Beste allemaal.
6 weken geleden hebben ik en mijn vriend onze kleine Faro opgehaald. Faro is een herplaatser, een kleine mix uit Spanje. Vooraf hebben we lang nagedacht over hoe we elk probleem zouden gaan tackelen maar de problemen die we nu hebben zijn veeeel groter dan we ooit hadden kunnen bedenken.
Mijn vriend en ik zijn onervaren hondenbezitters, Faro is onze eerste hond en we hebben haar uitgekozen omdat ze erg sociaal zou zijn naar andere honden, lief en mensgericht was.
Helaas hebben we haar nog nooit zo mogen zien. Ja- ze is wel lief naar de meeste mensen maar het sociale gedeelte ontbreekt volledig.
- ze blaft, gromt en haalt uit naar alle andere honden, van een afstand gaat het wel maar alleen als de andere hond voor ons loopt en ook niet altijd. Afleiden met snoepjes is niet echt mogelijk omdat ze zo gefixeerd is, als we gewoon rustig proberen door te lopen hangt ze zichzelf op en blijft continue achterom kijken ook al zijn we 200m. verder! Dit is natuurlijk aan de lijn zo, maar ook als ze los is (bijv. op het strand) stormt ze op andere honden af om rent er blaffend rondjes omheen.... Soms snuffelt ze wel aan de andere hond maar bij haar mag helemaal niks.
dit is voor ons echt een groot probleem omdat we geen idee hebben hoe we het het beste aan kunnen pakken en hoe we haar opnieuw moeten socialiseren eigenlijk. Ik heb het idee dat alleen een andere hond haar kan helpen omdat ik, als mens, haar niet kan vertellen hoe zij moet communiceren met soortgenoten. Mensen raden ons aan om gedragstherapie te doen (de cursusleidster van onze hondenschool lijkt dat ook beter), maar financieel gezien is dat gewoonweg niet mogelijk dus we hopen dat er een andere oplossing is.
Is het mogelijk voor beginnende hondeneigenaren zo'n moeilijke taak te volbrengen of is het voor Faro beter om naar een ervaren persoon te gaan waar wellicht een rolmodel heeft om zich aan op te trekken. We willen de beste keuze voor haar maken en niet aan onszelf denken, alleen: wat is het beste voor Faro..
Alvast heel erg bedankt!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Herplaatser, gedragsproblemen help!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Kun je wat meer vertellen over Faro? Kruising ras, leeftijd, wat weet je nog meer van hem? Er zijn hier genoeg mensen met herplaatsers, dus je zal genoeg info moeten kunnen krijgen! Niets is onmogelijk hoor, geduld en volhouden! Alvast een upje voor jou!
Naar mensen is ze wel sociaal begrijp ik he, dat is geen probleem of wel?
En als je hond zo doet, best aan de lijn houden. Niet elke hond zal het zo goed opnemen dat er naar hem geblaft en gegromd wordt, en het laatste wat we willen zijn ongelukken. Probeer zelf ook rustig te blijven als je een andere hond ziet toekomen, dat straal je uit naar je hond en dat kan al een beetje helpen. Verder zou ik je hond corrigeren als hij zo begint te doen. Het lijkt meer op angstagressie, omdat zij wel wil snuffelen maar omgekeerd mag niet en omdat het op een afstand beter gaat dan dichtbij. Heb je kennissen/vrienden/familie in de buurt wonen met een sociale hond? Dan kan je proberen samen te gaan wandelen.
Ze is een kleine mix, iets in de richting van kooiker x chihuahua x jack russel. Ze is nu bijna 1,5 jaar en heeft voor ons 1,5 maand in een opvang gezeten (ACE/SHIN) en daarvoor in een dodingsstation. Omdat ze zich in de opvang goed gedroeg (kennelijk) gingen wij ervan uit dat ze het er mentaal goed vanaf had gebracht. De medewerkers van ACE zeiden ook allemaal dat ze zo lief was, en gewoon geschikt als eerste hond :(
Ja, we hebben dat laatst geprobeerd met 2 lieve honden van een vriend van ons. De ontmoeting was in hun tuin en ze blafte ook niet maar negeerde de honden compleet. Ze zocht helemaal geen contact en stormde gewoon langs hen heen, na een tijdje ging het wel ietsjes beter maar ze was voornamelijk met zichzelf bezig/ de andere aan het negeren. Het hele rustig blijven gaat ons aardig af en we proberen haar ook een veilig gevoel te geven door rustig naar haar te zitten met losse lijn, geen spanning maar het mag allemaal niet baten lijkt wel!
