het echt enkel aan de voeding/beweging?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Aanleg obesitas per hondenras." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik kan me voorstellen dat sommige honden aanleg kunnen hebben voor obesitas, maar welke, echt geen flauw idee.....
Ik zie inderdaad veel retrievers en Jack Russels met overgewicht, maar ook veel spaniëls en dergelijke.
Ik lees in elk geval even mee.
Ik denk niet dat een hond daar echt aanleg voor heeft.
Heb nog nooit echt dikke wolven gezien ofzo.
Is denk ik meer de combinatie van voeding en beweging.
En de lijn waar de hond uit komt.
Retrievers hebben showlijn en werklijn. De werklijn is slank en de showlijn is een stuk voller.
Ik denk eerder dat als een hond een goede beweging krijgt en goede voeding en toch dik is dat er ergens medisch iets niet in orde is. Misschien een schildklierprobleem ofzo.
Ik denk wel dat het idd genetisch bepaald kan zijn.
Zo kom je zelden een dikke poolhond tegen, terwijl die toch heel erg voedselgericht zijn.
Maar dikke labradors zie je erg vaak... ik ken er eigenlijk weinig die niét te dik zijn, jammer genoeg...
volgens mij is de engelse bulldog, mopshond, franse bull en de labrador die snel dik worden
tenminste, ik zie vooral dit soort honden die te dik worden
Bepaalde rassen hebben er aanleg voor (oa Retrievers), maar er spelen ook nog andere dingen in mee:
-Castratie of sterilisatie
-Voeding
-Aantal beweging
En ga zo maar door
Nou krijg ik misschien wat eigenaars op m'n dak maar de Beagles die ik altijd tegenkom zijn áltijd te dik.
Nu scheelt het dat ik er ook eentje heb gehad.. En ook hij had zware botten.
We gaven hem eigenlijk weinig extra's en hij bewoog prima. Dus wij zeiden stiekem altijd dat hij gewoon aanleg had..
Maar of dat écht zo is...
Internet zegt:
'Sommige rassen hebben meer aanleg voor het krijgen van overgewicht. Bij honden zijn dit Labrador retrievers, Cocker Spaniëls, Cavelier King Charles Spaniëls, Cairn Terriërs, Bassets, Beagles en Shetland Sheepdogs'
Wou ik maar dat Joekie wat dikker werd... Hij heeft ondergewicht
Maar inderdaad, zoals je zegt, ik hoor vaak van Cavalier eigenaren dat zij moeten opletten met de voeding.
Ik kan alles in Punk stoppen, die komt niet aan. Maar bij Cosmic moet ik opletten. Het valt me ook op dat ik op Podenco-websites met herplaatsers regelmatig dikke Podenco'tjes tegen kom, terwijl die toch én zielig in een Spaans asiel zitten (dan stel ik me meteen zo'n uitgemergeld beestje voor) én half-windhond zien (en die zijn heel slank).
De rassen die snel dik worden, zijn meestal rassen die het plaatje van "de ideale gezinshond" hebben.
Dit omdat er niks mee gedaan wordt waar het ras goed in is.
Ik ken inderdaad heel veel te dikke Beagles. Dat zal voor een deel aanleg zijn, maar heeft ook met voeding en beweging te maken. Bij zulke honden moet je als baasje op de voeding letten, want een Beagle is een vuilnisvat Als je hem alles geeft wat hij wil hebben, gaat het mis.
Ik heb zelf een Beagle gehad, en Lucky is nooit te dik geweest. Maar haar voer werd afgewogen, en ze kreeg niet teveel tussendoortjes. Een keer een hondenkoekje ok, maar geen worst, kaas, chips enz. zoals de Beagle verderop in de straat.
Ik denk dat dit ook zo geldt voor bv. Labradors. Ook die zijn gek op eten. Het is dan aan het baasje om dat in goede banen te leiden.
Maar ik zie nooit dikke Galgo's.. die in dezelfde Spaanse asielen zitten..
Dat is waar, dus het zal ook voor een deel aanleg zijn.
De teckels die ik tegen kom hebben ook bijna allemaal een maatje teveel...
Van de labrador heb ik tot nu nog maar 2 honden gezien die niet te dik waren.
Of honden hier aanleg voor hebben? Denk het wel. Maar aanleg is niet de reden voor een dier om dik te worden. De baas heeft dit nog altijd zelf grotendeels in de hand.
Ook een gezellige, knuffelige huishond moet wandelen, niet alleen zijn plasrondje... Nee, echt stevig wandelen!
Hihi Casper?
Is er indd 1 van De andere loopt hier in het dorp..
Hihi
Ja hoor, sommige honden hebben er aanleg voor maar sommige baasjes moeten ook wat beter opletten!! Bijna alle beagles zijn te dik, ken er hier maar 1 die perfect op gewicht is. Veel dikke labradors, dit zijn beide rassen die flink kunnen eten. Daarnaast zijn bijna alle boomers te dik. Onwijs veel dikke jack russels omdat mensen het zien als leuke schoothondjes die weinig beweging nodig hebben.
Vaak kun je het aan de nagels goed zien. Zijn ze lang en slecht afgesleten kun je er goed vanuit gaan dat het couch patatoes zijn.
Confronteer je mensen ermee, is het jaaaaa maar hij is zo dol op lekkere dingen, dat ik hem lekker doe verwennen. Prima maar besef wel dat je je hond een aantal jaar eerder de dood inhelpt!!
