Hoi,
Zoals jullie weten is mijn herder al bijna een maand terug overleden (het voelt nog als gister). Sinds dat moment probeer ik de hondenbelasting voor 1 hond op te zeggen, maar ik vind de gemeente nogal raar doen en zou graag jullie mening/ervaring en wettelijke kennis willen weten.
Eerst stuurde ik ze een mail met de mededeling dat hij overleden was en ik dus 1 hond wilde afmelden. De reactie die ik kreeg was alleen een afmeldingsformulier in mijn brievenbus (per post dus). Geen brief, niets.
Ik heb hem ingevuld, ingescand en per mail weer verzonden (dan heb ik bewijs van verzending).
Zojuist ontving ik een mail dat ik moet bewijzen dat mijn hond dood is!!! Ben ik verplicht om dit te bewijzen? Ik heb geen zin om mijn hond dood te bewijzen.. En daarbij.. Sinds ik in deze gemeente woon (met o honden, 1 hond of 2 honden ingeschreven en betaald maakt niet uit) krijg ik echt elk jaar controle over of ik honden heb en zo ja hoeveel! Ik neem aan dat ik dit jaar weer controle krijg, des te meer zinloos vind ik het dat ik moet bewijzen dat mijn hond dood is.
Ben ik wettelijk gezien verplicht om mijn hond dood te bewijzen? Wettelijk gezien ben ik namelijk ook niet verplicht om hondenbelasting te betalen, wat ik wel gedaan heb en ik vind dat met het opgeven dat de hond overleden is, ik al genoeg privacy aan hun hem weggegeven..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hondenbelasting en overleden hond..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Jeetje, wat een rare situatie! Kunnen ze het nog gekker maken? Misschien kun je raad vragen aan een rechtsbijstand o.i.d.?
De gemeente ziet dit louter als inkomsten... Ik vind dit een vreselijk nare houding, het is onpersoonlijk en buitengewoon hard! Misschien als je een klacht indiend over de gang van zaken dat ze het op een fatsoenlijke manier leren afhandelen.
Ik denk wel dat je het moet kunnen bewijzen dat de hond is overleden. Wettelijk gezien is dat de enige weg, denk ik. Sterkte!
je moet dat inderdaad kunnen bewijzen.
is heel crue maar als je je telefoonabbo op wil zeggen voor bv je overleden moeder moet je ook de rouwkaart sturen.
In dit soort gevallen staat emotie op de laatste plaat best jammer
Ik heb er zelf nog geen ervaring mee, maar toen de honden van mijn ouders waren overleden kregen ze een soort verklaring van de dierenarts dat de hond op die datum en dat tijdstip was overleden.
Deze verklaring moest bij het afmeldingsformulier en dat moest weer naar de gemeente (zelf een exemplaar bewaren!)
Persoonlijk vind ik het niet zo heel gek, iedereen kan wel zeggen dat de hond is overleden, er zijn ongetwijfeld genoeg mensen die daar inderdaad over liegen (waarmee ik natuurlijk niet zeg dat jij dat zou doen).
Neemt niet weg dat het je rauw op je dak valt als je net je maatje hebt moeten laten gaan.
---
Wat betreft de controle hondenbelasting: die krijgen wij ook aan de deur, volgens het bericht in de krant bellen ze steeksproefsgewijs aan. Ik kán niet eens liegen, want Mellow blaft dusdanig hard dat ik niet kan ontkennen dat ik een hond heb
Waarschijnlijk blaft ze ook als er bij de buurman wordt aangebeld en niet bij ons (sorry buurman )
ongeveer 80% van de gemeentens in mijn buurt heeft honden belasting en als men dat heeft ben je verplicht die te betalen.
Van die 80% wil ongeveer 90% bewijs zien door middel van een briefje van de da of een crematie/begrafenis bevestiging.
Anders heeft je gemeente alleen jouw woord dat hij/zij overleden is. De gemeente wil graag bewijs van een derde persoon.
Zo is het recht geldig.
Je kan wachten tot de controle alleen kan het zijn dat je dan nu moet blijven betalen voor een hond die overleden is.
Dat jaarlijks controleren heb ik hier nog niet gehoord wel een keer per 2 jaar.
veel sterkt,
Wat Hans al zei, je bent het inderdaad verplicht. Als je hond ingeslapen wordt bij een dierenarts krijg je een bewijs van overlijden mee voor de hondenbelasting. Ik weet niet of je hond gecremeerd of begraven is? Daar kun je ook een bewijs van krijgen, dat zal ook wel geldig zijn, neem ik aan.