Mag ik dan vragen wat er verkeerd is aan mijn advies? Want als ik verkeerd advies geef, wil ik graag weten wat ik verkeerd doe. Wil ook graag bijleren natuurlijk..
Corrigeren en angst zijn 2 dingen die absoluut niet samen gaan!
Wat raad je dan aan, belonen? Troosten? Want dat mag je zeker niet doen, want dan ga je dat gevoel juist nog meer naar boven brengen, zeggen dat het wel goed is dat ze zo angstig is enzo. Ze moet inderdaad op zulke momenten goede ervaringen binnenkrijgen, zeker en vast, maar je kan haar toch niet belonen wanneer ze aan het grommen is naar een andere hond of wel? Op de momenten dat ze gromt moet er gecorrigeerd worden. Doet ze het goed, en gromt ze niet en snuffelt DAN is het beloningstijd!
Wie zegt dat het angst is? Dat weet je om te beginnen niet uit het bovenstaande. Maar stel dat het angst is, wat is er dan mis met troosten? De angst zal dan sowieso minder worden. De hond zal op het moment dat de angst minder wordt ook weer beter open staan voor leren. En welk gedrag zou je aan het belonen zijn? Het bij je zijn? Lijkt mij niets mis mee. Nee je hoeft het grommen niet te belonen, maar je kunt veel beter zorgen dat de angst minder wordt waardoor het grommen vanzelf stopt. Bijvoorbeeld door de afstand te vergroten. En als ze stopt met grommen dan belonen. Daarnaast kun je de hond leren dat hij niets met de andere honden hoeft te doen. Dus gewoon leren dat weglopen ook een optie is. En als er een andere hond op af komt zelf die hond wegsturen. Zo leert je hond dat jij het oplost.
Allemaal dingen die je kunt doen bij angst. Maar in dit geval weten we niet of het angst is, dus een gt is de enige oplossing!
Ben het helemaal met Bassie eens. Angst moet je nooit corrigeren. Ook als ze uitvalt uit angst...nooit corrigeren. Als je hond gromt/blaft omdat ze het eng vind en je gaat de hond corrigeren dan slaan ze de volgende keren de waarschuwingen ,dus het grommen/blaffen, over en gaan ze gelijk in de aanval.
Troosten vind ik ook niet de juiste weg maar je moet je hond hierin begeleiden. Je hond leren dat er niets is om bang voor te zijn dmv afstand vergroten en positieve ervaringen op te doen.
Er zijn veel honden die problemen hebben met soortgenoten, vooral aan de lijn.
Dat je hond uiteindelijk (los) nog snuffelt aan andere honden dat geeft me veel hoop dat het nog niet te ernstig is.
Toen we Tosca uit het asiel haalden, haalde hij ook uit naar andere honden die we tegenkwamen aan de lijn.
We zijn kort daarna gestart op de hondenschool waar hij in het begin doodsbang was, niet meer durven bewegen als een hond in de buurt kwam en uithalen wanneer hij te dichtbij kwam.
Ik herken bij jou hond hetzelfde. Ze is heel onzeker en laat daarom angstagressie zien.
Bij Tosca is dit elke les beter en beter gegaan, hij was daar omringd door honden dus hij had geen andere keus dan ze vroeg of laat te accepteren. Hij merkte ook dat ze hem geen kwaad deden. Na enkele weken durfde hij in de speelweide contact maken met andere honden. Je zag duidelijk dat hij geen enkele sociale skills had, maar hij is nu vriendelijk naar elke hond.
Aan de lijn is het nog steeds wat moeilijker, het is sowieso niet aan te raden om honden aan de lijn kennis te laten maken met elkaar. Hij fixeert nog wel en raakt helemaal gespannen, maar daar stopt het.
Zou het een optie zijn om ook naar een hondenschool in je buurt te gaan? Zeker omdat het jullie eerst hond is zouden jullie er ook heel veel kunnen leren. De basis, maar ook hoe je om moet gaan met onzekere honden.
Geef zeker nog niet meteen op, jullie hond is zeker nog te helpen.
Zoek iemand die een volwassen stabiele hond heeft ( of meerdere) en een tuin, vraag of je er wekelijks eens naartoe kan gaan en laat ze dan maar gewoon samen los in de tuin. Hier heb ik al heel mooie resultaten van gezien.
Bedankt voor het advies allemaal!
Met de hondenschool zijn we inderdaad meteen gestart dat doen we dus nu al 6 weken en de honden daar 'kent' ze dus ook wel. Soms gaat het goed en speelt ze wel eens met de een van de kleine puppies (cocker spaniel en teckel) maar mocht er een andere 'vreemde' hond even langs het veld lopen o.i.d. dan begint ze weer. We proberen positief te blijven en de nieuwe tactiek is nu i.p.v. 'uit de situatie' gewoon juist naar 'het gevaar' toelopen. Is dat een betere manier denken jullie?
