Hoi allemaal,
Zag vandaag een advertentie op mp van iemand die pups aanbied, rottweiler x labrador
en dit voor maar 195,- met de vermelding dat ze rijksgediplomeerd zijn?
Wat houd dat nou eigenlijk in?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Rijksgediplomeerd?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
gewoon broodfok lijkt mij !
rijksdediplomeerd is een verzonnen term volgens mij, het woordenboek kent t woord iig niet. Ik zou het niet vertrouwen
Nou ben ik niet zo gek om daar een pup vandaan te halen, helemaal niet de combinatie van prijs, en zon duur woord.....strookt wat mij betreft niet helemaal met elkaar
Maar ik kan me dus indenken dat er mensen zijn die dat wel doen, die zien dat er 1 nestje is en degene "rijksgediplomeerd" is en dan denken dat dat wel goed zit...
Wat een geld voor een mix! Zijn de ouders dan op z'n minst getest?
Na een rondje googlen kwam ik op een kattenforum waar men zegt "ik heb mijn vakbekwaam dierenasiel / pensionhouder en geregistreerd bij het ministerie". Dus dat zou het in moeten houden..
Er is zie ik al eerder een topic op dit forum over geweest Hier
Ik denk dat ze daarmee bedoelen dat ze honden en kattenbesluit hebben behaald. Dat is een verplicht diploma die je moet behalen als je een kennel, dierenwinkel, pension, asiel e.d. wilt runnen, en meer dan, ik meen, 25 dieren per jaar verkoopt/plaatst/verhandeld/fokt.
Is te behalen via het LOI duurt verkort een halfjaar, anders een jaar.
Sorry, had al wel hier op hp gezocht, maar doordat het aan elkaar geschreven is kon ik er niks over vinden :-(
Ik vond het via google, maar t komt volgens mij gewoon hartstikke neer op slechte fok.
Dus als ik van gekkigheid niet weet wat ik met m'n leven moet gaan doen, kan ik bij de loi zon papiertje halen en dan zou ik dus met die 2 draken van mij mogen fokken (diesel is gecastreerd, zou niet goed zijn om er daar meer van te hebben) en dan is dat hartstikke legaal.....Blijft een rare wereld. Misschien moeten ze hier dan dat Franse systeem gaan invoeren
Als je minder dan, ik meen 20 of 25 dieren, fokt, verhandeld, verkoopt, plaatst... heb je daar helemaal geen papiertje voor nodig..... je weet dus zeker als zo'n ad. maken dat het om een grote handelaar/fokker gaat.
Edit: Het fokken van honden is namelijk nooit illegaal ... alleen als je veel dieren fokt/verhandeld/verkoopt/plaatst (en dus een soort handel wordt) heb je daar een LOI diploma voor nodig.
Ik kan me vergissen, maar met de nieuwe wet mag je toch sowieso niet fokken behalve als beide ouderdieren gecheckt zijn? Of begreep ik dat verkeerd?
Volgens MIJ....loop je alleen risico's dat je als fokker zou moeten betalen als blijkt dat je pup hebt verkocht die aan een erfelijke ziekte lijd en de eigenaar van de pup zich bij de fokker meld... verder staan er wat algemene dingetjes in dat bijv de ouderdieren goed verzorgd moeten zijn e.d. maar daar valt natuurlijk altijd over te twisten wat onder goede verzorging valt...
Daarnaast heb ik geen idee wat er gaat gebeuren met de pups met een "contract" worden verkocht en waarbij de nieuwe eigenaar tekent voor bijv een max schade vergoeding bij "gebreken" e.d.
Persoonlijk geloof ik niets van de nieuwe wet (die volgens mij ook nog niet van kracht is) en gaat naar mijn idee niets veranderen in de fok wereld... enkel wat gaat er gebeuren met de pups met een "foutje"....
Met die nieuwe wet is het geloof ik zo dat als er binnen een bepaalde tijd een gebrek boven water komt dat je dan de "fokker" aansprakelijk kan stellen en hij dan verplicht is om je of het geld van de pup terug te betalen of om een deel van de gemaakte kosten te vergoeden.
