Historische dag voor de dieren/honden- motie art. 19 Besluit Gezelschapsdieren aangenomen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Belangrijke Motie over Artikel 19 Besluit gezelschapsdieren aangenomen!Dit geldt voor alle fokkers, ras of geen ras.
 
Groots nieuws.
 
Citaat van website http://www.dierenrecht.nl/
 
 
Een historische dag voor de dieren/honden
 
Vanmiddag is in de Tweede Kamer gestemd over een motie m.b.t. Artikel 19: Besluit gezelschapsdieren. En met succes! 
 
Na veertig jaar discussie over dit onderwerp, is vandaag de motie voor dit artikel aangenomen die het fokken van gezelschapsdieren zoals honden, katten, paarden, pony's, konijnen en papegaaien aan strengere regels zal binden.
 
Tot nu toe werden gezelschapsdieren zoals honden in Nederland nauwelijks beschermd. Malafide fokkers konden in hoog tempo fokken ten koste van de moederhond of ongecontroleerd fokken met honden die erfelijke aandoeningen hebben. Ze verkochten soms zieke pups, die naast medische kosten, voor veel verdriet zorgden bij de kopers als de pup geëuthanaseerd moest worden. 
Na maanden van intensief lobbyen bij de Tweede Kamer en het aanbieden van de e-petitie die door duizenden mensen is ondertekend, hebben wij het samen voor elkaar gekregen dat dit soort dierenleed kan worden aangepakt. 
 
Bovendien wordt het voor Dier&Recht een stuk eenvoudiger om rechtszaken aan te spannen tegen malafide fokkers van rashonden en andere gezelschapsdieren.
 
'Heeft een rashond een erfelijke aandoening en komt deze erfelijke aandoening veel voor in het specifieke hondenras, dan moet de fokker aantonen dat hij/zij de aandoening heeft proberen te voorkomen',
 
aldus Hans Baaij, directeur Dier&Recht. 
 
Kan de fokker dit niet, dan is de fokker aansprakelijk voor de schade, zoals bijvoorbeeld dierenartskosten. 
 
Een enorme stap voorwaarts, die we samen hebben bereikt, voor het dierenwelzijn

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Historische dag voor de dieren/honden- motie art. 19 Besluit Gezelschapsdieren aangenomen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Is dit zo'n enorme stap voorwaarts dan? Er had al een rechtbank een soortgelijke uitspraak gedaan waarmee er al een jurisch precedent was. Bovendien maakt ras in deze wel uit, want een bij kruising zijn dus geen rasspecifieke erfelijke aandoeningen aan te tonen. Sterker nog, ik quote:

" Bovendien wordt het voor Dier&Recht een stuk eenvoudiger om rechtszaken aan te spannen tegen malafide fokkers van rashonden "


Ik zie vooralsnog weinig aangrijppunten waarmee br$$dfokkers echt aangepakt kunnen worden, aangezien zij, volgens de RvB, geen rashonden fokken maar kruisingen. Hooguit dat wettelijk wordt vastgelegd dat als je een hond verkoopt als Ras X, het ook daadwerkelijk ras X is. Dat zou overigens een heel aardig precedent scheppen maar dat is wat offtopic hiervoor.

Ik ben blij dat men malafide fokkers wil aanpakken, ik twijfel echter wel aan de praktische mogelijkheden van deze motie.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Deze motie is van toepassing op alle gefokte gezelschapsdieren

quote
het fokken van gezelschapsdieren zoals honden, katten, paarden, pony's, konijnen en papegaaien
unquote

ras of geen ras; dus ook kruisingen.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Is het ook duidelijk of het alleen over professionele fokkers gaat of ook over hobbyfokkers?

Anoniem (Gast)

Zie "de stap voorwaarts" ook niet zo, want volgens het artikel zou het gelden voor Rashonden (dus honden met stamboom) waarvan veel serieuse fokkers de dupe zullen worden en de fokkers van kruisingen en Look-A-like's (dus de vele broodfokkers en puppyfabrieken) kunnen hun goddelijke gang gaan

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Zoals in het openingsbericht gemeld en later herhaald: het gaat hier niet alleen over rashonden.

