Zonet kwam volgende vraag op facebook voorbij : "Wie zijn hond is bloeddonor?"
Er kwamen heel veel reacties op. Maar de meeste hebben er nog nooit van gehoord. Misschien moeten de dierenartsen hier wat meer aandacht aan schenken? Ik had er al wel van gehoord maar zie mijn hyperactieve bulldog het niet meteen doen. Zijn er hier misschien die het wel doen?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bloeddonor" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Nog nooit van gehoord!
Bij katten doen ze het ook. Maar ik weet niet of ik de stress mijn beestjes wil aandoen. De katten gaan niet zo graag naar de DA maar Luca staat steeds te springen om te gaan. Maar om bloed te prikken moeten ze net rustig zijn. Dus dat gaat echt niet lukken hier.
Ik denk ergens dat ze het ook niet bij elke DA doen en misschien enkel in klinieken.
Zijn speciale klinieken voor inderdaad.
Voordeel van zoiets is dat je als soort van vergoeding je hond bij nood een gratis bloedtransfusie krijgt (bijvoorbeeld bij een ongeluk).. iets wat normaal een fortuin kost
Ja wel van gehoord, nee mijn honden zijn geen donor. mocht het ooit nodig zijn dan ben ik er niet op tegen,de gegevens staan in de computer,dus mocht er bloednodig zijn en een van mijn honden heeft dejuiste bloedcode dan zou ik het eventueel wel doen.Hein
Ik weet er van, dat het bestaat. Maar ik moet een auto huren om bij de dierenarts te komen, dus ik vind dat een beetje veel geld gaan kosten. Misschien nu ik verhuizen ga dat er iets dichter in de buurt zit.
Heb er ook nog nooit van gehoord maar vraag me ook af of mijn honden zolang stil blijven liggen.
Nog nooit van gehoord maar vind het wel goed
Zo te zien is het niet geschikt voor elk hondje. Ergens is het wel normaal. Zelfs de onze komt niet in aanmerking want hij zit onder de 30kg.
De ideale donor is een volwassen dier (1-8 jaar) met een gewicht van minstens 30 kg. Deze grootte van hond heeft makkelijke bloedvaten om te hanteren en kan een ruime hoeveelheid bloed afstaan. Het dier mag niet extreem mager zijn of aan overgewicht lijden. Uiteraard moet het dier in een goede algemene gezondheid verkeren. Een zachtaardig, geduldig en handelbaar dier is een absolute vereiste, omdat we de donor niet willen verdoven noch kalmerende middelen willen toedienen tijdens de bloedafname. Is de donor van het vrouwelijk geslacht, mag ze niet drachtig zijn of reeds drachtig zijn geweest (dit in verband met vorming van mogelijke antistoffen door de donor).
De hond moet gevaccineerd zijn (hondenziekte, kattenziekte, rattenziekte en hepatitis) en de vaccinaties moeten regelmatig (dwz elk jaar) herhaald zijn. Het dier moet ook geregeld ontwormd zijn geweest. De donor mag zelf geen chronische ziekten hebben (vb hartpatiënten, nierpatiënten, suikerzieken, etc ... en mag zelf nooit een bloedtransfusie hebben gehad.
Op het moment dat de donor zou moeten bloed geven, mag hij niet ziek zijn (bijtwonden, braken, diarree, hoestje..), noch medicatie nemen en het vaccin mag niet korter dan 2 weken voor de donatie toegediend zijn.
De Eerste Veterinaire Bloedbank Nederland houdt zich bezig met het afnemen en bewerken van bloed van honden en katten om dat vervolgens te leveren aan dierenartsen in Nederland en België. Daarnaast houdt EVBN zich bezig met ondersteuning van dierenartsen bij onderzoek en behandeling van honden en katten met bloedziekten. Verder kunnen dierenartsen in Nederland, België en Duitsland patiënten met hematologische problemen doorsturen voor onderzoek en behandeling.
Bron: http://www.evbn.nl/
Er worden ook donoren gevraagd.
Plaats; Nijverdal - Nederland
ja zeker , grote honden zijn in trek voor bloeddonor te worden, er is bij operaties te kort aan bloed, ziekenhuizen , diergeneeskunde.
