Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over ""Hond moet je optillen om te laten zien wie alfaleider is"" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
@ frank
nee, voor mij is dat het verschil tussen leiderschap en onderdrukking
domineren is geen onderdrukking, helaas is er een amerikaanse trainer, die dat in het engels !! (dat wordt vaak vergeten) een andere draai aan gegeven heeft.
en een "onderdanige houding" kan bij een hond ook alleen maar echt tot uitdrukking komen
als de hond daarbij ontspannen is, en gewoon weg zijn "leider" volgt/geloofd etc
de hond is dan niet meer bezig "zichzelf" op de kaart te zetten, maar ontspant in de beschermende omgeving die zijn baas hem biedt.
anders is de houding gebaseerd op de emotie angst, en angst komt van onderdrukking en geweld
onderdanigheid gebaseerd op angst, is geen onderdanigheid..... maar angst en dat verschil kan je heel goed zien, de 1e is namelijk ontspannen, de 2e hevig gespannen.
De exacte betekenis van dominantie is overheersen. Als je iemand overheerst, onderdruk je dus een ander.
http://www.encyclo.nl/begrip/dominantie
Juist daarom stel ik ook dat de termen leiderschap, dominantie en hierarchie verkeerd gebruikt worden. Een onderdanige houding (om jou voorbeeld te gebruiken) is een uiting van de hierarchie, niet van overheersing door een ander. Sterker nog, een goed leider zal een ander die lager staat in de hierarchie en die de leider veel respect geeft juist veel ruimte geven. Die is nadrukkelijk zichtbaar in honden waar de rangshogere in spel op de rug gaat liggen bijvoorbeeld.
Dominantie zegt niets over rangsverhoudingen. Je zegt zelf al, het zegt iets over onderdrukking, door geweld, angst. Zie het als het verschil dus een gekozen leider en een dictator. Naar beiden moet je luisteren, maar de reden dat men luistert is een verschil van dag en nacht.
Tja, wat is dominantie he... en wat is leiderschap?
Voor mij zijn dit twee verschillende begrippen. Voor mij is leiderschap is een positie waarin je aanstuurt en (bege)leid en van dominantie (gedrag) is sprake in een specifieke relatie en situatie waarin twee individuen sterk gemotiveerd zijn tot het verkrijgen of behouden van een bepaalde bron.
Optillen ... ik til Jip dagelijks op Gewoon omdat het kan en omdat ik dat liever doe dan hem zelf over de trap laten racen. Overigens in goed vertrouwen. Ik wordt er niet meer of minder leider van. Feit is wel dat omdat er vertrouwen is dit kan.
Met Lily was dat anders. Haar heb ik in haar grootste deel van het leven nooit getild, was volstrekt niet nodig. Pas toen ze oud was heb ik haar de trap soms op en af getild. Ik weet dat er goede basis van vertrouwen was (anders was dit niet mogelijk), maar beslist wankel bij onze trap avonturen. En niet ten onrechte... zij had een pijnlijke lijf en dat hielp niet mee (hoewel ze bewonderenswaardig genoeg het wel toeliet). Bovendien was het voor mij nogal een precaire opgave om 23 kilo naar boven te tillen, dus mijn vertrouwen was ook niet 100% stabiel op die trap. Maar dit alles heeft mij niet meer of minder leider gemaakt.
Dit alles heeft niets met dominantie te maken. Evenals bepaalde handelingen 'onder dwang' (teek verwijderen, pillen ingeven, DA bezoek) moeten doen ook maar iets met dominantie te maken heeft. Er is me wel alles aan gelegen om een dusdanig basis van vertrouwen neer te leggen dat we in een soort van samenwerking heel veel voor elkaar kunnen krijgen.
Maar in het voorbeeld dat ik gaf over het balletje,, hierin ben ik dus wel de dominante.
Jij hebt het balletje vast... ik wil em hebben, dus ik krijg em ook!
Dat is toch geen verkeerde aanpak, vraag ik me af?!
Maar ze moeten het dan wel goed doen he, zonder handen en dan met hun mond het nekvel pakken 'want zo doet de moederhond dat ook'.
Ik bestrijd dat jij je kinderen domineert.
Jij omschrijft directief leiderschap, geen dominantie.
Wanneer 2 mensen met elkaar in gesprek zijn. Zal de een de ander in het gesprek domineren.
Onvermijdelijk, je houd niet een score bij of je beide evenveel zinnen gezegd hebt.
Domineren is een natuurlijke vorm in de omgang en overal aanwezig.
Dominantie is geen ongezonde gedragsafwijking of iets dat tegengewerkt moet worden.
Dominantie is geen dominantie meer te noemen wanneer de ander, de mond gesnoerd wordt, bang raakt of weg wil komen. Dan is het dus inderdaad onderdrukking.
Onderdrukking 'kan' het gevolg zijn van vergevorderde dominantie, maar daarom zijn het niet 2 dezelfde!
