Socialisatie Checklist

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Zojuist vond ik een checklist voor de socialisatie van de pup. Hierop staan dingen als oortjes controleren, reactie op sirenes, mannen met baarden, mensen met Uggs (daar moest ik wel even om lachen), en nog een aantal andere dingen. Uiteraard staat niet alles erop, maar ik vond het een leuk handvat om mee van start te gaan.

Er is ruimte om je pup cijfertjes te geven hoe goed die er mee om gaat inmiddels, en hoe het verbeterd over een week tijd. Ik ben hem nu zelf aan het uitbreiden met dingen die ik belangrijk vind (zoals de bus, wilde dieren in de omgeving, etc. 

Voor iedereen die er ook wel iets in ziet, hij is HIER te vinden! :-D

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Socialisatie Checklist " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Leuk! Alhoewel ik niet weet hoe je al deze dingen elke dag van de week kunt doen. ;-)

Ah wacht, je kunt natuurlijk ook per week een aantal dingen doen.

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Haha nee inderdaad! Maar het idee van vooruitgang vind ik wel leuk. Ik ben het zelf nu in een tabel aan het veranderen naar '1e confrontatie, 2e confrontatie' etc.  Vond ik zelf logischer! ;-)

honden page profiel Miss M.Miss M. 3 doggies

honden foto van Miss M.

"perfecte puppy in 7 days"  wat een stomme titel ;-)maar de checklist is een goeie !!

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Ja het boek ga ik ook niet aanschaffen :-D Haha!

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic 3 doggies

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Wat een leuke checklist zeg, veel dingen waarvan ik denk; moeten honden daar aan wennen? Da's toch "normaal"? O-)

Cosmic is gek op mijn Uggs. De eerste dag dat ze hier was nam ze meteen mijn leren paar van 260 euro in haar bekje en begon er mee rond te sjouwen. Ik liep bijna paars aan. Alles in huis mag hier kapot, behalve mijn LP's en mijn Uggs.. O-)

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Ja, sommige dingen zijn voor mij ook heel normaal als ik dat zo lees! Maar dan kijk ik naar Ginny, die iedere keer als de magnetrondeur open gaat kijkt alsof er ieder moment een Yeti uit kan komen kruipen om onze familie te verslinden... En dan denk ik, hmm, misschien voor honden dan toch wat minder O-)

Gisteren ben ik met Winter gezellig op de koffie geweest bij een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking hier in de buurt. Had het eerst netjes met de begeleiding aangekaart, en zij vonden het een geweldig idee. Blijkbaar zijn er een heleboel honden (en helaas ook mensen), die toch raar reageren. Maandag gaan we koffieleuten met de rollatormaffia, hebben we dat ook direct maar gehad, haha! Ook weer allemaal dingen die voor mij zo ontzettend normaal zijn, maar helaas dus niet voor alles en iedereen!

honden page profiel kitokito 3 doggies

honden foto van kito

Ik denk dat je vooral de dingen moet betrekken in je socialistatie die in jullie dagelijkse leven voor komen. Hobby's en dergelijke. En dan uitbreiden naar dingen die je mogelijk ook zal doen.
Ik moet eerlijk bekennen ik heb nog steeds geen trein of bus gehad. De kans dat we die ooit nemen is dan ook klein. En ik vind het momenteel te warm daarvoor. Maar ik wil het zeker nog wel gaan doen. je weet maar nooit.

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Ik heb inderdaad ook zo'n lijst gebruikt bij Wifi (na de socialisatie blijft het eerste jaar belangrijkst om dingen te doen)
maar op die lijst heb ik vooral gekeken naar waar ze mee in contact komt. ze ziet hier meer gevogelte, dan dat we de trein nemen (hooguit een keer per jaar), dus bij de socialisatie heb ik me gericht op ons leven. nu zijn we een jaar verder en ze past perfect in ons leven, ze is het gewoon om mee te gaan op resto, bij familie, is sociaal naar andere dieren en mensen...
Zo heeft ze als puppie in een tent geslapen en op hotel geweest, maar nooit op de bus gezeten. Intussen trouwens het ov genomen met haar en dat was geen probleem :-D

aangezien ik niemand ken met Uggs, is ze hier dus niet mee gesocialiseerd :-D

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Lijstjes... tegen mijn zere been dat soort dingen, echt waar ;-) 

Ik hou er niet zo van omdat ze neigen om je in een bepaald keurslijf te duwen, waarbij in allerlei kunstmatige situaties komt omdat het nu eenmaal op zo'n lijstje staat. Het verheft socialisatie tot een doelstelling op zich wat het nooit kan zijn. Nu is het natuurlijk maar net hoe je er zelf mee omgaat maar toch.