Inderdaad triest, maar aan de andere kant, ze kunnen gewoon niet iedereen op hun woord vertrouwen, want er zullen genoeg mensen zijn die zulke gruwelijke dingen verzinnen puur om onder de hondenbelasting uit te komen.
Sterker nog, toen ik in een pension werkte was het in de zomervakantie altijd erg druk. In de zomervakantie moest je bij de reservering de helft aanbetalen, en dat kreeg je dus niet terug als je het verblijf annuleerde. Heb eens een vrouw aan de telefoon gehad, huilend, die vertelde dat haar hondje overleden was. Sympathie, natuurlijk, ze kreeg haar aanbetaling terug. Diezelfde dag belde haar man om te vragen of ze de reservering alsjeblieft konden annuleren want de vakantie ging niet door. We vroegen hoe het met hem ging, verwarde reactie, hoezo? Bleek dus dat die hond helemaal niet dood was.
Mensen doen gekke dingen..
Je moet dat inderdaad kunnen bewijzen. De dierenarts geeft normaal gesproken zo'n bewijsje af. Volgens mij tellen dingen van begrafenis of crematie van een hond ook, want niet iedere hond sterft natuurlijk bij de dierenarts.
Ja, dat ben je verplicht, ik heb het ook al een paar maal moeten doen
een verklaring van de dierenarts of een gespecificeerde rekening volstaat
mijn ervaring was dat het redelelijk snel werd afgehandeld en ik keurig terug
ontving waar ik recht op had
tis een beetje treurig, maar bij een verzekering van de hond, werkt het idemdito
het overlijden van de hond is een reden om de verzekering voortijdig te beeindigen
maar dan moet je het wel "bewijzen"
ik heb bij onze hond bij de vorige eigenaar oa daarvoor speciaal een contractje
getekend, waar op stond dat hij de hond aan ons verkocht had, en zo kon hij heel
makkelijk de hond bij hem uit de hondenbelasting halen, scheelt gedoe
maar goed, bij elke overlijden, mens of dier, moet je dingen afhandelen die pijn doen
maar er wel bij horen, bij het afscheid van mensen is dit mogelijk nog veel intensiever
maar het moet toch, het is ook een vorm van verwerken, realiseren.....
sterkte ermee
Ik heb de factuur van de dierenarts waarop staat dat het voor Rex was en dat hij een spuitje heeft gehad. Dat zal wel genoeg bewijs zijn, neem ik aan. Dus dat is het punt niet.
Het is meer dat ik het niet gepast vind zoals er gereageerd word over iets wat ik wettelijk gezien zowiezo niet verplicht ben om te betalen (dus waarom zou ik dan wel verplicht zijn om mijn hond aan of af te melden?). Daarnaast controleren ze dus ook nog elk jaar.
Als hij niet overleden was geweest, maar naar iemand anders was gegaan, had ik compleet alle gegevens (naam, adres etc) van die persoon moeten verstrekken..
Ik vind het echt ver gaan..
En of het overlijden van een mens heftiger is? Ik weet het niet.. Ik denk dat ik dit als heftiger ervaar. Vooral het feit dat wij zelf de beslissing hebben moeten nemen is een onderdeel dat heel zwaar valt.
niet wettelijk?
omdat er disputen liggen nu over hondenbelasting?
volgens mij is dat nog geen reden nu om je dan nu aan een gemeentelijke belasting te mogen ontrekken. maar dat is mijn interpretatie van de wet hoor.
hopelijk wordt wel op den duur duidelijk hoe het nu precies zit.
ik vind het nooit zo'n probleem, het hoort er gewoon bij
en tja, wat betreft hond of mens verliezen, ik heb diep verdriet gehad om mijn honden
maar het verlies van mensen ........ dat is bij mij (voor mij dus) van een totaal andere orde
en in feite niet te vergelijken, maar dat is natuurlijk heel personolijk en op basis van ervaring
ik denk (zonder dat maar op wat voor manier neerbuigend te bedoelen) dat ik wat ouder ben
en wij hebben diep verlies moeten lijden op menselijk vlak...... heb ik anders ervaren
en ook dan moet je dingen soms regelen waarvan je denkt..... moet dat nou zo
of dingen die je denkt geregeld te hebben maar niet overkomen bij instanties/clubs of wat dan ook
en nee, ik blijf het niet raar vinden
het is een opgelegde verplichte belasting (tot nader orde) en daar kan je je niet aan ontrekken
net als bij een auto heb je een soort "vrijwarings" bewijs nodig om van de wegenbelasting af te komen, daar heeft toch ook niemand moeite mee ??
btw Roosje:
ook bij mensen moet je soms beslissingen nemen, en daar zal je dan mee moeten leven
Ook ik heb dierbare mensen verloren en ook al 3 andere honden. Dit was echter mijn eerste hond die echt van mij was, die ik zelf uit een verwaarloosde omgeving heb gehaald, waar ik heel veel kosten en moeite voor gedaan heb om hem gezond te krijgen en toen moest hij toch nog overlijden aan kanker en door een beslissing die wij gemaakt hebben/moesten maken.
