Mijn hond is altijd onderdanig geweest naar andere honden, als hij een hond zag ging die plat op de grond liggen en wachten tot de hond bij hem was en dan ging die rustig staan, en leuk snuffelen en soms spelen.
Alleen de laatste tijd gaat die niet bij elke hond nog liggen, bij honden die ongeveer even groot zijn als hem niet.
9 van de 10 keer gaan ook zijn nekharen en haren bij zijn kont recht overeind staan, en soms ook nog eens gegrom erbij en probeert naar de hond uit te vallen.
Soms gaat hij nog wel voor een hond liggen en als de hond dan dichtbij is, gaat die in een ruk staan met zijn nekharen omhoog, en dan weet ik zodra ik aan zijn riem trek of de andere hond loopt weg grijpt hij hem en word het vechten.
Hoe moet ik dit corrigeren, ik probeer al gewoon zo ontspannen mogelijk te zijn als ik een hond die aankomen.
Net doen alsof ik die hond niet zie.
Hem afleiden als er een hond aankomt lukt ook niet, heb al het lekkers al uit de kast gehaald daar geeft die op dat moment niks om.
Ik durf hem steeds minder los te laten alleen op plekken waar ik hele stukken vooruit kan kijken of er iets aan komt en dat vind ik zo jammer want hij rent zo graag los.
Ik wil er wat aan doen voordat het uit de hand loopt en ik moet muilkorven, heb het nu nog aardig kunnen voorkomen dat het op vechten aan komt.
Maar sommige baasjes hebben hun niet luisterende hond los en die komt op die van mij af.
Heeft iemand tips wat ik moet doen?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe dit corrigeren " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Meer afstand nemen,je loopt voor jouw hond te dicht langs die andere hond,hij vindt dat dreigend en onprettig.
Steek gewoon over,of neem een zeer ruime bocht.
Op deze manier kun je hem meer gerust stellen,datje begrijpt dat hij de situatie op deze manier niet aankan.
Aan de lijn geen kennis laten maken met andere honden,dan kunnen ze namelijk hun nette en conflictvermijdende hondentaal niet goed gebruiken.
Dankjewel voor je reactie, maar om mijn hond nou helemaal te isoleren van andere honden neemt het probleem ook niet weg en maakt het denk ik alleen maar erger als ik steeds een andere kant oploop als ik een hond tegen kom.
Emmy, je hebt het altijd toegestaan lees ik, laten liggen tot de andere hond dichterbij kwam, en je hond ging staan en spelen.
nu draait het om, je hond gaat liggen en wacht op de aankomende hond, gaat staan en er ontstaat gevecht.
Nu schrijf je dat je je hond niet wilt corrigeren daarvoor omdat je bang bent dat tie geisoleerd raakt.
toch zou je dit niet meer moeten tolereren, de liggende hond komt bedreigend over voor de naderende hond, je schrijft ook dat tie dan opspringt en aanvalt, dat wordt dan vechten.
wandel met je hond met vrienden met stabiele honden waar die mee kan spelen en los kan. Anders houd je je hond aan de lijn en als er een naderende hond aankomt en je hond gaat liggen, voorkom dat door of om te draaien of een grote boog te maken zodat er geen confrontatie komt.
wees alert , zie het van te voren aankomen, gaat je hond niet liggen, stap dan stevig door, ga niet rechtstreeks naar de naderende hond maar of zijwaarts met een grote boog erom heen of draai je om, zodat je hond niet gaat liggen en de aanval inzet.
Corrigeren zou ik niet doen maar je mag leren managen. En ik zou gaan belonen op het moment dat je hond naar een andere hond kijkt. Gaat je hond fixeren of andere dingen zoals haren overeind, grommen dan roep je je hond en ga je weg.