Laatst een vrouwtje in de winkel die een beagle had maar hij at zn brokken niet. Mevrouw gaat haar hondj halen, komt er een worstje op poten binnen. Echt veel te dik! Ja maar hij is niet mager dus wat geef je hem dan. Ja als hij zijn brokken niet eet krijgt hij een hamburger???! Ja gek he dat hij zn brok niet eet
De labrador retriever is over het algemeen DOL op eten en van veel eten word je nu eenmaal dik..
in onze straat woont een jack russel, die kan ik rollen, verder heb ik nog een lab in de aanbieding, een paar maatjes te veel
En wifi ziet er na haar dieet stralend uit, zet Schotse herder gerust in het lijstje, Luca had ook wat overgewicht
Ik heb ook een Bernersenner gekend die zo zwaar was, dat zijn rug ging door hangen. Die mensen wilden nooit met de hond lopen (wel zonder de hond). Ze hebben de hond aangeleerd op zo snel mogelijk te plassen/poepen en dan vervolgens op haar kont te gaan zitten zodat ze tegen anderen kon zeggen 'Ze wil niet verder'. Ik moest 1x op haar passen en zei toen 'volg' waarop ze vanuit die zit nog een stuk door wilde lopen Ik durfde dat stuk alleen niet te lang te maken omdat ze dat nooit gewend was.
Ik heb het de eigenaren verteld, maar ze geloofden mij niet en wilden geen kant uit
De hond kreeg overigens de hele dag een grote bak Pedigree en de hele dag door lekkernijen. Ook stond met grote regelmaat de boodschappen tas verlaten op de grond of lag er nog een varkensleverworst op het aanrecht. De hond at die spullen met plastic en al op en werd pas naar de da gebracht als het 2 weken later al veel te ver heen was.. De hond is geloof ik 4 jaar geworden, had een tumor. Een tumor kost normaal veel energie = afvallen. Maar bij deze hond presteerden ze het dus om hem alsnog aan te laten komen...
Ja degene met baasjes die er te pas en te onpas van alles in stoppen die hebben 'aanleg',haha.
Dat is voor mij echt dé enige reden,en het kan zo makkelijk zijn om je hond op een normaal gewicht te houden,maar mensen 'houden' te veel van hun dieren en geven ze liefde door eten te geven,alles te delen wat jij ook eet..
Uiteindelijk kun je met je hond rollen..
En er zijn ook mensen die en dikkere hond mooier vinden(lekker stevig),al die bijkomende gezondheids problemen lijken mij niet zo mooi,maar goed
Aah roosje; wat zielig voor die hond!! Berners zijn al van die lobbessen waar je qua gewicht mee op moet letten:( wat sneu...
Eigenlijk is mijn hond maar zielig dan haha ik werk in een winkel voor hond en kat, wij verkopen vooral gezonde snacks, oren, kophuid etc. Maar hij krijgt 1 of 2 keer in de week iets lekkers en voor de rest zijn voer en voor het slapengaan een droog koekje...oh en soms een wortel maar daar is hij gewoon razend op!! Slechte baas ben ik eigenlijk haha
Ja, ik vond het ook zielig voor die hond.
Hier vergeet ik eigenlijk om snacks aan de dieren te geven... Af en toe krijgt ze wel wat groente uit de tuin als ik de konijnen wat geef, maar verder niet..
Het mes snijdt aan twee kanten. Aan de ene kant heb je de honden van eigenaren die te weinig bewegen en de hele dag vol gestopt worden. Aan de andere kant heb je honden die gewoon minder eten nodig hebben omdat de stofwisseling trager is. Ik denk dus dat erfelijke aanleg wel degelijk bij sommige honden mee speelt. Als ik vertel hoeveel eten Evy krijgt dan word er verbaasd gereageerd met de vraag of ik haar niet verhonger. 50 gram meer en ze wordt te dik. Ze loopt 2,5 uur per dag en we gaan 3x per week wel naar het strand, bos of training met haar. Dat is veel meer dan de gemiddelde Golden doet. Als ik dan met iemand praat die een windhond heeft die kleiner is in vergelijking met Evy en minder beweging krijgt, dan krijgt die toch meer te eten. Ik ben van mening dat dat met de snelheid van de stofwisseling te maken heeft, dus met erfelijke aanleg.
Ik geloof vast wel dat er ook een genetische aanleg aanwezig moet zijn, maar de combinatie met voeding en beweging zal de weegschaal doen doorslaan.
Onze Senna heeft echt aanleg om dik te worden, terwijl je in Amélie alles kunt stoppen wat je wil zonder dat er wat vet op de ribben komt.
Beweging krijgen ze gelukkig genoeg, maar ook dan merk je dat Senna veel meer gestimuleerd moet worden om te lopen. Het is gewoon een luie hond..ga je daar in mee, tja, dan groeit ze dicht!
Zoals Roosje ook al aankaartte lijken sommige rassen ook meer gefixeerd op eten waardoor mensen ze sneller iets toestoppen. Als ik bijv. de labrador hier elke keer iets te eten gaf als hij zielig zat te kijken dan had hij nu breder dan lang geweest!
Ik heb denk ik een uitzondering dan.. Casper is eerder erg slank dan te dik. Kan zijn ribben goed voelen soms iets te goed. Hij krijgt relatief ook maar weinig vlees. 550 gram per dag jij weegt zon 35 kilo..
Hier op t veldje loopt een labrador zo dik dat ie iedere 100 meter moet gaan zitten om uit te hijgen. Zo zielig...
Baasjes weten niet hoe t komt
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Aanleg obesitas per hondenras." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?