Flynn is nu 10 maanden geweest en ik loop de laatste tijd tegen 2 dingen aan waar ik me niet echt raad mee weet.
Punt 1:
Ik gooide altijd een balletje voor Cody tijdens een wandeling. Maar wanneer ik dat nu toe als Flynn er ook bij is, gaat Flynn achter Cody aanrennen, in zijn staart hangen en in zijn poten bijten. Cody corrigeerd niet, en blijft op een gegeven moment gewoon staan en loopt niet meer verder. Flynn heeft al meerdere plukken haar uit Cody getrokken en Cody piept ook regelmatig omdat Flynn best hard in zijn poten bijt. Flynn heeft verder op dat moment geen interesse voor de bal. Alleen voor Cody die in beweging gaat komen zodat hij kan lopen etteren.
Ik doe Flynn dus nu aan de riem wanneer ik het balletje gooi voor Cody. Cody is blij en rent weer lekker achter de bal. Vind het duidelijk fijn dat Flynn hem niet meer koeieneerd. Maar Flynn gaat als een gek tekeer aan de riem wanneer ik de bal gooi natuurlijk. Springen, blaffen, trekken.
Hoe moet ik dit af gaan leren? Heeft er iemand tips? Ik wil zo graag lekker een balletje gooien met de hondjes zonder dat Flynn Cody pijn doet.
Punt 2:
Ik doe 2 langere wandelingen op een dag, en 2 of 3 korte. Die duren dan 10 minuten en zijn puur voor het plassen en poepen. Die doe ik dan aan de straat naast mijn huis. Maar de laatste tijd heeft Flynn momenten waar hij absoluut niet wil plassen daar. Hij weigert het gewoon, en wil geen eens op het gras lopen. Soms trek ik hem het gras op, en dan doet hij net of hij zwaar mishandeld word en wil hij zo snel mogelijk weer op de stoep gaan lopen. Wanneer we in het park gaan, of wanneer hij los van de riem is plast hij direct. Er is af en toe ook een dag dat hij wel wil plassen aan die straat. Maar meestal dus echt niet. Soms als ik heel erg aandring met vrolijke woordjes doet hij het. Er is niets medisch aan de hand, want in het park is het geen enkel probleem om 20 keer die poot op te tillen. Ik ga hem dan ook zijn zin niet geven door verder te gaan lopen. Ik wil gewoon dat hij daar plast, zoals hij vanaf pup zijnde ook altijd al deed en dit nooit een probleem was.
Herkent iemand dit probleem? Heeft iemand tips?
Ik hoop dat iemand kan helpen...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "2 probleempjes. Wat zou er aan de hand kunnen zijn?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zo te horen begint Flynn wat te puberen!
Punt 1 merk ik ook wel bij de honden bij m'n vriend thuis. Ze zijn bij 3 honden, 2 schotse terriërs & 1 engelse cocker. De engelse cocker is verzot op balletjes, maar dat zijn de terriërs niet. Ze lopen dus eigenlijk maar gewoon mee met de andere hond, zonder eigenlijk de bal te willen pakken. De jongste terrier wil soms ook nog wel eens op de cocker vliegen en in z'n oren bijten terwijl die achter de bal aangaat. Maar deze trekt er zich niets van aan & loopt gewoon volop door.
Heeft Flynn wel iets met ballen? Of juist ook helemaal niet?
Als ik voor de jongste terrier de bal ga gooien, gaat hij 'm ook meestal niet echt halen. Hij vindt t ook gewoon leuker om mij achter hem te laten aanlopen ipv de bal zelf terug te brengen.
Wat je eraan kan doen? Ik zou het eigenlijk ook niet echt weten. Als hij wel interesse heeft in balletjes kan je misschien eens proberen of het afleiden met een ander balletje lukt? Of je gooit het balletje weg voor Cody, houdt Flynn bij je. Houdt n snoepje voor z'n neus, zodat ie afgeleid is. En laat m daar maar even aan likken, totdat Cody terug is. Dan gooi je voor Cody de bal weer weg & krijgt Flynn het snoepje.
Zo probeer je hem af te leiden & geleidelijk aan te proberen zonder snoepje of los van de lijn.
Bij punt 2 heb ik helemaal geen idee waar het aan kan liggen. Puberen!
Misschien dat iemand anders het voor je weet.
Dan heb je meteen een upje!