Ik denk ook dat je een hond niet op elke situatie kan voorbereiden. Ik zeg op mijn beurt dat socialisatie slechts een hulpmiddel is. De doelstelling is een hond die in elke situatie stabiel en rustig is. Je kan niet op elke situatie socialiseren, je kan wel op de meest voorkomende situaties socialiseren en daarmee de hond meegeven wat je verwacht in nieuwe situaties.

Maar dat is slechts hoe ik er tegenaan kijk natuurlijk :-D

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Ben ik het mee eens hoor, dat je pup gesocialiseerd moet worden met wat er in jouw leven speelt en voorkomt. Maar ik vind het idee van een lijstje erg fijn (wat gaan we doen vandaag?) omdat ik nogal een warhoofd kan zijn, ghehe. Ieder vult hem natuurlijk voor zich in. Voor mij is het doel om Winter ook juist met dingen waar we niet vaak mee 'dealen' (bij ons is dat bv de auto, we hebben er zelf geen) goed te socialiseren. Met Ginny heb ik de hele socialisatie nog eens moeten doen met 6 maanden oud, en dat viel me vies tegen. Ze is ook lang niet alles gewend, en soms is dat gewoon moeilijk. Mijn moeder gebruikt bijvoorbeeld een scootmobiel, en als we samen ergens heen willen of moeten, moeten we met zo'n speciaal busje. Voor Ginny is dat nog steeds dikke stress, omdat het zo sporadisch voorkomt.

En Winter is nog zo open nu, alles is leuk. Dus ik maak zelf een lijstje en wil toch ook graag dingen met hem doen die waarschijnlijk nooit of anders zéér af en toe zullen moeten :-)

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Oh zeker, zolang het maar een hulpmiddel blijft en niet een doelstelling op zich wordt kan z'n lijstje je natuurlijk best helpen ;-)

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Ik begrijp Frank's mening zeker wel en kan me daar heel erg in vinden. Het is net zoals de strakke schema's waar sommige mensen niet van afwijken. Ik kan daar zelf ook niks mee. Richtlijnen, handvaten okee maar zo'n keurslijf is niks voor mij.

Gewoon lekker nonchalant zonder moet!, moet!, moet! gaat mij veel beter af wat uiteraard doorwerkt op de honden. Niet op de manier van; nu gaan we dat doen, kijken hoe die reageert. Het lijkt wel of je juist dan en reactie krijgt omdat je er zelf in gedachten al mee bezig bent.

Iets wat niet vaak genoemd wordt maar waar ik wel reactie op zag is de stoomstrijkijzer. Daar reageerde de kleine laatst ook op toen ik ivm de hitte beneden ah strijken was ipv. boven waar hij niet komt. Ten had dat ook en nog steeds neemt hij afstand als er gestreken wordt door mijn man of iemand anders. Wat ik eerlijk gezegd nog steeds niet begrijpO-)

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Tja, en sommige dingen zal ik toch echt van te voren moeten 'plannen', zoals de bus. Ik heb niet standaard mijn ov op zak om even spontaan een bus in te springen tijdens een wandeling. Ik ga ook niet als een controlfreak één voor één alle rijtjes af, maar ik vind zo'n lijstje dus wel degelijk handig, al is het maar alleen voor dingen waar ik anders misschien zelf niet bij stil had gestaan en dan ineens een probleem worden wanneer ze zich een keer voordoen. Dan is het ineens de vuurdoop, terwijl we nu de kans hebben er rustig aan te wennen. (dus bijvoorbeeld 1 halte, ipv gelijk tot het eindstation omdat we ineens ergens heen moeten ofzo). 

Het is maar net hoe je hem gebruikt, denk ik. Ik denk ook dat er maar zeer weinig mensen zijn die er mee bezig gaan op een manier van 'oh, het is dinsdag, vandaag gaan we iemand opspeuren met een zonnebril en de pup ervoor hangen'.

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Tegelijkertijd begrijp ik ook we dat er mensen zijn voor wie een streng schema iets iets wat ze nodig hebben. Ik denk dat het belangrijkst is dat je jezelf er goed bij voelt, dat hij voor jou als individu vertrouwt en goed voelt. Dat vertrouwen straal je uit.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Ja dat is zeker waar! Vandaar dat ik ook aangaf dat ik er zelf niks mee kan. Dan ga je idd krampachtige situaties krijgen die gewoon nergens op slaan.

