Even denken hoe ik dit allemaal makkelijk en duidelijk kan verwoorden..
Guus is een geweldige puberende pup alleen loop ik tegen wat probleempjes aan!
Mijn grootste probleem is andere honden..
Mensen vind Guus geweldig! Dat zijn zijn allerbeste vrienden maar niet alle honden vind hij even aardig.. Nu hoeft dat natuurlijk ook niet maar hij doet dan echt lelijk en wilt ze gewoon aanvallen!
Hij is net 6 maanden oud, nu is het nog af te leren! (Weet alleen even niet hoe)
Al van pup af aan is hij heel onderdanig bij honden.. Zodra er 1 op hem af komt lopen gaat hij zitten met zijn staart tussen zijn poten, nekharen omhoog en oren naar achter.. Laat zich rustig besnuffelen en als hij het vertrouwt snuffelt hij terug maar als hij het te eng vind of niet vertrouwd (?) dat gromt hij en valt 'ineens' die hond aan.. Ik moet hem dan echt afleiden of weg trekken anders stopt hij niet.. Het is meer een hoop gegrom wat hij doet en grijpt ze niet echt maar ik ben bang dat dat wel een keer gaat gebeuren of dat hij ooit de verkeerde hond tegen komt..
Nu was ik het weekend bij zijn grote vriendin (mijn oppashond) en hun hebben een klein buurhondje, een vuilnisbakje.. Die kwam even op balkon kijken, Guus zag hem en probeerde hem direct aan te vallen! (ik zag totaal geen voortekenen en stond er naast) Gelukkig kwam hij er niet bij en heb ik hem naar binnen gestuurd.. Later kwam ik dat hondje buiten tegen en weer precies hetzelfde!
Ik ben aan het kijken bij wat voor soort honden hij zo reageert maar het is heel verschillend dus word daar ook niet wijzer van!
Nu heeft hij een aantal vriendjes hier in de buurt waar hij echt geweldig mee kan spelen maar het nadeel in mijn buurt is ook dat er heel veel honden lopen die niet zijn opgevoed.. Ik heb hem dus als pup ook vaak bij die honden weg gehouden omdat ik geen verkeerde invloed wilde hebben.. Maar bij honden waarvan ik weet dat ze te vertrouwen zijn mocht hij altijd even snuffelen of spelen, daarmee gaat het ook nooit mis..
Ik lees vaak dat je ze moet trainen met stabiele honden maar dat is het hem nou juist, de stabiele honden (waarvan ik het zeker weet) hier in de buurt dat zijn al zijn grote vriendjes!
Ik ga binnenkort verhuizen (op mezelf wonen) en neem Guus en Rover dan mee.. Nieuwe buurt, nieuwe honden.. Ik ben bang dat het echt een keer goed fout gaat en dat wil ik graag voorkomen!
Hebben jullie goede tips voor mij?!
Ik wil niet wachten tot het echt een keer fout gaat maar het voorkomen en het liefst dat als hij de hond niet mag hij die dan ontwijkt ipv aanvalt..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tips gevraagd met Guus! Help!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zelf zou ik hem het gevoel gaan geven dat het niet meer nodig is dat hij zo uitvalt naar andere honden maar dat hij op jou moet vertrouwen, door rust in de wandelingen (en daardoor in de hond zelf) te brengen en hem niet in situaties brengen waarbij gaat uitvallen.
Dit door bogen maken, afstand nemen. Dan leert hij dat een wandeling leuk en ontspannen kan zijn en jij begrijpt dat hij bepaalde situaties niet aankan, waardoor hij vertrouwen in jou krijgt en in zichzelf. Dat is de 1e fase. Rust brengen en de wandeling leuk en ontsapnnen maken, iets van jullie tweetjes. Je kunt ook aandachtspelletjes en zoekspelletjes en andere spelletjes op de wandelingen inbouwen.
Daarna kan je de afstand gaan verminderen en kijken hoe het gaat, op tijd voor de fixatie de hond afleiden. En jij bepaald wat er gebeurd, al naar gelang de lichaamstaal van je hond, hou je de afstand nog groot, (bij teveel spanning) of gaat het goed en kan je de afstand verlkleinen, hem zelfs laten "spelen" met een andere hond. Dit zou ik dan altijd pas toestaan als jij hem het commando hebt gegeven.
En uiteraard nooit aan de lijn honden met elkaar in contact laten komen. Aan de lijn altijd afstand bewaren.
Ik ben het met Dobry eens.
Jouw vindt het gewoon niet zo leuk om andere honden te ontmoeten of wordt daar een beetje onzeker van.
"Al van pup af aan is hij heel onderdanig bij honden.. Zodra er 1 op hem af komt lopen gaat hij zitten met zijn staart tussen zijn poten, nekharen omhoog en oren naar achter.. "
dit zijn geen tekenen van een onderdanige hond maar van een gespannen hond die de situatie niet leuk vindt.
Je mist deze signalen door jouw hond niet uit die situatie te halen, daarom gaat hij het zelf 'oplossen' door 'lelijk' te doen. Dus grommen en uitvallen. Waarschijnlijk wordt jij op dat moment boos en leer je jouw hond onbewust om geen signalen meer te geven zoals grommen en valt hij nu meteen aan.