Ik denk wel dat het ook door onervaren hondeneigenaren te verhelpen is.....als je maar naar de goede richting wordt geholpen. Als ik het zo lees dan denk ik dat het angst is van je hond.
Je schrijft dat je je hond met iets lekkers niet af kan leiden. Maar wanneer ga je je hond afleiden? Pas als je hond aan het fixeren/uitvallen is of er voor al? Het is belangrijk dat je het al gaat doen voordat je hond zo gaat fixeren op de andere hond...dus eigenlijk proberen te voorkomen. Dus zodra je een andere hond ziet aankomen (je hondje moet ze ook even gezien hebben) dan pak je gelijk het lekkers of leuks erbij en ga d'r dan afleiden en eventueel de afstand vergroten.
Corrigeren zou ik zeker niet doen...want als het gedrag uit angst voorkomt ga je het alleen maar erger maken en maak je andere honden nog negatiever het moet juist positief worden.
Ik denk dat de ervaring met de honden van vrienden van jullie juist goed is. Het kan heel goed zijn dat ze de honden negeerde omdat ze het eng vind. Als zij verder niet uitviel naar die honden en die andere honden zijn heel rustig dan zou ik dat zeker vaker gaan doen om te kijken of je hond toenadering gaat zoeken. Misschien kunnen jullie ook 's lekker gaan wandelen met zijn allen.
Edit: wat betreft een gedragstherapeut inschakelen. Ik denk ook dat dat een goed idee is, maar ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken maar het hoeft vaak echt niet heel duur te zijn. Ga is rondbellen naar verschillende GT's om te kijken wat het kost. Er zijn mensen die zich GT noemen en die een fortuin vragen terwijl een geschoolde GT misschien helemaal niet zo duur is. http://www.doggo.nl/artikelen/opvoeding-van-een-hond/hoe-vind-ik-een-goede-gedragstherapeut.php
Ik heb laatst nog hondjes overgebracht voor SHIN ACE . Fabienne de verantwoordelijk heeft me altijd gezegd dat ze ook hondjes terugkrijgen met teveel problemen of als baasje ze niet meer moeten.. Dus ze nemen hem terug als ge het vraagt. Kan hij naar een andere thuis ......of niet. Ik vind het tof dat ge een herplaatser wou nemen, geef het nog even geduld en als het niet gaat, terug naar Shin Ace ! dit mag hard klinken maar omdat jullie goed wilden doen, mogen jullie niet je verder leven met een probleemhond blijven zitten., en daardoor jullie leven laten verknallen.
Moest je geen gehoor vinden bij Shin Ace belgie dan wil ik altijd mee helpen om Fabienne te contacteren.
Zucht.....je brengt hondjes over met rugzakjes.....soms lukt het niet . Vind dit zo erg voor de dieren.
Veel moed en ik ga duimen .
Koen zijn advies vind ik ook erg goed.
Waar woon je? Misschien zijn er mensen op dit forum met stabiele/rustige honden die je kunnen helpen.
Voor zulk soort honden heb je als beginnende hondenbaas best een lange adem en heel, héél veel geduld nodig. En, wat ik zelf heb ervaren, ook heel goed naar jezelf kijken. Honden voelen je héél goed aan, je hoeft maar een heel klein beetje gespannen te zijn, waarvan je zelf denkt dat je het goed verbergt, en de hond pikt het feilloos op en reageert daar ook direct op.
Straffen bij angst zou ik ook zeker afraden. Onze hond is behoorlijk onzeker en bij vlagen heel bang, als ik boos op haar word ben ik nóg verder van huis. Door alles op haar tempo te doen maar haar niet de leiding te geven zijn we weer heel wat stapjes vooruit gegaan.
Soms ook weer wat stapjes terug, maar ik kan nu zeggen dat het best goed gaat. Maar we zijn er al wel bijna 2 jaar mee bezig (en nog lang niet klaar).
Wat zegt de stichting hier eigenlijk over? Vaak kunnen zij ook wel goed advies geven over wat te doen in bepaalde situaties.
Onze Jack Russell kan ook heel er gaan blaffen als hij een anderen hond ziet en als hij los loopt loopt hij heel snelm langs een hond of gaat rustig kijken als de hond rustig is ( hij is laatst trouwens wel uit gevallen los tegen een teckel.
Bij hem is het onstaan door angst, toen hij bij ons kwam en er kwam een anderen hond aan ging hij achter of tegen mij aan zitten en hij is aan gevallen dus misschien dat zij geen leuke ervaringen heeft gehad.
