Hey,
ik zit nu al een tijdje met een vraag, waar ik zelf niet echt uitkom. Ik heb dit jaar mijn profielwerkstuk gehouden over de dominantietheorie van de wolf. Heel interessant om te maken, een werkstuk van ruim 60 bladzijdes geworden. Maar een ding heb ik nooit begrepen.
Er wordt namelijk altijd hier beweerd dat de dominantietheorie niet bestaat, en dat deze gebaseerd is op waarnemingen van wolven in gevangenschap. Daarom zouden we er niets aan hebben om deze toe te passen op onze honden. MAAR, is het niet zo dat onze honden ook in gevangenschap leven. Zij in een situatie zitten waarbij ze heel de dag opgesloten zitten bij figuren die ze zelf misschien helemaal niet als gezelschap zouden hebben uitgekozen? Geldt dan juist niet die dominantietheorie op onze honden.
Laat ik even duidelijk zijn. Ik heb mijn eigen opvoedingsmethode. Daarbij gebruik ik van alles een beetje. Van roedelregels tot kalmerende signalen. Ik heb voor mij iets gevonden wat voor mij en de honden waarmee ik omga werkt. Maar ik ben gewoon nieuwschierig naar jullie mening hierover. Ik snap er zijn genoeg discussies over geweest, maar ik heb dit punt nooit begrepen en hoop dat iemand mij daar mee kan helpen.
Liefs Naomi
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "dominantie theorie " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ben er mee eens dat de honden nu ook een beetje on gevangenschapleven
Als je die theorie extrapoleert, dan zou je moeten zeggen:
Wolven in gevangenschap leven onder druk, dat zorgt voor stress. Daardoor moet de status keer op keer bevochten worden en onstaan er conflicten. Wolven die niet onder stress staan hebben dus minder conflicten.
Honden die wel is waar emt de mens samen (in gevangenschap ) leven die onder stress staan, vertonen vaker probleemgedrag. Honden die niet onder druk staan vertonen minder probleemgedrag.
Voor zover je die vergelijking wil maken, want ik denk niet dat die helemaal op gaat.
Deze zelfde vraag is mij ook eens gesteld door een klasgenoot. Ik weet niet meer wat ik toen heb geantwoord, maar wat ik nu zou zeggen is:
Het hele dominantie gebeuren toegepast op honden komt voort uit het feit dat men vroeger dacht dat honden en wolven praktisch hetzelfde waren in gedrag, en dat wat voor wolven gold, ook voor honden gold.
Ene David L. Mech heeft het idee van dominantie en alpha bij wolven populair gemaakt. Mensen kregen het idee om honden op dezelfde manier te benaderen als wolven, a la dominantietheorie en de mens is de roedelleider en de alpha. Dit werd een immens populaire opvatting en binnen een paar decennia gemeengoed.
Ondertussen is gebleken dat wolven leven in een familiestructuur, niet een hiërarchie waarbij alle leden door een alpha onder de duim worden gehouden. Ook is gebleken dat honden geen wolven zijn. (goh? ) dus al zou de dominantietheorie van toepassing zijn op wolven, dan heeft het nog steeds niks te maken met honden.
Verder ben ik het met je eens dat honden in principe in gevangenschap leven, dat is nu eenmaal zo voor ieder gedomesticeerd dier. Maar dat heeft dus nog steeds niks te maken met de dominantietheorie. Maar goed... ik heb zo m'n eigen ideeën over honden, hun oorsprong en gedrag. Ben je bekend met het echtpaar Coppinger?
Ik snap je vraag zeker,ook weleens door mijn brein gegaan.
Onze honden zouden ook wel in het wild kunnen overleven,maar als je sec kijkt naar de honden nu (in gevangenschap) en de wolven (in gevangenschap),dan zijn wolven net nog een tandje meer wild dan honden.
Honden zijn gedomesticeerd ,door ons gehouden,al eeuwen aaneen,alhoewel een hond in het buitenland ook prima voor zichzelf zorgt,als er maar voldoende eten is.
De wolven in gevangenschap,die zijn dus eigenlijk te wild om samen met wolven die niet uit 1 familie komen bij elkaar te gooien,en een vrij hersendood leven te laten lijden,gevangen en je eten cadeau krijgen,in het wild wordt het eten zelf gevangen en gedood,dat kost energie,die raken ze in gevangenschap volgens mij moeilijk kwijt.
En daar komt -samen met dat het een bij elkaar geraapt zooitje is- denk ik ook al die wrijving tussen de wolven vandaan...en op die wrijving is de Dominantie theorie bedacht.