Zie onderstaande letterlijke tekst van de Motie Van Gerven en Artikel 19 Besluit Gezelschapsdieren
 
Motie Van Gerven
 
Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2012–2013
 
31 389
Een integraal kader voor regels over gehouden dieren en daaraan gerelateerde onderwerpen (Wet dieren)
Nr. 128 GEWIJZIGDE MOTIE VAN DE LEDEN VAN GERVEN EN VAN DEKKEN TER VERVANGING VAN DIE GEDRUKT ONDER NR. 121
Voorgesteld 4 juni 2013
De Kamer, gehoord de beraadslaging, van mening dat fokkers een zorgplicht hebben ten aanzien van een gezond fokbeleid; verzoekt de regering, de regels voor een gezond fokbeleid (zoals geformu-leerd in artikel 19 Besluit Gezelschapsdieren) te laten gelden voor alle fokkers, inclusief hobbyfokkers; verzoekt de regering ook, te bezien op welke wijze een gezond fokbeleid voor dieren die hobbymatig worden gehouden nader kan worden geborgd; verzoekt de regering voorts, tenminste paard, pony en ezel toe te voegen aan het besluit gezelschapsdieren onder artikel 19, zodat zij onder de reikwijdte van het gezonde fokbeleid vallen, en gaat over tot de orde van de dag. Van Gerven Van Dekken
kst-31389-
 
Bron: http://www.eerstekamer.nl/behandeling/20130603/gewijzigde_motie_van_de_leden_van/document3/f=/vja8lml51znm.pdf
 
 
Artikel 19

1. De wijze waarop met gezelschapsdieren wordt gefokt mag het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of nakomelingen niet benadelen.
 
2. In ieder geval wordt bij het fokken, bedoeld in het eerste lid, voor zover mogelijk voorkomen dat:
 
a. ernstige erfelijke afwijkingen en ziekten aan nakomelingen worden doorgegeven;
b. uiterlijke kenmerken worden doorgegeven aan of kunnen ontstaan bij nakomelingen die
schadelijke gevolgen hebben voor welzijn of gezondheid van de dieren;
c. gefokt wordt met gezelschapdieren met ernstige gedragsproblemen;
d. voortplanting op onnatuurlijke wijze plaatsvindt;
e. het aantal nesten dat een gezelschapsdier krijgt de gezondheid of het welzijn van dat dier of de nakomelingen benadeelt.
 
3. Het aantal nesten, bedoeld in het tweede lid, onderdeel e, bedraagt voor een hond in ieder geval meer dan één nest binnen een aaneengesloten periode van 12 maanden.
 
4. Het aantal nesten, bedoeld in het tweede lid, onderdeel e, bedraagt voor een kat in ieder geval meer dan twee nesten binnen een aaneengesloten periode van 12 maanden of meer dan 3 nesten in een aaneengesloten periode van 24 maanden.
 
Bron:
http://edepot.wur.nl/190320

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Ik zou, als fokker zijnde, dan graag willen weten wat volgens de overheid dan gezondheidsproblemen zijn die vaak bij mijn ras voor komen. Ik zelf laat Evy testen op HD, ED, oogafwijkingen en op haar DNA-profiel, maar er zijn nog genoeg fokkers die niet testen op DNA-profiel. Als ik de "Rashondenwijzer" moet geloven komen er 64 aandoeningen voor bij de Golden Retriever. Betekent dit dat ik dan mijn hond op alle 64 aandoeningen moet laten testen?

Verder ben ik heel erg benieuwd wat dit dan voor de broodfok moet gaan doen en hoe ze het willen gaan bekijken. Als je een kruising hebt, naar welke rasspecifieke aandoeningen worden er dan gekeken? Bovendien staat er: 'Heeft een RAShond een erfelijke aandoening en komt deze erfelijke aandoening veel voor in het specifieke hondenras, dan moet de fokker aantonen dat hij/zij de aandoening heeft proberen te voorkomen',
Ik zou hier vanuit op maken dat het hier dus enkel om honden met een stamboom gaat die zijn uitgegeven door de Raad van Beheer, daar vallen honden van malifidehandelaren dan niet onder. Waarom wordt er niet gesproken over kruisingen, als deze wel betrokken zijn bij de motie?

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Heb op je vorige topic hierover al gereageerd.

Dit besluit is alleen voor de stamboomrashond, omdat daar ten alle tijden alles aangetoond kan en moet worden.

Van Joop op de hoek met z'n pretnest en de broodfokker is niks aan te tonen of ze doelbewust fokken met zieke honden dus kunnen hiervoor nooit aansprakelijk worden gesteld simpelweg omdat het geen rashonden zijn.

Weer een mooi voorbeeld van een prachtige wet die maar een heel klein deel van de fokkers zal treffen terwijl de ergste fokkers lees broodfok er weer lachend mee weg komen en juist daar moet de regering en firma Dier en Recht zich druk om maken!

honden page profiel Amigo en K.C.Amigo en K.C. 3 doggies

honden foto van Amigo en K.C.

en daarbij word onder een fokkker verstaan: minimaal 20 pupsels per jaar! dat is dus bijna niemand, zag ik bij radar geloof ik

honden page profiel Amigo en K.C.Amigo en K.C. 3 doggies

honden foto van Amigo en K.C.

