@ slapende husky
rotzakken van honden ? maar wel eerlijk
Zelf nog geen rotzak meegemaakt
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Welke emoties hebben honden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Honden hebben in principe elke basis emotie die een mens ook heeft (ieder dier overigens). Alleen dat is qua niveau niet te vergelijken met de emotie,s van een mens. Zo is het ook wetenschappelijk onderzocht dat honden empathie hebben, alleen ook dat is niet te vergelijken met de empathische niveau van de mens.
Daarom is het ook zo lastig om er onderzoek naar te doen. Omdat je altijd je eigen menselijk-denken moet projecteren op een hond of andere dieren. Toch hebben wij het wel voor elkaar gekregen om erachter te komen dat sommige dieren redelijk ver gaan in hun emotie,s qua complexiteit.
@Peter,
Wat bedoel je precies met verschil in niveau in emotiebeleving?
Ik denk dat je hier ook weer in een definitie discussie terecht komt; wegspringen voor een aanstormende bus is toch wel een angstreactie, een die ons in staat stelt te reageren voor we er bewust over nadenken.
En het terughoudende naar iets onbekend, is dat niet een gradatie van de primaire emotie angst? Angst = niet altijd 'doodsbang".
Met je voorbeeld van de trein moest ik wel aan iets denken; ik ben een keer gevallen met de fiets met Janouk, hij werd toen niet bang van de fiets maa wilde niet meer langs dat stukje weg. Dat is wel een verschil tussen mens en hond, het kostte mij heel wat moeite om hem te leren dat er daar niks was om bang voor te zijn
Wat is het gerschil tussen schrik en angst ? Een schrik reactie gaat in mijn ogen gepaard met de emotie angst. Daar hoeft geen angstgevoel aan vooraf te gaan. Ik denk ook even aan jonge weidevogels. Wanneer er een vogel overvliegt met een bepaalde vorm duiken die instinctef in elkaar om te schuilen. De onderliggende emotie is hierbij volgens mij angst. Als je kijkt naar het gedrag, wat er gebeurt in de fysiologie, is dat een angst reactie.
Wat jij beschrijft lijkt alsof je er vanuit gaat dat je alleen maar angst kan voelen als je vantevoren al angstg bent, 'gestressed' bent, maar hoe verklaarje dan mijn kloppend hart, vergrote pupilen etc op het moment dat die bus de hoek om komt zeilen terwijl ik daar nog nooit een auto tegen ben gekomen en dur niet al ongerust ben?
is het niet zo dat het angstgevoel na het schrikgevoel komt?
maar zoals ik het ervaar is het een ander soort angst als wanneer ik bv alleen in het donker moet lopen.
Ik schrik van het minste geringste, iemand kan ineens voor me staan of zo en ik schiet zo uit mijn stoel, vaak gaat dit nog gepaard met een gil. Daarna komt het kloppende angst, bang, ongemakkelijke gevoel. Maar dat was voordat ik schrok dus nog niet aanwezig.
Als ik in het donker loop dan is er eerst de angst, bang zijn, en als er dan iets gebeurd komt de schrikreactie pas. Dus eigenlijk andersom. Doch als er niks gebeurd ook geen schrik alleen bang.
Maar geloof wel dat deze 2 samen gaan ongeacht in welke volgorde. Maar het hoeft niet van te voren aanwezig te zijn. Hier is het maar een klein stukje wat dat gevoel naar voren brengt ik ga niet angstig / bang de deur uit het overvalt me ineens, als ik terug loop en dan meer het licht van de lantaarns voor me hebt is het gevoel weer weg.
pfff lastig iets om uit te leggen maar wel een leuk punt.
Je bent waakzaam en dus reageer je sneller angstig op prikkels. Zoiets? Je algehele staat van paraatheid is een paar tikken omhoog, dus alles komt harder binnen?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Welke emoties hebben honden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?