Althans, dit is wat ik er van mee heb gekregen
Hier een eerder topic daarover
http://www.hondenpage.com/hondenforum/157607/fokkers-aansprakelijk-%28-net-in-journaal%29.php
Maar het is nu toch ook zo dat pups vanaf april dit jaar verplicht gechipt moeten worden?
Ja dat is wel verplicht idd binnen 7 weken na geboorte en voor het gaat verhuizen!
Je bent overigens ook verplicht als eigenaar de chip binnen 14 dagen te registreren.
Ik dacht ook ergens te lezen dat ontwormen ook verplicht is, maar pin me daar niet op vast. Ach, hopelijk word de mens ooit eens verstandig, gaan ze hun huiswerk doen i.p.v. spontaan een pup kopen en misleid te worden door mooie woorden zoals deze.
Toen wij besloten een pup te nemen is het eerste wat we afspraken: via een rasvereniging.
Daarna zijn we ons gaan inlezen over alle erfelijke ziekte en gaan zoeken naar hoe je een goede fokker kunt herkennen. Hopelijk doen meer mensen dit..
Toch begrijp ik het ook wel een beetje. Na een paar tegenslagen gehad te hebben dacht ik ook; kunnen we er niet gewoon één uit een pretnest halen? Maar ja, als het goed is ga je dan toch denken aan de gebreken die een hond kan hebben, en de mogelijkheid dat het br00dfok is. Ik kan me niet voorstellen dat een echte dierenliefhebber br00dfok over het hart heen kan krijgen.
Onze diesel komt uit een oeps nestje bij mijn ouders, en ja ik heb schijnbaar ooit geroepen dat als ons Britt (moeder) ooit pups zou krijgen dat ik er dan een wou. Dat wss met het idee in m'n hoofd dat dat noooooit zou gaan gebeuren.......Totdat een van hun andere hondjes erboven op zat en ze dat iets te laat doorhadden....
Nou weet ik gelukkig dat pa en ma oké zijn, op de onderbeet na
En een van de redenen dat ik diesel heb laten helpen, is dat ik gewoon niet wil dat hij zich voortplant. Daar zit niemand op te wachten.
Weer wat geleerd! Mooi, dan weet ik hoe dat zit als we de pup in huis hebben. Ik had nog nooit een bedrag zien staan. 5 Euro vind ik inderdaad niet veel geld.
Ach, zo. Dat zullen inderdaad weinig mensen doen denk ik ja. Jammer, ik had hoge verwachtingen van zo'n wet..
In theorie klinkt het allemaal mooi, maar denk niet dat het in de praktijk echt veel zal helpen :-(
LOI cursusje en je bent zgn. rijksgediplomeerd. Dit is een cursus betreffende het houden van honden en katten en zegt niets over kennis van fokken.
http://www.loi.nl/cursussen/dierenzorg/vakbekwaamheid_honden_en_kattenbesluit/index.htm?cmp=knc-34210&HBX_OU=50&HBX_PK=%2Bhonden%20%2Ben%20%2Bkattenbesluit&kwd_id=14428-37DD41EE-30CF-4BD9-9F9C-A5339D7DDE8AS15553365539&gclid=CKmOl5yr-LcCFajKtAodgisAsA
Als ik op de website van een kennel de kreet "rijksgediplomeerd" lees, gaan de alarmbellen af.
Het zijn dan ook de br**dfokkers en puppy farms (zoals die grote in Medemblik) die deze terminilogie bezigen.
Klopt het is basis kennis wat je krijgt.. over o.a. huisvesting, verzorging, hygiëne e.d. maar niets over wel of niet verantwoorde fok... tenminste daar zul je wel iets over leren hoor.... maar het zegt niets over of JIJ dit wel of niet ook in de praktijk toepast. Daar is verder geen controle op.
Het gaat met name echt om de basis... bijv hoe groot moet een kennel zijn, hoe groot een binnen hok, hoe hoog moet de slaapplaats van de grond af zijn, hoeveel dieren op hoeveel m2. en ga zo maar door.
Het is echter het enige diploma die wettelijk verplicht is bij het op starten van een kennel, dierenwinkel, (grotere) fokker, asiel om handel, verkopen en plaatsen van huisdieren meer dan 20 of 25 dieren per jaar wettelijk te mogen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Rijksgediplomeerd?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?