Net zoals je mij dus ook nooit met een hoge piepstem mijn pups/honden zal horen roepen om de aandacht op me te vestigen. Daar waren ze op de HS nooit zo blij mee. Dat werkt bij mij helemaal niet omdat het helemaal tegen mijn gevoel in druist waardoor je gewoon een nep emotie krijgt die de honden gelijk door hebben. Niet uit schaamte hoor, heb geen problemen om af en toe 'voor lul' te staan.

@ ginny wijziging: @ Hannah, Ginny + Winter;-)

Ik bedoel absoluut niet te zeggen dat dat soort richtlijnen waardeloos zijn of zo. Hoop dat je dat begrijpt. Je ziet hier vaak genoeg in topics dat mensen (tegen hun gevoel in) zich vast klampen aan bep. richtlijnen en schema's en al in paniek raken eer ze begonnen zijn. Mijn intentie is meer te zeggen dat het richtlijnen zijn, niet meer en niet minder! Het zijn geen wetten waarbij je een vette bekeuring riskeert als je je er niet (geheel) aan houdt.;-)

honden page profiel Cassy met Pepsi, Shana en MandyCassy met Pepsi, Shana en Mandy 3 doggies

honden foto van Cassy met Pepsi, Shana en Mandy

Ik ben een warhoofd. Dat wel , het lijtje ga ik misschien gebruiken als hulpmiddel. Maar dat als hebben van alles op 1 week te doen? Nee. Mandy zal niet 'the perfect dog in7days' zijn (al is ze voor mijzogoed als) maar het idee erachter is leuk. Zeker dat mijn stiefbroer (het echte baasje van mandy) nog geen ervaringen heeft met eigen hond. Maar ik help hem wel aangezien ik al enige ervaring heb. ;-)

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Nee alles in één week lijkt me ook een beetje te veel van het goeie, haha! Het ging mij puur om de ideetjes en dat je even een aantekening kunt maken waar je de hond misschien iets meer aan moet laten wennen dan andere dingen. Steuntje in de rug, op een manier.

honden page profiel Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & AmayaMarloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya 3 doggies

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

wat een leuke lijst, al vind ik het te veel om in 1 week te doen
maar het is wel een goede basis als je hem naar eigen inzicht aanvuld

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Het idee is prima maar om die hele lijst in 1 week af te werken,lijkt me een beetje onrealistisch!
Socialiseren is niet enkel mogelijk tot de 12e week ofzo,dat gaat door tot.. misschien wel altijd!!
Vaak wordt gedacht dat je gelijk dezelfde dag nog moet beginnen met socialiseren (uitstapjes bedoel ik hier mee) en dat het allemaal zo snel mogelijk moet,maar dat is helemaal niet nodig!
Natuurlijk is het belangrijk dat de pup gaat wennen aan de dagelijkse dingen in en om huis en af en toe een uitstapje,maar iedere dag of een paar per dag lijkt me persoonlijk wat veel en dan heeft de pup er ook niet zoveel aan,kan het niet eens fatsoenlijk verwerken,de pup wordt dan alleen maar belast!

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Sluit ik mij bij aan. Wij hebben Winter nu een week, en ik moet heel eerlijk zeggen dat we buiten nog maar weinig hebben ondernomen. Ik vond het belangrijk dat die gewoon kon wennen aan zijn nieuwe huis, en de dagelijkse gang van zaken. Niet actief, maar hij mag gewoon achter mij aan drentelen terwijl ik de was doe, de vaatwasser in en uitruim, de stofzuiger gebruik, enz. Dat het allemaal in een week zou moeten is ronduit belachelijk. Als je er maar een week in wil steken had je geen pup moeten nemen.

Begin inmiddels te geloven dat ik beter een lijstje had kunnen linken die niet zo verbonden was aan 1 week (en dan ook nog verwant aan een boek waarvan de titel je moet doen geloven dat je maar 7 dagen nodig hebt om je pup perfect af te richten), maar het ging me enkel om de onderwerpen en het feit dat je wel eventjes ergens neer kunt pennen hoe een pup eventueel vooruitgaat, als mental note zeg maar :-)

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Zelf bijhouden hoe je pup het doet,is helemaal niet gek hoor,integendeel juist! :-)
Een soort dagboek bijhouden kan heel goed en handig zijn en leuk om later eens terug te lezen! :-)

Is geen gek idee hoor,een lijstje/dagboekje oid! ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Socialisatie Checklist " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: trucjes voor de hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^