Sanne,
waarom laat je hen geen 5 stukken zoeken, geschreven na 2010, waarbij het duidelijk wordt dat ze Evy moeten optillen?
Want ze hebben duidelijk nog wat leeswerk.
john bradshaw, dit is de hond
Overigens heb ik een keer met onze 'dominante' husky herplaatser, toen we hem net een half jaar hadden, in de bergen aan een open metalen trap gestaan. Hij durfde daar niet vanaf, raakte erg gestressed en paniekerig. Normaalgesproken was meneer er niet erg van gediend als je hem optilde, maar ja, we moesten naar beneden. Maar ja, met 20 kg worstelende husky een steile trap af.... Affijn, ik tilde hem op, en hij lag als een lammetje in mijn armen en liet zich naar benenden dragen. Opluchting bij hem en mij, en.... Een ommekeer in onze band,groeiend vertrouwen
Mijn ouders zijn rond dezelfde leeftijd als de jouwe Sanne en ze hadden mij dit ook verteld. Maar ik moest dit doen als hij niet wilde luisteren en koppig deed.
Ik heb dit nooit gedaan. Vandaar dat Jerome beter luistert dan hun honden
Persoonlijk? Denigrerend? Beetje vreemd. Ik schrijf juist dat ik jou omschrijving mooi vindt... een uiting van mijn respect voor jou uitleg. Ik zie wel een PB komen als je het er over wilt hebben. '
Hier geen verstand van, maar gaan die honden dan niet denken.. 'ze willen me beschermen, dus ben ik de baas'?
Elk wezen is in een bepaalde mate dominant, want iedereen heeft wel een bepaalde mening ergens over, en die mening wordt over het algemeen gebruikt om een ander zover te krijgen dat ze jou mening ook gaan delen, is meestal het uiteindelijke doel van een discussie. Ook zie je dit in de opvoeding van kinderen, de mening van ouders wordt overgedragen op de kinderen, de kinderen daarentegen zijn ook in een bepaalde mate dominant en willen met hun mening overheersen.
Honden willen niet continu hoger komen in een roedel, de meeste honden zijn ook geen geschikte leiders(hetzelfde zie je ook bij mensen), maar ze zijn wel in bepaalde mate dominant, ze zijn bijvoorbeeld goed in iets en kunnen binnen die taak prima de leidende factor zijn. Er zijn bijvoorbeeld maar weinig mensen die een land als NL kunnen besturen zonder stress, maar kunnen bijvoorbeeld wel een bedrijf of afdeling sturen. Maar iedereen wil duidelijkheid hebben over de taken die ze moeten doen, een door die duidelijkheid creëer je rust. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk voor mensen om een taak te volbrengen wanneer er verteld wordt wat ze moeten doen, de stress komt pas op het moment wanneer er zelf beslissingen moeten worden genomen.
Honden hebben in grote mate duidelijkheid nodig om rustig en relaxed door het leven te gaan, juist die duidelijkheid kan er voor zorgen dat honden geen stress hebben een dat, in hoeverre een hond duidelijkheid nodig heeft is per hond verschillend.
Mijn ervaring is dat wanneer je honden, de meesten, hun gang laat gaan dat honden hier erg onrustig worden, vertel je ze hierin wat ze moeten doen, en dat hoeft helemaal niet door fysieke overheersing, pas dan kunnen ze zich ontspannen.
Ik weet ook nog wel een goed boek om je ouders te laten lezen; Barry Eaton; Dominance in Dogs, fact or fiction (of de NL'se versie van Riekje van Zanten; Dominantie in honden, feit of fictie?)
Verder vind ik het belachelijk om je hond op te tillen om je positie aan te moeten tonen..
Verder vind ik het trouwens wel een opvallende stelling..want als je wel uitgaat van de dominantie/alfa-theorie.. dan zou je hond altijd lager moeten zijn dan jou (je weet wel, niet op gelijke hoogte van je hond gaan zitten/liggen.. Niet je hond op de bank laten zitten, etc).. Dus met optillen zou je in die optiek de rang van de hond toch eigenlijk dan verhogen, door hem hoger op te tillen?'
sorry mijn verbeelding neemt even de bovenhand... ik ze je ouders al zo met hun 2tjes een 30 kilo keffer opheffen
de meeste grote honden vinde dit beangstigend en je ouders moeten al stevige spieren hebben om na een tijdje geen rugklachten te krijgen op hun leeftijd.
Nou ik vind het vreemd hoor om de verstandhouding met je hond daar beter mee te krijgen.
Zou leuk zijn als Evy straks alleen maar getilt wil worden. Maar mijn standpunt is ik moet met beide benen op de grond en een hond heeft er 4 dus ook die blijven netjes op de grond
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over ""Hond moet je optillen om te laten zien wie alfaleider is"" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?