Ja we verwachten wel heel veel van onze honden. Als je er over nadenkt misschien wel heel veel...
Honden zijn de enige wezens die gehouden worden als huisdieren en moeten wachten met hun toiletbehoefte totdat een mens meegaat om de deur open te doen of hem even mee te nemen voor een wandeling. Vogels cavia's, konijnen, katten noem maar op hebben zelf de keuze om hun behoefte te doen. Eigenlijk is dat zindelijk maken best apart want op deze manier gebeurt het alleen bij honden.
Ook vinden veel mensen het doodgewoon om hun hond altijd overal aan te raken. Sommige mensen doen dit op een veel te overdreven manier door hardere tikken te geven tegen een hond etc. Maken hem wakker als hij net slaapt, stel je je nou eens voor dat een hond dat helemaal niet fijn vindt al die ongewenste aanrakingen van mensen. Maar het toch tolereert? Wat moet ie anders doen? Denk maar eens aan een huishouden met kinderen..
Dan moeten ze natuurlijk tot in de puntjes luisteren en worden ze maar al te vaak verkeerd begrepen. Baasje doet X maar verwacht dat de hond Y doet, de hond snapt het niet en krijgt op z'n kop. Dit moet echt heel frustrerend zijn...(voor de hond bedoel ik dan).
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Verwachten wij teveel van onze honden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik moest ineens denken aan vanmorgen bij de behendigheid. De trainer wilde Dribbel leren dat ze een blauwe staaf moest aanraken met het commando 'touch'. Maar Dribbel was veeeel te druk met de schaduw van dat ding. Dat was veel mooier als dat ding zelf! Toen zei ik ook tegen hem 'Dat gaat je nooit lukken', dus hij zette even door en gaf het toen ook op. Hij verwachte dus wel te veel, maar ik niet
ik denk dat je best veel verwachtingen mag hebben, maar je moet het niet gaan eisen
ik bedoel darmee, dat je wel de lat van te voren mega hoog kan leggen
"we nemen er nog een hondje bij want daar ga ik ....... me doen"
nee........ voor mij moet het zijn:
ik wil er graag een hond bij, en ik hoop dat het gaat lukken om.........
en dan mag je best veel energie steken in wat je heel graag wilt en waarvan je denkt het
bij jouw (ras) hond past, er is nu eenmaal veel aangeboren karakter in een hond.
en wat betreft de basis, die is voor elke hond eender, maar waar een labrador vaak wat afgeremd moet worden in onstuimige begroetingen naar mens en dier, zou ik een schnauzer juist andersom moeten bijsturen, omdat hij hoogstwaarschijnlijk een stuk argwaan in zijn karakter heeft, waarvan het goed is dat zo goed mogelijk aan te passen aan de maatschappij.
wat ik wel vind, gehoorzaamheid of opvoeding, volgzaamheid hoe je het ook noemen wilt
wat ik inmiddels ervaren heb is dat heel vaak juist de honden die goed opgevoed zijn, de meeste vrijheid krijgen, dat lijkt vaak tegengesteld:
"wat ben jij streng zeg",ik heb het al wat gehoord en naar mn hoofd gekregen, en ja, ik ben ook heel strikt. maar ik denk dat mijn hond meer vrijheid krijgt, meer werk mag doen, meer meemaakt dan menig hond waarvan ik hoor "oh, daar maak ik me niet druk om hoor, hij gaat zn gang maar, wat maakt mij het uit" , maar vervolgens zijn dat vaak wel de honden die door hun gedrag heel veel vrijheid moeten inleveren.......
wat mij ook verbijsterd is de snelheid tegenwoordig, hondjes zijn er nog niet of hun hele
opleiding is al uitgestippeld en dan denk ik.......... je hebt dat dier 12-14jaar, je hebt tijd zat
voor al die extra "toestanden", begin eerst maar eens met de basis.
Hoi allen,
Ik heb met veel aandacht de verschillende reacties gelezen want ik heb een soort gelijke twijfel. Guinness (9maanden) is een schat van hond. Zindelijk slaat alleen aan als iemand aan de voordeur zit of in de tuin komt. Kan prima alleen zijn en vernielt niks. In huis luistert hij perfect en hij kent de belangrijkste commando's.
