Hey Iris,
Ik ben het ook met je eens wat betreft de slipketting.. Bij Déwan werkt het ook prima.. We hebben het een tijdje niet gedaan omdat hij hotspot in zijn hals had.. en dat moest eerst genezen, maar hij reageert er ook prima op. Hij heeft dit al van jongs af en aan en al onze vorige honden ook en gaat prima.
Als je er mee om kunt gaan, geen probleem lijkt me..
Kortom ik heb er ook positieve ervaringen mee, jammer dat er zoveel mensen negatieve ervaringen mee hebben..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "slipketting" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Dus als je er mee om weet te gaan en je hond dus moedwillig pijn doet, dan is het volgens jou geen probleem?
Volgens mij is er dan juist wel een probleem.
Ik ben hier misschien een beetje fel op, dat komt omdat ik me gewoon heel moeilijk kan voorstellen dat je 'zomaar' en slipketting omdoet en het maar oke vindt.
Een ander verhaal vind ik het als laatste redmiddel, of als je echt met je handen in het haar zit. Maar dan probeer je tenminste nog iets.
Volgens mij zijn er dan nog steeds andere methoden die beter werken, maar goed, ik ben zelf trainer, dus voor mij ligt het misschien heel anders.
Maar je hond van jongs af aan zod'n ding om doen.. ik begrijp er werkelijk niets van..
Hi,
Goed gebruik van welke correctie dan ook betekent: één keer inzetten, dan moet het al een duidelijk verminderend effect op het gedrag hebben. Een correctiemiddel wat alleen een "beetje vervelend gevoel" oplevert, zal dan ook zijn werk niet doen zolang de motivatie van het gedrag hoog genoeg is. Met als gevolg dat de hond steeds ongevoeliger zal worden en er steeds harder gecorrigeerd moet worden. Dit is waarschijnlijk wat iedereen hier bedoeld met verkeerd gebruik van de slipketting. Dus goed gebruik betekent dan: de prikkel moet zó onaangenaam zijn dat het de motivatie om te trekken de kop indrukt. Je komt dan toch al gauw uit bij...pijn.
@ Cindy:
Wat ik, als tegenstander van slipketting, dan wél als methode zou adviseren hangt ervan af in welke levensfase de hond zit.
Sowieso gaat mijn voorkeur bij welk probleemgedrag áltijd uit naar het veranderen van de motivatie. Dus bekijken: waarom trekt de hond, wat wil hij ermee bereiken. Dat als eerste aanpakken: zorgen dat het hem nooit wat oplevert. Trekken=stilstaan/andere kant oplopen. Superconsequent. En dit is denk ik vaak waarom er zoveel honden zijn die op oudere leeftijd aan de riem trekken: gebrek aan consequentie bij de baas.
Daarnaast leert een hond sowieso natuurlijk sneller als je niet alleen zorgt dat het ongewenste gedrag neit oplevert, maar als er een alternatief wordt geboden wat hem wel iets oplevert. Dus, niet trekken en netjes met losse lijn lopen=belonen (voertje).
Maar nu ga ik uit van een onbeschreven blad als een pup. In de situatie waarbij je te maken hebt met een supersterke hond, bij wie het trekken altijd iets opgeleverd heeft, zou ik inderdaad uitkomen bij een halti, halti harnas of een ander hulpmiddel. Net zolang naar een hulpmiddel blijven zoeken tot je er één gevonden hebt die wel aanslaat. In combinatie met de stop/omdraaien/belonen manier, omdat je anders nog steeds niet aangeeft aan de hond wat wél de bedoeling is.
Waarom kies ik dan wel een tuigje/halti oid en geen slip?
Omdat een slipketting (of prikband) gebaseerd is op het toedienen van een pijnlijke/onaangename prikkel. Bij goed gebruik van de andere hulpmiddelen gaat het om vermijdingsleren, de beperkende factor is als het ware al vanzelf aanwezig (zonder onze tussenkomst als baas) en de hond zal er zelf voor kiezen om de grens niet op te zoeken. Doordat er geen actieve rol van de baas uitgaat, maakt het deze hulpmiddelen een stuk veiliger; de hond corrigeert als het ware zichzelf.