Deze methode heet BAT die ik omschrijf en dit is een uitgebreide omschrijving van B.A.T. Veel honden weten tegenwoordig niet meer hoe ze een hond moeten benaderen en gaan daarom maar meteen grommen, uitvallen of trekken aan de lijn. Ze vergeten de hondentaal (kalmerende signalen). BAT is een techniek waarbij je de kalmerende signalen benadrukt (beloond) en zo de hond weer leert kijken naar een andere hond zonder agressie en dat de hond zelf een keuze maakt voor conflict vermijdend gedrag. Dit kan zijn door kijken naar de andere hond en daarna bv. te gaan snuffelen. Of na het kijken de kop te gaan draaien. We gaan het kijken naar de hond met een beloningswoord markeren en daarbij maak ik gebruik van een functionele beloning, nl. weglopen van de situatie. Door dit in scene te zetten en gebruik te maken van een stabiele hond ga je je hond zien veranderen. Mijn honden heb ik al vaak in kunnen zetten om andere honden weer fijne ontmoetingen te hebben. Veel mensen willen juist dat hun hond alleen maar kijkt maar hunzelf maar ik wil juist het tegenovergestelde, leren dat er een wereld is waar gewone ontmoetingen mogen plaatsvinden.
Als je hier interesse in hebt dan hoor ik graag in welke provincie je woont zodat ik je kan doorsturen naar een collega of dat ik je kan helpen.
Ik heb zojuist een mooi filmpje gezien over de grens heen van je hond.
http://www.youtube.com/watch?v=IFGIRPAWcSM
Je hebt hierboven al goede tips gekregen, nog even een doordenker: jij wil je hond niet isoleren maar je hond geeft in alles aan dat hij de situatie niet prettig vindt. Gaan liggen, grommen, uitvallen allemaal manieren om te zeggen "blijf uit mijn buurt, ik vind het eng' dus waarom denk je dat je he hond er een plezier mee doet?
Precies wat je zegt Slapende Husky, de hond vind het nu niet prettig meer dat er een hond dicht in de buurt komt. De hond heeft dit een tijd geaccepteerd en nu niet meer. Dus is het nu tijd voor een andere aanpak en leer je hond dat andere hond niet eng zijn d.m.v. belonen van goed gedrag, dus gewoon kijken en ga in bochten werken en leer BAT, een waardevolle manier om je hond en jezelf weer in balans te krijgen.
Goede tips, ik kan volmondig zeggen dat het ook werkt, bij mijn hond (die ook uitviel naar echt alles) heb ik ook afstand gecreeerd, bogen gemaakt, voorkomen dat er situaties ontstonden dat er uitgevallen hoefde te worden.
Daardoor kreeg ze vertrouwen in mij dat ik haar niet meer in situaties liet komen die ze niet aankon. De wandelingen werden rustiger en meer ontspannen, ik deed na de eerst beginperiode ook leuke ontspannende dingen onderweg zoals haar laten zoeken naar lekkertjes, later uitbreiden met kleine oefeningetjes (dat alles in een rustig park) Het boekje Help mijn hond trekt van Turid Rugaas is een mooie methode om rust te brengen in de wandelingen, ik heb er veel aan gehad.
Toen dat vertrouwen in mij er eenmaal was, kreeg ik buiten een hond die plezier had in de wandelingen en veel ontspannender was, daardoor veel meer aankon en het niet meer nodig vond om uit te vallen. Dus voor alle partijen een winsituatie.
Ik hou wel altijd de regel dat honden aan de lijn niet met elkaar in contact moeten komen en met kleine honden ben ik ook heel voorzichtig omdat ik bang ben dat mijn hond te lomp is.'
Het komt hier bijna niet voor, maar mocht het weleens voorkomen dat een baldadige hond naar ons toe komt rennen terwijl we aan de lijn wandelen, spreek ik die altijd kalm enthousiast toe: kijk wie hebben we daar...dat is gezellig... tot nu toe heeft dat altijd gewerkt. En doordat mijn hond niet meer zo'n hoog stressniveau heeft gaat dit ook van haar uit goed.
bedankt allemaal. dat een hond plat gaat liggen met zijn hoofd op de grond betekend toch dat die onderdanig is of heb ik dit dan altijd verkeerd gezien.?
Hij heeft het niet bij alle honden. bij sommigen is die niet weg te krijgen en wil die alleen maar blijven spelen.
Als ik gauw een bocht maak als we een hond tegen komen maak ik het dan niet erger?
dat die denkt. he baasje wil ook graag weg als er een hond aankomt dam moet het wel eng/gevaarlijk zijn.
En als we op een recht pad lopen is het natuurlijk moeilijk om er niet recht opaf te lopen.
ik hoef hem dus niet te straffen met mijn stem als zijn haren overeind gaan staan of gaat fixeren?