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

"
a. ernstige erfelijke afwijkingen en ziekten aan nakomelingen worden doorgegeven;
b. uiterlijke kenmerken worden doorgegeven aan of kunnen ontstaan bij nakomelingen die
schadelijke gevolgen hebben voor welzijn of gezondheid van de dieren;
c. gefokt wordt met gezelschapdieren met ernstige gedragsproblemen;
d. voortplanting op onnatuurlijke wijze plaatsvindt;
e. het aantal nesten dat een gezelschapsdier krijgt de gezondheid of het welzijn van dat dier of de nakomelingen benadeelt. "


Dit ziet er al beter uit dan de wat onbeholpen verklaring van Dier&recht. In het bovenstaande kan ik me ook prima vinden, hoewel artikel d. wel wat vreemd oogt. Wordt hier ook gedoelt op kunstmatige inseminatie? Zullen de paardenfokkers leuk vinden. Rassen die vrijwel alleen met keizerssnede geboren worden? Wat is natuurlijk.

Maar goed, bovenstaande ziet er best aardig uit, denk dat op basis daarvan best wel wat mogelijk is.

Anoniem (Gast)

Ik vind het op zich niet slecht dat er regels zijn, aan de andere kant is het wel zo dat nu veel (hobby) stamboomfokkers de dupe zullen worden van deze regels terwijl ze vaak al moeten voldoen aan regels van de RvB en Rasvereniging alvorens ze een nest mogen fokken.
Helaas blijven met deze regels de bekende puppyfabrieken wederom buiten schot omdat deze voor een groot deel hun pups importeren en er niets te controleren valt

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Nou ja, de br$$dfokkers blijven niet buiten schot. Honden met aandoeningen die erfelijk zijn doorgegeven vallen binnen deze wet. Indien aan te tonen is dat ze aan erfelijke aandoeningen leiden is de juridische stap richting de br$$dfokkers wel te maken. Wat dat betreft dus positief. De ouders moeten fysiek en psychisch gezond zijn. Lijkt me meer dan uitstekend voor alle fokkers.

Die zin over natuurlijke voortplanting baart me meer zorgen. Die is wat vaag, maar is dit alleen de bevruchting, valt hier de gehele zwangerschap inclusief de bevalling onder... en hoe dan over onderwerpen als keizerssnedes en kunstmatige inseminatie. Daar kunnen goede fokkers wel onder lijden (niet alleen bij honden)

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Email-Nieuwsbrief Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren
 
- Sophi@-Nieuws -
Rasdierenfokkerij
eindelijk aan banden
14 juni 2013
AMSTERDAM - Deze week werd door de Tweede Kamer gestemd over het Besluit gezelschapsdieren, dat als doel heeft regels te stellen voor de bedrijfsmatige handel, fok en opvang van huisdieren. De motie van SP en PvdA om het besluit ook te laten gelden voor hobbyfokkers, werd daarbij aangenomen. Dat is goed nieuws voor alle rasdieren in Nederland: eindelijk is het fokken van huisdieren sectorbreed aan strengere regels gebonden en kunnen misstanden beter worden aangepakt.
Besluit gezelschapsdieren
Het nieuwe Besluit gezelschapsdieren valt onder de Wet Dieren en vervangt het Honden- en Kattenbesluit 1999. Het besluit heeft als doel regels te stellen voor de bedrijfsmatige handel, fok en opvang van huisdieren, in dierenwinkels en groothandel, bij fokkers en in pensions en asielen. Bij deze handel bestaat het risico dat het winstoogmerk ten koste gaat van dierenwelzijn. In Artikel 19 van het besluit wordt duidelijk vermeld dat voorkomen moet worden dat ernstige erfelijke afwijkingen en ziektes worden doorgegeven. Voortplanting moet op natuurlijke wijze plaatsvinden en er mag niet gefokt worden op uiterlijke kenmerken die schadelijke gevolgen hebben voor het welzijn en de gezondheid van de dieren.
Ook strengere regels voor hobbyfokkers
De Tweede Kamerleden Henk van Gerven (SP) en Tjeerd van Dekken (PvdA) dienden recent een motie in om het Besluit gezelschapsdieren te laten aanpassen en ook te laten gelden voor zogenoemde 'hobbyfokkers'. In de hondenfokkerij bijvoorbeeld, nemen hobbyfokkers ruim 90% van de handel in rashonden voor hun rekening. Afgelopen dinsdag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met deze motie. De Sophia-Vereeniging is bijzonder verheugd dat het fokken van huisdieren over de hele sector eindelijk aan strengere wettelijke regels gebonden wordt. Dit kan niet overgelaten worden aan de fokkerijsector zelf, waar economische belangen vaak boven de belangen van het dier worden gesteld.
Wettelijke maatregelen
Rasdierenfokkers richten zich vaak eenzijdig op het uiterlijk; het meest extreme uiterlijk levert immers het meeste geld op. Daardoor lijden talloze honden, katten, cavia’s, konijnen en vissen onder lichamelijke afwijkingen en erfelijke ziektes. Middels politieke lobby, media- en publiekscampagnes zet de Sophia-Vereeniging zich al sinds 2009 in voor wettelijke maatregelen die een einde maken aan dit dierenleed. In juli 2012 ondernam voormalig staatssecretaris Bleker eindelijk actie door jaarlijks twee hondenrassen te laten onderzoeken op veel voorkomende schadelijke raskenmerken en erfelijke gebreken, te beginnen met de Franse buldog en de chihuahua. Zijn opvolger Dijksma breidde dit onderzoek onlangs uit met de labrador, de Cavalier King Charles spaniël en de Perzische kat.
Gesprek met Dijksma
In haar streven naar duidelijke wetgeving werd de Sophia-Vereeniging gesteund door bijna 13.000 dierenvrienden, die in december en januari een oproep aan de staatssecretaris ondertekenden bij de campagne ‘Wie is de Winner’. Naar aanleiding van deze campagne werd de Sophia-Vereeniging uitgenodigd om met staatssecretaris Dijksma in gesprek te gaan over dit onderwerp. Daarbij wees de vereniging de staatssecretaris op haar verantwoordelijkheid om het dierenwelzijn in Nederland te waarborgen in wettelijke maatregelen die de rasdierenfokkerij aan banden leggen. Met het aannemen van Artikel 19, dat gaat gelden voor zowel beroepsfokkers als voor hobbyfokkers, is nu een belangrijke stap gezet richting een verantwoord fokbeleid dat niet het uiterlijk, maar het welzijn van de dieren centraal stelt.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Reeds voordat de motie betreffende artikel 19 Besluit Gezelschapsdieren door de Tweede Kamer werd aangenomen, heeft de Stichting Dier & Recht verschillende schikkingen met fokkers getroffen voor eigenaren van honden met erfelijke aandoeningen.
 