Groetjes, Mischa
Oeps, misschien niet helemaal duidelijk, maar bovenstaande (lange ) reactie was gericht op Cindy's vraag aan mij, wat ik dan wél zou doen...
Ik heb een slip gebruikt bij het trainen van de golden van mijn schoonmoeder. We waren met 4 mensen een hond aan het opvoeden, en dat werkte niet. Mijn schoonvader liet de hond lekker trekken, mijn vriend ook, mijn schoonmoeder deed er niks mee, en ik had elke keer de blaren op mijn handen. Thuis verstopte ik lekker de slip, die gebruikte alleen ik. Dus had ze eigenlijk altijd een vaste halsband om. Maar soms, als ik ging oefenen, was het weer 1 dikke pot ellende! Alles geprobeerd, en dan inderdaad als laatste redmiddel, de slip. Maar meestal gebruikte ik m niet, omdat ze goed luisterde! MAar als ik op de cursus liep, was er geen land mee te bezeilen! Dus dan gebruikte ik de slip..
Mijn schoonouders hebben nu zo'n 'halve slip' gekocht, en die heb ik stiekem zo wijd mogelijk gezet, zodat hij niet slipt... Gna.. .Als je er niet mee om kunt gaan, moet je het ook niet gebruiken! Ze denken dat de hond minder trekt als ze een slip om heeft.....
Dus: opzich niks tegen de slip, maar alleen als laatste redmiddel...
en, als je weet hoe je hem moet gebruiken!!!!
Toen ik Yori kreeg had hij een slipketting om! 6 maanden oud, arme ziel... Gelijk af gedaan, en nooit meer gebruikt! Hij luistert supergoed!!!!
Vorige week kwam er iemand op cursus bij ons met een slip om, en werd terrecht gewezen door de instucteur, ben benieuwd wat de herder vanavond om heeft.
Ik vind dat ik de hond er geen pijn mee doe.. en dat hoor ik van zoveel mensen hier, hier lopen er genoeg meteen slipketting. Op de cursus bij Déwan ook... en bij de dierenarts en op alle plekken horen we geen negatieve verhalen..
Hier lees ik veel nare ervaringen, dat is natuurlijk niet fijn en dat zal de naam ook niet goed doen.
Nu hebben we een U-lead voor Déwan niet omdat anderen een slipketting niet adviseren, maar puur omdat dit voor zijn hotspot momenteel beter is
Kortom ik vind ieder zijn eigen mening.. en die hoeft niet negatief te worden bevonden door anderen.. het mag wel hoor geen probleem, maar ik blijf er bij dat ik er goede ervaringen mee heb gehad.. en de U lead momenteel ook prima is voor dewan
@inge en dewan
Nu hebben we een U-lead voor Déwan niet omdat anderen een slipketting niet adviseren, maar puur omdat dit voor zijn hotspot momenteel beter isewan
wat is een U-lead
hallo ik heb ook een hond die erg trekt ik heb het tuigje al geprobeert daar ging hij alleen maar harder van trekken. en de halti heb ik ook al geprobeert. weten jullie iets wat ik kan doen zonder hem pijn te doen
ik heb ook al geprobeert te belonen als de riem slap staat maar dan gaat hij ook trekken ik ben ten einde raad
Heb de andere reactie's nog niet gelezen,maar het eerste wat bij me opkomt is:
Je hebt Tommy zóveel geleerd met positieve beloningen,waarom dan ineens terug grijpen naar het idee van je opa?Je opa bedenkt dit ook vanuit een tijd dat mensen helemaal niet zo om gingen met de hond zoals jij dat altijd doet met Tommy.
Probeer hem gewoon het trekken af te leren en omte buigen, zoals je hem al vele dingen hebt aangeleerd.
Tjonge jonge...het is een oud topic,heb ik nu pas door,daarom snapte ik er niks van dat Iris het 'nu'zou gaan gebruiken,juist omdat ze zo super veel heeft bereikt met Tommy
Oud topic inderdaad..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "slipketting" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?