Het moet ook nog maatschappelijk verantwoord blijven. De boswachter gaat het niet op prijs stellen als je de honden zomaar laat jagen. Ook is het vaak verboden om ze al los te laten. Onze honden lopen heel veel los, zo goed als dagelijks. Daarbij mogen ze ook een groot stuk van ons weg, maar ze moeten terugkomen als we ze roepen. Zij beslissen zelf om bij ons te blijven.
Ik zou heel graag alle leibanden gewoon weggooien, maar dat gaat spijtig genoeg niet in een stad. Wij verhuizen binnenkort naar een boerendorp en dan nog eens in een afgelegen gehucht daarin. Ze krijgen een gigatuin. Achter ons hebben we een groot wandelgebied én we wonen dan in een uiterst rustige straat waar juist soms de boer eens passeert. Leibanden zullen we dus met wandelingen mee hebben voor als we een andere hond passeren die niet gediend is met hun gezelschap (anders mogen ze gewoon kennismaken) of in dreiging van gevaar (toch een auto, groep fietsers...). Verder zal die mooi rond ons hangen want ik vind het inderdaad niet leuk om mijn hond zo te beperken in zijn hond-zijn. Maar eens aan de lijn moeten ze wel luisteren en dus niet als een dolle trekken.
Ik wil nog even laten weten dat een hond taxonomisch gezien geen carnivoor maar omnivoor is
Daarom krijgen ze hier ook vaak groenten, fruit en zaden.
We kunnen de natuur niet 100% nabootsen want domesticatie was daar in zijn eerste plaats al onnatuurlijk. We beslissen nu om met ze samen te leven en erg vinden ze het niet haha! Maar er zijn wel grenzen die ze moeten leren, maar we proberen ze ook nog "hond" te laten zijn in hoeverre het maatschappelijk gezien kan.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Correctie, noodzakelijk?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Tja, Jana, da's maar hoe je het zelf ziet. Want hier doen wij helemaal niet aan rangorde, bijvoorbeeld. Ik heb het nooit in de opvoeding gestoken en de honden onderling doen het ook niet. Dus...
Uiteraard heeft de omgeving ook een invloed, daarmee dat je dus ook opvoed want je opvoeding en huiselijke sfeer is ook een omgevingsfactor die bijdraagt tot aangeleerde aspecten. Ze beïnvloeden zelfs de genen (zie epigenetica)
MAAR om dat nu als een argument te zien om mijn hond dus minder als hond te willen behandelen en minder naar zijn instincten te luisteren? nee, instincten zijn er altijd en zullen altijd de bovenhand nemen in mijn ogen. Het is niet weg te denken en niet te omzeilen. Het is ook niet nodig. Zolang jij als baas ervoor zorgt dat de hond zijn instincten veilig kan voldoen.
Zo laten wij onze honden los, maar gecontroleerd. We geven de KVV, maar wij kopen het aan en zoeken naar een kwalitatieve... is dat natuurgetrouw? Niet 100%, maar wel natuurgetrouwer dan de honden in de 24/7 in een kleine kennel op te sluiten en de goedkoopste brok te geven omdat het goedkoop is en ik er mijn broek niet aan scheur.
Zo is dat bijvoorbeeld ook toen wij konijnen hadden. Een konijn leeft niet alleen, dus zal ik ook nooit 1 konijn hebben. Wat wel, 2 konijnen of zelfs meer. Onze kat is sociaal met andere katten, maar hier in huis duld ze geen andere katten. Goed, dan houden wij het bij 1 kat. Katten zijn dan wel sociaal, maar alleen tegen bekenden. Verder zijn ze solitair.
Ik kijk eerst naar het dier: het is een hond - kat - konijn ...
Dan kijk ik naar het ras en daar zijn specifieke behoeftes bij. Maar een hond is een hond, en elke hond heeft structuur en opvoeding nodig. Daarnaast zijn er nog driften die anders zijn bij verschillende honden/rassen.
ik zou me niet teveel op dat corrigeren focussen, en wat is natuurlijk?
wolven in de natuur volgens een studie van David Mech zijn niet anders dan een familie, een vader, een moeder en jongen van allerlei leeftijden die vreedzaam met elkaar leven, de jongen trekken als ze volwassen worden erop uit om hun eigen leven te gaan leiden.
