... de fokker van je eigen hond niet staat achter je partner keuze bij een dekking of een nestje?
Ik ben hier wel erg nieuwsgierig naar eigenlijk..
Wat als je reu gaat dekken of je teef krijgt een nestje en de fokker van je hond is het niet eens met je keuze voor de partner, als je er zelf van overtuigd bent dat het de juiste keuze is?
Dit soort dingen kunnen natuurlijk altijd gebeuren, heeft iemand van jullie dat wel eens meegemaakt of wat zou je doen als het je zou overkomen?
Ben erg benieuwd naar de meningen...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Aan fokkers, wat doe je als... " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hangt af van de motivaties van waarom wel en waarom juist niet? Want meningsverschillen zul je altijd houden, het hangt alleen van de redenen af die elke partij geeft, en of je je daar iets van aan moet trekken....
Ja das dan ook weer waar..
het is gewoon even een stel nou dat situatie. Vroeg me dat ineens af... Ik heb goed contact met de fokkers van 2 van mijn honden, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je van mening verschilt over zoiets...
Misschien dan een aanvulling op de vraag, wat zouden redenen/motivaties zijn om het advies van de fokker op te volgen en op zoek te gaan naar een andere partner?
-Het kan zijn dat een reu slechtere puppen doorgeeft, de fokker kan dit bijv. weten door ervaring.
-Het kan in de persoonlijke sfeer zitten voor een fokker.
-De fokker kan weten wat voor karakters een reu door geeft.
-De fokker kan de combi niet goed vinden, niet een goede match of zo, bv. aan de hand van bepaalde erfelijke aandoeningen o.i.d.
-Of de fokker vind dat een reu niet goed behandelt wordt..
enz.
een goede fokker weet de reuen die geschikt zijn voor de fok, dat er een andere reu wordt gebruikt die de fokker liever had gezien, okee, maar een slechte reu zal ze toch nader uitleggen aan je, vererving bijvoorbeeld, in de fokker wereld worden reuen gebruikt waar ieder achter staat dat daar mening verschil over is okee, maar als een reu niet geschikt is zal dat om uitleg vragen.
Fokken is gokken,Volg je eigen weg als je vind van genoeg zaken op de hoogte te zijn.
Jawel hoor. Ook al heb je alle testen gedaan en overal aan gedacht het is en blijft een gok die je neemt. Je kunt nooit garanderen dat de pups 100% gezond zullen zijn, dat de teef het redt, dat de pups leuke karakters krijgen enz. Er is en blijft altijd een stukje gokken over.
Zelf nooit mee gemaakt, maar ik zou wel willen weten waarom de combinatie niet geschikt zou zijn volgens haar en aan de hand daarvan oordelen. Ik denk dat ik mij wel zal laten beïnvloeden door haar mening, aangezien wij nog nooit eerder nesten hebben gefokt en zij heeft al jaren lang ervaring. Misschien dat ik als ik verder ben er in en zelf de wereld beter ken daar in ook mijn eigen weg ga vinden en dan zekerder zal zijn van de combinaties.
Ik lees even mee ben eigenlijk ook wel erg nieuwsgierig naar deze vraag.
Wij hopen volgend jaar ons eerste nestje te verwachten en gelukkig helpt de fokker waar ze vandaan komt met de reu keuze. Net wat Sanne zegt nu vind ik haar mening nog best belangrijk ook omdat zij haar lijnen goed kent en het ons eerste nestje word..
Ik ken meerder border collies uit verschillende lijnen die ondanks dat beide ouders HDA of HDB (België) hadden zelf slechte heupen hebben. Zo heeft Dani (border van mijn stiefmoeder) HD D met norbergwaarde 16 en botafwijking 3, en daarnaast heeft ze zware reuma. De bandenslapte (beginnende vormd HD) werd al geconstateerd toen ze ongeveer een jaar was. Wat voeding betreft krijgt en kreeg ze KVV (Kivo) en er met haar net zo omgegaan als met alle andere honden.
HD is maar voor 30% erfelijk. De overige 70% is voeding, beweging etc... Dus ben het met de rest eens. Al fok je alleen met A heupen, je blijft afhankelijk van wat de nieuwe eigenaren ermee doen of de hond ook goede heupen houdt.. Dan kan hij/zij van pa en ma wel goede heupen meegekregen hebben maar met de verkeerde voeding en overbelasting in de groei kunnen dat op 1 jaar leeftijd alsnog c of misschien zelfs wel d heupen worden..
Overigens heb ik dit topic gestart met een andere vraag, niet echt om een hele discussie te voeren over het al dan niet volledig erfelijk zijn van HD...
Ik denk dat wanneer je gaat fokken het geen overbodige luxe is wanneer je enige scholing volgt wat betreft erfelijkheid en wat er allemaal bij komt kijken, op die manier krijg je zelfvertrouwen in de dingen die je doet/gaat doen, maar ook in de beslissingen die je gaat nemen wat betreft een ander zijn meningen(fokkers,verenigingen enz), je kan namelijk bewust gezond fokken.
volgens mij stelde TS hier een andere vraag dan een discussie over erfelijke of geen erfelijke HD.
Als daarover gepraat moet worden is het slimmer om hier een andere topic over te starten.
Tenzij je met de betreffend fokker hebt afgesproken dat deze zeggenschap heeft in de partnerkeuze van jouw hond, zou ik de bezwaren aanhoren en doen wat ik denk dat goed is. Want het is jouw hond en jouw keus, lijkt me.
Het hangt helemaal af van het contact dat ik met de fokker heb... Bij de nestjes die ik tot nu toe heb gehad is de fokker van onze teef helemaal niet betrokken geweest. Met haar hebben we nauwelijks nog contact dus als zij het niet eens was geweest met mijn keuze voor de reu dan had ik natuurlijk wel naar haar argumenten geluisterd maar uiteindelijk toch zelf besloten wat ik zou doen.
Met de fokker van onze jongste teef is het contact echter totaal anders. Met haar ga ik ook samen op zoek naar een geschikte reu ter zijnde tijd en is zij het niet met mijn uiteindelijke keuze eens dan hoop ik hier samen uit te kunnen komen.
Wat jij zegt Wendy daar ben ik het helemaal mee eens.
Ik denk ook dat het een soort van vertrouwen is wat de fokker in je moet hebben... Uiteindelijk heeft zij de hond wel gefokt, maar leef jij ermee samen en kun jijzelf denk ik het karakter bv het beste beoordelen.
Daarnaast denk ik dat als je de fokker regelmatig spreekt, hij of zij wel moet weten of jij je er goed in verdiept en weet waar je mee bezig bent. Als dat het geval is denk ik dat de fokker, ook al zou het niet zijn of haar keuze zijn, erin moet vertrouwen dat je doet wat jou het beste lijkt...
Ik aanvaard prima advies, geef er zelf ook, maar op het eind doe ik gewoon mijn eigen gedacht en ik verwacht dat een pupkoper van me dit ook zal doen.
De combinatie bestaat niet, er zijn zoveel goede mogelijke combinaties die je toch niet allemaal kunt uitvoeren.
Mijn smaak is die van een ander niet.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Aan fokkers, wat doe je als... " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?