Hallo Emmy
Ik begrijp dat iedereen je wil helpen. Maar niemand hier kan weten waarom je hond dit doet. We kunnen er naar gissen van wat je zegt maar dat lijkt mij geen goed plan. We hebben niet met eigen ogen gezien wat daar gebeurt en hoe precies de houding is van je hond en uberhaubt de hele situatie kennen we niet.
Het zou goed zijn dat iemand met verstand van zaken naar je hond en situatie kijkt. Dit is veel verstandiger dan alleen maar hier hulp en informatie te vragen met alle goede bedoelingen natuurlijk.
Ik heb een hollandse herder kruising gehad die dit ook deed. Precies met die rugharen overeind, maar in het midden plat. Gt zei dat het onzekerheid was. Het werd een moeilijk verhaal:hond kreeg angstagressie en beet daardoor sneller van zich af dan nodig was. Ik kreeg dit gedrag er nooit meer uit! Andere honden joeg ik zo goed mogelijk voor hem weg. Soms hielp dat en werd hij minder angstig en ging makkelijker met mij mee.
Hondentaal moet je niet corrigeren.
Blijkbaar vind ze iets niet prettig van een andere hond.
En beangstigd het haar.
Nekharen omhoog hoeft niet altijd agressie te betekenen.
Dit kan ook angst zijn.
Als mijn hond een roedel tegenkomt gaan zijn nekharen ook omhoog.
En dat is niet omdat hij agressief is, maar omdat hij in zijn 1 tje angstig is zo'n roedel tegen te komen.
Soort verlegenheid.
Bovendien vind ik liggen op de grond niet altijd onderdanig.
Maar meer van: doe me niks, ik ben lief op een angstige manier.
Ik zie vaak genoeg honden op hun rug liggen en evengoed nog de staart tussen de benen.
Je moet het nooit corrigeren,
De hond laat iets merken aan de andere hond.
Hondentaal dus.
gaan liggen is eigenlijk een vorm van stoppen met communiceren enerzijds
anderzijds....... bepaalt de hond dan dus "ik wil niet verder"
dat doet tie niet voor niets
als hij ontspannen was (ongeacht of de andere hond nu leuk is of niet, want eigenlijk gaat het daar helemaal niet om) zou hij gewoon met je meelopen
maar hij heeft ontdekt dat als hij gaat liggen dat hij de situatie beter in de hand kan houden
tenminste....... vanuit zijn perspectief gezien, en die is niet noodzakelijk 'onderdanig"
het is ook niet 'lief' (honden zijn niet "lief' onderling)
en het is zelden kalmerend, en dat kan iedereen aflezen uit het vervolg
wel is tie ontzettend onzeker, en dat blijkt wel uit de uitval en de hevige spanning.
ik zou altijd proberen het moment voor te zijn van gaan liggen, je kent je hond vast goed, en je weet wanneer het gaat gebeuren, blijf dat voor, en verander van richting, het enige wat uiteindelijk kan gebeuren is dat je hond uitvalt, meer niet, probeer dat ook in je hoofd niet groter te laten worden dan het is, m.a.w. blijf zelf ontspannen, en maak, als het even kan, een dusdanige boog om de andere hond heen (of steek over, of neem een ander pad) waardoor al dat hevige gespannen gedrag niet ontstaan hoeft.
je geeft daarmee je hond heel veel positieve signalen
a. dat je erkent dat die ontmoetingen hem hevige stress geven (en dus fout gedrag)
b. dat jij wel een goede oplossing weet en het goede voorbeeld geeft
c. je kan hem belonen en lekker ontspannen verder wandelen
maar een hond die gaat liggen zegt in mijn optiek nooit "ik ben lief en doe me niks"
die hond zegt "ik blijf liggen, dus jullie moeten nu gaan bewegen -en dat moeten veel honden ook want zij lopen nog en ook nog vaak aan de lijn met hun baas mee- en dan heb ik het moment voor het kiezen om overeind te vliegen en een aanval te lanceren
als ik nu ergens voor om keer of wegdraai is het voor honden die gaan liggen
niet omdat mijn hond op welke manier dan ook hond agressief is
maar omdat ik liggende honden niet vertrouw, en bij baasjes die daar bij gaan staan en hun
hond niet meer in beweging krijgen, niet idee hebben dat ze nog leiding geven aan de situatie
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe dit corrigeren " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?