Gewoon letten op jouw hond en hem niet proberen op te dringen 'leuk' met honden te moeten spelen.
Hier is een goed artikel om eens te lezen:
http://www.moniquebladder.nl/sociaal/
Ik ben het ook eens met de mening van Dorby.
Ik denk dat ik voorlopig even alleen maar aparte wandelingen maak en bv 1x per dag samen met Rover erbij, zo kan ik hem overal goed in begeleiden..
Neem de tips van Dorby sowieso mee! Elke tip is mooi mee genomen natuurlijk
Dus als ik het goed begrijp (even voor de duidelijkheid) alle honden even 'ontwijken' (met een boog omheen lopen) met een losse lijn en rustig blijven (ben ik altijd wel gelukkig).. Zodra ik merk dat hij rustig langs honden loopt gaan proberen steeds dichterbij langs te lopen en zo stapje voor stapje..
En even voor de duidelijkheid wat ik doe als zo'n situatie dus voorkomt en hij in de aanval schiet: Ik 'trek' hem mee en probeer rustig verder te lopen en hem af te leiden.. Ik word zeker niet boos want dat helpt helemaal niet en maak ik het misschien alleen maar erger mee!
Maar zoals vanmiddag met het buurhondje van mijn vriendin.. Dat gebeurde op balkon, de buurvrouw haar hondje kwam op het balkon ernaast dus en toen Guus hem zag draafde hij helemaal door..
Gelukkig door die tralies ertussen kon er niks gebeuren maar ik trok hem wel weg en ging met hem naar binnen.. Dus dat had niks te maken met wandelen of aan de riem.. We stonden gewoon op balkon te kletsen en toen gebeurde het..
ik zou hem in deze situatie (bekend bij veel buurhonden volgens mij) proberen te kalmeren, op je hurken naast hem gaan zitten misschien? En iets vriendelijks zeggen zodat hij rustig wordt? Helpt dat niet zou ik hem uit de situatie halen en hem naar een rustig plekje begeleiden?
upje, nog meer mensen met tips???
Ik heb hetzelfde probleem.
Bij de honden die ze kent geen probleem aan de lijn gaat lekker spelen, maar bij vreemde honden gaat ze aan de lijn trekken wil er heen en 9 van de 10x draait het uit op ruzie (grommen en willen aanvallen) ik zeg dan NEE! en loop door moet haar dan echt mee trekken.
Dus had voor mezelf besloten dan maar niet meer snuffelen met andere honden aan de lijn maar ik moet haar dan echt mee sleuren als we een andere hond tegen komen want ze wil er per se heen.
Afleiden is ook lastig, heb ik toevallig snoepjes mee lukt het wel maar als ik niks mee heb krijg ik haar aandacht ook niet.
Terwijl als ze los loopt heb ik nooit problemen..
misschien wat eerder en wat meer afstand inbouwen zodat ze leert dat we niet naar elke hond toegaan
Aan de lijn is er toch meer spanning, los kan de hond zelf bepalen
Allereerst als 'troost' : je bent niet de enige. Ik heb het gehad met Janouk en de huidige heren zijn aan de lijn bij onbekende honden ook niet altijd makkelijk.
Ik gebruik de benadering uit het boekje 'Feisty fido' van Patricia McConnell.
Dat is een combinatie van twee dingen;
- een 'kijk naar mij' dit kun je het beste trainen op een rustig plekje. Ik gebruik het woord 'kijk'. Dat betekent; naar mij kijken is een beloning (lekkers, speeltje, goed zo, wat werkt bij Guus). Daarna ga je oefenen op plekken met iets meer afleiding. Op een gegeven moment ga je oefenen in het zicht van andere honden. Het beste kan dat in vooropgezette situatie waarbij je weet dat er een andere hond is en je onder Guus z'n drempel kan blijven. De bedoeling is dat Guus leert; andere hond zien = naar mijn baas kijken = beloond worden, uiteindelijk zonder het commando, het bijkomende voordeel is dat oogcontact tussen de honden verbroken is wat een deel van de spanning uit de situatie haalt.
Overigens werkt soms een brokje niet, wat bv soms ook heeel goed werkt is een stukje de andere kant op rennen, althans volgens het boekje , ik heb dat zelf in de praktijk nog niet geprobeerd.
Een ander handig commando is 'turn' waarop je samen een u-bocht maakt. Ook hier is het idee dat de hond dit zo leuk vindt c.q. Zo goed geleerd heeft dat je hem daarmee uit een situatie kan halen zonder dat je aan de lijn hoeft te trekken.
En verder staan er in het boekje nog heeel veel handige tips, het is geschreven met humor en ik voelde me veel minder opgelaten over mijn hond toen ik het voor de eerste keer gelezen had . Mocht je het willen lenen, stuur me maar een pbtje
Je heb pb
lijkt me leuk boekje, komt de methode van Patricia McConnell overeen met Turid Rugaas haar methode die ze beschrijft in Help mijn hond trekt?