Ik herken het probleem. Een van mijn oude honden moest het staartbijten ook verdragen. Uiteindelijk was hij het zo zat dat hij op neutraal terrein de jonge hond een flinke pluk haar uittrok. Het was meteen afgelopen.
Nu gooi ik eerst de bal voor de oudere hond (Een makkelijke, hij kan hem zo pakken) en gooi dan een voor de jongere (die gooi ik ver en moeilijk). Is het een idee om eerst de bal voor de jongere hond te gooien?
Bewerkelijk is het volgende: in de tuin oefenen. Zodra je gooit en de jongere hond vertoont niet gewenst gedrag, naar binnen brengen en de deur dicht. Na 1 minuut hond weer naar buiten laten. Net zolang totdat jonge hond het snapt. Wees hierbij consequent tot op het belachelijke af.
Ik ben benieuwd of en hoe je het eruit getraind krijgt! Succes.
O, ja: wanneer je de hond naar binnen doet(gewoon aan de halsband met evt een riem) volkomen negeren, niets tegen hem zeggen (dus niet mopperen), ook geen rukken aan de lijn (geen slipketting o.i.d.) en niet in de ogen kijken. Wanneer hij weer naar buiten mag negeer je hem op precies dezelfde manier. Totdat het goede gedrag vertoont (bijv. rustig gaan zitten, stil blijven staan e.d.) de hemel inprijzen met iets heeel erg lekkers! Zijn het de collies op de foto? Ik heb me weleens laten vertellen dat ze zo slim zijn dat ze heel makkelijk verkeerd gedrag aanleren? Succes!
Cody en Flynn zijn beiden shelties. Cody een vrij grote. Dat dan weer wel. Ik ga hier binnenkort zeker mee aan de slag. Bedankt voor de tip
Wat betreft het niet meer vaak willen plassen op de vaste plek denk ik dat daar een mededeling van een andere hond ligt waar de jouwe niet mee in tegenspraak/gesprek wil gaan.
Bedankt voor de tips!! Flynn vind balletjes erg leuk. Als we zonder Cody zijn speelt hij er graag mee en brengt ze soms ook terug. Die interesse is alleen totaal voorbij zodra Cody mee is. Heb het ook al geprobeerd, 2 balletjes meenemen. Maar Flynn zijn aandacht krijg ik daar echt niet mee. Niets is zo leuk als Cody irriteren...
Maar de tips van het koekje en de tuin heb ik zeker wat aan! Hier ga ik mee aan de slag.
Wat het plassen betreft, DIe strook waar ik langsloop is circa 400 meter lang. Hij wil over die gehele strook niet plassen. Zou dat echt met de geuren van andere honden te maken kunnen hebben? Er zijn overigens helaas wel veel honden die nooit ook maar 1 voetstapje in het park mogen zetten en alleen maar op die strook lopen. Dus er kan iets van waarheid inzitten...
Ik zie hier ook wel eens dat met name Loco een plek duidelijk omzeilt. Er zijn soms ook plekken dat hij vertikt de bal op te pakken dan vraagt hij echt om hulp/sturing. Meestal is een 'is goed, pak de bal' voldoende maar er zijn ook keren dat hij echt weigert en dat ik het moet doen.
Kan goed zijn dat de een of andere 'spraakzame' reu die strook 'eigen' probeert te maken. Een waarmee de jouwe om eigen redenen niet mee in discussie wil.
Hoi Simone,
over punt 1; doe je ook wandelingen en tijd apart met Cody en Flynn?
Zo niet,is dat misschien een aanrader,zo kan Cody gewoon zijn aandacht krijgen,die hij altijd gewend was en ook Flynn kan zo zijn aandacht krijgen.
Punt 2; zou het kunnen zijn dat Flynn zich op die strook eens pijn heeft gedaan,misschien ergens ingestapt of ergens van geschrokken?
Aangezien hij wel ergens anders gaat plassen..
Ik doe met beide honden apart cursus. 1 uur per week. En soms 1x in de 2 weken (weinig dus) een wandeling apart met ze. Ik vind het moeilijk om er 1 thuis te laten. Ik werk ook veel en elke minuut dat ze onnodig alleen zitten is er in mijn ogen 1 teveel.