Mss is het heftiger omdat het 'net' gebeurd is, maar het is niet te beschrijven wat het met me doet en als dan zo'n gemeente zo raar staat te doen, is dat net een druppel.
Jij denkt er duidelijk heel anders over als mij (en dat mag uiteraard ook).
normaal krijg je van de da of dierenambulance een bewijs van overlijden voor de hondenbelasting. of je het verplicht bent te bewijzen weet ik niet. vraag ze eens of je ook moet bewijzen dat je een hond hebt als je hem aanmeld? een aankoopbewijs of zo, dat lijkt me dan wel zo eerlijk. maar als je hond thuis sterft, en je begraaft hem in de tuin, heb je ook geen bewijs.misschien moet je ze vertellen dat hij in je tuin ligt, en dat ze altijd mogen komen kijken als ze zo nodig bewijs willen?
ja tegenwoordig gaat dat automatisch
maar "vroeger" moest er gewoon een kopie van naar de RDW sturen
en dat is helemaal nog niet zo lang geleden
misschien gaan dierenartsen het ook nog eens automatisch doen..... wie weet
maar ik denk dat als je de gemeentelijke belastingwetgeving er op na leest
(grote kans dat het op een eerdere aanslag staat)
dat er staat dat je verplicht bent een bewijs te overleggen bij afmelding
onze da stuurt trouwens een paar dagen later een kaart op met een persoonlijke boodschap
en daarbij een ondertekend standaardformulier als euthenasie bewijs.....
das alles......... niet zo heel erg toch?
Ik kreeg van de dierenarts een euthanasieverklaring die heb ik opgestuurd !
de bewijslast zal idd bij de eigenaar van de hond liggen.
en nee dat zal niet automatisch door de DA doorgegeven worden, omdat die geen gegevens over klanten mag verstrekken aan derden zonder toestemming van de betreffende klant.
je kan dus ook de betreffende controleur uitnodigen om te kijken hoeveel honden je nu hebt.
want ook bij door verkoop, mag jij niet zonder toestemming zomaar de gegevens van de nieuwe eigenaar doorgeven.
en de hondenbelasting, mits die grotendeels niet ten bate is van de honden, hoef je niet te betalen idd, maar je moet dan wel bezwaar maken, zonder bezwaar komen ze nog steeds bij je langs.
Vorig jaar heb ik bezwaar gemaakt over de hondenbelasting en kreeg ik een brief dat ik moest betalen omdat bij bezwaar tegen de woz (?!) ongrondig was verklaard...
Dit jaar heb ik weer bezwaar gemaakt maar dan met meer wettelijke info erbij en er nooit meer wat van gehoord, behalve dan dat ze het ontvangen hadden..
Tot voorkort stond er altijd op hun website vermeld dat de hondenbelasting niet aan de honden besteed zou worden en dat is ook wel te zien: nog altijd moet mijn hond door de poep van andere honden lopen..
Hun uitnodigen is een goede
Wat een gedoe joh.
Mijn laatste verlies is bijna 7 jaar geleden. Ik heb toen een brief gestuurd met de melding dat ze overleden was en de datum. Nog geen maand later had ik het resterende bedrag op mijn rekening staan. Van de dierenarts had ik geen bewijs, zelfs een rekening heb ik volgens mij niet eens gekregen. Het kan zijn dat de dierenarts de gemeente heeft ingelicht. Wellicht met mijn toestemming maar overmand door verdriet weet ik echt niet meer wat er in die tijd precies gebeurd is.
Dat was dus ook wat ik verwacht had.. Gewoon een mailtje terug met dat ze 1 hond minder hadden ingeschreven op dit adres.
in geval van bezwaar maken tegen de hondenbelasting, dat nooit samen doen met je bezwaar tegen de WOZ, dat wordt dan namelijk als 1 bezwaar gezien.
de hondenbelasting altijd apart doen bij bezwaar maken. staat op internet een hele goede voorbeeld brief, waarin ook verwezen wordt naar de recente uitspraken.
Vorig jaar heb ik geen bezwaar voor woz/ozb gemaakt. Ik had alleen bezwaar tegen de hondenbelasting gemaakt.. Daarom was die brief zo vreemd en laat het alleen maar zien hoe onze gemeente is
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hondenbelasting en overleden hond..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?