Dat boekje kan ik nergens vinden in ebook helaas haha, heb wel de kalmerende signalen van haar! (Al moet ik die nog steeds lezen, ik ben niet zo'n lezer)
Is dit boekje ook in nederlands verkrijgbaar?
@dobry weet ik niet, ik ken het boekje van Turid over trekken niet. Maar dit gaat specifiek over hond met hond-hond 'agressie' / uitvallen aan de lijn naar andere honden
@anita; nee, helaas alleen in het engels,
Thanks
Dit kan ook een beetje boxerpuber gedrag zijn. Beetje de macho uithangen, die Guus.
Bruce heeft het het ook gehad. Ging altijd prima met andere honden en rond de 6,7 mnd. Werd hij ineens een irritant ventje. Weglopen, andere honden uitdagen, grommen en er op af vliegen.
Wat ik deed en nog doe, soms. Met een gróóóte boog om de andere hond heen. En met groot bedoel ik een meter of 4,5. Of, ls de mogelijkheid er is, laat ik hem zitten, op afstand en we gaan pas weer lopen als de hond een eind verder is. In het begin trok hij en wilde er op af. Later begreep hij dat zitten kijken was en geen ontmoeting of een boxeraanval
Doet hij het bij reuen en teven? Hier doet hij lelijk tegen reuen, tegen teven vrijwel nooit. En ook tegen grote reuen, kleine reutjes geeft zelden een probleem. Vaak zijn het ook langharige honden, waar hij de pik op heeft, en bordercollies, daar is hij niet weg van, nu hij ouder wordt.
Boxers zijn niet altijd sociaal, als ik dat zag op zo'n keuring, waren ze niet echt gezellig tegen elkaar.
Ik zou denken, aan de riem bovenstaande volgen, dus afstand vergroten, of laten zitten. Los, gewoon los doen en 'm goed in de peiling houden. Als hij een keer op zijn plek wordt gezet door een andere hond, is het gedrag misschien over.
Wel zou ik blijven lopen, dus niet gaan stilstaan met andere honden. Dan ontstaan hier vaak de conflicten. Als ze samen loslopen en jij loopt ook, rennen ze mee. Ga je stilstaan, beginnen ze vaak te klieren.
En merk je dat hij gespannen wordt, hier begint het vaak met een zacht gegrom, dan waarschuw ik een keer, jaagt hij een andere hond achterna, nog een waarschuwing, de 3e keer gaat hij aan de lijn en gaan we de andere kant op.
Succes, boxers zijn stoere stijfkoppen, bepaald gedrag in goede banen leiden valt niet altijd mee.
RVS( ook hier op het forum) zei eens tegen mij, soms lijkt het of ze het maar niet begrijpen, maar ineens gaan ze doen wat jij zegt en passen ze het toe in de praktijk. Het klopt echt. Dus het komt wel, maar met geduld.
Afleiden met lekkers doe ik niet meer, dan vreet hij in 1 hap het lekkers op, om zich vervolgens weer te focussen op de andere hond.
afleiden met iets lekkers als de hond al in de fixatie is, is ook niet genoeg, tegelijkertijd moet je meer afstand maken en een vervolg maken, evt. wat snoepjes laten zoeken, of in een ander stadium gewoon met de hond naast je stevig doorstappen.
We hebben het hier over boxers hè... Die laten die snoepjes gewoon liggen, doen pogingen om naar de andere hond te komen, de baas achter zich aan sleurend, en als de hond dan weg is, draait hij zich vliegensvlug om, de baas weer meerukkend, op zoek naar die snoepjes
Ja dat is precies Guus wat ik lees! Hahaha
Dan heb je een echte boxer, haha
Lachen zeg, op en top boxergedrag
mooie therapie vorm. Soms kan je al wel over bepaalde nare ervaringen praten en begrijp je zelf prima dat je het niet meer mee moet sleuren...maar weet je gewoon dat je het nog echt voelt als je ermee wordt geconfronteerd. Dan kan je ratio daar dus niet tegenop. Ikzelf heb wel therapie gehad van en therapeute die daar veel mee bezig was. Maar ik kwam niet voor een traumitische ervaring, dus hielden wij het bij psycho-therapie.
Ik besef me als geen ander dat pijn, verdriet en dergelijke ook echt gewoon tijd nodig hebben. In die tijd moet je proberen positieve ervaringen op te bouwen...stapje vooruit....stilstaan ...slechte dag...Het is bij mij nooit van negatieve invlod op mijn functioneren geweest zeg maar.
Ik heb wel een client begeleid ermee. Hij is autistisch en puur angstig voor rijden in auto, bus, tram trein etc. Hem heeft het echt geholpen. Het is heel wat waard om in veiligheid draken te trotseren! Veel succes. En wees trots op jezelf dat je dit aangaat. Zoals velen zullen zeggen: zorg goed voor jezelf, en neem hulp aan. Zodra je daarvoor openstaat komt dat binnen. Mensen hebben liefde en zorg nodig gelijk onze dieren! Van dieren is het makkelijk he nu de mens nog!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tips gevraagd met Guus! Help!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?