Nu mijn uitdaging: sinds een maand luistert hij buiten bij de hondentraining niet. Veel te veel interessante geurtjes. Geen hondekoek,verse worst, vlees is hier tegen opgewassen. Zijn neus is vastgeplakt aan de grond. Tijdens het wandelen trekt hij en ook hierbij is zijn neus zijn raadgever. Zijn laatste stunt is tijdens (sinds 3weken) het oefen weg te lopen. Gekke is als we in het bos of waar dan ook gaan wandelen luistert hij wel als we hem roepen. Blijft hij stil staan als we dat vragen.
Ik vraag me nu dus ook af verwacht ik teveel van hem, past de manier van lesgeven niet bij hem, is hij gewoon nog niet klaar voor gehoorzaamheidscursus A.
Het belangrijkste wat ik hem wil leren is niet trekken aan de lijn. Hij hoeft van mij niet eens te slagen voor gehoorzaamheidscursus. De commando's oefenen blijf ik toch wel doen.
Ja het is mijn eerste hond dus als iets fout doe hoor ik het graag. Iemand advies??
Door verwachtingen ontstaan ook de meeste teleurstellingen!
Dit is zeker waar! En door mijn verwachtingen aangaande Mellow bij te stellen hebben we het samen een stuk leuker
Hmm je mag best teleurgesteld zijn toch... Het gaat er om hoe je daar mee om gaat
Verwachtingen, dromen hebben en die proberen te vervullen... Is niks mee, tenminste...dat vind ik hoor.
Eisen stellen of gefrustreerd raken als de verwachting niet (snel genoeg)vervuld wordt .. Dan gaat het fout.
Ik had best verwachtingen bij elk van mijn honden, soms kwamen ze uit, soms niet maar bleken er andere mogelijkheden....
Ik denk juist dat onze verwachtingen wel meevallen. Sterker nog, misschien verwachten we juist te weinig van ze. Voor veel honden is het leven weinig anders dan wachten op de volgende uitlaatronde of eten. Uitzonderingen daargelaten doen we (over alle hondenhouders genomen) niet zo heel veel met onze honden.
Die momenten dat ze dan wel mee mogen, is het dan ook meteen volle bak. Ik denk dat daar meer een uitdaging in zit. Het verschil met bijvoorbeeld een werkende hond (waar veel meer van wordt verwacht) is dat die over een hele dag z'n ding moet doen en daardoor een veel meer gebalanceerde dag beleven, een dag waar ze hun energie veel beter in kwijt kunnen.
Een tweede is dat onze honden (wederom, over het algemeen) een zeer geïsoleerd bestaan leiden. Hun domein is de huiskamer en de tuin, hun wereld draait om ons en vrijwel niets anders.
Dat zijn wel twee zaken waar je echt rekening dient te houden denk ik. Het maakt het zo dat onze honden alles wat ze weillen beleven en ervaren en al hun energie in hele beperkte momenten moeten stoppen. Een wandeling is dus vaak een hele gebeurtenis waar ze maximaal van willen profiteren. Niet vreemd dus dat je juist dan te maken krijgt met honden die het allemaal wel even prima vinden.
Bovenstaande is geen kritiek, het is een observatie hoe de gemiddelde huishond in Nederland waarschijnlijk leeft.
Ik denk dat wát we verwachten niet teveel is, maar op welke termijn gewoon niet realistisch is. De eisen van de buitenwereld zijn soms gewoon onrealistisch. Een pup die nog niet heeft geleerd met vier voetjes op de grond te blijven bij een begroeting, daar maken sommige mensen echt een drama van. Okee, ideaal is anders als het gebeurt, maar soms ben je te laat, en soms ís het gewoon de eerste keer. Zolang mensen maar hun best doen en zich niet asociaal gedragen mag er best wat meer tolerantie zijn naar jonge dieren.
Maar Cindy.. eigenlijk bevestig je nu precies wat ik schreef,, Je hond raakt angstig, luistert niet, wil vluchten.