Het zou inderdaad kunnen dat Flynn zich pijn heeft gedaan daar. Maar er is soms een dag dat hij er helemaal niet mee zit om er te plassen. Ik merk het eigenlijk al wanneer ik de deur uitloop. Oortjes plat en naast me blijven lopen = niet plassen. Oortjes spits omhoog en iets vooruit lopen = wel plassen...
dus eigenlijk is het fijner als hij daar niet wil plassen want dan is hij in een volgzamere bui.......en heeft het dus eigenlijk niet direct met die strook te maken daar jij het bij vertrek al aan hem aflezen kunt.
Jawel, want als hij in een "niet plas bui" is, plast hij wel gewoon in t park...dus t heeft wel met die strook te maken.
Eerlijk gezegd denk ik dat het goed kan zijn hoor om beide honden vaker apart mee te nemen voor een wandeling en individuele aandacht!
2 of meerdere honden kan heel leuk en gezellig zijn zo met elkaar maar ook aparte tijd en aandacht hoort erbij en is toch wel belangrijk.
Anders zou het ook zo kunnen zijn dat ze straks ook echt niet zonder elkaar kunnen en dat is niet de bedoeling,lijkt mij!
O ze kunnen prima zonder elkaar. Ze zijn echt met mij bezig tijdens een wandeling, en niet met elkaar. (op het bal gooien na dan)
Als ik Flynn of Cody apart mee neem kijken ze geen seconde terug naar de deur. Alleen maar met mij bezig. Dus daar ben ik totaal niet bang voor. Ook doe ik met Flynn en Cody apart op mijn kamer oefeningen. Zoals trucjes aanleren en balans en coordinatie.
Mijn jongste heeft ook van die plasperikelen. Met eenngezicht alsof je hem iets vreselijks aandoet loopt ie met hoog opgetrokken pootjes over het plaatselijke poepveldje. Maar dan plast ie wel tegen de boom daar. Hij heeft vaste plekken waar hij wel wil plassen en vaste plekken waar ie met een boog omheen loopt. En natuurlijk een paar plekken waar ie wel wil, maar niet mag plassen. Ik word er soms een beetje iebelig van, zeiksnor...
mbt punt 1
Flynn heeft (al dan niet zichzelf aan)geleerd dat najagen een ontzettend leuk spelletje is
wil je dit afleren, moet je iets gebruiken met een hogere motivatiewaarde dan najagen
iets waar hij nog gekker op is
gooi de bal, en vraag zijn aandacht daarmee
en zorg dat najagen een lagere motivatie krijgt, door de bal in het begin heel rustig weg te rollen, zodanig dat je andere hond er niet als een dolle achteraan hoeft te rennen (want dat triggert juist het najagen)... en bouw het vanaf dat punt rustig op
mbt punt 2
als je het al merkt als je de deur uitloopt aan zijn houding, denk ik niet dat het te maken heeft met die groenstrook an sich, maar meer met zijn "algehele gemoedstoestand" op dat moment... Shelties zijn vrij gevoelig, vaak ook wat angstiger, voelen stemmingen etcetera veel beter aan dan andere rassen... kun je niet eerst iets doen wat zijn (of jouw) stemming/gemoedstoestand wat kan verbeteren? spelletje, aandachtsoefening, etc?
Dat aanlijnen van Flynn vind ik ook een goed idee hoor,dit zul je denk ik weken/maanden moeten volhouden op deze manier,dan kan hij richting het volwassen worden gaan en kan dit gedrag de tijd krijgen om uit te doven.
Dat niet willen plassen ,even voor de deur,herken ik wel,toen Mila jonger was,leek ze ook te denken: ja dag,ik plas alleen verderop op een normaal grasveld.
Dat was ook een kwestie van volhouden.Plaste ze niet,nou dan niet,en (probeerde) ging ik mij er niet druk om te maken en kon ze de volgende ochtend weer,want op het balkon doet ze ook niks.
Ik heb het ook weleens geprobeerd in de ochtend,zo na het douchen,alvast een plasje voor de deur laten doen,nog even voordat ik klaar ben voor een grote wandeling,dan is ze alvast wat kwijt zou je denken...nee loop ik daar 5 minuten..gaat ze doen ALSOF ze een plasje doet!!
Ja echt hoor,het is niet te geloven,maar ze bukt,half en staat er dan bij van; zo ik ben klaar ...
En dan zeg ik weer: nee ,doe eens een plasje...en dan weer zo'n nepplasje doen,hahaha.
Dramaqueen.
Dus in de avond doet ze daar nu wel een plasje voor het slapen gaan,maar in de ochtend niet '
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "2 probleempjes. Wat zou er aan de hand kunnen zijn?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?