Komt bij dat wat je hier (in nederland,door mensen om je heen,als je zelf nog jong bent)standaard leert,aan dominant gedrag,de gékste dingen worden gestempeld als dominant gedrag,denk aan het weg schoppen na het plassen,markeren,graag op de bank willen liggen,voor je lopen,aandacht vragen,blaffen,grommen,bijten,in huis plassen(en dan moet het neusje er door)...al deze vreemde manieren van denken heb ik in mijn leven voorbij horen komen als dominant gedrag....
En wat is nu dominant gedrag..volgens de theorie; alles wat je eigenlijk kan vinden in de roedel regeltjes.(na vertaald van wat er werd gedacht als een wolf 'bepaald' gedrag liet zien.
Gelukkig zijn we ondertussen dan verder met het honden gedrag.
Verder kiezen wij idd wel ook voor onze honden met en of ze met soort genoten samenleven.
En dat gaat niet altijd perfect,omdat de honden kunnen verschillen,te veel stress ervaren.
En dan laten ze allerlei taal zien die wolven in gevangenschap ook laten zien in flinke stress situaties.
Dus ergens zit er wel gelijkenis in voor mij,maar de dikke máár is hoe je het vertaald en hoe je er naar handelt.Of juist niet moet handelen,niet op de manier die ons is aangeprezen in de jaren '80.
En hond die een andere hond bespringt die net nieuw in huis is,is niet dominant bezig in mijn ogen,is niet bezig met de baas te worden over die ander,is niet bezig te bepalen wie ranghogere wordt...
Nee,voor mij is deze onzeker over met wat ze moet met de nieuweling,voelt zich in een 'hoekje'gedreven en ziet geen uitweg(net als wolven in gevangenschap) en reageert dan met stress signalen,dat is uiteraard een stapje verder dan conflict vermijdende communicatie.
Dus honden die reageren met 'geweld'die zijn niet dominant maar onzeker in wat ze er mee moeten en vaak zelfs bang.
En daar kun je als mens goed op anticiperen,als je weet hoe je cool moet handelen,de hondentaal snappen is altijd handig(en dan bedoel ik de goede hondentaal en niet die uit de jaren '70/80 )
Lang verhaal ,hopelijk heb ik je mijn gevoel hierbij goed uit gelegd en mijn antwoord op jou vraag beantwoord..'
Heb je 'dit is de hond' van john bradshaw al gelezen?Aanrader als dit onderwerp je boeit!
De crux van de oorsprong van het dominantie onderzoek was dat er wolven uit verschillende dierentuinen, die elkaar totaal niet kenden, bij elkaar werden gezet in gevangenschap. Dat levert stress op en gedragingen die niet standaard zijn.
Dan gok ik er ook nog even op dat destijds de kennis van uitdagingen geven aan dieren in gevangenschap ook nog niet bestond, en deze dieren dus ook niet optimaal gehouden werden. Het uitdagingen bieden aan dieren in gevangenschap (heel karkas geven, dingen verstoppen, ijsblokken met vis erin geven, voedsel begraven) is vrij recent en werd destijds volgens mij echt nog niet toegepast.
Dus als je zomaar in een keer 8 vreemde honden in huis neemt zal dat vast dezelfde spanningen geven, maar is dat soort gedrag ook te betrekken op ontmoetingen buiten? Of één hond die binnen een roedel komt?
Nouja, als ik naar de hedendaagse maatschappij kijk, de woonwijken, de wandelclubjes, de speelweiden voor honden...
In het belang van de honden heb ik alles wat maar met het groepsgedrag van wolven te maken heeft overboord gegooid.
Teritoriumdrift, afbakenen, elke 4 voeter die je tegenwoordig maar op jou terrein moet gedogen.
Heb je net het hele park gehad, of je tuin, jouw grondgebied, komt er wel weer 1 of andere gast die helemaal naar andere hond ruikt, het brandpad achter je huis wat een scala van geuren heeft ..Indringers, horen die tot de groep.?
Je zou je als "nepwolf" voor minder van kant maken, de eerste de beste brug opzoeken om er per direct vanaf te duiken.
Ja, of er worden heel veel honden op geestelijke manier mishandeld door ze te dwingen toch dat park in te gaan en hun geur af te zetten in een gebied waar ze respect voor hebben waar een andere hond z'n geur heeft afgezet ...
Maarja, baasje wil nu eenmaal dat ik daar ga zitten poepen.?!
Nee, zet "voor de grap" 3 roedels met wolven in het een rotterdamse wijk..
Lijn alles aan, loop lekker door elkaar territorium.(of de wolf nu wil of niet...dit is het rondje)
En ga daar een studie van maken...
Na 5 jaar ben ik heel benieuwd wat er uit het onderzoek komt..
In iedergeval iets heel anders dan een stel wolven achter een hekje gaan zitten te bekijken naar mijn bescheiden mening.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "dominantie theorie " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?