Mijn hond zou er voor in aanmerking kunnen komen.
wat ik lees van Kristina, is dat niet achterhaald ? moet ieder jaar geent zijn ? dat is al lang niet meer, entingen zijn officieel drie jaar geldig.
ook ontwormen is achterhaald door onderzoek is dat ook niet nodig als blijkt dat er geen wormen zijn. zelfs in Utrecht doen ze daar aan mee.
ik krijg ook ieder jaar een oproep, maar dat wil niet zeggen dat de entingen geen drie jaar geldig zijn, dierenartsen willen graag zeer graag ieder jaar gewoon enten hoor.
en als je dan komt, met een grote hond willen ze ook nog graag dat je vier x in een jaar ontwormt, ook dat heet geld binnen halen, officieel is een enting met parvo lever hondenziekte drie jaar geldig, enten ieder jaar is niet meer nodig, maar dierenartsen sturen graag de kaart nog rond, om langs te komen en te enten.
zou je niet graag een enting geven die drie jaar geldig is dan ? bijvoorbeeld de Nobivac ? en al krijg je hond die, dan nog stuurt de dierenarts de kaart, enten graag, terwijl nobivac drie jaar geldig is, lees je in dan overent je niet.
en de goede dierenartsen niet te na hoor.
Oh dan valt Dobby af. Minder dan 30 kilo en niet regelmatig ontwormd/ontvlooit.
Weil en nog een (Lepto?) zijn 1 jaar geldig dacht ik, maar de cocktails 3 jaar.
Mijn jongste heeft bloed gegeven voor de oudste twee jaar geleden. Maar hij is niet goot genoeg voor de bloedbank. En we werden ook al snel gebeld of we hem op kwamen halen omdat hij zich niet passend gedroeg op de IC......
Hij heeft 200 ml gegeven en dat was genoeg, de kleine zijn Ht kwam weer boven de 0,3, genoeg om er geen last van te hebben als ie rustig bleef.
ik wist van het bestaan af.
kleinere dierenartsen praktijken die wel eens een spoedje hebben en waarvan het dier echt niet meer doorgestuurd kan worden naar een grote kliniek die geven ook wel eens bloed van hun eigen dier.
Zo een twintig jaar geleden al hebben ze , tijdens een routine bezoek bij de DA, aan ons gevraagd of onze Duitse herder geen bloed mocht geven aan eeen doodzieke hond die daar was......natuurlijk stemden we toe, maar het heeft het zieke dier niet geholpen. Het is de dag erna toch overleden. Vond het toen raar dat ze blijkbaar niet over bloedgroepen spreken bij dieren ? weet niet echt of het nu ook al meer gebeurd met bloedgroepen zoals bij mensen....
Misschien bij nood toch alles proberen, al is het niet de juiste bloedgroep?
Bloedtransfusie hond Pas bij een tweede bloedtransfusie is de bloedgroep van belang.
Dat vind ik raar, Op het eerste bloed kunnen ze toch ook reageren net zoals bij mensen. Ik zou denken dat als mensen een anafylactische shock kunnen krijgen op vreemd bloed dat dit bij honden ook zo zou zijn
Een hond is geen mens.... Ze hebben ook geen rhesusfactor.
of geld hier net als bij baby's de Resusfactor. Dat je daarna pas antistoffen gaat aanmaken?
Zeg maar iets geks maar dat schiet me zo ineens te binnen. Is een ander soort iets wel maar het zou kunnen toch?
In Engeland hebben ze daar speciaal Greyhounds voor. Ik heb het eens in een dierenkliniek gezien. De honden waren het helemaal gewend en hadden achter de praktijk een prima leventje met vrije uitloop. Het verhaal was dat Greyhounds lichamelijk er beter tegen konden dan andere rassen. Maar in NL heb ik het nooit gezien/gehoord. Ik denk ook niet dat mijn honden dit een leuke klus zouden vinden. Misschien weten ze in Utrecht er meer over?
In de Hondenmanieren of Hondenleven stond een jaar of anderhalf, twee geleden een artikeltje hierover.
Ik zie het Santa nog niet doen, en waarschijnlijk mankeert hij te veel.
Maar bijzonder als je het wel laat doen, geldt in mijn ogen ook voor de mensen die bloeddonor zijn.
Toen Kiwi bloed nodig had heeft de dierenarts zijn eigen hond op datzelfde moment bloed afgenomen. Wel apart vond ik dat.
Hier geen bloeddonors hoor.
Wat mooi van je dierenarts Sanne!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bloeddonor" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?