En een dodestation is ook echt verschikkelijk voor een hond daar maken ze verschikkelijke dingen mee.
Wij hebben ook een hond uit Spanje die heeft ook in een dodestation gezeten.
Hij is wel heel erg sociaalen is gek op anderen honden hij wordt vaak heel erg blij als hij anderen honden of mensen ziet er wil elke hond vrolijk begroeten en als een hond gaat grommen gaat hij gelijk op zijn rug liggen.
Hij heeft wel anderen angste paarden koeien vreemden dingen op de weg!
Ik zou vooral rustig blijven en kijken of je hem leuke dingen kan laten mee maken met anderen honden.
Waar woon je?
Ten eerste,heel mooi dat jullie een Spaanse een kans geven,anders was het blijkbaar anders afgelopen!
Een hond in huis halen is hoe dan ook een grote beslissing en moet je 100 % achter staan,tijd voor hebben en tijd voor maken.
Een hond in het gezin,daarmee veranderd alles,het dagelijks leven maar ook sociale bezigheden en vakanties,is niet meer zoals het was zonder hond.
Er is nu eenmaal de verantwoordelijkheid om een levend wezen,afhankelijk van ons.
Maar wanneer een hond een rugzak heeft,al het 1 en ander heeft meegemaakt,wat hem heeft gemaakt tot wat ie is,wordt het verhaal net even iets anders!
Een buitenlander heeft een hele andere basis,start gehad dan een pup van een goede fokker,waar de hygiëne,verzorging
veiligheid,socialisatie,zindelijkheid en leren hoe je je hoort te gedragen,hoog staat.
Het is dus ook verstandig om op net een andere manier naar een buitenlander te kijken en om te gaan,met heel veel geduld,positiviteit,rust en regelmaat.
Zorgen voor een goede basis dus,is erg belangrijk,zo ook niet te hoge verwachtingen hebben.
Geef je hond de tijd om echt zn draai te vinden,zich veilig en vertrouwd,thuis,te voelen!
Probeer dingen positief te maken,pak het aan met rust,niets dwingen en niet fysiek of hard verbaal straffen!
Een GT erbij laten komen is geen slecht idee!
Misschien dat er hier wat advies gegeven kan worden,welke GT enzo,dat wil nl ook wel eens verschillen!
Misschien is het goed om je wat te gaan inlezen over de hondentaal en gedrag,zo worden dingen misschien wat duidelijker,ga gedrag herkennen bij je hond en kun je daar op een bepaalde manier mee omgaan,op reageren!
Ik las nl het stukje van de ontmoeting met honden bij andere mensen thuis..dat je hond de andere honden negeerde etc..
Dat negeren en alleen met zichzelf bezig zijn kan ook iets betekenen!
Het kan betekenen dat ze juist de rust uitstraalt en daarmee wil zeggen tegen de ander dat ze "geen gevaar is",of om zichzelf te kalmeren in zo'n situatie.
Dus dan is het niet dat er niets gebeurd en dat het niet mocht baten maar dat is haar manier van ermee omgaan en reageren!
Heel belangrijk is weer,geduld,heel veel geduld!
Misschien deze oefening met die andere honden,vaker doen,dan wordt het steeds makkelijker!
Alles kost in dit geval veel tijd en oefening,alles in stappen aanpakken!
Dit is een hond met een rugzak,dat gaat allemaal anders en is nu eenmaal een "langdurig project",hopelijk met goede resultaten maar het kan ook zijn dat dit het is,dit is de hond met zijn eigen verhaal,eigen gevormd karakter en manier van omgaan met en reageren op situaties!
Dat is het bijkomende aspect van een buitenlandse hond en dat moet je aan willen gaan,dingen voor over hebben,heel veel mee aan de slag dus veel tijd in willen steken gedurende een lange periode,daar moet je dus echt 100% achter staan!
Bij Mellow heeft het ook even geduurd voor ik normaal naar de wc kon zonder dat ze de boel bij elkaar gilde of per se mee wilde. In de bench was geen probleem, maar om haar nou voor die 2 minuten toiletbezoek in de bench te doen vond ik ook wat overdreven. Soms liet ik de gangdeur open, kon ze mee naar de gang en zag ze wat ik ging doen. Langzaam uitgebouwd naar ik even naar boven en zij beneden in de gang (tot ze ineens halverwege de trap stond... )
Het heeft al met al ook best een tijdje geduurd, dat krijg je niet in 6 weken voor elkaar.
En ook in een gastgezin kan de hond zich heel anders gedragen dan bij zijn uiteindelijke baasjes thuis.
