Een pup uit het zelfde nest als de onze (8 maanden), heeft heupdysplasie. Ik wil graag weten of de onze het ook heeft, ze toont geen symptonen en speelt en rent als iedere andere hond. Om gelijk naar de DA te gaan word waarschijnlijk duur en dus wil ik zelf een paar testjes doen, alleen weet ik niet wat, hoe en of dat wel kan. Ik dacht aan achterpootje optillen, zachtjes op heupen drukken en zulke dingen.
Ik hoor graag wat meningen of tips!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Heupdysplasie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Heupdysplasie is enkel vast te stellen doormiddel van een röntgenfoto....
Oke dankjewel! Dan gaan we toch even met haar naar de dierenarts.
Nog een ding:
Als ze het zou hebben, zou het dan al zichtbaar zijn? (Haar broertje mankte).
Als je echt duidelijkheid wil over wil dan zul je toch een röntgenfoto moeten maken. De kosten daarvan verschillen heel erg per dierenarts. Een goede kliniek is in Best, Noord-Brabant, daar kosten de foto's naar mijn weten ongeveer 75 euro, maar het kan zijn dat ik mij daar in vergis. Wij wonen zelf in Zuid-Holland, dus het is voor ons te ver rijden. De advies leeftijd is om dit vanaf 12 maanden te doen.
Wat je eventueel nog kunt doen is naar de dierenarts, die kan namelijk wel voelen. Hoe dat in zijn werk gaat weet ik niet, maar 100% uitsluitsel geeft dat natuurlijk niet. Het kan wel de voor jou geruststelling zijn waar je naar op zoek bent.
Voor de rest is het een kwestie van afwachten en hopen dat jouw hond het niet krijgt. HD is voor 30% erfelijk en voor 70% van andere factoren afhankelijk, dus het hoeft helemaal niet te betekenen dat jouw hond en de rest van het nest het nu ook gaan krijgen.
Bowie heeft HD en is de enige van haar nest,
(ik vermoedde het al toen ze 4 maanden was, werden foto's gemaakt toen ze ongeveer 6 maanden)
en hoe het komt, geen idee...
dit had ik op internet gelezen toen ik nog niet zeker wist of bowie HD had, en natuurlijk verschilt dit per hond. maar hier aan kon ik ''merken'' dat er wel wat mis was met de heupen van bowie.
-speelt je hond veel liggend/zittend?
-gaat ie tijdens het spelen of wandelen veel zitten of liggen,
-wat is zijn gangwerk, (hoe loopt hij in een ''drafje en galopje''?)
-kan hij makkelijk vanuit de lig positie opstaan?
-als hij zit, zit hij dan mooi recht? of gaat hij op één kant zitten. -> en als ie op één kant zit, leunt ie dan graag ergens tegen? bijv. de bank, stoel etc.
-als hij op de rug/zij ligt, mag je dan voorzichtig zijn achterpoot strekken, (met je hand vanuit de lies, voorzichtig naar de knie gaan en dan zachtjes proberen de poot naar ''achter'' te strekken
-is de hond na een activiteit of het slapen stijf?
-als je je hand op de heupen/kont legt, en iets ''drukt'' blijft hij dan staan of gaat hij zitten?
Natuurlijk kun je het best foto's laten maken, dan weet je het zeker!
Wat voor hond heb je dan?
De shi shu van mn broertje heeft HD.. Aangetoont toen hij ongeveer 2 of 3 was. Hij liep al een tijdje mank, maar we dachten eerst gewoon van "gaat wel over" maar omdat t na enkele weken niet over ging toch even langs de dierenarts gegaan.
Voor die tijd was hij echt niet anders dan een gezonde hond.. Alleen we wisten al heel lang dat Sam niet heel veel kon lopen. Waar een gezonde hond snel n uur goed loopt, was Sam na 20 minuten tot een half uur gewoon al moe. Wij dachten toen dat dat gewoon een Sam ding was.
Er werden fotos gemaakt en jahoor, Sam was ziek. We wisten niet eens wat het was, dus het was nogal een schok. Sam gaat niet veel zitten of liggen, alleen als het kouder is dan 5 graden wilt hij soms niet verder lopen dan een klein grasveldje voor de deur. In de sneeuw gaat hij wel gewoon liggen van "draag me maar" en dan loopt ie ook echt niet. Daarom word Sam bij sneeuw niet uitgelaten, alleen plasrondjes, en dan word er geprobeerd op dat stukje dus de sneeuw zo veel mogelijk weg te halen voor t rondje..
Sam heeft zn goede en slechte periodes. Soms is hij weken lang niet anders dan een gezonde hond, andere periodes kan hij niet meer dan 5 minuten lopen. Sam word gewoon altijd kort uitgelaten (zwemmen mag ie wel zo lang ie maar wilt) er word niet met Sam gerent.. Dus enkel wandelen (rennen kan bij loslopen) en hij krijgt alleen pijnstillers als hij pijn aangeeft, dus niet standaard. Dat om te voorkomen dat t ineens niet meer zal werken.
Dave. bij de ene hond met zware HD zal je vaak niets zien, en bij de andere hond met liCHTE HD kan je al wat aan je hond zien, het ligt er aan hoe zitten de heupen in elkaar.
als je twijfelt kan je je hond zeker al laten rontgen, en kan er een diagnose worden gesteld, het beste is als je je hond laat rontgen op de leeftijd van 18 maanden, dan is de hond mooi uitgegroeid wat de heupen betreft, maar bij twijfel kan je gerust nu al fotoos laten maken, en kan er gekeken worden hoe de botvorming van de heupen zijn.
Een hond kan HD hebben zonder het te laten zien.
Het hangt ook af van de mate waarin de hond HD heeft.
Honden kunnen ook erg hard zijn voor zichzelf en de pijn niet laten zien.
Ga voor HD foto's wel naar iemand die echt weet wat ie doet want aan een scheve foto heb je niks.
Er zijn dierenartsen die foto's maken voor de RvB, dan weet je zeker dat je een goede foto hebt.
Een pup waarvan de ouders HD-A hadden kunnen bijvoorbeeld ook gewoon HD-C ontwikkelen.
Het heeft ook heel veel te maken met de dingen die er gebeuren tijdens de groei.
Bijvoorbeeld trap lopen, te lang lopen, uitglijden op gladden vloeren, teveel rare sprongen achter een bal aan enzovoort.
Het kan! dus ook aan de mensen liggen van de andere pup.
Maar als het in het nest voorkomt is het beter toch even te laten kijken.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Heupdysplasie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?