Heel wat anders dan een groep door mensen uitgezocht bij elkaar gezette wolven, daar is niets natuurlijks aan. Als je dan al wolven onderling als voorbeeld will gaan nemen om met je hond om te gaan, zou ik liever het voorbeeld nehmen van de vreedzame familie.
En dan is een hond geen wolf, vele honden leven solitair en helemaal niet in een roedel. Ik ken persoonlijk geen studies van honden in het wild behalve misschien die van Ray en Lorna Coppinger over een groep honden die ze geobserveerd hebben, beschreven in hun boek Dogs, honden die leven van de afvalhopen van mensen, ze jagen niet, leven niet in een roedel, de groepjes honden die gezien worden zijn moeders met pups.
Het is dus naar mijn idee, heel moeilijk om te bepalen waar je als mens je voorbeeld moet gaan halen om met je hond om te gaan, ook al omdat je zelf geen hond bent en waarschijnlijk een heleboel mist van waarom je hond doet zoals hij doet. Vandaar dat ik liever kies om me te concentreren op respect en veiligheid en liever kijk naar wat ik kan voorkomen voordat ik oneerlijk mijn hond ga corrigeren voor iets waar ik waarschijnlijk zelf schuld aan had.
nee.
negeren is in feite ook niet leuk voor de hond.
als jij je hond weghaalt van de plek waar hij graag wilt zijn of naartoe wilt is dat ook niet leuk.
ook leer ik bij de quiebus hondenschool de nee aan d.m.v een oefening. dus we gebruiken wel de nee, maar doordat hij dat woord snapt zal de hond eerder ermee stoppen waarschijnlijk + dat jij het op ene normale toon kan zeggen.
Leuk dat ze dat op de hondenschool leren!Hoe leren ze dit aan?
Wij hebben het geleerd door een snoepje in de hand te doen, nee te zeggen en hand toe te doen als ze het willen pakken. Als we de naam zeiden mochten ze het wel pakken.
Maar wat als de hond niet naar de "nee" luistert omdat dat andere motiverender is?
ja inderdaad met een snoepje in de hand.
ehm wat bedoel je met dat andere? de oefening?
Neenee, als je de "nee" in de praktijk ook werkelijk gebruikt :p bijvoorbeeld: jij bent iets lekker aan het eten in de zetel, Drum komt naast je zitten en probeert het uit je hand te pakken. Jij zegt op tijd "nee" maar hij luistert niet
o paria dogs!! dag lijkt me intressant ga het vanavond rustig doorlezen!'
ik denk dat 'ie de andere hond bedoelt (juist degene die jouw Bouvier aanviel)
Maar die hond had dus helemaal geen tik nodig Hij had alleen een stevige baas nodig Dat was wat ik duidelijk probeerde te maken
Uhm.. Dat heb ik niet geschreven
Honden hebben geen rangorde? Mag ik dat niet geloven? Elk sociaal levende diersoort heeft rangen. Dat die niet zo zwart wit zijn als vaak gedacht wordt en eel subtieler dan in vroegere theorien over opvoeding, ja, dat geloof ik wel. Maar dat er in een goep die samenleeft geen onderlinge spelregels zijn? Nee, dat geloof ik niet
Ik heb niet alles gelezen (tot halfweg pagina 2, denk ik) maar ga toch even mijn mening neerschrijven, omdat ik het goed vind dat er hier over gepraat kan worden.