Hetzelfde als wanneer de hond wordt opgehaald uit het buitenland. Dan is ie waarschijnlijk óf verstijfd van angst óf dolblij met wat aandacht van mensen die wél lief zijn.
Van mijn collega (heeft ook een hond uit Spanje) begreep ik dat het wel anderhalf jaar kan duren voor je écht ziet hoe je herplaatser is.
Wij hebben vorig jaar ook een GT laten komen trouwens (niet voor agressie, wel veel angst).
Je zult, misschien inderdaad met hulp van een GT, ook een beetje je eigen weg in alles moeten vinden. Wij kregen ook wel tips van de GT, maar die werkten gewoon niet bij Mellow (zo moest ze haar eten 'verdienen', dus goed meelopen, aandacht voor mij en dan kreeg ze wat brokjes). Ze viel gewoon af, aangezien ze in zo'n heftig angstmoment écht geen zin had in eten.
En als het buiten waait dan zijn dwarrelende blaadjes toch écht leuker
Wij hebben dus onze eigen manier gevonden die best goed werkt.
Ondanks dat ik er niet écht veel aan heb gehad wat betreft Mellow heeft het bezoek van de GT me wél dingen doen inzien en heeft het mij wel de handvatten gegeven die ik toch nodig had. Het heeft wat tijd gekost, maar inmiddels kan ik zeggen dat we het zo slecht nog niet doen met onze eerste hond, ons allochtoontje
wij hebben hier ook een buitenlandse herplaatser die helaas erg ziek bij ons kwam na bijna 1 jaar kwam haar ware aard (om het zo even te noemen) naar boven en daar schrokken wij van ze viel uit naar andere honden en alle mensen het gedrag naar andere honden is heel erg verbeterd helaas het gedrag naar mensen niet en daar komt ook een gedragsdeskundige voor omdat wij niet weten hoe we dat aan moeten pakken. wij kunnen ook geen visite binnen laten zonder haar af te zonderen want ze valt ze echt aan zo ook buiten als iemand dicht langs loopt
ik heb met onze hond ook een cursus gevolgd en heb daar veel aan gehad ik heb het gedaan om de band tussen ons te versterken maar zeker ook voor het contact met andere honden wat in het begin ook heel moeizaam ging die van ons was ook vrijwel altijd agressief maar ik moet zeggen ze heeft wel veel geleerd op de cursus ze heeft nog wel haar voorkeur de ene hond gaat wel en de andere niet maar het hangt er vanaf hoe de hond haar benaderd
ze heeft ook geleerd op mij te letten en niet op alles om haar heen zo is ze ook het fixeren afgeleerd al heeft dat wel even geduurd hoor veel oefenen en veel belonen
maar het kost veel tijd en aandacht maar daar krijg je dan wel wat voor terug
wat vervelend zeg!
Hier ook een herplaatser, 2 zelfs
Sky viel uit naar elke hond, die pakte ze echt, aan de lijn of niet aan de lijn. Ze fixeert er op. ik had de ervaring ook niet, maar het is me toch gelukt. Ze kan nu met vrijwel elke hond samen. Ze fixeert nog wel, maar het gaat goed.
Gewoon vol houden, en blijven corrigeren. Ik had toen der tijd nog wel ene andere hond erbij. En dat heeft wel wat geholpen.
Koda mijn andere herplaatser is op zich sociaal, behalve naar andere rassen.
Ik denk dat je hnd erg onzeker is, en daarom dit gedrag vertoont.
Ik zou je hond voorlopig niet los laten lopen, dit omdat het al veel stress geeft, en rustig en voorzichtig af en toe aan de lijn laten snuffelen bij andere honden.
Loop eerst voorbij de andere hond, dan zal je de neus in de lucht zien gaan. En dan loop je steeds dichterbij. Maar ze mag niet trekken, ze moet rustig blijven. Is ze niet rustig sta je stil op een afstandje. En pas als ze rustig is doe je weer een stap voor uit richting de andere hond. Zo heeft ze al de geur geroken van de hond.
Verder, wees stabiel, doe alles op vaste momenten, zodat je hond weet wat ze kan verwachten.
Laat ook eerst kennis maken met 1 hond. Niet meerdere honden, eerst moet ze 1 hond leren kennen en vertrouwen, en als dat een tijdje goed gaat, begin je vanaf het begin met een andere hond, en zo ga je het opbouwen.
Je zal het fixeren er nooit helemaal uit krijgen, en dat blaffen misschien ook niet. Maar je hond moet leren vertrouwen.
succes ermee!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Herplaatser, gedragsproblemen help!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?