Hoe omschrijf ik dit netjes, (ik wil je namelijk absoluut niet kwetsen of beledigen) maar dat bedoel ik dus met minder goed ontwikkelen.
In een ideale situatie zou Mellow toch immers wel los kunnen lopen, begrijp je wat ik bedoel?
Dus daar voor trainen e.d vind ik wel belangrijk. Wil helaas niet zeggen dat succes gegarandeerd is.
Nu weet ik een beetje aan de hand van je verhalen welk een strijd je al geleverd heb om te komen waar je nu bent.. Mellow zal w.s altijd haar eigen gebruiksaanwijzing houden en haar eigen angsten.
Op foto's en filmpjes zie ik haar aan bijna een kilometer lange lijn lopen, dus zielig vind ik haar niet hoor.
Hopelijk heb ik nu iets duidelijker verwoord wat ik eerder bedoelde.
Ja, ik snap 'm nu wel. Eerder ook al, toen ik in bed lag dacht ik hier nog even over na namelijk haha
Inmiddels kan ik haar bij me roepen als de situatie haar teveel wordt, maar bij échte angst lukt dat nog niet.
En als ze in het bos een spoor ruikt (hert, vos), nou, dan kan ik het helemáál wel vergeten
Kilometer lijn is misschien wat overdreven trouwens, maar ze loopt inderdaad 9 van de 10 keer aan een lange lijn, juist omdat ze niet los kan. Ik merk dat ze dat fijner vindt, toch wat meer vrijheid.
En ja, in de ideale wereld zou ze gewoon los kunnen, lekker rondscharrelen en bij me komen als ik haar roep of als ze ergens van schrikt.
Maar goed, ze is pas 2, wie weet wat de toekomst ons nog brengt
We blijven korte oefenmomentjes houden, maar niet ten koste van alles, het moet ook leuk blijven tenslotte
Ja we verwachten soms te veel,als je gewoon in je achterhoofd houdt dat je met een dier te maken hebt dan moet het niet heel moeilijk zijn om je in te kunnen leven.
En als ik me bedenk dat een mens intelligenter is en gecompliceerder kan denken in vergelijking met een hond,dan denk ik soms weleens..mensen willen zoveel van een hond,maar ze kunnen een ander mens toch ook niet precies 100% laten doen wat zij graag willen dat een ander mens zou moeten doen volgens dat ene mens..waarom wordt dat dan wel van een hond verwacht..
Wordt een hond gezien als achterlijk? Of de hond moet aan allerlei dingen voldoen,omdat wij voor de 'zorgen'(terwijl ze zich ook prima zouden redden als ze op straat los laat,zie in andere landen).
Wij zijn de baas over ze omdat wij ze hebben gekocht?
Het enige wat ik erbij denk is dat ik in deze maatschappij verantwoordelijk ben en word gesteld voor het gedrag van mijn hond,en dat is dan ook de enige reden dat ze 'moet' luisteren,lukt dat die dag niet,dan blijft ze meer aangelijnd.
Verder leef ik vooral samen met haar,met ook regels,maar die kun je allemaal met respect brengen.
Heb niet alles gelezen..
Ik zal even voor mezelf spreken want mensen schrijven wel steeds 'we'.
Maar mag ik dat even voor mezelf bepalen? Niet iedereen verwacht hetzelfde van zijn hond toch?
Mijn antwoord op jou vraag Pauline is NEE. Kaya kan bij mij hond zijn en ik verwacht niet meer dan de basis dingen om normaal met haar in het openbaar te lopen zonder overlast te veroorzaken.
Verder mag ze doen en laten wat ze wil, lekker rollen in de modder, zwemmen ze laat mij eerder op commando stokken en ballen gooien dan dat ik daar zelf voor kies.. Ze heeft een eigen willetje en is erg ondernemend.. Ze vind het heerlijk als ik haar door de bossen volg en meega in haar speurtocht..
Als ik zie hoe de gemiddelde hond luistert en tegen mij opspringt om mijn brood uit mijn handen te happen als ik even niet oplet nou dan mag er wel meer verwacht worden.. Hoeveel mensen kennen we nou werkelijk die zo'n robot hond heeft die de hele wandeling perfect luistert en eigenlijk 0,0 eigen keuzes mag maken? Nou ik geen.. Vind dat er overdreven word..