Eigenaren, waarvan de hond door een erfelijke aandoening wordt getroffen en er met de fokker niet uitkomen, kunnen met behulp van St. Dier & Recht proberen tot een schikking te komen. Wil de fokker hier niet op ingaan, dan kan eventueel met ondersteuning van de jurist van Dier & Recht een rechtszaak gestart worden.
 
citaat
 
 
Schikkingen
Geschillen over huisdieren hoeven niet altijd in de rechtszaal worden beslist. De jurist bekijkt eerst de mogelijkheid om het geschil te schikken. Hierdoor hoeven er geen proceskosten worden gemaakt.
 
De afgelopen maanden heeft onze jurist verschillende zaken behandeld. De juridische procedures zijn naar tevredenheid van beide partijen afgerond door middel van een schikkingsovereenkomst. Hieronder vindt u een opsomming van enkele afgeronde zaken. 
 
Heaven, Golden Retriever. Datum schikking: mei 2013. Aandoening: Heupdysplasie (HD)  en een huidafwijking. Schikking: Tegemoetkoming in de dierenartskosten door de fokker.
 
Glory, Tervuerense herder. Datum schikking: maart 2013. Aandoening: Hond lijdt aan epilepsie. Schikking: Aankoopbedrag à 750 euro teruggekregen van fokker.
 
Morgan, Berner Sennerhond. Datum schikking: april 2013. Aandoening: Hond heeft Elleboogdysplasie (ED). Schikking: Tegemoetkoming in de dierenartskosten en een fokstop met de moederhond. 
 
Het team van Stichting Dier&Recht
 
Einde citaat
 
 
Bron :http://nieuwsbrief.varkensinnood.nl/mailings/display.php?M=12624&C=8d3948ddc2ee145ee50fcc9ad80f1486&S=235&L=15&N=148

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Is bij mij nog steeds de vraag, hoe zit het met kruisingen? Er staat duidelijk "rashonden" boven.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Fokkers van kruisingen kunnen eveneens verantwoordelijk gesteld worden.
artikel 19 Besluit Gezelschapsdieren, zie tekst hierboven, betreft niet alleen dieren met een stamboom.
Indien er sprake is van erfelijke aandoeningen moet de fokker aantonen welke maatregelen (=testen van de ouderdieren) hij/zij genomen heeft om deze aandoeningen te voorkomen.

honden page profiel daisydaisy 3 doggies

honden foto van daisy

Nu gaat het over fokken maar hoevaak worden de hondjes wel niet doorgeschoven is dan de verkoper ook verantwoordelijk want hoe dan ook deze mensen gaan echt wel een maas vinden om door te kunnen gaan met hun praktijken.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Historische dag voor de dieren/honden- motie art. 19 Besluit Gezelschapsdieren aangenomen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^