Mijn vriend heeft nu een pup van 15 weken, die ik ook mee help opvoeden. Skye kent haar grenzen soms nog helemaal niet, en hoe dan ook die moet ze leren kennen. Zijn moeder is voorstander van de Cesar Millan-methode, ik niet. Ze is hier niet extreem in. Ze legt de pup niet op haar rug, grijpt niet in het nekvel, geeft geen harde rukken aan de lijn, geeft geen hakken enzovoort. Maar past wel de por toe. Ik was hier eerst tegen, heel hard zelfs en heb alles gedaan om hun van mening te laten veranderen, maar het was mijn pup niet en ik moet toegeven: die por werkt heel goed. Het wordt niet agressief gedaan. Het is gewoon een porretje in de zij, niet eens hard, gewoon om haar uit haar fixatie te halen. Por- "nee!". En het helpt geweldig. Beetje bij beetje begint ze de grenzen te kennen! Ik ben nog altijd tegen alle andere fysieke correcties maar de por, daar ben ik niet meer tegen. De hond heeft er geen kwaad van ondervonden en is er beter van geworden!
Iedereen doet het op zijn manier.de oude manier van gaus, de manier van milan of hun eigen manier.
Zo was er eens een hond die het steeds flikte om met volle snelheid tegen je aan te rennen.dit deed hij 5 maal en kreeg toen een uitgestrekte been.hij deed het nooit meer.
Zielig nee hoor noodzakelijk. Want hebben jullie ooit een hond tegen een boom zien rennen??
Ik vraag me af hoe zinvol het is om gedragswetenschap te richten op wilde honden of wolven, dan wolven in gevangenschap. Onze honden zijn niet meer de groep georiënteerde alleskunners uit het wild. Wij hebben onze honden op specifieke specialismen gefokt (rassen) en houden ze al minimaal 100 jaar voor 90% in gezinnen met vrijwel alleen mensen.
Hoe realistisch is het nog om naar een andere omgeving te kijken dan de relatie tussen mens en hond, of hond - mens - hond want zelfs in de interactie tussen onze honden speelt de mens veelal een hele voorname en prominente rol.
Bassie ik herhaal even om beleefd te blijven aub. Iedereen gaat hier heel volwassen met elkaar om over een gevoelig onderwerp dus gelieve dat ook zo te houden.
Wie zegt dat? Ik niet. Ik roep zelfs geen foei. Maar wat ik al zeg, als je niet slimmer bent om een betere oplossing te bedenken.
Je gaf ergens in een quote aan dat je je hond geen pijn doet, maar dit is toch wel iets anders.
Niet persoonlijk gaan aub en mensen dus niet uitschelden voor dom.
Het is niet omdat ze u methode (die u niet eens duidelijk uitlegt hier maar enkel commentaar levert op mensen waar u het niet mee akkoord bent) niet volgen dat ze niet slim genoeg zijn.
Gelieve te discussiëren op een volwassen manier.
Ik heb nergens het woord dom gebruikt. Dat zijn jouw woorden en daar ken ik Jans niet goed genoeg voor.
Zoals ik al eerder heb gemeld zijn correcties voor mensen die niet na willen denken. Of kunnen uiteraard. Als je gewoon kijkt naar je hond en nadenkt kom je tot hele andere oplossingen. Dan zijn correcties absoluut onnodig. Correcties worden gebruikt om de tekortkomingen van de baas te compenseren.
Nu moet ik zeggen dat onze eigen Sint Bernard durft om in volle vaart tegen je te botsen. Wij corrigeren dit niet want ze kan er niet aan doen dat ze zo'n lomp lijf heeft. Op de hondenwei of met wandelingen zijn de mensen altijd gewaarschuwd en eigenlijk lachen we er altijd mee! Hetgene dat we wel doen is met kindjes oppassen. Vrienden van ons hebben een jong kindje en als Larah dus per ongeluk (door het volgen van andere honden die wél behendiger zijn) op ons en het kindje afstormt, dat zullen wij ons tussen Larah en het kindje plaatsen. Ze probeert te remmen maarjah, dat lijf gaat nog vooruit dus vangen wij de klap maar op Nu is zij 40kg dat je in volle snelheid oppakt, maar dat voel je niet zo erg hoor. Ik weeg maar 10kg meer en kan met gemak die klap opvangen. Kan zij er aan doen dat ze in zo'n lijf is geboren, ze doet het niet bewust
Geloof jij dat nu echt dat je Sint Bernard dat niet bewust doet? Keer op keer weer?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Correctie, noodzakelijk?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?