Beide,
Van de baas word verwacht dat hij/zij dit afleert.
Van de hond word verwacht dat hij het zal begrijpen en zal kunnen toepassen voor de rest van zijn leven.
Ik geloof dat mensen mijn gedachtegang niet snappen.. Het is super fijn dat jullie honden lekker hond mogen zijn (door de modder rollen e.d.) maar ik bedoelde meer; zijn de dingen die wij als "normaal" beschouwen (netjes mee lopen zonder te trekken, alles in huis heel laten, zich sociaal gedragen, etc.) niet al veel gevraagd voor een hond, aangezien dit voor hen vaak als "abnormaal" wordt gezien?
Oh ja, ik ga zeker ook met je mee. Sterker nog, ik verwacht al helemaal teveel van mijn hond.
Hij moet netjes zitten en me aankijken voor hij mag eten, hij moet zitten bij elke stoeprand. Hij moet netjes naast me blijven lopen, OOK op stukken waar hij los mag. Pas als ik het aangeef mag hij weer lekker dollen. Hij mag niks van de grond eten, hij mag niet achter de bijen aanjagen, hij moet de katten met rust laten, hij mag niet hondjes aanstaren van me, enz enz.
En hij doet het ALLEMAAL keurig, en ik zit hier alsnog vaak te zeuren over hem.
Ja wij mensen moeten af en toe echt even chillen, naja, vooral IK dus.. hahaha
Ik begrijp wat je bedoelt Pauline, weer schrijf je wij..
maar ik verwacht meerdere dingen die jij beschrijft niet van Kaya dus benoem ik ze ook niet..Kaya trekt, ze liet alles zonder training in huis al heel, en gedraagt zich met de dag naar honden hoe haar humeur is.
Verder denk ik (misschien te makkelijk gedacht) dat als een hond zich naar al deze regels zonder al teveel problemen zich kan gedragen het aankan ja. Sterker nog veel honden hebben liever veel regels.. Ze hebben een leider nodig. Als wij niks meer van onze honden vragen word het er écht niet leuker op..
Als ik teveel van Kaya vraag merk ik dat meteen, dan word ze vervelend.. daar leer ik van (want zij weet duidelijk al wat ze wel en niet kan) en zal het volgende keer niet meer van haar vragen.. Het is aftasten wat een hond kan hebben. De een meer dan de ander... Vind dat je het niet zo zwart wit kan stellen.
Soms denk ik daar ook aan, ben ik niet veel te streng? en als dat zo is, is het dan niet beter dat ik gewoon geen honden meer in huis neem?..
Maar als ik er dan bij stil sta, wat er gebeurt als ik geen regels hanteer. Dan zou het voor mij er op neer komen, dat ik me zou moeten aanpassen aan mijn honden.. wat mij dan weer absurd lijkt!
dan zou het in mijn inbeelding ( kheb veel fantasie:p ) zo zijn;
als ze je de poten onder je stoelen weg knagen.. " goedzo! daar heb je flink je best voor gedaan!"
of in je bed zijn gaan liggen " lig je lekker? goedzo! dan slaap ik vannacht wel op de bank"
of s' ochtends vroeg vlak voordat je naar je werk moet " heb je heel het huis ondergescheten? goedzo! dat is een koekje waard! ik zal voortaan 2 uur eerder opstaan om je poepjes en plasjes op te ruimen"
of als de buurvrouw kwaad voor je deur staat omdat je hond elke dag van 5 uur sochtens tot 12 uur s' avonds de buurt bij elkaar blaft " jamaar hij laat gewoon merken dat ie er is, wij babbelen toch ook met elkaar?"
Ik dacht het dus niet, ik denk dat je dan juist je hond als "mens" behandeld, honden zijn toch roedeldieren? en zover ik weet zijn er in z'on roedel ook regels waar ze zich aan moeten houden.
er ontstaat pas een "probleem" met betrekking tot verwachtingen als deze
1. irreeel zijn
en dat zijn ze nogal vaak... niet alle honden zijn binnen 2 weken zindelijk, een huskey is niet geschikt voor G&G, een beagle kan niet (overal) los, een dwergkees blaft veel meer dan een labrador, etcetera
2. er te weinig tijd wordt gestoken in het aanleren ervan (of ze op een verkeerde manier aanleren)
twee grote ergernissen van hondenbezitters zijn: niet komen als je 'm roept en trekken aan de lijn
"hier"komen en zonder problemen aan een riem lopen zijn echter hele normale verwachtingen voor een hond (sommige rassen met genetische predispositie voor trekken en jagen daargelaten ), maar als je er als eigenaar geen tijd en energie in steekt, of het verkeerd aanleert, tsja, dan gaat dat dus mis
maar dat maakt de verwachting an sich niet te hoog gegrepen
Trekken valt de laatste maanden echt reuze mee. En waar ze loopt verschilt wel heel erg, ik merk niet echt verschil in het voor of achter me lopen. Al heeft ze de mogelijkheid om 7 meter voor me te lopen, soms loopt ze maar 3 meter voor me, dus de lijn is niet eens altijd helemaal uitgerold.
En wil ze wél meer dan de 7 meter die ze heeft, dan moet ze inderdaad naast me lopen, dan rol ik de lijn even in.
En wat betreft cursussen: ik vond het leuk om te doen, maar Mellow was altijd erg gespannen, té veel indrukken en al die opdrachtjes en dingen 'moeten' was niks voor haar. Was dus voor ons allebei behoorlijk frustrerend, daarom ben ik ook gestopt.
Ik ben nog steeds zoekende
Té veel van haar vragen werkt niet, maar alles aan haar overlaten ook niet, we zoeken de gulden middenweg
Ik denk dat veel mensen inderdaad teveel verwachten van hun honden, ze moeten quasi perfect zijn of het is niet naar hun zin. Denk dan altijd..het is omdat wij zo perfect zijn ' Voor de duidelijkheid, ik heb het niet over de mensen hier !
Ikzelf heb graag een goed opgevoede hond, neem hem overal mee en wil dat dit geen probleem is. Maar ik overdrijf niet, een hond moet een hond kunnen zijn. En met Tibootje heb ik het lot uit de lotterij vind ik
Ik denk dat het vooral een keuze is van jezelf. Net zoals je je kinderen wil opvoeden.
Er zijn ouders die bv hun kinderen in een winkel schreeuwend laten rondlopen & er zijn ouders die dat niet toestaan. Hou je daarom minder van je kind of is je kind daarom minder kind?
Ikzelf bij Cooper, ik vind dat hij ook gewoon hond mag zijn. Hij hoeft echt niet van mij netjes aan de lijn te lopen naast me. Ik ga vaak met de flexy wandelen, zodat hij ook wat vrijheid heeft. Enkel als hij trekt, vraag ik hem om wat dichter naar me toe te komen.
Ook het blaffen. In huis mag hij niet blaffen, want dan stoort hij de buren. Maar op straat, heb ik er niet zo'n probleem mee. Tenzij hij echt maar blijft blaffen.
Mijn vader bv wordt echt kwaad op Cooper als hij buiten zit te blaffen. Dan zeg ik ook: tis ne hond he..
Ik vind dat de hond wel iets mag, terwijl mijn papa niet tegen het geblaf kan.
Als ik op een pleintje met de bal loop te gooien & hij brengt de bal niet terug. Ja oke, dan is het zo. Heeft hij even geen zin om te spelen of wil hij liever snuffelen, dan is dit ook goed voor mij.
Ik denk niet dat hij ongelukkiger zou zijn als hij bv minder zou mogen blaffen of netjes langs me zou lopen, maar ik vind.. Het is een hond & hij heeft ook recht om te blaffen. Wij mensen praten bv toch ook.
Wij stoppen toch ook al eens aan een vitrine ofzo om te kijken wat er uitgestald is. Voor honden is het snuffelen die vitrine of in contact komen met andere honden.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Verwachten wij teveel van onze honden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?